REKLAMA

Chcesz zadbać o siebie i innych ludzi - jedz mniej zwierząt. Argumentów "za" jest więcej, niż myślisz

Klimat zmian
Data emisji:
2020-11-02 15:10
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
51:03 min.
Udostępnij:

I nie chodzi tu jedynie o "dbanie o siebie" w rozumieniu sylwetki fit - choć to właśnie jedzenie mięsa przyczynia się do otyłości, która sama w sobie jest przecież chorobą i generatorem innych chorób. Chodzi także m.in. o powietrze, bo hodowla zwierząt silniej wpływa na jego zanieczyszczenie, niż cały transport razem wzięty. M.in. dlatego, że pod kolejne pastwiska karczuje się lasy. Rozwiń »

Rezygnacja z mięsa nie musi, oczywiście, oznaczać rezygnacji całkowitej, choć wegan czy wegetarian zdaje się przybywać. Warto podjąć odpowiednią dla siebie decyzję bez skazywania się na męczarnię i bez ryzykowania zdrowiem, bo nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie. W tej rozmowie Małgorzata Szadkowska, prezeska Compassion Polska i Joanna Lotkowska, dietetyczka, ProVeg Polska przedstawiają argumenty za ograniczeniem konsumpcji mięsa oraz doradzają, jak zrobić to mądrze i zdrowo. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
część dziś będzie o zdrowiu nie tylko planety, ale naszym, choć to tematy bardzo ściśle ze sobą powiązane chorujemy, bo źle się odżywiamy jedząc o wiele za dużo mięsa mięso, zwłaszcza przetworzone uważane jest natomiast powszechnie za jednego z głównych sprawców prawdziwej epidemii nadwagi i otyłości, z którymi obecnie mają problem z 2 miliardy dorosłych ludzi na świecie niezdrowa dieta oparta na produktach mięsnych i odzwierzęcych jest dla ludzkiego zdrowia Rozwiń » bardziej niebezpieczna niż seks bez zabezpieczeń spożywanie alkoholu narkotyków i tytoniu razem wzięte o tym nieraz pisali już naukowcy badacze z Polskiej Akademii Nauk jeszcze w marcu podczas pierwszej fali epidemii koronę wirusa w Polsce apelowali o to by przejść na dietę roślinną, bo to rośliny są receptą na zdrowie i odporność tak ważną w obecnej sytuacji przejście na dietę roślinną to najlepsze co może zrobić nie tylko dla swojego zdrowia, ale i dla świata Małgorzata Gołota zapraszam na klimat potrzebuje zmian musimy zmienić swoje przyzwyczajenia i nawyki codzienne proste czasem najprostsze stawką jest nasza przyszłość dlatego nadchodzi klimat zmian podcast ekologiczne Małgorzaty Gołoty Małgorzata Szadkowska prezeska Kompasie Polska Anna Ludkowska dietetyczka projekt Polska dzisiaj są ze mną studio, chociaż zdalnie dzień dobry paniom dzień dobry od dobrych wieści dla odmiany znaczne, bo mam wrażenie, że ostatnio same złe nas otaczają z różnych dziedzin życia publicznego płynące wg danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2019 roku Polacy spożywali mięsa o 2 i 24% mniej niż w latach poprzednich to znaczy, że w ciągu minionego roku mieliśmy prawie 1,5kg mięsa mniej na osobę i teraz pytanie co dobrego zrobiliśmy w ten sposób dla klimatu, bo te 1,5 kilo czy też ponad 2% mniej coś fajnego czy tak za mało jednak niż liczyliśmy troszeczkę tego mięsa mniej takie, które czytaliśmy doniesienia z serem i Głównego Urzędu Statystycznego to oczywiście to jest dobra wiadomość natomiast 1,5 kg mniej dostępne 2% mniej wciąż jest dużo za mało się powinniśmy tego miejsca jednak jeszcze dużo mniej oczywiście jest pozytyw pozytywne i środowiska, ponieważ obciążenie środowiska za każdym razem, kiedy jemy mięsa po prostu jest mniejsza produkcja mięsa w ogóle pochłania bardzo dużo ze sobą naturalne, które mamy, więc to na plus na plus oczywiście na nas zwierząt innych zwierząt hodujemy i lepszych warunkach to oczywiście też tym lepiej i naturalnie inni tego mięsa jemy to też jest na powiedziałabym taka pozytywna konsekwencja dla naszego zdrowia, ponieważ wszelkie doniesienia, które czytane już od wielu wielu lat mówią, że spożycie mięsa, którzy w ilościach jest szkodliwe dla naszego zdrowia poproszę panią Joasię pewnie doprecyzowanie, bo co znaczy szkodliwe dla naszego zdrowia jak mięso jest szkodliwa tak naprawdę czy zyskało też nasze zdrowie przez to, że te 1,5 kg mniej w zeszłym roku udało nam się zjeść to zaczyna od tych danych GUS-u od komentowania same dane głosu, ponieważ one są całkowita ona odnoszą się tylko wyłącznie do domowego spożycia, a jak wiemy coraz więcej jemy na zewnętrzne jeszcze w restauracjach na dane musimy jeszcze zaczekać biorąc pod uwagę same dane GUS-u domowe to i tak wiadomości nie są dobre, bo tak jak mogła się mówi w 2 ponad 2% to nie jest duża, bo dane pokazują, że my i tak nie ma tego mięsa zdecydowanie za dużo wg Instytutu żywności żywienia powinniśmy spożywać około 500 g mięsa na tydzień co daje 20 kg rocznie w tym momencie i ponad 2× tyle, a ja upatruje nadziei ZO LOK dało nie pandemii, ponieważ mamy dane, które pokazują coś z badań przeprowadzonych przez markety Lisek człowiek, że ludzie podczas pandemii skupili się mocno na tym, żeby się odżywiać lepiej, żeby jeść zdrowiej no jak widzi ma społeczeństwo świadome tego, że to mięso nie jest najlepszym składnikiem w naszej diecie, a że powinniśmy skupić bardziej na spożywaniu warzyw owoców i produktów roślinnych, ponieważ 25 osób 25% osób deklaruje, że właśnie spożycie mięsa zmniejszyło podczas lub dawno, a i 50% twierdzi, że bardziej drogą, więc mam nadzieję, że dane z tego roku 2020 będą bardziej optymistyczne, że faktycznie ten spadek będzie jeszcze jeszcze większe pytanie tylko brzmi tak sobie myślę, że to jest też bardzo ważna rzecz to jest tylko chwilowa szansa na poprawę, bo jeśli skupimy się i bierzemy za przyczynę tej poprawy pandemia lock Down to pandemia się w końcu skończyć rok dał również i pytanie czy nasza świadomość dotycząca tego jak szkodliwe jest mięso będzie już wtedy wystarczająco duża, żebyśmy przy tych zdrowszych wyborach żywieniowych wytrwali jak pani myślę pani Małgosi może teraz myślę, że cały czas niestety w Polsce mówimy zdecydowanie za mało natomiast na temat tego no bardzo negatywnego wpływu przemysłowej hodowli zwierząt na nasze zdrowie i w ogóle w takim szerszym kontekście też na środowisko przede wszystkim wydaje się, że dzięki teraz właśnie przy okazji pandemii kilka miesięcy temu ten temat w mediach pojawił się faktycznie firmy zajmujące się różnego rodzaju sondażami badanie opinii też publicznej zaczęły sprawdzać nasze nawyki żywieniowe się zmieniają jednak cały czas było z mało połączony był ten temat własnego lub hodowli przemysłowej na nasze środowisko nasze zdrowie przecież to są po prostu naczynia połączone dosłownie i im nie możemy zupełnie pomijać tego ostatnio hodowla przemysłowa zwierząt tak naprawdę lista przewinień po stronie tej im hodowli zwierząt którą, którą na co dzień mamy ona jest wygląda wszędzie tak samo w tym lokalnie jest bardzo długa i w liście przewin ustawie dziękuję od samego początku i nawet porządki szerokim kontekście mamy i zmiany klimatyczne, które ma się bardzo mocno przyczynia mam jest przyczyną o tym nie tylko oporności tych oczywiście też się dzięki narastający konflikt między człowiekiem, a dziką przyrodą i z tym związane też potencjalne kolejne pandemia hodowle przemysłowe zwierząt to też największy sprawcę i zanieczyszczeń powietrza i inni i wody tutaj i pojawił się jakiś czas temu badanie prowadzone w i tani i Wielkiej Brytanii, które pokazały, że zanieczyszczenie powietrza pochodzące z rolnictwa przyczynia się bardziej do horroru i większej liczby zgonów niż zanieczyszczenie powietrza pochodzący z transportu, więc to jest w ogóle też takie użycie szykujących się o tym słuchać ankiet myśli rolnicy i współczesne i o tym jak hodujemy zwierzęta, ale oczywiście hodowla przemysłowa w bieżącym to też jest przyczyna masowego mieszania w ogóle pod uprawę pasz dla zwierząt też mogli karmić zwierzęta do wszystkich kompletnie nieefektywnym procesem, a my też co związane z nogą stąd pewne pandemią i kolejnymi partiami i szkoleniami, które przecież już mieliśmy ostatni wykończyć nawet ostatnich 2 dekadach hodowle przemysłowe zwierząt chciałam podkreślić to też jest siedlisko chorób zakaźnych o tym kompasem Polska pisała w raporcie, który opublikowany został wiosną ten raport nosi tytuł czy kolejna pandemia jest nam podawana należą czy coś się od wiosny zmieniło czy coś ten raport zmienił czy widzimy, żeby jakakolwiek decyzja wśród rządzących zapadła, która byłaby powiązana z tym raportem, która świadczyłaby o tym, że rząd faktycznie ma na uwadze to, żebyśmy en drugi raz czy właściwe trzeci raz nie musieli się borykać ze falą epidemii paraliżująco bądź co bądź życie publiczne społeczne zawodowe wielu wielu grup społecznych w Polsce rząd jest niestety w mojej ocenie tak się nie wydarzyło o rząd podjął takich działań i tu też wydaje się, że po prostu temat hodowli przemysłowej zwierza, zwłaszcza w kontekście aktualnej pandemii i po w tym szerszym kontekście ani lepiej by za zamkniętymi można było je do szybkiej wydaje się taki jest najważniejszy tego tematu nie ma być może ktoś na tym brednie nie zastanawia natomiast ja mówiłam nasz raport o tym mówiliśmy też jesteśmy częścią koalicji klimatycznej oraz słyszałam o kilkadziesiąt organizacji w Polsce my też by wystosowaliśmy wspólne stanowisko i jest to również nasz rząd został, ale w tym liście do bardzo jasno zaznaczyliśmy, że i jesteśmy w sytuacji, który nakłada nam już w tej chwili kilka kryzysów mamy kryzys klimatyczne i nałożono na wyjście z kryzysem anemiczne i oczywiście one są ze sobą bardzo mocno powiązana i taki podział mojej ocenie piątka zwierząt oczywiście one niższe dobre zmiany plan dla zwierząt hodowlanych niż do zmiany na części zwierząt dzikich potu mówimy też projekt oczywiście OCRK, a pierwsze zmiany dla zwierząt towarzyszących, ale na 3 dni na no absolutnie żadnego słowa na temat ograniczania spożycia mięsa nie ma tam w ogóle niczego na temat przychodzenie na inne systemy schodowe drzwi odszedł odchodzenia od odchodów i środkowej, która jest 1 taką podstawą w tej hodowli przemysłowej aż znalazł takie zapisy zgłoszenia budowy takiej dyskusji i takich propozycji, więc taki powiedział są dobre rozwiązania natomiast czy to będzie miało przełożenie na nasze zdrowie inna być może kolejny pandemię, które stykają no więc, że nie ten projekt w grudniu ja tylko dołem to 1 słuchaczy dla osób, które astra słuchają, że z panią Małgosią Ziółkowską rozmawiałyśmy na temat tego w jaki sposób hodowla przemysłowa wpływa na kryzys klimatyczny i w ogóle zmiany klimatyczne w ramach cyklu koniec świata był odcinek pt. dopalaczem zagłady ludzkości produkcja żywności jeśli państwo czują, że chcieliby pogłębić wiedzę w tym temacie to zapraszam serdecznie, a ja teraz jeszcze przekornie pani Małgosiu czy jesteśmy w stanie wypracować taki model rolnictwa przy obecnej liczbie ludności populacji światowej i hodowli zwierząt, które nie będzie ryzykowne ani dla naszego zdrowia ani dla świata, czyli jesteśmy czy jesteśmy w stanie produkować mięso odpowiedniej jakości w sposób humanitarny i tak, żeby to kolejna pandemia jednak nie były nam podawane na talerz jesteśmy w stanie na pewno zmienić system produkcji naszej żywności zmienić system rolnictwa i są pojedyncze kraje, które wprowadzają różnego rodzaju restrykcje modernizacji i określi, próbując odchodzić od intensywnej hodowli zwierząt którą, którą mamy teraz nie są możliwe natomiast oczywiście tor, że musiałoby zostać podjęte w różnego rodzaju działania, które są też ze sobą połączonymi działaniami i co możemy to właściwie rozmawiać możemy zacząć rozmowę o generalnie redukcji tej hodowli zwierząt opartej na na sporze musimy pamiętać, że znów współcześni karmimy zwierzęta hodowlane, a w sporze, który przecież powinniśmy poznać, żeby nic o sporze mówiłem, bo karczować lasy i zrobić przestrzenna i na napisanie tego pożaru jest bardzo lekki nieefektywny proces i przede wszystkim bardzo nie ekologiczny proces z UE, ponieważ naprawdę zgłoszenia dane, które mogliśmy wykorzystać na człowieka wykorzystujemy jako pasza dla zwierząt i tu też głównie przeciw transportuje do Europy do Unii Europejskiej przykładem jest Ameryki Południowej, gdzie wycinane są Instytut Wikana polityka podatkowa powinna się zmienić UE wsparcie dla żywności ekologicznej dla mniejszych średnich hurtowi i zupełne odejście od budowy i polityki przemysłowej intensywnego to jest to powinno się wydarzyć antybiotyki jest kolejny punkt na liście, który powinien zostać napisane te 52 i oni bardzo zwracać uwagę koń już jest 1 ważny aspekt misji to też trzeba podkreślać to nie jest tak, jeżeli zmniejszymy podobne Przemysława w ogóle zniesiony hodowle zwierząt to na pewno zabraknie o 9 jedzeniem jednak sądzić, że redukcje będą chcieli jest, ale budżet nic, ponieważ trzeba pamiętać o tym ile marnujemy żywności w tym właśnie niestety pozostałe produkty odzwierzęce i każdego roku szacuje się że, a dla Unii Europejskiej to jest z 30% napraw, bo dany lokal nie podają bardzo podobnie myślimy o 13 żywności co jeśli ile komisji w kontekście konkretnie tych zwierząt, a jest stan z zupełnie nie do linii logicznej, zwłaszcza że mamy miliony ludzi na świecie, którzy cierpią głód, gdybyśmy tej produkcji tej żywności nie marnowali albo produkowali mniej mięsa tak jak pani Małgosia mówiła moglibyśmy wykarmić wszystkich ludzi żyjących dzisiaj na ziemi zgarnąć wszystkich jest także moglibyśmy nie mówi się karmić ludzi, których mamy, którzy cierpią głód, a jeszcze mielibyśmy zdecydowanie nadwyżkę jedzenia i ja też jeszcze chciałbym powiedzieć taką bardzo ważną rzecz to nie jest przesada mojej strony, kiedy dokonuje ZN współczesny system hodowli zwierząt w lubelskim czesne rolnictwo doprowadziliśmy do takiego absurdalnego modelu, w którym my ludzie tak naprawdę konkurujemy o jedzenie ze zwierzętami ktoś może wydawać państwo słuchania i takie troszeczkę dziwna i może absurdalne, ale dokładnie tak jest i etyki powiedziała zastanowimy się na myśli o tym samym początku, skąd w ogóle bierze się pokarm dla tych zwierząt, które potem minister w wypowiedziach skutek nieefektywny system i oddajemy zwierzęta, ale dobre pożywienie w zamian innego mówi Jacek brutalni też okropnie, ale no produkuje produkujemy żywność i zwierząt dostajemy bardzo dostajemy dużo niższy procent białka, a niż mamy, gdybyśmy mieli bezpośrednio po spotkaniu już, zanim jeszcze przejdę do kwestii zdrowotnych i wrócę do pani Asi to jeszcze jedno pytanie etat dla osób, które nie mogą bez tego mięsa rzecz ograniczą jego spożycie na co wszyscy tutaj w studiu i poza studiem bardzo liczymy, ale jednak chciały być jakiś czas to jest kupować natomiast chciałyby też pewnie, żeby to mięso nie było nie pochodziło z hodowli przemysłowej i teraz pytanie to jest w ogóle możliwe jeśli kupujemy mięso w sieciówkach jak ewentualnie sprawdzać co sprawdzać na opakowaniu, żeby wiedzieć, że to co jest celem nie jest hodowli przemysłowej co jest fajnego pewnego źródła z hodowli, w której się dobrze traktuje zwierzę sprawdź, gdzie też, że są dobrze odżywione i co za tym idzie to, więc mam nie szkodzi faktycznie starcie składników odżywczych takich jak byśmy czemu muszę powiedzieć o tym, że Kate większość produktów odzwierzęcych, które znajdujemy w UE na tym dostępnym rynku dla wszystkich oczywistym ETF market, do których chodzimy tak naprawdę większość produktów jak 23 to są produkty nowości z tej intensywnej hodowli zwierząt 101 czemu ma on o jajkach pochodzących od kur lat hodowanych w klatkach czy też mówię właśnie umniejszyć imamy wiele to jest intensywna budowa natomiast tym oczywiście możemy wyszukiwać produkty o wyższym dobrostan zwierząt lepszej jakości zwierzęta były hodowane, więc osób one najczęściej mają znaczenie, bo to jest jeszcze oczywiście producent chce się chwalić Instytut faktycznie możemy sobie poszukać informacji to jest produkty pochodzące od zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu, ale może być ograniczona przykład mięso i ekologiczne jajka, a dzięki płynącej od kur karmionych ekologiczną paszą natomiast, jaki powiedział większość produktów na rynku, choć intensywnej hodowli oni mają oznaczeń, że właśnie pochodzą z hodowli która, a ciąża i środowisko i nasze zdrowie i oczywiście szkodzi zwierzętom ich to samo dotyczy też się produktów zwierzęcych mięsa jaj na biało, które znajdujemy w ustawie, o ile nie zostało wcześniej odpowiednio oznaczone inne to możemy założyć przyjąć, że faktycznie to jest tam hodowle przemysłowe strasznie smutno to jest pani mówi, ale mam nadzieję, że jednak zmotywuje większą część z nas do zmian pani się teraz tras pora na argument dotyczący zdrowia i korzyści, jakie dieta bezmięsna może nam przynieść, zwłaszcza w takim okresie, jakim jesteśmy teraz, czyli nie dość, że pandemiczny to jeszcze sezonie na grypę w sezonie na mogę w marcu jeszcze Immunologii Polskiej Akademii Nauk opublikowali listę zaleceń, na której apelowano m.in. o to by w trakcie pandemii ograniczyć spożywanie pokarmów mięsnych i odzwierzęcych no i teraz pytanie, dlaczego czy chodzi o to, że ta roślina dieta odpowiednio stymuluje naszą odporność czy spożywanie pokarmów mięsnych pochodzenia zwierzęcego tak jak powiedziałyśmy panią Małgosię może narazić nas na kolejną chorobę chciałem tutaj się skupić na analizie w ogóle naszego talerza tak naprawdę historii naszego talerza, bo to co się teraz dzieje w naszym w naszym społeczeństwie gdy, czyli zapadalność na choroby cywilizacyjne takie jak przeznaczy na choroby sercowo-naczyniowe czy nadwaga otyłość to jest żadna niespodzianka, ponieważ kiedyś bardzo miał mało osób miało dostęp do takiej ilości w swojej diecie możliwości prostego, żeby pozbyć tak wiele produktów odzwierzęcych czy mięsa i tych produktów nabiałowych czy leczenia licznych i te osoby, które wtedy były bardzo zamożne, jakby on zapadały bardzo często na nadwagę otyłość chorowały właśnie na te choroby układu sercowo-naczyniowego trwało to bardzo często rodzą się też no i teraz, kiedy rozwój cywilizacji doprowadził do tego, że jesteśmy w stanie tak intensywnie produkować produkty zwierzęce mięso nabiał teraz my wszyscy jesteśmy tymi osobami, a ponieważ produkty są tanie szeroko dostępne i teraz my wszyscy chorujemy na choroby cywilizacyjne z badań wiemy, że osoby będące na diecie roślinnej charakteryzują się zarówno niższą aż huczała, ale też z jedząc bardziej roślinie zmniejsza ryzyko rozwoju nadwagi właśnie otyłości chorób układu krążenia cukrzycy typu drugiego i nawet niektórych nowotworów, a światowa organizacja zdrowia zakwalifikowała to mięso przetworzone, czyli solonych wędzonych lokowane, czyli te wszystkie wędliny kiełbasy parówki, które są dostępne obecne na stołach większości Polaków zakwalifikował właśnie te produkty jako produkty kancerogenne one są grupy pierwszej, stojąc na równi z cen i papierosami, więc do badania naukowe mówią nam jasno, że te produkty nie są korzystne dla naszego zdrowia zdalnej trwa debata na temat mięsa czerwonego w tym momencie jest on w tej grupie drugiej, czyli czynników, które są potencjalnie kancerogenne po prostu potrzeba więcej badań, żeby stwierdzić natomiast to co jest bardzo istotne tak naprawdę Torzym nasza dieta nie polega ich by to co czym nasz organizm się żywi co nie są konkretne produkty, które mu dostarczamy to są konkretne składniki odżywcze, które wchodzą w skład tych produktów, więc my, komponując prawidłową dietę powinniśmy się skupiać na tym, żeby dostarczyć mu jak najwięcej tych dobrych składników odżywczych jak najmniejszych złych no jak najwięcej dobrych składników odżywczych jest właśnie roślinach strączkowych jest Kasia jest w warzywach jest w owocach natomiast największy setne najwięcej tych negatywnych składników odżywczych jest właśnie w produktach zwierzęcych ponieważ, a teraz jeszcze w kontekście pandemii, bo do tego bym wróciła, czyli odporność skoro immunolog ze pan apelowali o to dietę roślinną to znaczy, że musi też w jaki sposób korzystny ona wpływać na bardzo pożądaną na tym etapie naszego życia odporność czy to się zgadza i co ewentualnie w takim razie uwzględniać w diecie, żeby tę odporność sobie podbudować i sprawie, bo ona była jak najwyższa tak to jest oczywiście zbierze z tą dietą opartą na roślinach wyznaczył budowanie naszej odporności, a ponieważ produkty roślinne są najbardziej zróżnicowane pod kątem zawartości tych składników odżywczych nieliczne z organizm potrzebuje tam po prostu znajdziemy wiele różnych i o tym się bardzo często mówi w kontekście właśnie zdrowej diety, że dieta, żeby nasz organizm prawidłowo funkcjonować, żeby nie był obciążany po prostu czymś innym, czyli innymi chorobami czy po prostu tym spadkiem odporności, żeby nasza dieta powinna być bardzo różnorodna powinniśmy sięgać po wiele różnych produktów, ale produkty właśnie powinny być przede wszystkim rośliny, ponieważ w nich właśnie znajdziemy najwięcej tych dobrych pozytywnych, bo wybierających prezydent pozytywne, a w Poznaniu organizm budujących naszą odporność substancji c jeszcze tutaj tylko do pytam osób z tytułu mięsa bo, bo to jest w diecie też trzeba czymś zastąpić trzeba już tutaj uwagę na pytania tak błędem wielu osób, które przychodzą nad rośliną jest właśnie po prostu rezygnacja z produktów odzwierzęcych niewystępowania tego niczym wtedy prowadzimy po prostu zbilansowaną dietę w sposób zbilansowany żywimy no i niezbilansowania może być każda dieta zawierająca właśnie produkty zwierzęce czyta bez nich, więc bardzo jest ważne po prostu do dobrych składników na zastanowienie się właśnie, czego organizm potrzebuje nasz organizm potrzebuje białka gałką z produktów roślinnych bierzemy głównie rośliny strączkowe z orzechów nasion te rośliny strączkowe soczewica ciecierzyca fasola groch, bo tutaj mamy naprawdę bardzo duże wybór tak jak już mówiłam nie źródłem tego białka również orzechy jak największym plusem spożycie tych właśnie produktów jest to, że ona pozbawia białkiem zawierają także inne składniki, które właśnie w obniżają ryzyko rozwoju chorób, o których mówiłyśmy wcześniej drugim produktem, którego drugim składnikiem, którego nasz organizm potrzebuje tłuszcz no i znowu tutaj mamy pestki orzechy, które ten służy dają w końcu z nich robimy oleje i oliwę i trzecim składnikiem są węglowodany, które są obecne we wszystkich produktach roślinnych, więc tym się w ogóle nie musi martwić jeśli chodzi o grze składniki takie np. jakże są to znajdziemy w zbożach pamiętajmy o tym, że takiego nic i nie bez względu na dietę uczymy się o tym mówimy dużo o tym, żeby wybierać produkty pełnoziarniste tutaj dalej podtrzymuje pan im sięgajmy po pełne ziarna ziela mamy też właśnie w trąbkach w tych roślinach strączkowych orzechach, a z tej trójki produktów, czyli ze zbóż stronników orzechów mamy też dbać i co najmniej zostały wszystkie składniki witaminy znajdziemy po prostu warzywach owocach, bo one właśnie najbardziej bogatym źródłem, więc jedzmy rośliny strączkowe jedzmy orzechy jedzmy jedzmy nasiona iść jedzmy warzywa owoce sięgajmy po dużo tych zielonych liściastych warzyw one są dla nas naprawdę bardzo korzystne jedzmy też kapustne teraz mamy na to sezon, ale przede wszystkim jest po prostu bardzo różnorodnie, bo podstawą tej dobrej diety jest po prostu szeroki zróżnicowanie produktów spożywczych podsumuję to co pani Joasia mówiła, że ta dieta oparta o roślinach, ale też zbilansowana nie tylko wzmocni naszą odporność, ale też co wybrzmiało wcześniejszych wypowiedzi uchroni nas przed wystąpieniem tych słynnych ostatnio chorób współistniejących, które często potęgują negatywne skutki zakażenia pewnie nie tylko Korona wirusem, ale każdym innym każdym innym każdą inną chorobą każdą inną bakterią każdym innym wirusem jak chciała żeńską jeszcze 1 rzecz dopowiedzieć ponieważ, kiedy mówimy o dzieci taki całkowicie roślinnej to jedynym składnikiem, jakiego sobie nie dostarczane na diecie całkowicie inna jest witaminowe 12, ponieważ jest ono produkowane przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy przeżuwaczy zwierząt czy warczeć i im ją suplementować natomiast co jest bardzo istotne do kiedy rozmawiam z osobami, które są na świecie energii, które wszystko ziarna, które jedzą mięso i produkty roślinne i nie są z tego, więc zrezygnować to właśnie częstych argumentem jest to, że pomiędzy po prostu zawiera wszystkie składniki, które są dla nas niezbędne no i obecnych czasach w tym ociągania Małgosia, czyli o tym jak bardzo intensywnie co kupujemy mięso bardzo istotne to, że spożywając mięso pośrednio implementujemy np. witaminy 12 pośrednio prezentujemy wiele różnych składników, dlatego że nie jesteśmy w stanie wytworzyć pasie bogatej Koba chociażby, który jest niezbędny właśnie tej produkcji witaminy 12 rund kach czy tłumacze i po prostu pasze są również implementowane chcę tutaj obalić ten mit mówiący o tym, że między tym idealnym produktem, który zawiera po prostu dane wszystkie niezbędne składniki, ponieważ ono samo w sobie w tym momencie go nie zagra już i tak do tego mięsa tym zwierzętom trzeba dodawać tak jak my na diecie roślinnej po prostu bierzemy suplementy witaminy, czyli tak czy siak musimy musimy zażywać dodatkowo witaminy, a 12 czy to pośrednio poprzez maszyna dodawano do pokarmu zwierzęcego czy może nawet lepiej bezpośrednio kupując ją po prostu w aptece do będąc na diecie roślinnej dużo korzystniejszej dla zdrowia no to też jest dobra wiadomość pani, a jeszcze 1 rzecz no właśnie do pani troszkę zaczęła mówić od tych od tej grupie ludzi których, którzy kompletnie diety bezmięsnej nie są w stanie sobie wyobrazić i nie są w stanie zrealizować czy to jest naukowo potwierdzone że, że jest taka grupa ludzi być może to jest związane z grupą krwi albo rodzajem sposobem życia czy aktywności zawodowej, która bez mięsa nie jest w stanie żyć i nie jest w stanie normalnie funkcjonować i które to mięso musi jeść stanowiska towarzystw egzotycznych uznanych na świecie mówią nam, że dieta roślinna prawidłowo oczywiście zbilansowana jest adekwatna jest możliwa do stosowania na każdym etapie naszego życia, czyli mówimy tutaj od początku, kiedy rozszerzamy niemowlęciu dietę przez później mamy wciąż, że przyszłe mamy przez kobiety wciąż, że przez mamy karmiące piersią przez sportowców przez osoby starsze miejsca dieta jest bezpieczne do stosowania przez każdego z nas sprawę komplikuje, kiedy wchodzimy pacjenta, który ma schorzenia, które po prostu choruje na różne choroby i wtedy faktycznie w ogóle bilansowanie takiej diety może być oczywiście trudniejsze natomiast tak jak mówię nasz organizm nie potrzebuje konkretnych produktach spożywczych potrzebuje konkretnych składników, a te składniki zawarte są naprawdę wielu różnych produktach, więc nie jest tak, że ktoś z nas potrzebuje konkretnie mięsa po prostu nasz organizm potrzebuje składników, które w nim są, ale te składniki są również wielu innych produktach roślinnych chciałam jeszcze dotację do tego co mówiła Joasia ulec mogą bardzo panie i ważnych informacji natomiast nic przyszła punkt informacji trudno też zamieściliśmy w naszym raporcie o powiązaniach pandemii hodowlą zwierząt i myślę, że może być coś takiego co ten przychód do wyobraźni i informacja o tym mówi to jest panie, które zostały opublikowane w magazynie Lancet, czyli w takim niepewnym recenzowane naukowym czasopiśmie medycznym jedno, które po klęsce jest jedną z najstarszych tego typu podawano świecie nie tylko migotanie Turem stwierdzili, że niezdrowa dieta bardziej przyczynia się do rozwoju chorób, ale niż seks bez zabezpieczeń alkohol tytoń narkotyki z klientem, a więc myślę, że to jest tak ciągle też serwisy szokujące informatyki od kwestii jest takie bardzo obrazowe miejmy nadzieję, że rzecz, że naprawdę wszyscy zapamiętamy sobie porównanie, bo ona jest faktycznie skłaniające do działaczki, a na temat suplementów na temat pasz pani Małgosiu i żywienia zwierząt jeszcze powiedzmy co się dzieje na tych farmach przemysłowych w kontekście tego czym zwierzęta się żywią i w jaki sposób to wpływa na nas również później musimy pamiętać, że hodowla przemysłowa zwierząt to się z Tuskiem to jest maszyna tak naprawdę doszła to jest maszynowa produkcji żywności maszynowe hodowanych zwierząt i to nie są zwierzęta, które spędzają swój czas na na powietrzu, które są wypłacane na tej trawie, które mogą tam, lecz mogą mogą sobie zjeść co znajdą się tym, że podawane są takim ludziom maszyną jeszcze wszystko stypa zorganizowana, a podawana jest aż, która jest paszą wysokobiałkową pan oczywiście mają MO szybko przybierać na mafię, bo to też przecież musimy pamiętać, że im, że ten proces, żeby był ekonomicznie opłacalne dochodowa słuchano musi być jednak ten okres hodowli tej funkcji krótka 3, więc mówiąc znowu tak obrazowo i dosadnym zdaniem potrzeba jak najszybciej utuczyć jeśli dodatkowo dzięki mojej przestrzeni przestrzeni, które się z nimi w tym sensie podawana jest właśnie się na Krymie są bardzo często śrutę sojową czy pasza opłatą Nina and soi, który wcześniej już dziś powiedziałam czyli te znowu nieefektywny proces, który też mówiłam została opatrzona jest też et tu wspominają osiągnąć wysoką cenę bardzo często różnego rodzaju minami no, ponieważ dziś panie mają wiele możliwości, a jeszcze różnorodnego pokarmu, ale oczywiście wpływa na zbliżającej się też wpływa potem na nas jakość jakość żywienia zwierząt i tu też, o czym już troszeczkę mówiła Jasia i oczywiście ta nasza dieta zależy praca od produktów, które jemy i produkty, które pochodzą z hodowli przemysłowej on pełne są niskiej jakości są produkty w wypowiedziach, które są złożona, a szybko one są wytworzone można od środków się czy to nie była wysokiej jakości pasze i dlatego on też w ogóle taki stosunkowo tanie dziś o tym mówi to zawsze myślę o tym w jakim dokumencie, które czasem widzę na nasze kraje naszej przyszłej miliardem no szesnastym ani maila, a czy też łączy ludzi np. na następcę jak organizuje pytają przecież, jeżeli zmienimy system hodowli zwierząt, a rolnictwo zmienimy w ogóle to tu o uczestnictwo będzie droższe produkty będą droższe natomiast by to, o czym w ogóle myśli w tym momencie w dniu dzisiejszym teraz jesteśmy tu jest także to mieszkanie czy nawet jajka i nabiał to jest niepolityczne nieprawdziwe ceny produktów, gdyby nie faktycznie hodowali zwierzęta kiedyś byliśmy w systemach ten festiwal biegowy jest NN, jakiemu puściła mówią, że sposób hodowli zwierząt, które znamy ze wsi, który pamiętano nosi pat pamiętamy z dzieciństwa to wydatek produktów byłaby wyższa i byłaby taka prawdziwa cena, ale też nie jest tak, że może, że my nie płacimy jeśli ceny, a dziś jest kolejnymi sektory warto pamiętać ludzie mówią, że mięso zostanie i dlatego wybierają jasne zdarzą się widzieć, że Pietruszka kosztowała więcej niż mięsa, ale myślę, że to powinno właśnie skłonić nas stanowi wniosek to jest w ogóle możliwe i od razu odpowiadam nie jest możliwe, że zamykamy zwierze, które po prostu potrzebuje dużo białka, żeby podtrzymać swoje procesy życiowe, a dzięki kandydatom wysoko białkową paszą i zbożami swoją zwierzęta jeśli wycinamy lasy, a więc taki sposób produkt końcowy może być pani wykorzysta koszty są poniesionych w imieniu pociech, gdybyśmy nie widzimy w takim widziałem, ale takim samym momencie, kiedy jesteśmy przy kasy tam już mamy o blisko kata, a przy tym naród też płacimy gotówką, choć koszty ponosimy to są m.in. koszta, które poniesiemy ponosimy za chemii w bieżącym roku Łukasz powiedzmy jeszcze perspektywy globalnej, bo trochę, nawiązując do tego co co co powiedziałyśmy w pierwszym pytaniu w pierwszych odpowiedział na to pytanie organizacja narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia rolnictwa szacuje, że produkcja jest spadła w 2019 roku po raz pierwszy od 1961 i że z tym kolejnym roku 2020 roku spadnie po raz kolejny od 3% czy to znów czy to już jest powód do radości to już jest jaskółka sukces złączy to jest znowu przypadek trochę przy pracy trochę pandemia trochę los dał, ale generalnie to nic się nie zmienia żaden żadne państwo tak dobrą sprawę nie wzięło się za to, żeby te hodowle przemysłowe ucywilizować korzyścią dla zwierząt i dla nas i no 3% w kontekście globalnym wciąż jest bardzo mało i wiele nasza Fundacja, ale też wyliczenia instytucji, które są instytucja instytucjami zewnętrznymi, które zajmują się nim swoich raportów oceną zjawisk i wyższą ceną musi tych zmian klimatycznych, a tu jesteśmy zgodni, że na spożycie mięsa powinno spadać najniższy, a jest tak mimo perspektywie 1520 lat winno aż 50% i teraz tak, jeżeli słyszę o tym, że w Polsce spada o VAT od 2% skutecznych i mówię, ale to nie są jeszcze kompletne dane, a więc musimy też poczekać chwilę, a w perspektywie globalnej spadnie o 3% jest po prostu za mało i osób takie działania, które powinny podejmować globalne instytucje właściwie natychmiast mówi to on o Unii Europejskiej, która powinna no i specjalne wydzielone ładem i wspólną polityką rolną przecież system, który był w zeszłym tygodniu tak bardzo widoczny powinna no i jeszcze bardziej naciskać, żebyśmy podchodzili spożycie tego mięsa spożywali pomni mówiąc dosłownie nie stać nas na takim spożycie jak wysokie spożycie mięsa produktów służących, jakie mamy w tej chwili dyskutujemy zadłużony to tutaj czas pani mogła się na temat wypowiedzieć, ale nawet jeśli w Polsce spożycie troszeczkę Spartakus 2% wciąż do tego miejsca po prostu za dużo nie powinniśmy o tyle już wkrótce się trend niestety klub także 1 jest za dużo jest prosty niewielki spadek im się też trzeba poczekać znam wyniki, które wyniki, które będą po okresie pan chemicznym łatwo dostępne są rzeczywiste pierwsze pytania i różnych firm, które zamiast tematy na świecie praktycznie pokazywały, że nastąpił spadek spożycia mięsa też taki z drugiej strony, zwłaszcza w stanach było bardzo widoczne to olbrzymi wzrost sprzedaży produktu pochodzenia roślinnego Rysia alternatywami tego miejsca jeśli chodzi np. o w Boulder 100% roślina to w stanach jeśli wypłacimy Piotr Ikonowicz trwała, a wzrost sprzedaży na poziomie 200300% co jest bardzo bardzo faktycznie duży skok natomiast tak jak powiedziałam dwa-trzy procent spadku spożycia mięsa nie to jest po prostu za mało pierwsi znaleźli tankujemy za dużo, więc jak publiczna zdecydowanie bardziej się ograniczać spożycie tego nie są, podsumowując jeśli ograniczymy spożycie mięsa zyska na tym nasze zdrowie tak zyska na tym klimat zyskają na tym zwierzęta co się stanie jeśli nadal nie będziemy skorzy do tego, żeby ograniczać jedzenie mięsa jest nadal będziemy im wybierać tańszą opcję, czyli zamiast warzyw mięsa jeśli nadal będziemy lekceważyć informacje dotyczące tego w jakim stanie, w jakich warunkach żyją zwierzęta co się dzieje na hodowlach przemysłowych fermach przemysłowych to co się wtedy wydarzy i również kwestia klimatu tak o tym o tym też pamiętajmy, czyli jak zależność między hodowlą przemysłową wylesianie masową produkcją mięsa zmianami klimatycznymi można już pani Joasia powiedzmy tych skutkach dla zdrowia co się stanie na co możemy liczyć, z czym albo czym może możemy czy powinniśmy martwić w najbliższych latach jeśli faktycznie nie zaczniemy masowo tej zdrowej roślinnej, ale zbilansowanej diety stosować zna pewne co emitować będzie w zachorowalność zapadalność naszym społeczeństwie nadwagę otyłość te wszystkie choroby cywilizacyjne na nie mówimy tutaj tylko o ludziach dorosłych, chociaż 1 oczywiście Mości będą rosnąć będą stare z tymi dorosłymi obywatelami natomiast musimy pamiętać o tym, że to co jemy my dorośli to jest również dzieci, ponieważ one uczą się poprzez naśladowanie nas, więc jeśli w domu u kogoś dorośli jedzą mięso produkty zwierzęce 5× dziennie każdy posiłek to dzieci również takie co widzimy już teraz bardzo nam się rozwija otyłość wśród dzieci nadwaga wśród dzieci te wszystkie chorować współtowarzyszy końca będziemy mieć po prostu epidemii nie, które otyłości nadwagi którymś momencie występuje natomiast zdecydowanie większą skalę będziemy mieć zdecydowanie więcej osób z chorobami właśnie tym mniej układu sercowo-naczyniowego en z cukrzycą nowotworami, więc generalnie będziemy mieć bardzo bardzo chore społeczeństwo, a co za tym idzie w będziemy również odczuwać sygnuje to będą dla nas również skutki ekonomiczne, ponieważ leczenie chorób zamiast profilaktyki jest dużo bardziej kosztowne będziemy wydawać po prostu bardzo dużo pieniędzy będziemy potrzebować bardzo dużo pieniędzy pytanie, skąd weźmiemy własne służby zdrowia na to, żeby po prostu całe społeczeństwa leczyć z ich ze skutków po prostu ich stylu życia ich wyborów żywieniowych pani ogłosiła w kontekście hodowli przemysłowych w kontekście zmian klimatu się stanie jeśli nie zmienimy przepisy tak zastanawiała się na ile podnosi dramatyzm tu wygodnie audycji i używać innych niż dyplomatyczny szło i pomyślałem sobie, że wdzięku dalej światowej sławy badaczka, którą mieliśmy wielką przyjemność gościć na na łeb inaczej, bo pandemia wszystko działo się ona państw wdzięku realne powiedział w pewnym momencie czy były seminaria spotkania z wszystkimi, ale powiedziała jedno 2 dosadne zdanie i jeżeli nie zmienimy naszych nawyków ludzkość będzie skończona i to jest myśl takie nocne przesłanie, które powinniśmy wszyscy ubiegając się do sektora chętnie też może dołączyć, bo o tym rozmawiamy też na 10 do 100 naprawdę absurdalnej sytuacji i coraz to mówić głośno i dosadnie zabraliśmy zwierzęta z ziemi w sensie z tych 7 pastwisk zabraliśmy je, a z zewnątrz złożyliśmy do hangaru napiszmy metalowych klatkach pół pytaliśmy je po prostu jak się bałam, gdzie tych hangary gigantycznych czasem stłuczeniu kilkadziesiąt tysięcy zwierząt podaje antybiotyki zbrojone nie chorowałem w taki bardzo trudno, żeby zjeść poseł winien nie zdarzały się i je, a jednocześnie już w drugiej części świata, gdzie na lasy żyjemy tam zboża, które potem przewoźnik na inny kontynent wyprawić zwierzęta, więc to jest machina, która zupełnie nie działa system produkcji żywności w tej chwili jest po prostu zepsuł ten system produkcji naszego jedzenia i on musi dziwić takiej powiedziałam trudno sobie wyobrazić, że faktycznie będziemy obstawać przy tym i twierdzić bardziej kurczowo rękami nogami trzymać Irka musimy utrzymać ten system no po prostu nie dość i wszystkie wszystkie dane płynące od naukowców, którzy zajmują się i zmianami klimatycznymi i ochrony środowiska i te wszystkie takie ciało doradcze, które zajmują się m.in. właśnie dietą i wyższymi ani tym co jeden z zgodnie mówią, że ten system musi się zmienić przebieg musi się zmienić nie możemy tak i tak i miejmy nadzieję, że się zmieni, ale jeszcze tytułem inspiracji, przygotowując się do tej naszej dzisiejszej rozmowy znalazłam na jednym z forów internetowych takie pytanie zostawione przez internautę, ale bez odpowiedzi, bo nikt chyba nie wiem czy nie chciał nie był zdolny tej odpowiedzi udzielić, a pytanie brzmi co by się stało, gdyby świat przeszedł na weganizm i i po kolei pani ja się na początek co by się stało, gdyby świat przeszedł na weganizm by się stało z naszym zdrowiem wtedy ja byłabym bardzo szczęśliwa, więc mnie personalnie źródło naprawdę bardzo dobrego energia natomiast naszym zdrowiem tak jak mówiłam wcześniej to teraz możemy to wszystko odwrócić bylibyśmy społeczeństwem en, żyjąc cen dłużej lepszej formie lepszej kondycji fizycznej psychicznej zdecydowanie lepszej mielibyśmy wyobrażam sobie także, kiedy nie ciążą nad nami ciąży nad nami widmo tych wszystkich chorób wszystkich leków, które już w tym momencie wiele z nas musi spożywać, żeby po prostu podtrzymywać swoje koszty funkcjonowania będziemy po prostu szczęśliwsze społeczeństwa, choć nie wiem czy jest możliwe to, żeby cały świat przyszedł na weganizm, ale głęboko wierzę w to, że możliwe jest to, żeby cały świat zdecydowanie ograniczył spożycie tych produktów odzwierzęcych natomiast to jest dla mnie personalnie takie najbardziej istotne też będą kwestie zdrowotne z kwestiami indywidualnymi jak każdy z nas decyduje po prostu o tym co zrobić ze swoim zdrowiem, ale to, o czym decydujemy wspólnota jako społeczeństwo globalnie to jest to właśnie co zostawimy przyszłym pokoleniom po nas pod naszym bałaganie, który robiliśmy intensywną hodowlą intensywnym rolnictwem no i dla mnie najważniejsze tutaj zdecydowanie środowiskom Enej trzeba po prostu być świadomym tego, że nasze wybory żywieniowe wpływają nie tylko na nas wpływają na każdego dookoła, bo chodzi o życie po prostu każdego dookoła życie naszych dzieci życie naszych wnuków, a więc skupmy się na tym, że to rozwiązanie naprawdę wielu problemów jest na naszych talerzach i ograniczajmy spożycie pani mogą się zmienić co by się stało w świecie zwierzęcym świecie hodowli świecie klimatu, gdybyśmy wszyscy przeszli na weganizm na świecie zwierzę centrum bardzo prostą odpowiedź na jakość takiej kasy potem byłabym zadowolona, gdyby tak się stało 4 rano to danie pod dyskusję natomiast zwierzęta z pewnością byłyby szczęśliwe mówimy tu się, gdyby cały świat na organizm tu taka utopijna piękna wizja tych zwierząt hodowlanych, a co oznacza, że zwierzęta dłużej nie są zamyka plotkach nie cierpią, więc dla nich zdecydowanie po to, wspaniała wiadomość natomiast został jakimś szerszym kontekście no na pewno świadectwo było dotknęła naszą planetę po prostu było dotknęła musimy pamiętać jeszcze jak mówimy o cierpieniu zwierząt hodowlanych tak, żeby państwo mieli świadomość skali hodowla zwierząt w ogóle jest największą przyczyną cierpienia zwierząt też na planecie, ponieważ hodujemy ich najwięcej zwierzęta hodowlane to zdecydowanie więcej niż nieliczne zwierzęta dzikie, które przecież MF jak tak łatwo czasem empatyczni do nich podejść się nie ma innej to po prostu wymierające czy zwierzęta domowe Szekspira natomiast tych zwierząt hodowlanych wypowiedziami najwięcej, więc i, gdyby świat przyszedł na organizm to wspaniała wiadomość, że przestają być, a tu zmęczona, a co się dzieje, ale też no odetchną lasy, które przestaną być katowane pod CIN pod i jeszcze nie spuszcza na na aż do tych zwierząt oddechu na pewno wody, a które mamy na planecie nie będą już zanieczyszczone odpadami przed schodami system jakość powietrza by się zmieniła od emisji azotu z rolnictwa zdecydowanie spadły już szacuje nawet byłoby, a nie oczyści organizm, ale nawet byśmy życzyli mięso mogą spaść o połowę, więc jak np. do tego co mówi ASA i jedno w mojej wizji to był taki po prostu szczęśliwy świat, a mówię, że o zniwelowanie mielibyśmy wrzenie musi być Mistera leków no taki człowiek zwierzęta zdecydowanie szczęśliwy po kącik pana asceza przejrzeli przyjmujemy tę utopijną wizję, ale jednocześnie mamy, więc tych lasu możemy się nimi cieszyć, iż Senat wniósł pozytywny początek pozytywny jest koniec mimo dramatycznych treści pomiędzy tymi 2 pozytywnymi rzeczach mniej mam nadzieję, że państwo są zainspirowani i że faktycznie weźmiemy sobie masowo do serca jak masowo zaczęliśmy jeść mięso swego czasu teraz masowo przestaniemy jeść mięso najlepiej na 34 czasu za dużo nie ma, zwłaszcza jeżeli chodzi o klimat, ale również, jeżeli chodzi o zdrowie publiczne, o czym też mówiłyśmy dziękuję serdecznie Małgorzata Sitkowska prezeska Kompasie Polska Joanna Rutkowska dietetyczka projekt Polska była dzisiaj moimi ekspertami dziękuję bardzo, dziękuję nasz Klima potrzebuje zmian musimy zmienić swoje przyzwyczajenia nawyki Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KLIMAT ZMIAN

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA