REKLAMA

"Branża gastronomiczna jest w szoku. Szykują się zwolnienia"

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2020-10-26 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
13:26 min.
Udostępnij:

- Restauratorom nie dano szansy, żeby przygotowali się do restrykcji. Wystarczyło ogłosić nowe restrykcje ze 2-3 dni wcześniej, a nie dzień przed. Wszyscy zaopatrzyli się w towary, szykując się na weekend. To są ogromne straty finansowe - o sytuacji branży gastronomicznej mówiła Agnieszka Małkiewicz - Prezes Zarządu FOR Solutions

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 5 jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobry dziś naszym gościem jest pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu for Solutions, czyli głos restauratorów w magazynie EKG dzień dobry dzień dobry branża gastronomiczna przetrwa jest to bardzo trudne pytanie wszyscy piątek obudziliśmy się z pierwszymi informacjami przeciekami, że będzie zamknięcie potem właśnie szok i potwierdzenie tej informacji i znowu zaskoczenia, kiedy Rozwiń » restauratorzy mieli zatowarowanie na weekend tak naprawdę nie dano im szansę, żeby się przygotować, czyli na dzień dobry straty były znacznie wyższe, a ile potrzebowali jeszcze czasu wcześniej zostać uprzedzeń przez niby miało to my już teraz mówi o tym w ogóle czy państwo się podoba ten zakaz ale by miało to sens ekonomiczny tydzień 2 no 23 dni wcześniej, kiedy przed zrobieniem zamówień, ale tak naprawdę dopiero początek i tak prawdę symbol tego w jaki sposób restauratorzy są traktowani spotkanie z nimi odbyło się tak naprawdę z ministrem Gowinem dopiero po tym, jak ogłoszono zamknięcie, a tak naprawdę danych do tego nie było żadnych żadnych badań, że restauracje są ogniskami zakażeń kierowano się zdaniem prof. Orbána, które wspominał o weselach imprezach z alkoholem to niema nic wspólnego z tym co się dzieje na co dzień w restauracjach to jest jasne państwa głos w tej sprawie także był już słyszane te pytania np. dotyczące powodów spróbujmy w naszej rozmowie pójściem krok dalej właściwie co teraz jest minął weekend jest poniedziałek z usług branży gastronomicznej można korzystać pod warunkiem, że jest to zakupy żywności na na wynos jak jest część biznesu to znaczy ile jesteście w stanie sprzedać tej żywności na wynos w relacji do tego ile jak działacze na co dzień, kiedy są goście restauracji sytuacja jest delikatnie jedynie inna niż na wiosnę, bo tam tak naprawdę restauratorzy nie mieli żadnego doświadczenia i jeśli na żywioł teraz już mają wiedzę, że wiosenne próby miały dla nich sens nie może niektórym udało się przygotować np. taka inicjatywa spółdzielnia restauracji została uruchomiona naj roku APL 2 ponad 100 restauracji w Polsce założyło portal, gdzie można zamawiać i nie ma nic wspólnego z agregatora ami, którzy pobierają prowizję, aczkolwiek tym razem już też agregat tworzy starają się pomóc i czytałem dzisiaj oświadczenia, że będą i po pierwsze nie pobierać opłat miesięcznych po drugie, ograniczą do tej pory 30%owy procentową prowizję, więc jedno rynek jakiś sposób ewoluowały przez pół roku przygotował się on też restauratorzy, którzy sami zbudowali swój system dowodowe, a restauracje pana armeńskiego, ale umówmy się dla wielu tak naprawdę to nadal jest biznes, ponieważ to są dodatkowe duże koszty, a no w tym momencie też zbyt na usługi po nie jest zbyt duże, więc to jest kropla w morzu potrzeb kropla w morzu kosztów i tak naprawdę na dzień dzisiejszy trudno jest przewidzieć jak będą tego efekt rozumiem, że nie ma mowy to by zastąpić ma ten tradycyjny biznes tylko wydawaniem żywności na na zamówienie to to jest oczywiste, a jakiś jeśli chodzi o koszty, jakie koszty ponosili restauratorzy by dostosować do tych wymogów, które dotychczas obowiązywały w restauracjach te związane z przestrzeganiem zaleceń sanitarnych to jest bardzo dobre pytanie, bo ta inwestycja to było czasami rzędu ponad 2030 000, kiedy robione były różnego rodzaju 2 Barry zasłony, które umożliwiały przyjmowanie większej ilości złoża to kwota jest jakaś uśredniona pewnie wszystko zależy od lokalu jego powierzchni charakteru prowadzonej działalności, a to jest dosyć dużym lokalu, gdzie rzeczywiście złożono bardzo dużo wysiłku, żeby przygotować ten lokal do nowych standardów, aczkolwiek zrobiliśmy akcję odpowiedzialna restauracja odpowiedzialni goście z aplikacją stolica PL, gdzie restauracje miały szansę skorzystać z różnego rodzaju dodatkowych pomocy u system rezerwacji i zarządzania ruchem w restauracjach i pewnego rodzaju zachowania, które miały być propagowane wśród gości, że mieli przestrzegać i przestrzegali większości zasad proponowanych przez restauratorów związanych chociażby bez ją z przemieszczaniem się w maseczce po restauracjach, a wracając do tego spotkania, o którym wspominała pani, czyli piątkowej rozmowy z wicepremierem Gowinem to, czego właściwie się dowiedzieliście rzeczy to było spotkanie zdecydowanie za późno chciałam podkreślić, bo o nie wyobrażam sobie podejmowania decyzji tego typu bez konsultacji z branżą, bo było znowu, choć zaskoczenia padły obietnice, że będą tak naprawdę to była główna informacja wyniesiona po tym, spotkaniu, że będą będzie system pomocowy, czyli zwolnienie ze składek z nas i wypłatę postojowego za listopad dokładnie co tak naprawdę żaden sposób w restauracji nie rapuje czas sobie powiedzieć też, że patrzą na, a z poprzednim byliśmy przed la mu wiele restauracji miało szansę odbić się chociażby na wzmożonym ruchu turystycznym teraz go nie będzie, więc znowu sytuacja jest patowa jeszcze do tego przecież listopad grudzień był zawsze czas odpalić świąteczne wigilijne był bardzo duży zastrzyk finansowy dla restauracji, dzięki któremu mogły się utrzymać notariusz z tym będzie zaznaczony na miesiąc nawet dziś, nawet jeżeli restauracji jeszcze przed świętami będą otwarte to to myślę, że liczenie na to by odbywały się jakieś większe wigilie raczej nie ma szans nie ma szans pani Agnieszka Małkiewicz z gościem magazynu EKG, a czy słyszała pani, bo rozumiem, że to także w padło ze strony przedstawicieli rządu ja przytoczyłem te zwolnienie składek ZUS wypłaty podstawowego za listopad, bo o tym mówiło samo ministerstwo rozwoju pana premiera Gowina, ale pojawiają się także głosy, których można przeczytać w prasie, że rząd szykuje długoterminowe wsparcie w postaci kredytów na przebranżowienie padły takie sugestie by ten, kto może szukał swoich możliwości innym biznesie to trochę się nasuwa logicznie i rozczarowanie restauratorów jak branża jest traktowana w porównaniu z innymi branżami myślę, że zaowocuje właśnie takimi zmianami natomiast no jest wszystko bardzo świeże i myślę, że jeszcze nie zapadły ostateczne decyzje w głowach restauratorów bardziej, że tak naprawdę na sezon nie był sezon letni nie był zły i część restauracji już momencie koncentruje się na wozach i tutaj szuka bardziej swojej swoje szanse, więc jest tak naprawdę w tym momencie czas na podejmowanie decyzji przyglądanie się i wyjście z szoku, który kolejny raz zafundował nam rząd, ale rozumiem, że państwo wciąż czekają na te kolejne propozycje i dach i poprawę, jeżeli program jak poprzednio, jeżeli pan premier Gowin mówi w tej chwili jest gościem rozmowy Rzeczpospolitej mówi, że propozycje zostaną przedstawione i ma nadzieję przyjęte na posiedzeniu Sejmu w tym tygodniu ona odbywa się przypomnę jutro pojutrze raz i mówi, że jest w kontakcie z przedstawicielami branży to pani tę potwierdza tak tak jest natomiast jest dla mnie zaskakujące, że znowu restauratorów zostawiono wielkiej niewiadomej i na pewno wielu podjęło już nerwowe decyzje stale się nie dziwie, próbując ratować resztki swoich oszczędności, więc myślę, że sporo osób przez weekend zostało bez pracy, więc jest przez Otto zostałby późno sugeruje pani, że restauratorzy zwalnianie pracowników nie mieli bardzo często wejścia, ponieważ już działali na skraju rentowności, a w tym momencie, bo przecież proszę zobaczyć Logan pełzającej się od przynajmniej miesiąca, więc obroty i pewnie dawno ostatnie słowo to liczba nie jest ostatnie słowo, więc tym momencie jest bardzo trudna sytuacja w restauracjach nie stać na utrzymywanie pracowni czy pani rozmów z restauratorami da się wysłać jakiś wniosek, jakiego skalę, jakiej skali zwolnienia szykują się albo już zostały przeprowadzone to jest wszystko świeże tak jak powiedziałam branża działa w tym momencie szoku są protesty Poznań zrobił bardzo duży pod protest performer nawet można powiedzieć będą kolejne myślę, że tak natomiast w tym momencie kraj jest cały 1 wielkim protestem, więc być może głos restauratorów jest moment mniej słyszane, ale też staramy się jako branża łączy też robimy w ogóle bezpłatną konferencję 16listopada, gdzie będziemy mówić się o sytuacji rozwiązaniach i szukać się, iż pomysł właśnie, żeby jak najmniej restauracji padło, więc wszyscy staramy się łączyć trudnym czasie i próbować utrzymać przy życiu restaurację ma pan miejmy nadzieję, że goście w ten sposób też będą myśleć zamawiać na nas, bo to jest trochę na zasadzie ratowania branży takiego z takiego to jest prawdziwa Solidarność chyba, która ostatnio wiele osób mówi, ale ta pani prezes na koniec czy ma pani w głowie jakiś taki scenariusz, który mówi pewnie nie przetrwa 2030, a może i 40, a może 50% firm branży gastronomicznej to jest za wcześnie jeszcze tak jednoznacznie, iż pani jest zdecydowanie za wcześnie tak naprawdę nie mamy danych, żeby mówić jedno jest pewne branża gastronomiczna została bardzo źle potraktowana proszę zobaczyć, jakie są dzisiaj obostrzenia w innych branżach pół branża kosmetyczna fryzjerzy tatuaże mści ludzie mogą latać samolotami rozumiem, że omawiano na nim dodała zamykać, a usługi zamawia w Polsce powiedzieć o tak naprawdę restauracje zostały tutaj pewnego rodzaju chłopcem dobicia i zamknięcie tylko restauracji nie spowoduje, że pandemia się zatrzyma, więc albo solidarnie wszyscy 2 tygodnie siedzimy w domach albo pozwólmy ludziom walczyć o rozwoju może chodziło o to po prostu by jednak eliminować te miejsca, w których możemy się spotykać no ale to wyeliminujemy rozsądnie, a nie robimy o kompletnie bez żadnej logiki, pozwalając wielu miejsc pracy aż pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu farsa sza była gościem pierwszej części magazynu EKG bardzo dziękuję za rozmowę teraz informacje po informacjach EKG odsłona druga oczywiście rynku pracy przede wszystkim będziemy rozmawiać Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA