niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo ponownie z nami jest pan dr inż. Przemysław Kowalewski dzień dobry dobre katedra technologii żywności pochodzenia roślinnego na Uniwersytecie przyrodniczym w Poznaniu panie doktorze przede wszystkim zapytam czy ten kierunek to absolutna nowość jeśli chodzi o akademicką w stronę zagadnienia, które poruszamy w naszym programie niedzielny obiad no bo przyznam, że żywność pochodzenia
Rozwiń »
roślinnego to nie jest coś co nasi przodkowie element pielęgnowali od Lady uczynili z tego nurt kulinarny tak, że to faktycznie tak panu nie jest to aż tak długo trwały proces się spożywanie żywności pochodzenia roślinnego, ale też to nie jest zupełna nowość zresztą, jeżeli rozejrzymy na rynku może faktycznie do sklepu to większych mniejszych i będziemy bardzo dużo produktów, które faktycznie są takie gotowe produkty pochodzenia roślinnego jako alternatywa dla produktów mięsnych, więc zupełną nowością to nie jest na polskim rynku nie ma co prawda jeszcze aż tak dużo tych produktów natomiast rozejrzymy na rynek światowy chociażby amerykański tam faktycznie są bardzo duże nawet objąć firmy, które produkują alternatywne produkty do produktów mięsnych bacząc na niektóre pozycje w tym ani wegetariański mam wrażenie, że mięso lub też produkty zwierzęce potrzebne są naszej psychice nie naszemu ciału naszemu organizmowi, bo jak nazwać te zabiegi, kiedy produkuje się kiełbasy papierów np. o której też pewnie porozmawiamy bądź robi się kotleciki sojowe, a kotleciki w nomenklaturze kulinarne kojarzy się jednoznacznie zdaniem nie jest koniec tak to akurat macie są uwarunkowania prawne wręcz nawet, które mówią jasno jak pewne rzeczy możemy nazywać tutaj swego czasu niedawno jeszcze było mleko sojowe czy czy mleko migdałowe w tej chwili faktycznie możemy stosować tylko wyłącznie określeniem napój roślinny czy też no właśnie stalowe, a wie pan jak to zadziała panie doktorze zadziałało także ci konsumenci, którzy nie zdają sobie z tych aspektów prawnych sprawy traktują ten napój np. sojowy jako produkt pół wartościowe w stosunku do mleka sojowego, którego akurat w sklepie nie ma podobnie jest sokami prawda no są soki napoje, które już założenia są czymś mniej wartościowe tutaj pan porusza temat bardzo szeroki bardzo złożone z jakim jest edukacja w ogóle świadomości konsumentów odnośnie produktu wszelkiego rodzaju to nie tylko produkty wegetariańskie, które są alternatywą do produktów pochodzenia zwierzęcego, ale generalnie do żywności tutaj faktycznie świadomość społeczna całe szczęście tutaj rośnie można zauważyć, że faktycznie ludzie w sklepie czytają etykiety zastanawiają się co chcą kupić porównują produkty między sobą natomiast nadal jest takie dość małe przełożenie wiedzy wychodzi, którą chodzi do szkoły, którą jeszcze nauczyciele próbują wdrożyć program nauczania dla biologicznego innych przedmiotach, żeby potem dalej konsekwentnego świadomego konsumenta uzyskać na rynku jak będzie kogo kupował produkty dla siebie natomiast wracając do pana pytania czy potrzebujemy psychicznie produktów mięsnych i tak nie Polska dieta jest dość mocno mięsna tutaj faktycznie króluje mięso czy to w postaci wędlin Polska kiełbasa zresztą jest bardzo popularna na świecie jako dobrej jakości produktu jest postrzegana obiad pies bez zmian stanu też tutaj różnie możemy do tego tematu podchodzić natomiast mięso proszę zwrócić uwagę, że wnosi bardzo wiele bardzo cennych wartości odżywczych do naszej diety tutaj więcej osób myśli objął ogólnych osi oznacza faktycznie między jest bardzo dobrym źródłem białka, ale proszę mieć na uwadze również chociażby witaminy witamina c 12 czy chociażby żelaza, które łatwo przyswajalne w tej formie, jakiej jest w produktach mięsnych natomiast produkty roślinne w sposób bezpośredni nie są w stanie nam zastąpić mięsa, jeżeli oczywiście przemówi to produkt taki produkt 11 czyli, żebyśmy wyłączyli powiedzmy wołowinę z naszej wiedzy to swoją żaden sposób nie jest w stanie tego za spokojnych tego tego zapotrzebowania na te wszystkie składniki, które dostarczono mięso natomiast, jeżeli pójdziemy trochę szerzej dni pomyślimy o diecie roślinnej jako całości, czyli zbilansuje sobie z różnych źródeł pewne rzeczy to faktycznie jest w stanie dostarczyć wszystkie te składniki przez większość tych składników roślin, które byśmy standardowo otrzymania produktu mięsnego, więc tutaj nie tylko kwestia psychiki, chociaż faktycznie przywiązanie nasze jest duże, ale również mamy świadomość tego, że musimy odpowiednio 2 zbilansować, żeby zaspokoić te zapotrzebowania składniki żywieniowe biorąc pod uwagę koniunkturę zmieniającą się konie, które tak w gospodarce Jagi we wszystkich gałęziach naszego życia także społecznego czy da się określić właściwy co właściwie umorzenie obowiązujący algorytm jak powinna wyglądać nasza kuchnia na sposób odżywiania w proporcji dania mięsne dania bezmięsne i aby jest to możliwe biorąc pod uwagę ten kontekst kulturowy był graficzną społeczne czy tutaj jako wyrocznie właściwie można potraktować Instytut żywności żywienia, które ma pewne rekomendacje piramida żywieniowa została ostatnio zaktualizowana Instytut właśnie zmienia mówi właściwie jasne, że tygodniowo mogliśmy spożywać nie więcej niż pół kilograma mięsa oraz produktów mięsnych, bo tutaj nie mówimy tylko samym mieście tak nie chodzi tylko łącznie kotlet schabowy karkówka do obiadu, ale wszystkie produkty przetworzone i właśnie wspólne wędliny i inne rzeczy, które możemy używać chociażby kanapek to również jest mięso, tak więc summa summarum tygodniowo bądź spożywać nie więcej niż pół kilograma mięsa tutaj warto również pamiętać o tym, że trzeba patrzeć troszkę dalej i tutaj statystyki mówią jasno, że do 2050 roku populacja ludzka będzie też duża będzie około 9 miliardów w związku z tym zacznie rodzić pewien problem o tyle w tej chwili nie mamy problemu z zaspokojeniem zapotrzebowania na pełnowartościową żywność na pełnowartościowe białko tak już faktycznie za kilka lat za kilkadziesiąt kilkanaście co najmniej będzie realny problem dostarczenia odpowiedniej jakości żywności my tutaj właśnie już zaczynamy myśleć trochę wcześniej, czyli wyprzedzamy nieuwagę fakty chcemy stworzyć rozsądną alternatywę do mięsa, która będzie pełnowartościową, czyli będziemy mogli fakt, że ze spokojem produkty mięsne ograniczyć lub wręcz nawet wyeliminować diety i używać produktów roślinnych, które będą odpowiednio zbilansowane podał wartość odżywczą będą wnosiły pan panie doktorze mówi będziemy zmuszeni być może nie będziemy mieli wyjścia itd. czyli to jest też konsekwencja bądź też determinacji otaczającego nas i zmieniającego się świata ani nasz świadomy wybór takie taki mam jednak wrażenie tak nie bardzo dużo osób faktycznie przychodzi na dietę roślinną z własnych powodów to są powody bardzo różne są powody typu ograniczenie cierpienia zwierząt to są właśnie powody ekologiczne, bo też warto mieć na uwadze to jak duży ślad ekologiczny ślad środowiskowy ma produkcja zwierzęca tak tutaj musimy najpierw produkować zboża, które potem dalej w konsekwencji stosowanego pasza i ciągle czy Gazy cieplarniane czy to wydanego węgla czy chociażby produkcji bydła i to jest również wchodzi w rachubę tak jak mówię to są na razie dane szacunkowe faktycznie populacja ludzka do tego poziomu rosła i może być może wystąpić takie zagrożenie tutaj nie mamy zamiaru oczywiście nikogo zmusić część na szczyt, ale jeżeli ktoś z jakichkolwiek idealnych dla siebie powodów będzie chciała lite rosną część chcemy wyjść naprzeciw i stworzyć takie produkty, żeby faktycznie miał realną alternatywę no dobrze to teraz już przejdźmy do kluczowej sprawy mianowicie, która związana jest samymi wariacjami na temat kuchni roślinnej bo, bo musi pan przyznać, że tracę ludzka nie z zagranicy, zwłaszcza tych, którzy stoją za szeroko pojętą sceną kulinarną czy tutaj bardzo mogą zwrócić uwagę troszkę też nawet uświadomić naszych słuchaczy czy w ogóle jest dieta roślinna tutaj bardzo często spotykam się zresztą na co dzień z takim dość błędne wyobrażenia zresztą badania pokazały ostatnie takie socjologiczne, że w pełnej świadomości jest dość mały procent naszego społeczeństwa, czyli dieta roślinna często spotykam się czymś takim, że np. ulicy, gdy rośliny, jeżeli mamy jakieś danie wegetariańskie sami stanowić rośliny od jakiegoś czasu to w restauracji naprzód serwują mi albo proponują ryba czy owoce morza i tutaj zaczyna się problem, bo tutaj akurat uwarunkowania kulturowe nasze przemawia, bo w piątek mięsa nie wiemy mamy tam w Polsce w związku z naszą religią tra kraju panuje natomiast można jeść rybę tę świadomość faktycznie konsumentów jest dość niska generalnie opcja wegetariańska to są faktycznie rośliny produkty odzwierzęce typu mleko sery i jaja można spożywać miód dalszą taką restrykcję jest weganizm np. właśnie nabiału jak również każdy miał wspaniałego te osoby nie spożywają te nasze produkty będą od nowego chińską czy będą zarówno dla wegetarian jak dla wegan odpowiednim produktem będą mogły osoby takie produkty spożywać lekkie co najdziwniejsze produkty z kuchni Vega, który pan widział też proszę posługiwać nazwami bony bardzo często no sprawiają w niemałą konfuzję o odbiorców bądź też konsumentów czy jak mechanizm dość wysokim praktykę nazywania wprost pewnych rzeczy z odpowiedników mięsnej rozumiem, że ma pewien skrót myślowy być i ułatwić wybieranie tych produktów, a więc stricte takich dziwnych żadnych produktów nie znam natomiast troszkę faktycznie boli typu kotlety sojowe itp. określenia, bo faktycznie zwyczajowo od lat jest produktem mięsnym, więc tutaj powinniśmy jednak wymyślać nowe określenia, które będą bardziej obrazowały natomiast faktycznie spotykam się określeniami pasztet sojowy czy jeszcze pokutujące wasze mleko sojowe, które mówiąc kolokwialnie nic nie stoi nie do tak no i tutaj może wprowadzać małe zamieszanie ma też oczywiście jest opór tych osób, które chcą spożywać mięso, które spożywają na co dzień może właśnie, dlaczego mówimy kota, dlaczego mówimy kiełbasa, jeżeli to w domyśle jest produkty mięsne pańskim zdaniem Polska dyktuje trendy jeśli chodzi o kuchni rośliną absolutnie nie my tutaj nie pozostajemy w Pile, ale też nie traktujemy tego jako priorytet nie dyktujemy trendów światowych natomiast faktycznie dość dobre produkty na polskim rynku, które zmniejszą większym skutkiem zostały przemyślane zaprojektowane zresztą to, że faktycznie Polska nadąża za światowym trendem tego ograniczania im o całkowitej eliminacji miał zdjęte, ale tego ograniczenia nie zasadnicza jest chociażby fakt, że bardzo duże koncerny czy to nie znaczy generalnie przetwórstwa zwierzęcego zaczynają produkować w Wolinie czy nawet całą gamę produktów, które są pochodzenia roślinnego są kabanosy są burgery są pasztety czy chociażby odpowiedniki stara tylko bez użycia mleka tutaj Polska faktycznie nadąża za trendem szkody byłbym ostrożny z tym, że ten trend kreuje Abby czy aby możemy mieć pewność, że wszystkie produkty roślinne, które są dostępne w postaci produktów nie nie gotowego dania są zdrowe, bo tak w przypadku mięsa Jagi w przypadku nie mięsnych produktów będę się posługiwał tym słowem jest duża pokusa producentów by używać zamienników niepełnowartościowych mówiąc wprost trudniej określić zawartość nie wiem składników nie od zwierzęcych w produkcie nie zwierzęcy myśli pan co mam namyśli tak tutaj akurat pan proszę też ważną kwestię, bo producenci w tej chwili właściwie nastawiają się dwojako do tej produkcji produktów roślinnych albo ma imitować to struktura i teksturę produktu mięsnego albo ma smakować podobnie po prostu mam w ogóle smacznym produktem natomiast mało, kto podchodzi do tego zagadnienia kompleksowo, czyli że po pierwsze, żeby smakowało po drugie, żeby faktycznie wyglądało miała struktury konsystencji taka ma to tradycyjny produkt mięsny, ale również wynosi odpowiednio wartość odżywczą i to właśnie tutaj jest cel naszego projektu i 3 kluczowe elementy chcemy połączyć 1 konkretny produkt finalny, który właśnie będzie po pierwsze, smakował, a po drugie, odporna wygląda mi o strukturę, a po trzecie odpowiednią wartość odżywczą będzie w naszej diecie wnosi zaskoczył pana teraz poproszę w co zmienił pan 3 dania pochodzenia nie mieli żadnego, które panu przypadł najbardziej do gustu, dlaczego wypłacą tak dobrą sprawę trudno powiedzieć jestem smakoszem i właściwie testuje coraz to nowe dania trudno wymienić takie 3 konkretne i powiedzieć bardzo, dlaczego to bardzo, że akcje lub testować lubię nowości bardzo mocno natomiast tutaj, jeżeli był, ale mówi pan w ogóle tak o konkretach konkretnych handlowych konkretnych dania paniom dania, które wychodzą spod ludzkiej ręki nie z produkcji taśmy produkcyjnej bardzo dobre, a tutaj znowu niewłaściwe określenie, ale pasztet sojowy, który został przepis o swoich tutaj zaprzyjaźnionych wegetarian Uniwersytetu w innej jednostki rewelacyjny przepis w ogóle by nie spodziewał, gdyby faktycznie nie miał tego przepisu nie było tego samego tego samemu to faktycznie stoi, bo smakuje prawie jak smalec z cebulką taki tradycyjny miast mówi prawie, bo wiadomo, że to jednak jest roślinne i daleka alternatywa, więc to faktycznie tutaj takie malowidła na kanapki sojowe bardzo pozytywnie zaskoczyło wbrew pozorom wszystkie te baby oparty na białku sprzęt, które można kupić nawet w pewnych lokalach tych wyspecjalizowanych oczywiście dań wegetariańskich wegańskich naprawy są całkiem nieźle przyprawione i ta struktura faktycznie oddaje to strukturę Grossa standardowa prośba to było to było danie la drobiowe, o której emitowało, ale również na stacji paliw można spotkać burgery roślinne i tutaj też pozytywny aspekt bardzo dobre burgery właśnie na stacji paliw dla swoich stacjach sprzedaje, które naprawdę są dobrze skonstruowane jest tak sobie rozłożyłem na czynniki pierwsze niestety mam tendencję do analizowania tych składników są tutaj tak, ale to naprawdę dobrej jakości składniki są faktycznie produkcji użyta dziękuję panu bardzo za to rozmowy dr inż. Przemysław Kowalewski katedra technologii żywności pochodzenia roślinnego na Uniwersytecie przyrodniczym w Poznaniu był moim państwa gościem smacznego panu życie podczas dziękuję bardzo, otoczenia pani się do usłyszenia informacji Radia TOK FM
Zwiń «