REKLAMA

Branża gastronomiczna w obliczu kolejnych obostrzeń

Wywiad Polityczny
Data emisji:
2020-10-13 17:40
Prowadzący:
Czas trwania:
14:04 min.
Udostępnij:

Ze Sławomirem Grzybem z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej rozmawiamy o sytuacji branży gastronomicznej i eventowej w czasie kolejnej fali koronawirusa. "Panika, panika, panika" - tak nasz gość opisuje sytuację jaka obecnie panuje w branży gastronomicznej

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
kolejnym ostatnim gościem jest teraz Sławomir Grzyb sekretarz generalny zarządu gospodarczej gastronomii polskiej im pre dzień dobry jak pan opisał tak generalnie obecną sytuację branży gastronomicznej w Polsce myślę, że 1 słowem bańka panika jeszcze raz wynika, że jesteśmy już 6 miesięcy od pierwszego zakażenia w Polsce mamy już doświadczenie no powinniśmy mieć bogate doświadczenia nie tylko Polski, ale i zagraniczne ich dalszym ciągu utrzymuje się sytuacja paniki, Rozwiń » którą generał z 1 strony media media są podsycane właściwie przez rządzących i to nie tylko w Polsce, a jeżeli pan mówi o panice gastronomi to ona jest związana z paniką społeczną to znaczy czy państwo boją się tego czynnika psychologicznego teraz restauracji są otwarte rząd wyklucza jakikolwiek lock Down, ale wzrost liczby zakażonych jak umiem powoduje, że ludzie zaczynają samo izolacji unikają spotkań publicznych miejscach, czyli tak kawiarniach restauracjach ludzie unikają spotkań, ponieważ wytworzona jest taka sytuacja właśnie paniki tego, że można się zagrać za zarazić wszędzie głównie właśnie weselach i gastronomii co jest prawdą, bo jeśli chodzi o standardy higieniczne, które w tej chwili obowiązują gastronomii to są niespotykane na skale bym powiedział światową, bo do tej pory nie mieliśmy takich obostrzeń, jakie mamy w tej chwili to restauratorzy hotelarze stają na wysokości zadania nie robią to perfekcyjnie w związku z tym tutaj ja nie widzę zagrożeń jeśli chodzi o dostępie do gastronomii to, czego się obawiamy i co jest na rynku to jest właśnie to, że klienci boją się, ponieważ taka panika jest wytworzona przez 6 miesięcy, odkąd zmagamy się z tą epidemią już poznaliśmy jej i Eurovia, ale mam wrażenie, że mogę się z panem zgodzić co do tego perfekcyjnego przestrzegania wszystkich zaleceń, bo rzeczywiście bin ja mieszkam w Warszawie korzystam z kawiarni i restauracji i mam tutaj taką analizę porównawczą w ostatnich tygodniach i mieszanych są miejsca, gdzie rzeczywiście np. personal karnie nosi maseczki albo przyłbice i widać, że stolik jest szykowany po każdym gości tak dalej tym podobne, ale znam takie miejsca, gdzie personel ma matkę pod brodą albo gdzie w ogóle tej masa czyni przy ulicy nie ma podchodzi się zdaniami gości bez żadnej osłony na twarzy, więc to pan różnie bywa różnie bywa i tutaj dochodzi do sytuacji takiej, że nawet rozporządzenie, które dotyczy ustawy, która nakłada obowiązek noszenia maseczek wychodzi, że tak powiem przed szereg mianowicie ustawa rozporządzenie jak się czytamy literalnie korzystamy z porad w 2 w kancelarii prawnych z tych z tej ustawy sporządzenia wynika, że maseczki powinny nosić osoby chore natomiast osoby zdrowe nie są zobowiązane w myśl przepisów do noszenia maseczek i tutaj dochodzimy właśnie do sytuacji taki, że wymaga się wszystkich noszenia maseczek maseczki wbrew pozorom nie są dla zdrowia obojętne, owszem, one pomagają w rozprzestrzenianiu w niej rozprzestrzenianiu się Korona wirusa wszystkich zarazków, ale to w sytuacji, kiedy wnoszą osoby chore nota rozeszła się znowu mam pewne zalecenie już powszechne budowy ów udowodnione badania, które pokazują, że noszenie maseczek zmniejsza transmisję Korona wirusa jest to szczególnie pożądane w miejscach zamkniętych przestrzeniach zamkniętych, a taką przestrzenią zamkniętą jest lokal gastronomiczny tak pod restaurację klienci oczywiście nadają siadając przy stoliku mogą maseczkę z nową przecież będą jedli pili Polski przemieszczają się np. do restauracyjnej toalety powinni maseczkę założy także, kiedy wejdą do restauracji już zmuszono przy stoliku powinni mieć maseczkę PSL podobnież tutaj się z panią zgadzam no, jeżeli gość widzisz, że personel tej maseczki nie na nie zakładanie nosi może zwrócić uwagę poprosić właściciela i tutaj przepisy znał z obligują właścicieli pracowników do noszenia w sytuacji kiedy, kiedy jest to wymaganej goście życzą sobie tego to oczywiście personel powinien się zachować wymaga chciałbym wrócić do mego pierwszego pytania o to jak jest w branży gastronomicznej chciałbym znać cały ten półroczny okres najpierw państwo byli zamknięci na 3 spółki można było tylko serwować dania na wynos mówi kawiarniach restauracjach od 18maja brak astronomiczna wznowiła działalność też oczywiście w reżimie sanitarnym rozmaite obostrzenia, które także teraz się pojawia przy okazji całej strefy żółtej, w której Polska i strat czerwonych i jaka jest skala np. upadłości to państwo to wiedzą jak era radzą poszczególny kraj branże w ramach gastronomię tutaj nie prowadzimy takich badań, bo trudno nam jest dotrzeć do wiarygodnych badań tego typu sami nie zlecaliśmy takich badań opieramy się też na badaniach GUS-u, który no jest w zasadzie zobligowany do tego, żeby takie, że nie robić, ale i tutaj dochodzimy do kolejnego ważnego moim zdaniem wniosku, że w czasie epidemii nie nie mamy jako obywatele dostępu do wiarygodnych badań jeśli chodzi o upadłości szacuje się to jest bardzo szacunkowe, że około 7 do 10% lokali gastronomicznych zamkniętych z reguły są to zawieszonej działalności trudno jest określić one upadły upadną czy czy wznawia działalność na pewno możemy ocenić tutaj skalę procentową obrotów rok do roku, bo jest ona poziom 60% jeśli chodzi o o obecną obecne obroty 60% tego co państwo mieli w zeszłym roku tak tak tak się znowu tutaj nie ma wiarygodnych dokłada badań są to badania szacunkowe i teraz na wakacje były o tyle korzystne nawet powiem więcej w niektórych rejonach kraju, a obroty były wyższe niż w latach poprzednich, ale to to jest sytuacja, że tak powiem regionalnie tylko w miejscowościach turystycznych jak rozumiem trwała jedno lat nie wyjechali zagranicę w związku z tym gremialnie po kampanii wyborczej, gdzie usłyszeli, że ma się, czego bać pojechali na wakacje, a teraz jest już bardzo brzydka pogoda październik to zupełnie nie dziwi jest za chwilę znikną ogródki gastronomiczne, bo niektóre restauracje kawiarnie i utrzymują, licząc takich dni ze słońcem jak rozumiem też pogarsza państwa sytuację, bo 5 nie w w tej atmosferze zagrożenia woleliby spożywane świeżym powietrzu niż we wnętrzu zakrytego świeżego powietrza nie będzie dni dokładnie tak jak nie jest tak pani powiedziała zamkami ogródki klient zagranicznych w dużych miastach nie ma i podejrzewam, że długo będzie na takim poziomie, jaki był do tej pory restauracje w dużej mierze przy przystosowaniu się do klienta polskiego, zmieniając się z co najmniej, dostosowując cenę, ale przy wysokich kosztach, jakie mamy gastronomii uczyli dużej ilości pracowników, która jest niezbędna do obsługi restauracji lokali gastronomicznych no ta rentowność jest bardzo niska, a nowe obostrzenia obowiązujące z innymi czerwonej strefie przypomnijmy, że w czerwonej strefie są tak atrakcyjne miejsca np. Sopot tak, które oczywiście stoją branżą gastronomiczną także i restauracji mogą być w czerwonej stronie czynny tylko do dwudziestej drugiej tak samo kluby ma też możliwość udostępniania lokali gastronomicznych na rozmaite tańce tak czy potańcówki absolutnie nie jak to wpływa na branża no ja bym zapytał głównego inspektora sanitarnego z kim konsultował właśnie te decyzje, bo wydaje nam się, że gastronomia nie potrzebuje tego typu obostrzeń nawet jeśli chodzi o obostrzenia, które dotyczą SL to z badań, które które, do których dotarłem do tak słyszałem to jest tylko znikomy procent osób zarażonych na imprezach tego typu szóstym lekarz lekarzem patrzą trochę na wesele inaczej panie sekretarzu mówi, że to jest takie miejsce, gdzie bardzo szybko ludzie zaczynają zapominać o obostrzeniach zmniejszać dystans no są tańce hulanki szła prawda no to wesele w Sapporo do zalanych autach bez łatwo tak określić, bo rzeczywiście to trafia do świadomości odbiorcy natomiast albo pan kiedyś jakimś weselu widział pan jak ludzie mówią uzna no Weseli wiem tak byłem dość w swoim życiu bardzo wielu pobił bowiem tak nie obserwuje w tej chwili wzmożonego zachorowań z wzmożonej zachorowalności na choroby, które w, którym się spotykaliśmy do tej pory zachorowalność może inaczej wierzytelność śmiertelność utrzymuje się na na dotychczasowym poziomie nawet jest niższa nie rozumiem zlotych tych o tych ostatnich pana kwestii zachorowalność na rządy, które mieliśmy do czynienia jakaś śmiertelność nie rozumiem związane z celami nadal jest przy weselach oczywiście pani no ja bym nie tylko tutaj dotkną wesel, bo to się łatwo dorównać tym się dzieje w szkołach zachorowalność w szkołach jest dokładnie na takim samym poziomie jak rok temu jako obserwuje, ale nocą na co nie mieliśmy rok temu Corona wirusa na korpusy i na grypę, bo kolejna wirusy mieliśmy go tak, ale tego konkretnego koniecznego Korona wirusa oczywiście warszawian właśnie no no mamy konkretne koron ruska Arkowi 19, gdy badamy od powiedzmy Matsa wiemy, jaka jest na zachorowalność, ale jeśli chodzi o sumaryczną śmiertelność w związku z wszystkimi wirusami no to niema wzrostu tej śmiertelności w porównaniu z latami poprzednimi na grypę pan czy na co grypa to są też wirusy to są Korony równie dobrze, ale teraz mamy, ale pandemię panie sekretarzu mamy pan daje i pandemia lubi, kiedy ludzie są blisko i kiedy są tacy dość swawoli w obcowaniu, czyli np. całują się na wesela prawda ściskają poklepują zachowują dystansu społecznego no i jeśli chodzi o wykrywalność Korona wirusa KOV 19 to ona jest udokumentowana natomiast jeśli chodzi o ogólną zachorowalność na wirusy to tutaj nie ma wzrostu zachorowalności nie ma wzrostu śmiertelności w związku z tym nie ma niebezpieczeństwa, że pan jak rozumiem uważają wszelkie restrykcje dotyczące obliczania liczby gości na Wyspach są niepotrzebne tak uważamy, że one nie są w tej chwili potrzebne, bo my musimy w tej chwili przejść na inny model model szwedzki, czyli my musimy się zmierzyć z tym z tymi wirusami i uodpornić stadnie jako społeczeństwo na tego wirusa na ten zmutowany wiele, bo nie mamy już w tej chwili co widać po wzroście tych testów które, które robimy ich wynikach nie mamy już innej drogi, czyli rząd uważa, że ustalenia zależą ta zachorowalność już jest tak dramatyczna to czas wprowadzić stan nadzwyczajny już konieczna i zamknąć wszystkie lokale zwrócić obywatel zgodnie z ustawą, która jest od zrzut z 2000 drugie roku straty, jakie przedsiębiorcy poniosą nie trzeba tego bać no koniec słowo grze sekretarz generalny zarządu Izby Doda czy gastronomii polskiej był naszą dziękuję bardzo, dziękuję również wywiad polityczny Szanowni Państwo biega końca program wydawał Tomasz Krzemiński realizował go Adam Szurek tras informacje o osiemnastej za 3 minuty, a potem popołudnie Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WYWIAD POLITYCZNY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA