REKLAMA

Co robi Światowy Program Żywnościowy?

Połączenie
Data emisji:
2020-10-09 13:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
08:07 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
łączenie trzynasta 6 Jakub Janiszewski czy Jakub Janiszewski przy mikrofonie, a z nami prof. Zbigniew Karaczun ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego ekspert koalicji klimatycznej dzień dobry dzień dobry pan dzień dobry państwu panie profesorze tegoroczną laureatką pokojowego Nobla jest światowy program żywnościowy, czyli jedna z agencji ONZ nazywana także największą organizacją humanitarną świata dedykowaną problemowi głodu właściwie da czy ten jak działa ten Rozwiń » program jakby, bo nie tylko ma na celu wyeliminowanie Głodek dostarczanie żywności tam, gdzie brakuje, ale też zajmuje się ułatwianiem produkcji żywności, więc w tym sensie bardzo mocno łączy się tematem rolnictwa i tematem korzystania z tych zasobów, które się ma pod ręką zdecydowanie tak jak nasze ja może zacznę od tego, że bardzo gratuluję światowej organizacji Żywnościowej uzyskania tej prestiżowej nagrody, bo to wydaje się, że bardzo ważny sygnał bardzo dobry sygnał mówiono w wielu innych kandydatach natomiast to jest też trochę tak nie spodziewano nagroda natomiast ona pokazuje bardzo istotną rzecz, że ten problem głodu rozwoju produkcji Żywnościowej rolnictwa i oddziaływania rolnictwa na środowisko, jakby zmian w środowisku, które dokonujemy no na produkcję żywności jest niezwykle ważnym elementem, który w najbliższych latach będzie chyba coraz bardziej w świadomości także publicznej Roux, dlatego że niestety rolnictwo jest sektorem, który najbardziej narażony jest na skutki zmiany klimatu i może najbardziej ucierpieć z tego powodu z powodu ja myślę, że to jest też takie przypomnienie rzeczy, które my, zwłaszcza krajów wysokorozwiniętych tak jak Polska często zapominamy zapominamy o tym, że głód na czele na świecie ciągle istnieje, że ciągle umierają z głodu ludzie w tym umierają dzieci, że są regiony, które ten głód jest kwestią permanentną i rzeczywiście światowa organizacja żywnościowa na tę kwestię zwraca uwagę próbuje pobudzać polityków próbuje pobudza społeczeństwa do większej Solidarności także w tym takim budowaniu globalnego bezpieczeństwa żywnościowego także wspiera badania naukowe w zakresie dostarczania dobrej diety i dobrej żywności wszystkim mieszkańcom naszego globu także jak najbardziej wydają się zasłużona nagroda bardzo trafny werdykt komitetu Noblowskiego ja oczywiście zdarzały się zastanawiać co czym właściwie różnią się Organique te 2 organizacje agendę zatorskie zajmujący się wyżywieniem i rolnictwem jest też druga, czyli organizacja narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia rolnictwa i ta druga czy IT i ta właśnie, która została uhonorowana Noblem światowy program żywnościowy trzyma się od siebie różnią czy ten światowy program żywnościowy rzeczywiście bardziej za zajmuje się kwestią dystrybucji żywności i zapewnienia, że takim takiego dostępu do żywności wszystkich tych wszystkich ludzi nasze tym, zwłaszcza tych, którzy chcą zagrożeni i brakiem to jest to, o czym zresztą w laudacji dzisiaj przewodnicząca komitetu mówiła, że to jest to dostarczanie żywności zapewnienie wyżywienia w czasach pandemii wojen w tym ludziom, którzy czasem nie mogą pracować nie mogą produkować nie mogą nie mają tego bezpiecznego dostępu do żywności i stworzenie kanałów takich 3 przesyłania żywności do tych do tych społeczeństw tak żeby, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe tutaj wydaje się, że to jest podstawowa rola czy taka rola właśnie tak jak pan powiedział największej organizacji humanitarnej, która dba o te prawie miliard ludzi, którzy jedzą zbyt mało albo są na skraju głodu albo wręcz głodują czy zadbanie o te regiony, gdzie dostępność żywności jest jakby warunkiem w ogóle przeżycia, ale może porozmawiajmy o tym jak jak to się będzie właśnie łączyło to znaczy, jeżeli rozmawiam z ekspertem od rolnictwa i zarazem człowiekiem światłym jeśli chodzi o zmiany klimatyczne mam ochotę zapytać czy to nie jest taki sygnał, który ONZ, który właściwie komitet Noblowski nam wysyła, że tak może być jeden z problemów, który będzie narastał to znaczy, że będziemy musieli coraz bardziej dbać właśnie tą dystrybucję żywności do tych regionów najbardziej dotkniętych, bo zmiany klimatyczne po prostu mogą na tyle nasilić, że będzie coraz więcej ludzi, którzy będą właśnie należeli od takich kanałów dystrybucyjnych globalnych finansowanych przez ONZ w pełni zgadzam to nasze to rzeczywiście warto też mieć taką świadomość rolnictwo jest sektorem, który jest najbardziej narażony na skutki negatywne skutki zmiany klimatu, dlatego że tak naprawdę oprócz jakości gleby wszystkie inne czynniki, które decydują o powodzeniu produkcji rolniczej produkcji żywności de facto to są czynniki klimatyczne, czyli ciepło ilość ciepła ilość opadów długość okresu wegetacyjnego to wszystko tak naprawdę są czynniki klimatyczne i one są w tej chwili zaburzone w wyniku antropologa inne zmiany klimatu, czyli powodowane przez człowieka zmiany klimatu co w wielu regionach to niestety w tych regionach, które są już dzisiaj tak naprawdę ubogie, w których problem niedoboru żywności występuje czyli, zwłaszcza w regionach tropikalnych, ale także RO w regionach, które są szczególnie gęsto zaludnione te problemy będą największe, dlatego że już dzisiaj jest tam ciepło, a podniesienie temperatury nawet niewielki prom poziom tak niewielki stopień 1,5 stopnia może spowodować, że produkcja rolna stanie się tam albo wręcz niemożliwa albo bardzo trudno i znacznie mniejsze będą ilości i wydaje mi się, że to jest taki kolejny sygnał wysłany przez komitet Noblowski, bo proszę proszę pamiętać, że kilka lat temu laureatem pokojowej nagrody był międzyrządowy panel do spraw badań zmiany klimatu, który pokazuje to to połączenie różnych prób podstawowych problemów, które dzisiejszy świat ma, bo to jest problem zarówno pewnej etyki, czyli dystrybucja żywności zapewnienie, że 2001. wieku to chyba wstyd dla nas wszystkich przede wszystkim dla krajów wysokorozwiniętych, że ludzie ciągle gdzieś na świecie umierają z głodu nie mają wystarczającej ilości jedzenia, ale również pokazanie tego połączenia tej tych spraw dotyczących gospodarki etyki z tymi podstawowymi wyzwaniami jak jest zapewnienie pokoju zapewnienie dobrej opieki zdrowotnej, bo to pokazuje pandemia pandemia pojawiła się wypowiedzi pani przewodniczącej czy właśnie z problemami degradacji środowiska Przyrodniczego Jan propagandy zmiany klimatu dziękuję bardzo, prof. Zbigniew Karaczun ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego ekspert koalicji klimatycznej był państwa moim gościem trzynasta 15 za chwilę informacje o łączenie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POŁĄCZENIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA