REKLAMA

Miksologia po polsku

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-09-27 12:20
Audycja:
Czas trwania:
15:42 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłania się Przemysław Iwańczyk dziś właściwie to nie będzie opowieści o obiedzie, a będzie to opowieścią o wydarzeniu, które ma miejsce właśnie Polsce do 4października trwa festiwal ku kultury koktajlowej WORD klasy koktajl festiwale z tego powodu naszym gościem jest pan Paweł Gaszyński dzień dobry witam serdecznie dobre światowy ekspert jeśli chodzi o koktajli, a to, dlatego że w konkursie bardzo prestiżowym Rozwiń » międzynarodowym WORD Class Competition zajął pan 19 miejscu należy pan do światowej czołówki aż tyle dziękuję bardzo, oczywiście bardzo miło tak natomiast na dno przede wszystkim jest to efekt ciężkiej pracy ja zdaję sobie sprawę z tego, że bar państwo traktowane przez wielu osób jako zawód typowy dla studentów śmiało można powiedzieć, że tak nie jest i myślę, że Łątka skok i festiwali z tego też najlepszym przykładem są oczywiście rzeczy, które z powodzeniem jesteśmy w stanie wykonać sobie w domu bar państwo to też nie jest już technika tajemna etc, które są znane dostęp do wiedzy do internetu jest jak najbardziej powszechne natomiast to staramy się prezentować za każdym razem to swoiste małe doświadczenia to są nowe smaki to są połączenia, które byśmy może nie wpadli czy też ewentualnie koktajle, które jesteśmy w stanie spróbować specjalnie tylko wyłącznie w cocktail bar, a więc, jeżeli ktoś ma odrobinę zamiłowania dla smaku dla spróbowania przede wszystkim nowych rzeczy to do myślę, że nie trzeba robić nie więcej niż po prostu kupić vouchery na Górce, skąd ten festiwal mówi pan o tym, że nie jest to wiedza tajemna natomiast no to już jest dziedzina z pogranicza nie tylko kulinariów, ale także laboratorium chemicznego bo, bo sądzę, że no i też wyobraźnia ludzka nie zna granic, ale też oczekiwania ludzkie nie mają nie mają pewnie sufitu każdy spodziewa się, że będą to coraz Wymyśl mniejsze kolory smaki itd. jak najbardziej tak i po przyznaje się, że osobami, które zdaje się najwyżej ponoszą podnoszą poprzeczkę SO nasi goście, dlatego że coraz więcej jedzą coraz więcej piją dostęp do nie wiem, proszę bardzo, prosty przykład tegoroczny Krakowie, bo Algieria zdobyła, bo jako pierwsza restauracja w Krakowie zjazd myślał tak jak szef kuchni goszczą na naszej antenie kilka dni temu, więc więcej to najlepszy przykład tego jak niesamowity sposób sztuka kulinarna rozwijajmy oczywiście też korzystamy dokładnie tego samego arsenału, tak więc mamy Słowiki oczywiście taką Warki hydraty tory jakiś przenośne takie wędzarni i mnie staramy się wykorzystywać różne aspekty które, które tak naprawdę można taki najlepszym przykładem, który zawsze mówimy że, o ile kucharze wykorzystują do gotowania ogień tak barmani skupiają się przede wszystkim na lodzie, więc jak działamy trochę to drugą stronę mając dokładnie te same narzędzia te same techniki i korzystamy dokładnie tych samych rzeczy i tu prosty przykład tylko tyle chociażby mamy koktajle wiosenny, który jest z syropem zbilansowanej kolędę, czyli plażowanie, jakby mocno utrwala smaki zapachy aromaty, a stąd też na początku lekko podgrzewamy, jakby przez około 30 sekund tak kolendra Wende świeża kolendra wędruje w gorącej wodzie szybko natomiast potem jest przesuwana do do takiej kąpieli lodowej, po czym wrzucono do blendera ze stropem cukrowym dzięki czemu zachowujemy świeżość na dłuższy czas, ale powiedz jeszcze przed chwilą wędzarnię i taką jakoś trudno to skojarzyć z koktajlami chodzi o to, żeby na miejscu i tak szybciutko będzie jakiś owoc, który będzie miał inny zupełnie zmarł po takim procesie o tak tak tak dokładnie jesteśmy w stanie spłacać tutaj jesteśmy płacić, jakby aromaty wymowę można tak powiedzieć do koktajli, a takim bardzo prostym znanym przykładem z Alco tel, ale też poprzedniego miejsca, w którym którym miał szansę pracować z kwaśną Marta Emil kwaśna Marta chilli koktajl z wędzonymi powidła śliwkowe dni te powidła będziemy przy gościach bezpośrednio w trakcie urządzania tego kraju stąd też nie dość tego, że mamy to niesamowicie spektakularny efekt wizualny dodatkowo jest AK dodatkowa warstwa smaku, która naprawdę bardzo bardzo przyjemnie wszystko układa dobrze to teraz zapytam pana jak my plasujemy światowej czołówce czy w ogóle no pan jest najlepszym przykładem, ale poza panem ci, którzy koktajlami się zajmują to jest taki to stopów jeśli chodzi o świat zdecydowanie tak i tutaj zdaje sobie oczywiście sprawę, że powiedzmy do światowych stolic typu nie wiem Londyn nowy Jork oczywiście dołączyły takie miasta jak chociażby Hongkong jak chociażby Singapur, ale rzeczywiście Australia natomiast z trzeba sobie powiedzieć całkowicie szczerze, że Okaj lądowało Polska stoi na bardzo wysokim poziomie z naszych plusów na pewno jest to, że bardzo się staramy, o ile z wielką przyjemnością uwielbiam latać czy zdarzało się lataniem do Londynu przybyli na trzeci nie wie do Mediolanu, żeby patrzeć na trendy zobaczyć co tak naprawdę tamci barmani wymyślają to pod tym względem rzeczywiście nie mamy być nawet odrobinę się gorsi, bo mamy już dostęp do tych samych składników mamy dostęp do tych samych, jakby technik do tych samych produktów, które możemy wykorzystywać, więc bez większego problemu też możemy prezentować dużo dużo więcej 1 sprawą, która być może jest tutaj zdecydowanie do do ogrania myślę też dzięki Górka skok tej festiwalowi to przede wszystkim świadomość naszych gości, bo biec będzie świadomy kości oni będą dużo więcej wymagali my też będziemy pomału krok po kroku mogli prezentować rzeczy, które rzeczywiście są ciekawsze są bardziej odważne smakowo będziemy wiedzieć, że sprzedamy więcej danych tu koktajl, więc może warto opłaca się wprowadzić jakiś produkt do nas natomiast względem kreatywności nasi barmani naprawdę nie odbiegają wiem, że trawa bardziej Zielona będzie nas nie ma, ale naprawdę nie jesteśmy tyle za europejskimi światowymi stolicami i tak naprawdę ta kultura oczywiście tam już szalenie rozwinięta natomiast nadal trzeba pamiętać, że tych topowych koktajl baru nadal w tych miastach jest kilkanaście kilkadziesiąt i Warszawie takich lokali jest co najmniej kilka, które bez większego problemu różnych rankingach także są wyróżniane są chociażby nasz ileż nasi przyjaciele naród, więc jak najbardziej warto tutaj też o tym wspominać, że tak po prostu jest dobrze pana zapytam w takim razie czy są nie wiem instytucje nie wiem szkoły, a może nawet i kim kierunki uniwersyteckie, które poświęcają się tej dziedzinie sztuki także kulinarne, bo umówmy się tam, gdzie jest Goś mamy do czynienia z kulinariami koktajl to też element szeroko pojętych kulinariów, bo przyznaje się, że nie jest znana taka szkoła w sensie to są bardziej instytucje prywatne, które tak naprawdę mają tutaj nie mając na zalewie pan przypuszczam, że nie wiem iluzję niż mają swojego guru mentora, do którego jeżdżą i tam zdobywają kolejne stopnie wtajemniczenia przed waszym przypadku jest podobnie macie nie wiem jakieś 3 nazwiska globalnie rozpoznawalne, u których warto terminowo, bo wtedy należy się do czołówki powiedzmy, że tych nazwisk tak naprawdę kilkadziesiąt taką instytucją na pewno godną do obserwowania tak jak w przypadku restauracji mamy do co roku taki ranking najlepszych 50 restauracji Zappa tak samo też funkcjonuje po świecie barowym w Polsce mamy jakby kilkunastu sędziów, którzy po prostu jak punktując zgłaszają bary do do tego rankingu ja też jestem jednym z nich trzeba oczywiście wykazać tym rankingu bary, w których się było daty, dlaczego te bary są rzeczywiście warte warte wyróżnieniami i co roku, więc właśnie teraz na przełomie września października jest wyznaczony patronki obfitej są robicie to incognito czy też tylko na czele z plakietką jestem sędzią pustynnienie, ale co się odbywa czy oczywiście także każdy z nas ma swoje konto, jakby mailowe loguje się na specjalny portal wysłane odpowiednie za, jakby prośby, które potem są po prostu przesłane do centrali w Europie dodatkowo mamy jeszcze taką instytucję miejsca ludzi władz co roku we mnie więcej w drugim tygodniu października odbywały się takie olbrzymie targi barmańskie ECB nazywają bar konwent Berlin to są największe targi w tej części Europy jeśli chodzi o nowości produkty tej ligi wszystko tak naprawdę co można sobie wyobrazić i zdecydowanie oczywiście są też prelekcję tam co roku odbywają się do rocka rozdanie europejskich nagród za za najlepszy bardzo najlepszego nie wiem barmana za najlepsze wyniki krajowe w przypadku akademiki światowej, czyli to przyszli co roku jest publikowany taki ranking 100 najlepszych barów świata ta pierwsza pięćdziesiątka należy oczywiście do tych powiedzmy najbardziej prestiżowych w tym roku całkowita nowość, a dlatego, że nie został opublikowany został opublikowany taki ranking 100 najważniejszych osób w biznesie jak miał miejsce po raz pierwszy wygrała Monika Berg jest to jedna z jedną ze współwłaścicieli takiego londyńskiego Barter elementy oraz swoim zdaje się z narzeczonym Aleksem Kate no właśnie oni prowadzą tamten ten bar jest taki bardzo nowoczesny bistro, w którym prezentują szalenie ciekawe smaki też prezentują bardzo duży idei i można powiedzieć, że to jest takie najlepszy przykład tego w jaki sposób barmański to też wykracza poza tylko wyłącznie koktajle oni też bardzo mocno walczą o ekologiczne używanie składników o nie marnowanie żywności o pełen recykling ich barw także nie jest także, że tam po prostu wszystko dzieje się na na na przez przypadek całość zaprojektowano od początku do końca tak, żeby nie marnować chociażby rzeczy, tak więc też prezentują jakieś idee, które po prostu dalej trochę prezentują świat już do wiedzy to jest taka osoba, która jakoś tam swoim swoim małym, ale może dołożyć do tego, żeby świat odrobinę lepszy ta pasja, której się panu daje zdrowie, jakiego słowa użyć by one było ono było adekwatne, bo pan opowiada to z wielkim zacięciem takim pozytywnym to nie tylko sztuka koncepcji to pewnie też nie tylko sztuka kreacji, o czym pan nas uświadamia podczas tej rozmowy, ale to chyba także jest sztuka manualna zgadza się czy też nie, bo no, bo jednak ktoś taki jak pan kojarzy się też ze sztuk mistrza, który potrafi zrobić coś, bo odpoczynek spadną szczęki tym, którzy obserwują jak zdecydowanie tak i to zawsze twierdzimy już od wielu wielu lat, że tak naprawdę goście bardzo często właśnie do koktajl baru takich jak Elkop Tell ME, które jestem właścicielem przychodzą po doświadczenia to jest także staramy się prezentować smaki wartości bez formy podania, które wykraczają poza poza poza powiedzmy jakiś standard natomiast zdecydowanie się zgodzę to jest też ciężka praca fizyczna wiele godzin na nogach dlatego też cieszy mnie to w jaki sposób barmani coraz bardziej zaczynają się by dbać też zawód coraz bardziej traktowany profesjonalnie i oczywiście też przede wszystkim manualnie, więc ręce tutaj są zdecydowani na wagę złota, ale także coraz więcej mówi się oddaniu siebie swoje stopy o swoje nogi o dobrym odżywianiu wiemy oczywiście barmani i przez wiele wiele lat byli jak wiele razy się mówiło, że barmani gwiazd rock and rolla tylko nie umiejący grać na gitarach Emu też pomału się zmienia rzeczywiście pochodzi coraz bardziej profesjonalnie jest coraz więcej programów edukacyjnych, które też uczą pokazują jak i w jaki sposób dbać o siebie na przestrzeni na przestrzeni lat i staramy się dla naszych gości za każdym razem oczywiście dbać skutecznej dobry sposób o dzięki tej, jakby sprawności manualnej o personalne doświadczenia, więc tym też mam świadomość tego, że bardzo często goście nie przychodzą stricte okopu, ale przede wszystkim spędzi noc czas i tak naprawdę naszym najważniejszym celem można tak powiedzieć jest to, żeby goście przychodząc do baru wychodząc z niego wyszli w odrobinę lepszym humorze to sprawi, że tak naprawdę nasza praca została wykonana najlepiej na ile można dobrze też ostatnie pytanie ten festiwal, który trwa gdzieś ustawia hierarchię na najbliższy rok do czasu, kiedy nie odbędzie się kolejny to znaczy, gdy to przede wszystkim jest dziś tam powiedz można dziś trochę odrodzenie naszej sztuki koktajlowej która, która nie oszukujemy się w trakcie Sudanu no zmalała część barów niestety pan borykała się z problemami i jakby gdzieś tam można powiedzieć że, że skutki tego odczuwamy dzisiaj, więc zdecydowanie warto przede wszystkim czas dla naszych gości przejścia się do lokali, których być może normalnie nie mylić z próbowania rzeczy, które do końca nie są przekonani jak najbardziej, a poza tym też swego rodzaju święto dla nas cieszymy się, że mamy się z szansy serwować dla naszych gości to co najlepsze w najlepszym wydaniu też staramy się robić się na tyle ile tylko to możliwe aby, aby rzeczywiście goście za każdym razem wychodzili zadowoleni z uśmiechem na twarzy, więc jeżeli tak rzeczywiście będzie to to zapraszam serdecznie dziękuję panu bardzo Paweł Daszyński był moim państwa gościem jeden z najlepszych na świecie w swoim fachu, o czym świadczy pańska wysoka 19 lokata jeśli chodzi o konkurs WORD Class Competition kłaniam się panu życzę dobrej niedzieli dziękuję bardzo, poprawia państwa zapraszamy informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA