REKLAMA

Prebiotyk, probiotyk i... postbiotyk. O bakteriach, które bardzo lubią nasze jelita (z wzajemnością)

Gdy boli brzuch
Data emisji:
2020-11-02 10:10
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:52 min.
Udostępnij:

Skąd się biorą bakterie prebiotyczne? Czym probiotyki różnią się od prebiotyków? I co to są postbiotyki? I wreszcie - czy probiotyki można przedawkować? Rozwiń »
Ewa Podolska o korzystnych dla naszych jelit bakteriach rozmawia z dr. Pawłem Grzesiowskim.
Partnerem podcastu jest producent probiotyku Vivomixx Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
sponsorem programu jest dystrybutor suplementu diety probiotyków vivo miks dzień dobry państwu Ewa Podolska witam państwa w trzecim odcinku naszego cyklu, gdy boli brzuch poprzednich 2 odcinkach rozmawialiśmy o różnych przyczynach bólów brzucha o sygnałach, jakie powinny być dla nas na tyle ważne by natychmiast szukać pomocy lekarskiej, a czym można dłużej poczekać następnie rozmawialiśmy o naszej florze jelitowej jak ona ma wpływ na nasze zdrowie nasze samopoczucie tym Rozwiń » samym doszliśmy do kwestii probiotyków, a także probiotyków dzisiaj odcinek trzeci, w którym moim gościem jest pan dr Paweł Grzesiowski dzień dobry panie doktorze dzień dobry pani dzień dobry państwu z pan doktor jest pediatrą i monologiem reprezentuje centrum medycyny zapobiegawcze i profilaktyki panie doktorze może wyjaśnijmy sobie raz jeszcze tzw. dobre bakterie probiotyki to jedno to samo czy bakterie probiotyczne probiotyki tylko dokładnie to samo oczywiście kultową mówimy probiotyki, ale powinniśmy, a prawidłowo mówi są to bakterie probiotyczne, czyli są takie bakterie, które wykazują korzystne efekty, czyli korzystne działanie na organizm ludzki, a jednocześnie są pochodzenia naturalnego, czyli naszych miast można je znaleźć, a różnych produktach naturalnego pochodzenia i zarówno spożywać z normalną ludnością, jaki w postaci preparatów, które też skrótowo nazywane probiotykami dobrze teraz wobec tego zajmie się tym co sami możemy sobie dostarczyć bez kupowania preparatów, gdzie znajdziemy, aby probiotyki probiotyki są najczęściej obecne, ponieważ można powiedzieć, że jeszcze, zanim zaczniemy o środkach polityków to warto powiedzieć, że w ciągu ostatnich 20 lat polityki przeżywają no może powiedzieć renesans i ogromne inny skok jeśli chodzi o nowe odkrycia my pamiętamy, że polityki tak naprawdę, czyli pierwsze bakterie rozkładające lekko, czyli tzw. pałeczki lekowe to już od grupy Aster i potem rocznik czy to było lat temu ponad 100 i od tego czasu probiotyczne bakterie były wykorzystywane głównie w przemyśle spożywczym do fermentacji różnego rodzaju nie wiem jednak kultów kefirów, a do kiszenia kapusty czy jakiś innych produktów, ale też np. do używania to przygotowania projektu z mięsnych które, które są w tzw. naturalnym procesie fermentacji, czyli nie są gotowane mięso wędzone tylko odpoczywają w wolnym tempie i jemy, a potem posesję salami czekali szynki na długo działające i to są produkty, które powstają w wyniku fermentacji cukrów i tych tych węglowodanów zawartych w tych produktach właśnie dzięki bakterii probiotycznych również niektóre gatunki roślin uznane są za praktyczne, gdyż ich produkty są korzystne odpływ wpływające na na człowieka i chociażby taki szczep farmy zespół Arki, który jest szefem drożdże używany powszechnie w tej chwili w preparatach probiotycznych jest właśnie jednym z przedstawicieli tej grupy także i trasę by jak wiemy, że probiotyków jest bardzo dużo, że w tej chwili powstają nowe generacje probiotyków pozyskiwane z naszego organizmu okazuje się, że człowiek jest też źródłem bakterii probiotycznych niektóre bakterie w naszym organizmie spełniają funkcje bakterii probiotycznych w tej chwili coraz lepiej poznajemy ruską mikrobioty okazuje się, że w naszych jelitach na co dzień mamy bakterie np. produkujący ważne neuro przekaźniki i są kwoty już tzw. neuro probiotyki, ale czy Europie etyki, a mamy również takie bakterie na skórze, które powodują redukcję stanu zapalnego i zwane są termo probiotykami termo bijatykami, ale cały szereg nowych bakterii, które pozyskuje się od człowieka ze środowiska naturalnego po to, żeby potem je laboratorium opracować i przetworzyć substancji leczniczych to wobec tego panie doktorze można powiedzieć, że cofając się trochę wstecz tak jak bohater Moliera nie wiedział, że mówi prozą tak my od setek tysięcy lat nie wiedząc o tym, jeżeli jest jedliśmy rzeczy, które były kiszone to znaczy, że mieliśmy probiotyki jeszcze drugie pytanie czy wszystko co jest kiszone zawiera probiotyki nawet kiszona papryka pokrojona kapusta to dno DPS to najczęściej spotykamy, ale poddajemy pieczeniu inne produkty tam, gdzie dobrze rozumiem że, żeby coś było kiszone tam muszą działać bakterie czy tam są probiotyki Otóż w USA proces fermentacji, która zbywa się we wszystkich produktach zawierających węglowodany, a przecież wszystkie warzywa owoce zawierają węglowodany bakterie, które trawią te cukry zamieniają je w procesie fermentacji mlekowej właśnie na na produkty pochodne kwasu mlekowego i osobach jak profetyczne grzech człowiek właściwie od początku, kiedy coś w naturalny sposób fermentu mało to od początku istnienia tak myślę człowieka na ziemi sfermentowane owoce czy sfermentowane warzywo to już było źródło probiotyków także my nieświadomie przyjmowaliśmy kiedyś mnóstwo probiotyków odżywiając się chociażby starymi jakimiś jest jak Kantor spadły z drzewa i zaczęły już troszkę sformatować oczywiście tam również może zachodzi fermentacja stoma to się niedobry kierunek inne bakterie powodują te produkty nie są tak zdrowe, ale np. kiszona kapusta kiszona brukselka czy papryka cebula czosnek wszystkie te produkty zawierają bakterie probiotyczne są właśnie powstają w tym mechanizmie fermentacji mlekowej przecież wiemy, że można określić buraki można określić również jabłka czy inne owoce razem program można zrobić taką bogatą kiszoną marchewkę to wszystko można poddać fermentacji naturalnej i będzie zawierało bakterie probiotyczne a jakby teraz pod żyjemy potem pomyślę o kiszonych burakach, a potem, gdy mamy barszcz na bazie kiszonych buraków albo kiszonej kapusty robimy bigos czy bakterie tam jeszcze funkcjonują żywe oczywiście już nie bakterie giną w temperaturze 60 stopni, ale kino post bio etyki, bo to jest nowe pojęcie ser, który chciał dołożyć do kraju bio etyków i probiotyków mam jeszcze coś co się nazywa poza Piotrkiem, czyli to jest produkt bakterii probiotycznych nasze mówiąc bakterie probiotyczne formatu los powiedzmy buraka wytwarza różnego rodzaju substancje, które oddziaływują na nasz organizm to są bardzo czasami proste związki chemiczne, które oddziaływują na nasze komórki jelita dlatego mówi się np. o tym, że probiotyki mogą wygasać stan zapalny jelit, że mogą hamować infekcje jelitowe mało tego dzisiaj uważa się, że niektóre bakterie probiotyczne są w stanie zahamować procesy nowotworowe 3 procesy tych tzw. autoimmunologicznych chorób chociażby choroby Crohna czy komisji socjalnej no tak i wielokrotnie z panią też rozmawiam na ten temat pamiętam i to może na przykładzie jogurtu powiedzmy i innych pamiętam takie informacje, że tak, jakby powstał muszą tam być żywe szczepy bakterii prawda ale, żeby ten jogurt był sprzedawany jako produkt, który pełni tę funkcję leczniczą w naszych jelit to tam mają być konkretne szczepy bakterii też musi być tak, że to ma być takie oznaczenie, że to ma być nie wie to Gazeta przypomnę nie wiem gatunek rodzaj i konkretny jest czysta prawda prawie jak jest bakterie są tak liczne swoich populacja ach, że, mimo iż tak jak mówiliśmy wcześniej np. naturalna fermentacja mleka będzie dziełem bakterii probiotycznych to jeśli to jest naszym lekko w naszej lodówce to my nie wiemy, jakie tam bakterie są różne gatunki jest akrobacji już powiedzmy Ramos jest Lactobacillus Brevis jest Lactobacillus kasa są bardzo różne odmiany bakterii kwasu mlekowego oraz jeśli chcemy coś sprzedać jako produkt probiotyczny czy produkt bogaty bakterie probiotyczne musimy wyselekcjonować określony szczep i tym szczepem zarazić ten produkt naszej mówiąc mamy mleko, do którego dodajemy konkretny szczep probiotyczny wtedy możemy napisać na burcie ten jogurt zawiera np. DVD bakterią Melak PiS ten bojowy ma działanie probiotyczne tylko pod warunkiem, że będziemy mieli w laboratorium wyhodowany szczep, który będzie powtarza lnie dodawany do całej produkcji, czyli 1 lat to brak celu i nierówne drugiemu np. ale jest taki szczep, bo tam na końcu jeszcze są takie literki c pyta już określa bardzo konkretny szczep, ale to nie jest podawany na na produktach na rogu karty widzę tylko np. Lactobacillus i tyle, a to powinno być np. widza, a propos tego lata Zobacz ilu zagranicznych kwestia butów, a akcji do ilu DSM, bo tak znalazłem 2470735 dzieci też bardzo konkretny szczep, który ma konkretne działania tak tak oczywiście im czoło jest kierunek, w którym idzie cała formacja czyli, jeżeli my mamy wyprodukować probiotyk w tabletkach to możemy powiedzieć to jest suszony był jak piszą tylko to jest konkretny szczep bakterii, który będzie określony w laboratorium aż do poziomu konkretnego szczepu, czyli właśnie z tymi numerami, bo te numery nic innego po prostu imię nazwisko konkretnego szczepu, jeżeli to będzie inny numer Eko może mieć inne właściwości medycyna ma to do siebie, że nie lubi przypadkowości, kiedy potrzebujemy jako leku konkretny skład, więc jeżeli zadeklaruje, że mój probiotyki w postaci tabletki zawiera Lactobacillus mnożyć Gg nr 67 będą tak ma być w i to działanie jest udowodnione natomiast są tam znajdzie jakiś inny przypadkowy szczep tego samego aktywacji sam ZUS, ale innych Marek no już ten rynek nie będzie mógł być rejestrowane także mamy 2 podejścia jedno jest podejściem związanym z żywnością i tu już nie musimy aż tak restrykcyjnie ograniczać typów bakterii probiotycznych tam mogą być ich aktywacji Lucy i myśli bakteria może jakiś metr może znaleźć etatu będzie mieszanina ja osobiście wolę taki styl, bo my nigdy nie powinniśmy ograniczać tylko do 1 natomiast tam, gdzie mamy konkretny cel terapeutyczny szukamy leku o konkretnych działań wtedy wybieramy probiotyk konkretnych działań, a to znaczy to musi dobrać na lekarz prawda właśnie to jest kolejne 2, które wiele innych lista pierwszego kontaktu gastroenterolog nie wiem, który lekko jak lekarz ma dobre kolejna sprawa, która pojawiła się w ciągu ostatnich zaledwie 10 lat już widzimy wysyp różnych leków i suplementów diety zawierających niedobrze się probiotyczne natomiast nie nadąża za tym wiedza doświadczenie lekarzy widzimy w tej chwili spory kłopot w tym, że i pacjenci sami sobie faktu popierają jakiś probiotyki, a pierwsza o tym nie wśród gastroenterologii czy się czy lekarzy w nie jest tak powszechne dlatego trzeba znaleźć lekarza, który umie dobrać odpowiedzi probiotyki w naszej na tym przede wszystkim będzie w stanie wybrać spośród tych setek preparatów te, które zawierają określone szczepy bakteryjne służące do konkretnych trafić do profilaktyki konkretnych zaburzeń 86, a czy można przedawkować probiotyki, o czym za euro ta oczywiście wszystko można przedawkować nawet można przedawkować coś bardzo dobrego takiego, jakim jest właśnie probiotyk, jeżeli zjemy za dużo probiotyków może mieć ogromne problemy jelitowe probiotyki jeśli zbyt dużej ilości zaczną być obecne w naszym przewodzie pokarmowym powodują biegunkę wymioty zapalenie jelita, a ja znam nawet przypadki, gdzie bakterie dostały się do krwi, bo doszło do uszkodzenia i tak może być bardzo niebezpieczny gra w, lecz na rzecz apeli doktorze jeszcze wracając do kwestii rola lekarza, w którym momencie to jest, którym momencie lekarzowi zaczyna do głowy przychodzić, że może tam jest kwestia właśnie flory bakteryjnej może może podać jakiś probiotyk z jakich objawów wynika z jakich badań wynika dotyczą też przychodzi z dolegliwościami, zostając przy tym brzuchu prawda właśnie klasycznie klasycznie pierwsze skojarzenia dotyczące probiotyków koło kojarzą się pierwsze skojarzenia są wtedy, kiedy mamy problemy jelitowe typu biegunka bóle brzucha, jakie się ostro sprawy i tu wielu lekarzy wieży można zastosować probiotyki wtedy, kiedy będzie trzeba wyhamować ostry sprawdza pan natomiast niestety ta znajomość probiotyków w chorobach przewlekłych to jest w tej chwili moim zdaniem nowa ważna dziedzina, gdzie szkolić socjalizacji we licie zarządzającym czy chorobie tzw. jelito drażliwe czy chorobie Leśniowskiego-Crohna to są przewlekłe zapalenia jelit, gdzie probiotyki mogą odegrać kolosalną rolę tylko trzeba umiejętnie my je dobrać, który zaczyna być tą domeną astrologów, którzy my, którzy próbują różnymi substancjami różnymi praktykami dobrać ten skład ażeby wygasić stan zapalny, bo tu wykorzystujemy przede wszystkim przeciwzapalne działanie probiotyków nie stymulujący, bo oprócz tego niektóre probiotyki mają działanie pobudzające naszą odporność akurat tych chorobach auto agencyjnych dlatego nie chcemy chcemy wyhamować działanie zapalne poprzez właśnie produkty tych bakterii probiotycznych one mówią tak po bardzo tak po ludzku produkują taki balsam kojący nasili to trzeba trafić na zestaw specyficznych ukazują pacjent tutaj można powiedzieć, że badania nad probiotykami to olbrzymia przeszłość jest tyle do zbadania tyle do Poznania tyle do udowodnienia prawda no to jest dziedzina wiedzy w zakresie tak szeroko otworzyła to jest ocean probiotyczne, żeby nie powiedzieć mikrokosmos bakteria, która wydawała się być tylko chorobą twórca gatunku pałeczek coli okazuje się, że są również wśród tego gatunku takie sklepy, które zapewniają naszym elitom dobrostan i bez bakterii nasza elita ciężko choruje od my także mamy już nawet na rynku takie probiotyki, które właśnie zabierają pałeczkę jelitową US z gatunku Escherichia coli i one działają leczniczo także probiotyki jest to to jest można powiedzieć kosmos naukowej kosmos i przyszłościowo i pośrednie właściwości terapeutycznych niewyczerpane źródło nowych odkryć bardzo serdecznie panu dziękuję naszym gościem był pan dr Paweł Grzesiowski pediatra immunolog z centrum medyczne zapobiega w tej i profilaktyki dziękuję panie doktorze dziękuję serdecznie dziękuję siedzenia, a państwa zapraszam na następny odcinek, który pokaże się za tydzień w naszym cyklu, gdy boli brzuch dziękuję Ewa Podolska Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GDY BOLI BRZUCH

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA