REKLAMA

Światowy Dzień Żywności - czy pandemia nauczyła nas szanować jedzenie?

Popołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2020-10-16 18:40
Prowadzący:
Czas trwania:
12:51 min.
Udostępnij:

Z Markiem Borowskim - prezesem Federacji Polskich Banków Żywności oraz Heleną Krajewską z Polskiej Akcji Humanitarnej rozmawiamy o żywności. O marnowaniu jedzenia przez polskie społeczeństwo i naszych nawykach związanych z szacunkiem i racjonalnym gospodarowaniem pożywieniem. Pytamy jak pandemia zmieniła nasze nawyki zakupowe. W audycji również o problemie pogłębiającego się głodu na świecie. o jego przyczynach i skutkach a także możliwościach zmniejszenia tego zjawiska.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
43 minut po godzinie osiemnastej przed mikrofonem Adam Ozga w światowym dniu żywności gościem popołudnia Radia TOK FM jest Marek Borowski prezes federacji polskich banków żywności dobry wieczór dobry wieczór witam serdecznie ach to dość szczególny okres, bo zmieniają się trochę nasze nawyki w ogóle, więc z nawyki żywieniowe, więc może nawyki związane z traktowaniem żywności czy pandemia pod tym względem pod względem nie marnowanie żywności zmienione może trochę Rozwiń » lepsza, gdybyśmy mieli się od nich do wyników badań, które realizowaliśmy wspólnie z filmem kornik rzeczywiście widać, że troszkę się zmieniło jesteśmy bardziej proszki i na lato co nam zostaje w lodówce, ale chyba wszystko jest związana też mamy, więc i konsul w związku z tym w 5 osób przygotowujemy sami badania, które realizowaliśmy bardzo jasno pokazują, że pod kątem i kupujemy rzadziej czasami ku zamek trochę więcej tego pytania na zapas, ale Arkiem zna potrzeb regionalista sprawdzamy, czego potrzebujemy i później z badań jasno wynika, że przygotowujemy posiłki i w domu i wykorzystujemy to mamy w lodówce nie warto ważna i dobra informacja jeśli marnujemy to co marnujemy jak marnujemy niestety badania, które realizowaliśmy pokazują, że nie marnuje się owoców warzyw część produktów mięsnych i lekowej i jako najczęstszą przyczyną marnowania żywności pochodzi wskazują zepsucie produktu później przeoczenia taty termin przydatności do spożycia dla przechowywanie, ale wyniki bardzo jasno wskazują, że ta przyczyna marnowania żywności powstaje w wyniku za dużych zakupów, jeżeli coś nam się tam zepsuło na to wniosek nasuwa się proste albo kupić tego za dużo albo ich cechować NKW, gdzie zaczyna się marnowanie żywności to znaczy czy wyrzut sumienia powinien mieć ten, kto widzi tę resztkę masła w pudełku próbuje ją wygrzebać nożem, ale nie daje rady czy np. ten, kto wyrzuca 14 cukinie kim można powiedzieć powiedzieć rząd marnuje żywność, kto powinien zrobić rachunek sumienia tutaj powinniśmy się zdecydowanie zostawał wynika pewnie na rachunek sumienia zrobić zgodnie z sobą mówimy o marnowaniu jedzenia URE jest przydatne do spożycia, które możemy wykorzystać oczywiście też przesada ma już ustawiła się zagospodarować twardej skórki, bo to może być o delikatną przesadą, ale jeżeli wrzucamy pół bochenka chleb albo wrzucam 14 dyni albo grupa kark, a która przygotować to wtedy warto zastanowić się zadać pytanie czy rzeczywiście tak, aby być warto pomyśleć o zmianie nawyków i ewentualnie pomyśleć o te tak naprawdę potrzebujemy jednak przygotowujemy za dużo kupujemy za dużo myśleć, że to jest to każdego takiego indywidualnego przemyślenia natomiast oczywiście Kruszyna czasami składają się do ilości i ostatnie pytanie, bo wydaje mi się, że warto o tym przypominać nie wszyscy o tym pamiętamy różnica jest niewielka wspomniał pan o przegapienie New terminu spożycia termin przydatności produktu jest wyraźna różnica pomiędzy hasłem należy spożyć przed, a najlepiej spożyć przed tak na pewno ten termin dokładnie tak należy spożyć do terminu jest bezwzględne tutaj kamper występuje napęd na produktach mlecznych mięsnych będzie proponuje spożywania produktów po terminie, aczkolwiek z jogurtem naturalnym może być różnie natomiast, że po na najlepiej spożyć przed tą produkty, które są odda, a takie jak trwa, a Karo aż, więc na produkty, które są trwałe a oznaczenie podmiotu przez najlepiej spożyć przetarg nie oznacza, że po nie można tych produktów spożywać projekty, które realizują zrobiliśmy badania takich produktów wybraliśmy 8 grup produktowych w każdej grupie badaliśmy 12 produkty to się okazało okazało się, że te produkty przez 6 miesięcy straciły żadnej swojej wartości i wartości oczywiście były bardzo dobre wręcz napisana wcześniej jednak z produktów może delikatnie zmienił swój kolor był koncentrat pomidorowy, ale w walory smakowe i jakościowe, ale zachował, więc warto, żebyśmy zachowali się na temat opakowań żywności będziemy prowadzić w tym obszarze Karpat dla, ale to będziemy starali się w obszarze trochę zmienić prawo, żeby te produkty można zagospodarować apele społeczne bardzo dziękuję Marek Borowski prezes federacji polskich banków żywności był gościem popołudnia Radia TOK FM razem z nami już Helena Krajewska z polskiej akcji humanitarnej dobry wieczór pani dobry co rodzi dobre zmieniamy skalę w naszej rozmowie, bo będziemy mówić o problemie żywności na całym świecie ile osób głoduje w tej chwili na świecie jest niedożywionych tak naprawdę te dane różnią się w zależności od tego co rozumiemy przez już taki głód ze ścisłym tego słowa znaczeniu, a osoby niedożywione osoby, które też nie wiedzą co tak naprawdę zjedzą danego dnia lub położą się po prostu spać z uczuciem głodu w końcu szacuje się, że też z powodu pandemii Korona wirusa w tym roku liczba osób głodujących może wynieść nawet 250 000 000 osób, a dodatkowe 10 000 dzieci miesięcznie może umierać z powodu głodu i też komplikacji po tym, ostrym nieco ożywieniu na czym polega wpływ pandemii Korona wirusa na problem głodu na świecie w Genewie para na wirusa tak naprawdę pogłębiła już problemy istniejącej dodała trochę nowych to znaczy do już skutków katastrof naturalnych takich jak susze powodzie, a także do już bezpośrednich skutków konfliktów zbrojnych, które toczącą świecie doszedł ten nagły gospodarcze czas ten ekonomiczne czas wy najuboższe najmniej zamożne osoby poprzez m.in. zerwanie łańcucha dostaw, które spowodowało wzrost cen produktów w tym produktów żywnościowych też masowe bezrobocie musimy pamiętać, że bardzo wiele osób w tym np. 80% osób w Afryce pracuje w sektorze nieformalnym, więc moment, w którym zamknęły się różne zakłady odcięto miasta bardzo na godzinę policyjnej restrykcje po prostu takie osoby straciły często jedyne źródło dochodu i automatycznie i bezpieczeństwo żywnościowe został zagrożony z wspomniała pani o konfliktach zbrojnych, które mają przełożenie na problem głodu czy głód jest wykorzystywany jako narzędzie wojny niestety tak niestety tak również się wydarza musimy też dodać, że wg szacunków aż 60% obecnie głodujących osób na świecie mieszka w kraju, których toczą się konflikty zbrojne, w których brakuje tego pokoju tych możliwości do rozwoju, ale tak jak zresztą szef światowego programu żywnościowego David Bailey niestety pokój i bezpieczeństwo żywnościowe idą ze sobą w parze, czyli bardzo trudno jest osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe, gdy dla kraju nie ma tych warunków bezpieczeństwa stabilność pokoju, a z drugiej strony kraju, który brakuje tego bezpieczeństwa żywnościowego niestety mogą się pojawiać kolejne konflikty społeczne się w skrajnej postaci konflikty zbrojne takie zresztą w wielu krajach, które pracuje Polska akcja Humanitarna np. Sudanie południowym czy Somalii, ale też tutaj najostrzejszy przekładek przykład to Jemen no właśnie jak wygląda sytuacja w Jemenie w takim lesie w tym momencie szacuje się, że pomocy humanitarnej jako takiej wiemy nie potrzebuje aż 80% ludności, a osoby niedożywione osoby, które brakuje tego bezpieczeństwa żywnościowego to tak naprawdę 23 ludności zazwyczaj niedożywienia najciężej uderza dzieci obserwujemy też na naszych innych misjach m.in. Somalii Sudanie południowym dzieci, które nie otrzymają odpowiedni odpowiedniej ilości pożywienia i do tego jeszcze pełnowartościowego pożywienia niestety będą miały problemy rozwojowe to będzie tak naprawdę stracone pokolenie obserwujemy już w wielu krajach dlatego nasze działania działania polskiego sanitarnej skupiają się z 1 strony na takiej doraźnej pomocy tak jak z Somalii, gdzie ożywiamy matki też temat karmiące dzieci poniżej piątego roku życia, a z drugiej strony długofalowej pomocy rozwojowej, która ma zbadać warunki do tego, aby bezpieczeństwo żywnościowe jednak wzrastało dziecka ani gdzie budujemy tam piaskowe budujemy pokazu robimy pokazowe pola uprawne szkółki leśne pokazują w jaki sposób traktować glebę, aby nie nie ulegała tak szybko erozji to są też bardzo ważne działania, zostawiając problem wojen strasznie to brzmi, dlatego że wiemy nie mamy do czynienia z niewyobrażalną katastrofą humanitarną z nim jest tak, że zapotrzebowanie na niektóre produkty luksusowe w krajach rozwiniętych dajmy na to wołowinę nie powoduje np. ograniczenia pól uprawnych w krajach, w których zmagają się ludzie z niedożywieniem czy czy jest związek przyczynowo skutkowy pomiędzy codziennymi zachowaniami świata Zachodniego, a głodem w innych miejscach myślę, że z 1 strony z pewnością niektóre zachowania osób w krajach z innego kraju kraje Zachodu krajach rozwiniętych z pewnością wpływają na to, jakie uprawy prowadzi się w danym kraju i ile procent ziemi przeznacza się np. na pastwiska tak jak w Argentynie czy Brazylii, a ile na uprawę już takich rodzimych gatunków roślin, które mogłyby pójść na rynek miejscowy, ale nie Nieszawy aż tak daleko z 3 podejrzeniach myślę, że już wystarczająco silnie na ograniczenie czy brak bezpieczeństwa żywnościowego wpływają rzeczy, na które tak naprawdę trudno mieć wpływ, czyli teraz ta pandemia wcześniej również tak jak mówiłem konflikty zbrojne czy zmiany klimatu tutaj możemy mieć wpływ faktyczne, ale no w tym momencie trudno trudno mówić o tym, żeby z dnia na dzień rozwiązać problem czy to powodzi suszy znaczka w Afryce subsaharyjskiej z dodatkową kwestią ostatnia w tym roku jest największa od dekad plaga szarańczy także tych komponentów, które wpływają na brak bezpieczeństwa żywnościowego jest bardzo wiele oczywiście bardzo ważne są te wszystkie wybory prywatne, które podejmujemy jako my tutaj jako obywatele Polski trzeba działać już wiadomo 10 i świat z bardzo dziękuje tak jest Helena Krajewska z polskiej akcji humanitarnej była gościem popołudnia Radia TOK FM program przygotował Bartłomiej Pograniczny wydawał Tomasz Krzemiński realizował Krzysztof Woźniak Adam Ozga życzę państwu miłego weekendu zapraszam na informacje apotem na kulturę osobistą Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA