REKLAMA

Zakazać mięsa - aktywiści prozwierzęcy mówią: lepiej nie

Świat się chwieje
Data emisji:
2020-10-18 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
49:59 min.
Udostępnij:

Mięso jest za drogie w produkcji, wpływa na klimat i za chwilę jego produkcja stanie się nieopłacalna - czy to powód, aby zakazywać produkcji mięsa?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
kilka cytatów z internetowych forów, na których siedzą polscy rolnicy tak protestuje przeciwko piątce Kaczyńskiego i nie chodzi mi obronę hodowców norek chodzi tu o to, że najpierw norki, a potem zakażą nam hodowli krów na mięso to w tym kierunku przecież zmierza i drogi PiS oni chcą wsadzić stopę uchylone drzwi, a potem je szeroko otworzyć mówią o zakazie hodowli norek zakaże chowu klatkowego, ale następny będzie całkowity zakaz hodowli kurczaków na fermach to nie Rozwiń » będzie od razu, ale zobaczyć za 30 lat oni zwyciężą będą nam zakazywać produkcji jedzenia mięsa takie wpisy często są komentowane jako absurdalne jako spiskowe teorie którymi lobbyści przemysłu futerko owego zatruli debatę publiczną, a mnie się wydaje, że rolnicy mają dobrą intuicję, że faktycznie za 30 lat hodowli zwierząt na mięso może już nie być podam tylko kilka liczb sektor hodowli zwierząt odpowiedzialny jest za około 14,5% światowych emisji dwutlenku węgla przeciętny Europejczyk lub Europejka zjadają 60% więcej mięsa nabiału niż to jest zalecane przez medycynę i uwaga Greenpeace zaleca przyjęcie wiążących celów w zakresie redukcji spożycia mięsa nabiału w krajach Unii o 70% do 2030 roku i 80% do roku 2050 czy będziemy zamykać fermy drobiu fermy świńskiej tak samo jak zamykamy kopalnie to jest audycja świadczy chwilę witam państwa Grzegorz Sroczyński dziś naszymi gośćmi są ludzie, którzy pchają właśnie świat w tym kierunku Małgorzata Szadkowska prezeska fundacji kompasem Polska witam panią dobry witam i Paweł Rawicki szef fundacji otwarte klatki witam pana wydawano dobry no Słuchajcie czy na końcu tej drogi tych wszystkich rzeczy, które oboje walczyć jest zakaz produkcji mięsa Małgorzata Szadkowska dziękuję pytanie, bo faktycznie coś się pojawia teraz całej debaty dyskusji, którą mamy wokół ustawy dotyczących zwierząt w Polsce właściwie cały czas natomiast nie wiem mogę powiedzieć, że chcę uspokoić hodowców rolników, ale naprawdę tak realnie podchodzą do wpłat zakazem Kowal, który dziś proponuje w Polsce, bo o miano zwierzęta futerkowe, a zakazem spożywania mięsa i hodowli zwierząt niestety tak długa droga, że na razie na tę chwilę inny wygląd nie zanosi się na to, że takie zakazy miał być bardzo, jeżeli chodzi o VAT w hodowli mięsa natomiast na pewno trzeba powiedzieć muszę podkreślić musimy ograniczyć spożycie mięsa i to nie jest tak, że to są jakieś wyliczenia fundacji, którą jak dziś reprezentuje czy po prostu wymysłem nas aktywistów to są dane, które wypłyną w świat z różnych instytucji od naukowców i po prostu nie mamy wyboru dok dosłownie doszliśmy do momentu, w którym tak, bo sprawa Ewy Ewę eksploatowali już naszą planetę po prostu musimy nic dieta no tak, ale rozumiem tego co pani mówi że, bo to jest oczywiste, że to no to jest propaganda też futerko owców to zaraz będzie każą mi tak dalej, ale zdania, że ci cytowanie przeze mnie rolnicy czują pismo nosem tam jeden z nich mówi 30 lat pewno nam zakażą ja rozumiem, że pani mówi o drodze, żeby pani jest zatem generalnie tak tak jak powiedziałam nie możemy jej w ogóle mięsa ile 1 na tę chwilę to jest absolutnie po prostu mnie nie do utrzymania kim ten stan rzeczy niedotrzymania dla nas wiążące opinie cierpienie zwierząt zwiąże się w naszym własnym zdrowiem to nie mówię czy taki zakaz się pojawi spojrzymy na zakazy hodowli futerkowych, które są w całej Europie są na świecie nigdzie nie ma jeszcze tego zakazu jedzenia mięsa, a inaczej ja rozumiem tak, ale ja zapytam inaczej czy pani jest za tym, żeby perspektywie 3040 lat pani jako Małgorzata Szadkowska nie było w ogóle produkcji mięsa ja tak ja jestem uważa, że powinniśmy zupełnie odejść o o produkcji mięsnej powinniśmy w niej sam system produkcji żywności wniosku, ponieważ aktualnie mamy już po prostu dosłownie pod słupy Putina jest na całkowicie do zmiany Pawlicki Emu za co to o każdej strony jeśli protest sekretarz mówił przed chwilą rolników szereg osób związek z uprawą rolniczą to ska jest to, że takie była w dużej mierze taka było takie grono rynku mniejszych gospodarstw rodzinnych też zmniejszenie produkcji, kiedy mówimy prawdę wiele lat na rozwój przede wszystkim chowu przemysłowego przemysłowej hodowli 0 w ciągu samych ostanie 10 lat mieliśmy bodajże ponad prawie 1000 ferm budowanych na ponad 209 te paczki do takiej firmy największe firmy przemysłowe hodowli zwierząt tymczasem powstają różnice bronią Królewskim gospodarstw rodzinnych tego typu i my taką barwę naszych działań związanych z hodowlą zwierząt nie tylko z hodowlą zwierząt wtykowych staram się głównie jest forma nie słyszymy pana pytają się orzecznictwo nie stwarza tak no charakterystyczne jest oboje unikać takiej odpowiedzi wprost znać spali wspaniałe wnętrza trochę wyciągnąć te odpowiedzi tak takie dłuższej perspektywie jestem za tym Paweł Rawicki też zaczął tak trochę na okrągło jestem już Paweł Rawicki tak panie Pawle jest tak zaczął moje pytanie moje pytanie było w takie wiersze do was które, który jest po to, żeby tak słyszy nas pan tak tak, że taka mięsem tak tak tak to znaczy ja chciałbym 2 uzyskać na początku Jasną deklarację czy oboje jesteście za tym, żeby docelowo wiadomo, że nie zaraz nie itd. ale żeby w perspektywie kilku dekad czy po popieracie oraz produkcji mięsa jeśli chodzi o moje zdanie to on, że nie, ponieważ nie obrażam się gazu, na które społecznie jesteśmy gotowi, na które społeczeństwo jest gotowe i to co teraz robi nasz rynek tylko owe mam 20 lat zakaz produkcji ogra są tylko zmiany, które jest takie zapotrzebowanie społeczne mimo tego, że samo mięsa to nie wyobrażam sobie prowadzenie wykazu, które są wbrew społecznej, ale wbrew temu co to taki produkt co też nie wyobrażam sobie, że każdy na każdym polu najlepsza droga do zmiany świata myślę, że na przestrzeni kilkudziesięciu lat chciałbym, żeby na tym polu wystawy zwierząt też na polu ochrony środowiska świat zmierza w bardzo bardzo pozytywną stronę też razi też jest znaczącym zwiększeniem tej ekspansywnej proces bieżącej, ale uczelnia będzie bez tego typu zakaz będzie przez potrzeby ekonomiczne czy zmiany konsumenckie, ale ci, ale to tak samo, ale to jest dokument w futerko owców i tych, którzy bronią no po co zakazy przecież to się rynek wyreguluje futer coraz mniej jest pod potrzeby, więc zostawmy tych tych ludzi spokoju to się to i tak w tym kierunku zmierza też dojazdów do ZUS Unia ten ta akceptacja społeczna dlatego zmiana zupełnie innym poziomie produkcja mięsa przez samo miejsce jest też takim czynnikiem kulturowym jak nie zapominać i myślę, żeby ludzi w Polsce zgadza się z tym, że nie zgadzają się na narodowe przemysłową te są tam zwierzaka traktowane to jest to przecież też zadania publiczne zdecydowanie nie zdecydowanie nie zgadza się na choroby zwierząt futerkowych, ale z drugiej strony zdecydowanie to zwierzęce co jest miejsce tak dalej, więc nie wyobraża, żeby takie zmiany wprowadzać brak temu co chcą po prostu ludzie jako całe społeczeństwo to co mam teraz to jest to zmian, które są odpowiedzialne tylko na postulaty organizacji pozarządowych czy na badania naukowe często staną się przede wszystkim odpowiedź na pewien klimat społeczny też społeczne zapotrzebowanie na zmiany zauważa też podobne zapotrzebowanie jeśli chodzi o dobre przymusową pewnie prędko ograniczenia do rozwiązań przez wielu Polaków wieczne, ale również widzimy to na przykładzie protestu też odbywają na terenach wiejskich przeciwko obecności firm finansowych w najbliższych sąsiedztwo ach, więc myślę, że te punktu widzenia tych punktów będą teraz takie zmiany, ale zupełnie, ale myśli po jest dziś w przypadku zwierząt projekt też np. bo w więzieniach tym jak ja świetnie rozumiem takie świetnie rozumiem argumenty, że ludzie na to absolutnie nie są przygotowani to wychodzi ze wszystkich badań, ale no jak się czyta rozmaite raport i organizacji pozarządowych naukowców na temat produkcji mięsa to można jednak wyobrazić sobie taki świat za 50 lat, w którym nie ma po prostu przemysłowej hodowli zwierząt ja rozumiem, że jak pan sobie wyobraża ten lepszy świat za 50 lat tam też nie ma farm chorujących tysiące czy 3 tysięcy sztuk bydła świni i tak ale tak uważa się w trudnych warunkach meczowych niema to, czego chciałem, czyli ten dysonans między przemysłową w tym gospodarstwa mniejszymi to jest szansa dla wielu rolników, które chcą kontynuować hodowlę zwierząt chcą kontynuować ją mniejszej skali, ponieważ ten wzrost zapotrzebowania na produkt roślinny nowe technologie, które pojawiają to mięso gotowane komórkową też precyzyjne fermentacja wszystkie nowe technologie Trybunał, choć jeszcze praw przede wszystkim z punktu widzenia ekonomicznego coraz bardziej opłacalne będą wypychać produkty z chowu przemysłowego pozwolą na to, że rola przemysłowa będzie zmierzać perskie z punktu widzenia wszystkim z powodów ekonomicznych, ale również pozwoli na to, że powstanie rynek opracowania produkty odzwierzęce będzie dopiero na produktach jakością, czego w Polsce obecnie raczej ja rozumiem tylko, że obecnego, czyli galę będzie obecna zachęta dla przemysłu oraz zwierząt przez reżim kierunku jakościowe niż ilościowym przemysłowym, bo w tej chwili nasza Polska była rozkład drobiu w Europie, ale tylko łącznie na bazie dużej skali niskiej ceny tak dalej ani na bazie konkurowania np. lepszym zostałem czy lepszymi współczynnikami ochrony środowiska po prostu przeklętą jakością produktów tymczasem przyszłość jest dobra właśnie dlatego zwierzęce, gdzie więcej mimo szacunku dla zwierząt do zwierząt okresie raczej dzięki temu właśnie ten rynek, ale teraz rośliny będzie mógł cały czas trochę więcej, a nie te, które nie macie to tylko 10 lat jest to świadczenie drobnych zwierząt, gdzie strony bardziej odpowiedzialności wobec zwierząt w tym kierunku zrobiono to nota tylko, że to właśnie takie trochę mam wrażenie trochę, że jednak organizacje które, która reprezentuje się trochę owijają w bawełnę i że to nie jest dobra strategia no znaczy moje pytanie jest takie czy nie należy jednak trochę postąpić jak z górnictwem daczy słuchacze górnicy jednak od paru lat regularnie słyszeli, że te branże docelowo będzie zamknąć najpierw to był szok najpierw odpowiedział na to było znieważanie agresja itd. ale ostatecznie nawet w Polsce miesiąc temu górnicy w długi oczywiście perspektywie zgodzili się związki górnicze na zamknięcie kopalni zastanawiam się czy nie jest czas, żeby branża produkcji mięsna mięsna usłyszała to samo Małgorzata Szadkowska ja nawet do tego od szczytu zwycięstwem pierwszą wypowiedź na pytanie pana dyrektora po ograniczeniu mięsa jest niezbędne ze względu na po prostu pięknie monetarny, który mamy natomiast te czy ten zakaz pojawi się w najbliższych niemal 2030 latach taki też powiedziałam nie są o tym warto naprawdę daleka droga, jeżeli chodzi o zmiany prawne, więc niezależnie też od tego czy ja bym chciała, żeby po prostu nie jest tego miejsca tak to patrząc realnie na tę chwilę robić po o to co jest możliwe, jeżeli możemy mówił pan wojny w poważnej pod te hodowla przemysłowa, która moim zdaniem powinna naprawdę znikąd i pytanie jak najszybciej, bo tu mówimy o dziesiątkach tysięcy zwierząt toczone na tych fermach przemysłowych i pociąga za sobą olbrzymie konsekwencje uzna nasze zdrowie oczywiście na środowisko same zwierzęta marnowanie żywności, jaki kolejny pozew tak naprawdę na tej liście tego negatywnego wpływu hodowli przemysłowej, która na tę chwilę jest podstawą hodowli zwierząt pozostali staną również bardzo długa i związków faktycznie musimy musimy, więc likwidację tej hodowli przemysłowej od wspomniała my w ogóle produkujemy też ropne okropne słowo w kontekście wielu, ale produkujemy za dużo żywności i być bardzo dużej malujemy wiceprezes nawiązuje do tego planu początku system produkcji żywności w tej chwili po prostu od kwoty nie działa taki powinien działać i wydaje mi, że jeżeli pyta pan pan chyba premier publicznych oraz jasno powiedzieć lekarz tej hodowli mięsa tak o pożarze musimy jasno powiedzieć państwo faktycznie organizację, którą reprezentuje mówimy naprawdę od dziesiątek lat, że hodowlą przemysłową musimy natychmiast razem proszę zobaczyć że, o ile konieczność jej pomoc dla właściwie tylko Polacy nie zmieniły od początku i udało wynegocjować różne potrawy można takich kwestii jest dobry stanowych potem dla zwierząt świadczy zmienia to faktycznie pojawił się alternatywy nie są natomiast zmiana zachował dosyć wolno tu przed potrzebna też jest Wola polityczna, że organizacje pozarządowe oczekujemy organ nie pchają, bo jako do przodu i się edukacyjnej informują pojawią się też raporty zewnętrzne, które mówią o niebezpieczeństwach, jeżeli utrzymamy te rzeczy i to taką intensywną hodowlę zwierząt po prostu na pewno RAFIN jest za mało musi być Wola polityczna na duży co oczywiście bardziej skomplikowana, więc powiedziałabym pomiędzy tym co ja osobiście chciałabym widzieć między tym co jest realnie do zrobienia i też pomiędzy tym to często po prostu trzeba wypracować na tę chwilę jakiś na jakieś wspólne stanowisko mówi szkolenie trzeba jako dogadać, ale ich hodowlą przemysłową to ona faktycznie powinna zniknąć jak najszybciej, bo już też za długo myślę o utrzymujemy ją, kiedy mówi otrzymujemy to dosłownie, bo przecież koszty są są przez pana na społeczeństwo salę faktycznie trwa, ale w tym sensie że, że hodowla przemysłowa dostaje dopłaty w całej w całej Europie prawda jest, więc im więcej ktoś ma tych tysięcy sztuk NATO tym tym więcej dostaje, ale właśnie pani powiedziała bardzo mocne zdanie od Przemysława musimy natychmiast powinien natychmiast zakazać, ale de facto pani mówi w takim razie o zniknięciu z rynku w jakiej części mięsa 80%, choć znów to jest jakieś gigantyczne no to większość pracy mięsem do generalnie szacujemy że faktycznie szacujemy, że więcej produktów pochodzenia zwierzęcego dostępnych na rynku pochodzi z hodowli przemysłowej Arturze, ale tak jak powiedziałam też nad produkujemy, więc także wszystko produkujemy my przejadamy, bo my też nową osobą nie tylko mojej organizacji są też szacunki np. organizacji narodów na czas dostaw żywienia marnujemy światowo około 13 w nocy z bardzo duże nad tym zastanowić czy po prostu wyrzucamy żywności tak, a przecież wcześniej koszty zostały poniesione były te święta cierpiących zwierząt zamkniętych w tym spotkaniu zresztą koszty środowiskowe koszty środowisko, których o, których mówiłam też między nasze zdrowie na to, ale tak wysokich kosztów, które na pewno musimy produkują dużo tych produktów zwierzęcych cały ten chce ja ja rozumiem, ale wydaje się, że postulat zakazania hodowli przemysłowej jest równie radykalne jak to w tych cytatach od rolników od, których zacząłem audycje to znaczy, jeżeli zakazuje hodowli przemysłowej poszłam przemysłowej nie uderzyłoby w drobnych rolników, którzy mają po kilkadziesiąt kilkaset krów świń itd. tylko wielkie międzynarodowe koncerny, które mają dziesiątki tysięcy hektarów i dziesiątki tysięcy zwierząt to znika z rynku 23 mięsa no to de facto oznacza to jest taka bomba atomowa trochę by coby czy wtedy stało np. z cenami mięsa powyższe zostało w ostatni raz, a przepraszam tak także Paweł Rawicki tak panie Pawle 23 jest organizm złoża też nie słyszymy pana Pawła panie Pawle la tak już już pana słychać jestem tak, bo przed chwilą padła 23 miejsc, które miały zniknąć właśnie pokrywa też częścią przewidywanie ekonomicznych, które w ciągu 1015 lat miejsce będzie stanowił jedynie 13 tego co pochłania białkowego trakcyjnymi co Ars na przez produkcję, więc mniej mięsa in vitro też precyzyjne fermentację smrodem mechanizmy rynkowe będą też chodziły zmieniał rynek myślę, że nie nastąpi z dnia na dzień żaden zakaz sądowej, ale ekonomia prostemu obniżają ceny, ale raty będzie zmusza to likwidacja tych ferm dosyć stopniowo drugiego, ale myślę co istotne, żeby podkreślać, że za to, że to potrzebne jest pewne zabezpieczenie wsparcie, żeby oni mogli utrzymywać dobre trendy proszony jest większy ewentualnie przedstawić co najmniej rok produkcji co prawda nie robi tego spraw rękami stara się w stronę zmian rynek nas pracować jest proszę o miejscach po firmy np. Sokołów staramy się rozmawiać ten jak Kora centralnego jest oczywiście też wpływa na związane z produkcją, ale niska od strony prawnej instytucjonalne ważne jest, aby wspierać przechodzenie bardziej na internautę rośliną tam, gdzie rynek będzie to punktową one właściwe bieżące ekolog dbania o przemysłowych na rzecz zwiększonej produkcji roślinnej i oczywiście tego też będziemy potrzebowali po nich mechanizmów prawnych i został na instytucjonalnych tutaj, że duża rola Unii Europejskiej, która wie, że dysk na udział o atrakcyjnych dziecię Europy tylko będzie miał dużo taniej w przyszłości, ale również programy typu kroplą w prawo oszacowana w Polsce również programy dla tych mniejszych rolnik czy w skrócie, że krowa plus, czyli że mniejsi rolnicy dostają proporcjonalne, więc daty od państwa niż wielki wielki przemysł hodowlany niem czy jest z nami pan Tadeusz wdaje się, że znikną los tak czy pana dzisiaj mamy niestety audycje ciągle przerwaną panie Pawle, ale pan mówi o mechanizmach rynkowych, które oczywiście jakoś tam powoli pewną działają to znaczy jest rzeczywiście taka gala moi taka moda na odchodzenie od jedzenia mięsa to są promile to znaczy wydaje się, że rynek PS istotnej zmiany prawnej nie pójdzie w tym trunku, którym marzycie nie pójdzie w kierunku nie wiem nagłego wybuchu hodowli jakieś produkcji zamków mięsa, że to wymaga trochę tak mocnej zmiany jak myślenie o kopalniach i o tym w jaki sposób jednak zmiana dotycząca energetyki była wymuszana przecież przez działania Unii Europejskiej działania regulatorów działania też oczywiście nacisk opinii publicznej, ale toby się samo siebie nie wydarzyło pani Małgorzata ich rodzin i derbową po chwili emocje i polityki unijnej tego co Unia może zrobić powinna zrobić i to zaczęło już zdrowi mamy wspólną politykę rolną na politykę została ogłoszona strategia od pola dostał, która jest częścią szerszego zielonego walą i określić znalazło w tej strategii jak najbardziej podwyższanie tej wyprawy rynku rolnictwa ekologicznego z tego pamiętam fabrykach 25% gruntów rolnych w ciągu najbliższych 10 lat przeznaczone Unii Europejskiej na rolnictwo ekologiczne mówi szef strategii o dobrostan zwierząt to oczywiście łączy rolnicy mówi się też o stosowaniu środków przeciw drobnoustrojów i te nie są antyki Bobowi natomiast, jeżeli chodzi o sam dobrostan zwierząt to co mówi Unia i Unia próbuje zrobić to faktycznie jest o to są te kroki podejmowane, żeby odchodzić od hodowli przemysłowej wychodzić na alternatywę systemy hodowli, ale tutaj podkreślić to są systemy hodowli zwierząt, które działają w Europie od już od dłuższego czasu i są kraje, które korzystają bardzo intensywnie z tych systemów nie rozumiem, ale tych systemów i radzą sobie hodowla zwierząt wygląda zupełnie inaczej niż w formie, ale ani w formie intensywnej i kolejne kraje też czerpią z tych doświadczeń chcę powiedzieć sobie te model, jeżeli np. chodzi o to nie jest osoba nie przemysłowe minister, ale tematy podnoszone dobrostanu zwierząt i starania się naprawdę poprawienia losu zwierząt hodowanych na pokarm wprowadzone są zakazu hodowli środkowej Litwy najbardziej intensywnej i co się dzieje to się dzieje na poziomie wielu krajów unijnych nie także 1 kraj i był faktycznie Unia Europejska bardzo możliwe będzie dążyła do ujednolicenia tego prawa, czyli np. wykonanie tego opakowania hodowli szefowej zwierząt na rzecz odchodzenia właśnie na mniejsze i średni wiek kości fair no to jednak kwestie i jak zgadzam z tym, że zmiany prawne są potrzebne ten zmiany, jeżeli chodzi o modele biznesowe i Sherman, który ma to sam regulować to się też faktycznie dzieje przybywa w Polsce osób, które są na diecie wegetariańskiej, czyli 1 produkty zwierzęce, ale też próbują ograniczać wyłączając 1 kolejny konkretne dni generalnie ograniczają i to jest rzesza konsumentów, którzy posługują ca to produktów roślinnych też te produkty roślinne im alternatywy dla mięsa te są spełnione takie pale zostało, że Unia chciałaby chciałaby no i będzie najprawdopodobniej przeznaczyła też oczywiście fundusze na partię woli tych alternatyw roślinnych też uważam, że to jest po prostu nieznana i to jest jeden z postulatów, które mamy w naszej organizacji pieniądze, które w tej chwili były przeznaczone cały czas w tej wspólnej polityki rolnej nowa dopłat różnego typu i takich powiedział podtrzymywanie tego systemu hodowli leżą naprawdę nie działa tak jak powinien, więc powinny być połączone na posiedzenie alternatyw rośliny oczywiście jest to, ale też na szybszy rozwój bony były jeszcze dostępne oczywiście owej scena była konkurencyjna do produkcji tak, żeby każdy mógł sobie nie pozwolić, bo różnej maści sondaże też raport pokazuje rozpocząć od otrzymania niespełnienia i poszukujących i innych produktów niż dzień zwierząt, czyli np. właśnie alternatywy jest logistyka chcą próbować sobie też miał Paweł ziem rozmowy biznesowe z firmami, które zajmują się produkcją właśnie żywności zwierzęcej, która też wchodzą na rynek produkują swoje produkty roślinne słuchacze czy tak jak ja dosyć ostro stawia tezę, że jeśli docelowo to ma skończyć hodowlą przemysłową mięsa to trzeba o tym jasno mówić trochę tak jak jednak uczciwie jasno mówiono o górnictwie od pewnego momentu to czy nie macie wrażenia, że znowu trzeba jasno konsumentom powiedzieć, że to ten kierunek, którym chcecie iść, czyli zakaz hodowli przemysłowej zwierząt oznacza radykalny wzrost cen mięsa nie będzie tak tanio to nie jest to nie będzie różnica 10% tylko to będzie prawdopodobnie różnica 5 krotna Paweł jest pytanie co właściwie rozumiemy pod GER miasteczko, gdzie kilka lub te tak jak obecnie zwierzęta też chodzi o produkty, które będą wspierane sposobach kreatywne typu mięso hodowanych hurtowo też precyzyjne fermentacji i myślę, że jeśli potraktuje to bardziej całościowo to teraz będą się zmniejszać sposób, jaki ten rynek alternatyw popije cały rynek spożywczy też rynek mięsny też polskim konkurencja ekonomiczna stanie się także np. kotlet silny będzie najtańsze nie nadzień skupienia w pracy mięsny albo 1 skład metody produkcji ID rośliny Białek lekarz reaktywne, które powoli będą wybierać na rynku spożywczym białka mleka krowiego produkowanego sposób, ale nic nic na to wskazuje to znaczy to znaczy Paweł poczekaj, a w przypadku czy pan wie czy czy w tej chwili oczywiście nocy jakiś czas czytam doniesienia od eksperymentalny 4 odlecieć do wyjścia przykład mamy oczywiście akowski od lat jako Polska jest w tej chwili 10 latach na świecie syntetyczna wynika oczywiście ceny, a nie takiej troski o zwierzęta czy środowisko podobny przykład jest insulina, która też początek roku tworzona na bieżąco syntetycznie, że Polska jest ciekawe też przykładzie produkcji będzie leczony będzie powoli chodził coraz bardziej na rynek pierwsze co w dalszym ciągu głównie pewna ekonomistą czy też osób zajmują się nowymi technologiami są prognozy na 515 lat, ale sens duży znak mniej wskazując, że jesteśmy na progu teren rośliny rozwijały się będzie też głównie tak wydaje poza Unią Europejską tamte większe otwarcie na innowacje odnotować m.in. stany Zjednoczone i Azja, gdzie rynek jest większe ostatnim czasie m.in. w Hongkongu Magda wprowadził gama atrakcyjnych różnych wieprzowinę znanej, a nie brak to jest wie, czego jest ta roślina wieprzowina oni po wydaje się, że na razie są nie tylko prawem część tego produktu, bo nie ma niestety nie boicie się nie będzie się, że to, że to jest we zamienił stryjek siekierkę na kije, kto już 1 mówimy o soi no to produkcja są też zdaje się strasznie ekologicznie wadliwa zużywa jakieś masy wody itd. kolejni się Małgorzata Szadkowska pan chce od razu było by zaprotestować, bo są i bo choć początkowo opinia, którą trzeba jak wyjaśnił nic, jeżeli chodzi o produkcję swoją światową produkcję soi przecież ona jest głównie produkowana naprawy głównie głos jest lokowana na pasze dla zwierząt hodowanych tak naprawdę dla Llosy obowiązki, które są wykonane tylko, bo już teraz panów są przecież największym producentem soi to jest jak mu o tym importujemy z Europy, żeby tu pamięć zwierząt, a właśnie zamknięto na tych fermach przemysłowych, więc jak mówił, że to ja już takim problemem natomiast chciałam perwersyjną jedno, bo Paweł pomoże, że rynek mięsa alternatywnego problem jest głównie rozlokowała poza Europą też nie było na naszym gruncie lokalnym niedawno pewne ruchy, które mają popiera oczywiste fałsze za mało i liczby są niskie, zwłaszcza że mówimy o budżecie natomiast mamy ostatnio to o takim grancie rozłożony na najbliższe kilka lat narodowe centrum badań i rozwoju pan w przeznaczone i 1,51 000 000zł 2 na poszukiwanie tego nie SA, który powstanie białka ziemniaczanego wypadów jaka, więc powiedzieć ciekawy projekt oczywiście mówię o tym budżet mały, ale jest przykład, że pojawiają się takie umysły i tutaj chciałam dodać 11 rzecz w kontekście pomysłu, które są być może nie niezagospodarowane one niewykorzystane i brakuje też proszę o takiej woli politycznej, ale po chyba brakuje takiego nie może kino innowacyjności tego otwarcia, o którym wspomniał Paweł w Polsce przecież mamy firmę która, ale już jakiś czas temu stworzyła technologię i jest rynkowa, udostępniając o wykorzystania odpadów o o, że takowy, które charakteryzują się też wartością bardzo wysoko białkowych tutaj 20% białka i ja próbowała mają one wytwarzane białka rzepakowego próbowała tego co pamiętam pro Arte Kolada Alamo PL, ale też ballada w Suwałkach i proszę wierzyć to naprawdę smakuje tak jak taka czekolada tworzona z mleka krowiego, bo ma, ale lekarza już pytanie i rozwoju on nie jest produkowany tak mówi to jest technologia firma w Polsce firma ma gotową technologię jest oczywiste mają dostęp nic dlatego wydaje się, że wniosek bierze całą drugą część dyskusji obok, bo barda, który o tym na miejsca, które mogą być gigantyczne wręcz się one nie byłoby gigantyczne też pierwsza rzecz, ale druga rzecz, że jest jeszcze cała dyskusja jak po prostu mógł się hodowcy rolnicy przekwalifikować i też uważam, że Unia Opole, które mogliby nomen omen pole trwogi Zając natomiast zdecydowanie tak powiedziałem potrzeba tu jak jest innowacyjność tego patrzenie jednak przyszło to już dzisiaj tego patrzenia przez Polski, kiedy myślimy o hodowli zwierząt systemowej produkcji żywności którą, którą wszyscy spożywamy, ale także grać tak, żeby się też patrzę NATO jako szansę dla polskiego kraju Press kraju jest rozwiązanie hodowlane i obecnie wydają się to szansa możemy przegapić reżyser, jeżeli będzie konkurować na rynku europejskim światowym jedynie tanim mięsem to można to jest pomostem szansę na wejście mocno na rynek tych alternatyw roślinnych są duże firmy, które otwierają fabryki jakoś lepiej mieć niestety nie dzieje się to w Polsce myślę, że dla Polski jest to potencjalnie ogromna szansa, żeby wyjść tylko procentem drogę całą Europę, ale również mocnym graczem w tej produkcji na temat rocznych na to, że ktoś nie zgadza z tego jak szybko mocno w to wejdzie to jest to należy telefonować rozum rozważać mocno pod kątem ekonomicznym i inwestycyjne w Polsce, jeżeli konieczne jest tylko jedno ze stron dodatku od mocno znowu hodowli przemysłowej i klasyków kosztem wspominałam, który taki ważny punkt, jeżeli byśmy odchodzili od hodowli przemysłowej i wzorem już innych krajów Unii które, które nakładają te pojęcia zakazana od lokat ową okrutnego gatunków zwierząt en proszę pamiętać, że w tym momencie, toteż najprawdopodobniej i fundamentu naszego raportu, że to spowoduje wzrost pracy, ponieważ jednak zajmowanie się mniejszą ilością zwierząt, ale też zapewniających wyższe dobrostan będzie największą ilość po prostu ludzi do opieki nad zwierzętami w tej chwili dochodzi maszynowo hodowla zwierząt i one mają przede wszystkim zapewnione zapewnionej odpowiedniej opieki stąd bierze ten nie wprost na fermach przemysłowych, więc uwagi mówiła po to, często w dyskusji które, która tak trochę właśnie pozostaje w cieniu, czyli tych alternatywnie i możemy w Polsce zrobić mi taki powinien patrzeć przeszło to jednocześnie, jeżeli będzie odchodzić hodowli Siatkowej od od ferm przemysłowych to tu też będzie potencjał na kolejne miejsca pracy cały czas w tym co mówicie zgadzam się z tym częściowo słyszę w tym jednak trochę owijania w bawełnę, bo no oczywiście, że będą będą będą takie naturalne naturalne plus więcej miejsc pracy, ale być może no nie wiem czy strategią lepszą nie byłoby jednak bardzo rzecz powiedzieć to znaczy powiedzieć, że to będzie oznaczało wzrost cen mięsa, że to będzie oznaczało, że będziemy musieli ograniczyć tak jak pisze Greenpeace swe twórcze do 20002030 roku powinniśmy 70% europejskimi mięsa mniej jeść to są jednak dosyć szokujące liczby podobnie szokująco na początku brzmiały dyskusję o górnictwie i energetyce ja tylko jeszcze teraz dopadła chciałem chciałem chciałem pana zapytać o kampanie frank kurczak kapania franka kurczak 0 prowadziły otwarte klatki miała nam uświadomić się dzieje na za zamkniętymi drzwiami ferm drobiu w wyniku mutacji genetycznej ptaki są nienaturalnie szybko ją, gdyby ludzie rośli w tym tempie to pięcioletnie dziecko ważyło 150 kg nogi ptaków rosną wolniej niż reszta ciała, więc szybko są w stanie utrzymać reszty ciała kurczaki z połamanymi Komi leżą brudne ściółce często obok innych już martwych kolegów po 6 tygodniach trafiają do ubojni czy coś rysowałem coś przekroczyłem wszystko zgadza dlatego też senator zaznaczył, że nie chodzi o GMO tylko seks genetyczną k od nich oraz imprezowych i Ross, że to jest to czy my jesteśmy mistrzami Europy to znaczy to co opisałem to właśnie dzieje się na wszystkich przemysłowych ferm tak tak wynika z tego, że Polska mentalność siłę roboczą PCW Europejskiej, ale przez to, że w Europejskiej to jest łatwiej na rynku unijnym jest np. prezydent Ukrainy wobec, które są ograniczenia jest dział eksportu Unii czy wobec policjantów z Brazylii, które też mają ograniczenia jeśli chodzi o swoim po krajach unijnych jest Polska jest na poziomie na tym rynku owym takim, że są w stanie produkować najtaniej środki w tym kraju po ósmy rozwiniętych krajach Unii Europejskiej jednocześnie to mięso będzie będzie wypadek tak wyglądają czy za te zapowiedzi, że alternatyw na rynku drobiowym jest bardzo mało jeśli konsumenci poszukują miejsc drogowego o wyższym do zostania chyba nie będę w stanie dobrym stanie będą miejscem niestety wciąż, że prawda powoli powoli nowe rozwiązania pojawiają inne tak naprawdę w ramach kampanii nie czujemy zamknięcia tych ferm nasz postulat zmniejszenia roszczenia do 30 klanów znamy obrotowy obecnie to jest między 3342 i natywnych oraz szybko rosnących rzecz raz trochę wolniej rosnących jeszcze innych szczegółowych zgodnie drastyczne lub rewolucyjne zmiany na moment i mamy też będzie po prostu wydarzeń w Polsce szczególnie dlatego konsumenci kań obecnie nie zostali panu powiem jak to wygląda, owszem na wakat Mokotowie jest bazarek przy olkuskiej, na którym można kupić kurczaka z intensywnej hodowli i podwórka tylko rząd kosztuje 2,5 oraz zacznę 3× więcej niż mięso kurczaka fermy, która w, którą opisaliśmy przed chwilą no i wydaje się, że po prostu to trzeba mówić no pani pan te oczywiście zależy od skali, decydując się drastycznie zmniejszyła jeśli taką halą z zajęła się jednostek będących polskiej hodowli drobiu oczywiście docelowo to co może być nieznacznie wyższe, ale też widzimy przy zmianach w razie produkcja jak ostatecznie chcemy m.in. klatkowy mieć trójkę, więc Pach wiekami chociażby dwójkami zmniejsza się przepytano ważniejsza wraz z przedstawień produkcji na większy udział w hodowli właśnie tutaj stażysta ma docelowo może się różnić, ale cena będzie się różnić coraz mniej wraz z rozwojem produkcji straty w związku z wersji produkcyjnej do dużej firmy drobiarskie nie mam chyba, którzy sprzedają produkty na bazarkach to będziemy zupełnie inną sytuację to jest tak jak byśmy mówi o produkcję prądu z wraka przydomowego porównywali to z farmą wiatrową, gdzie w Senacie są zupełnie unijne, czyli pan pan sugeruje, że to może być trochę tak jak z zielonymi technologiami to znaczy najpierw rzeczywiście kilkanaście 20 lat temu to było potwornie drogie pan panel wiatraki wszyscy technologii był potwornie drogi po prostu były nieopłacalne czasem tak się powszechnie, że stały się tańsze pan mówi, że jakby likwidacja wielkich przemysłowych ferm nie musi oznaczać i upowszechnienie no bo rozumiem, że w tej chwili mówić o takim upowszechnianiu zwykłej hodowli, że ktoś ma tych tam nie wiem kilka lat prawda i one chodzą po podwórku czy cena na uzyskiwanie nie są tak daleko idącego pasma nawet realistycznie na rzeczywistość rynkową i te oczekiwania wobec producentów w ramach kampanii franka Kuciak to są wymagania, które przedstawiają też hodowlą przemysłową straty wyszedł do stanu, ale my wciąż jest dużej skali hodowla, więc stratę pani my stawiamy, ale są kroki rozbieżne polityka ta, że polityka drobnych kroków to nie jest wasz ostateczny postulat istnienia waszej organizacji, żeby w klatce było nie 40 kg na metr warto tylko 30 tylko ostateczny wasz postulat jest likwidacja chowu klatkowego jak rozumiem stadko kur niosek myślę, że tak można powiedzieć zatem dodatkowe musi po Unii Europejskiej całej powoli wygaszany uczestniczył jeszcze tego wszystkich unijnych czy konsumencie to jest też coś z chęcią wprowadzają sieci handlowej tutaj to jest też ta widzimy, że zmienia się rynkową to wsparcie społeczne dla siania dodatkowej kur niosek jest rosnący trudno sobie wyobrazić by w przyszłości nie wiem takie, żeby ta hodowla kur niosek w klatkach ma tak brojlerów myślę zatem problemy głównie chodzi o używane rasy się rosnące również trudno sobie wyobrazić, że w przyszłości tak dawna dalej będzie kierowana taki właśnie tak myślę tutaj jednak będzie dziś powoli warunku zwiększenia dobrostanu zwierząt tak jak, ale tutaj klatki tutaj też klatki trzeba zlikwidować w przypadku nowych zbiorów nie ma w ogóle kratek używanych jest mówimy jest tak naprawdę chów ściółkowy tylko zdrowie, którzy zakończenie inne rasy samych zwierząt i te 30 kilo co brzmi strasznie 30 do Polaka na metr nad latte nasze oczekiwać postulat, a obecnie myśli to granica między 3342 ze swojego 3530 właśnie program kredytowy język jak widać nie są radykalne zmiany nie postulujemy, żeby nagle firma drobiarska produkującą skład 10 000 000 kurczaków oraz nie przedstawiła się na gospodarstwa z kurczakami biegającej po podwórkową zdajemy sprawę, że to nie jest realizm musiałby biegać po całej Polsce kurczaki, żeby w kraju wyjąć następcę wmieście jest cierpienie zwierząt na tyle na razie oczywistością obecnie pozwala rzeczywistość pozwala obecnie wg nas na to, żeby spadku kurczaków brojlerów zmierza zagęszczenie na tych fermach oraz zmniejszyć wykorzystywanych szybko rosnących na rzecz 0, które mają wolniejszy przyrost masy i cierpienie po prostu mniejsze to jest coś co o opinię publiczną bezpieczeństwo są gotowe kraju to to jest coś, czego nie ma na rynku odpowiednio większej ilości on jest kwestia najbliższych lat, żeby się zmieniło bardzo państwu dziękuję dziś gośćmi mięsnej czy anty mięsnej audycji świat się chwieje byli Małgorzata Szadkowska prezeska fundacji kompasem Polska bardzo dziękuję oraz Paweł Rawicki szef otwartych klatek bardzo dziękuję dziękuję bardzo, program wydawała Anna Gutowska realizował Szyman kuli po informacjach Daniel Passent i jego goście do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŚWIAT SIĘ CHWIEJE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA