w niedzielę obie niedzielny obiad w niedzielę magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu w towarzystwie pani Marty Dymek autorki bloga Jadłonomia dzień dobry dzień dobry no właśnie chciałbym, żebyśmy chciałby zaproponować pani temat, który dla jednych jest do zniesienia dla innych jest bardzo smaczna dla innych jest w ogóle nie do dopuszczenia w kuchni czy to zmienia życie to ten posługuje się tytułem 1 pani wpisów na blogu Jadłonomia no tak
Rozwiń »
faktycznie wokół OFE narosło sporo stereotypów i skądinąd czasem śmiesznych żartów na temat tego, że nie smakują za dobrze dlatego celowo posłużyła się takim klik bajkowe można powiedzieć tytułem jak to zmieniające rzuca, żeby trochę to współ odczarować pokazać, że on może dobrze smakować dawali zabieg od razu od razu pani powiem pani zabieg zadziałało, bo natychmiast tekst kliknąć, a od no to bardzo się tylko połowa sukcesu, bo nie do końca chodzi o te kilka Niemca tylko właśnie o to, żeby to faktycznie polubić i idealnie by było, gdyby udało się nam czasami, chociaż je sobie kupić smacznie przyrządzić i satysfakcją radością przyjemnością zamienić czasem miasto nad OFE, dlaczego leżeli na sercu trochę taki odniosę się wytłumaczyć z tego klip by tu z takiego takiej troski o OFE wydaje mi się że, zwłaszcza w czasy ostatnim około panem licznym, kiedy tak dużo myślimy o zdrowiu, a zdaje się różne badania odzwierciedlają właśnie troska o zdrowe odżywianie jest teraz najważniejsza pomyślałam, że warto było podsuwać kolejne pomysły na to jakiś mniej mięsa, a to, dlatego że zarówno Polski Instytut zdrowia i żywienia, jaki bilanse, czyli taki ja najstarszy najbardziej prestiżowe medyczne czasopismo Ano Biblia właśnie w prowadzeniu słucha Biblia właściwie jeśli chodzi o, a źródło wiedzy i dokładnie tak właśnie tata etap Biblia medyczne Lancet co roku publikuje taki raport i która daje takie proste czytelne, ale jednak podparta rzetelną nauką sugestie jak powinniśmy jeść no i z tego raportu co roku wychodzi to samo żyjemy znacznie za dużo mięsa Lancet proponuje taką normę maksymalną tygodniową na poziomie 200 g czerwonego mięsa tymczasem w Polsce nie ma tego mięsa prawdopodobnie stron lub 4× więcej stąd też tutaj już trochę mam nadzieje wytłumaczyłam tak bardzo wydaje mi się istotne, żeby osoby, które chcą jest mniej mięsa zainspirować pokazać co zamiast tego mięsa mogą sobie przyrządzić wobec tego mam taką prośbę czy mogę pani wyjaśnić czy nie stosu intuicja podpowiada mi że, gdybyśmy wyszli razem na ulice, choć jest czas pandemii nie powinniśmy tego robić, ale też sondażowo zapytali 10 osób to jest tofu, skąd bierze jak jest zastosowanie jeśli 1 albo 2 odpowiedzą to będzie to dobry wynik to prawda, więc zajmijmy się chętnie w tym tematem naszej rozmowy po kolei to najprościej mówiąc jest Faro okiem czy serkiem z mleka sojowego ta nazwa może być o tyle myląca, że często, słysząc Twaróg już myślimy o czymś bardzo zręcznym ze smacznym od razu powinien czasu po wyjęciu z pudełka natomiast tofu jest taki można powiedzieć pół produktem faktycznie ma ono formę białego serka faktycznie można pokroić w kostkę czy klastry natomiast, jeżeli chodzi o jego wykorzystanie w kuchni to jak napije to banki no bo przecież mąka prosto z paczki nie smakuje najlepiej w stanie surowym nie zajadamy się nią łyżkami, ale doskonale wiemy, że z mąki możemy upiec wspaniałe chleby ciasta i podobnie stosu mówi o tym, dlatego że niektórzy, kiedy pierwszy raz np. zachęceni naszą rozmową pójdą na polowanie kupią to otworzą je to mogę może ono nie smakować i wtedy pojawia się pytanie, gdzie kupić dobre osób, a tu nie chodzi okupowanie czy wybieranie dobrego to słono zawsze smakuje podobnie tylko o to jak przyrządzić, bo myślę, że to wymyka się naszym europejskim intuicją kulinarne, bo ma zupełnie inną strukturę i o co innego w tym po naprawdę pyszne na końcowym etapie bardzo ożywczo produkcja chodzi tofu raczej wiele osób twierdzi, że nie smakuje, ale nie dlatego, że ma zły smak nie smakuje, bo ma smak niejaki czy pani z tym zgodzi oczywiście, że system zgodzę to pewnego etapu potopu wyjęte faktycznie prosto spadki na surowo no myślę, że smakuje jak karton i to nie jest zdaje się zbyt zachęcające, ale jeżeli np. tofu podsmażamy tak najprościej albo udusi w jakim wyrazistym coś lub nawet wróciła na chwilę do wrzątku dobrze Solnego albo do bulionu grzybowego co ono ten smak Błonia to jest gąbką, która potrzebuje wyrazistego sosu lub smaku to i też nie zaszkodzi trochę struktury poprzez to, że o stronę skąpo zarówno chodzi o jego chłodnej smaków, jakie strukturę, a na dużo bardziej smakują rzeczy, które są wyraziste mam liczne, ale też Śpiąca istnieje przekonanie, że tofu właściwie dodatkiem do dań przede wszystkim winnych ani ciepłych i też warto ten mit chyba wyprostować, bo to nie tylko dodatek do sałatek ale, ale również baza do dodania gorących takich głównych to prawda to świetna uwaga bo, bo umknęło, iż faktycznie takie przekonania jeszcze istnieje to często ląduje pokrojone w kostkę, jaki dowolnej sałacie oblane sosem to wszystko znowu niespecjalnie smakuje więc, żeby tak lepiej zrozumieć ten potencjał to można się odnieść do kraju jego pochodzenia, czyli do Chin etosu głównie funkcjonuje jako danie gorąca czasem jako przystawka, więc ma różne miejsca ani czasem poprzedza główny posiłek i wtedy jest najczęściej takie tofu podane w formie bardzo lekkiej, czyli np. ugotowany na plaża, ale polane dość wyrazistym sosem z kuchni syczuańskiej będzie to oczywiście są ostry na bazie pierwszą i suszonych Patryk, czyli w innych regionach Chin będą to sosu bardziej uma liczne albo słodko słone natomiast, jeżeli to jest daniem głównym to tutaj znowu tych możliwości jest wiele, bo czasem jest ono smażone i podane trochę tak jak kojarzymy różne dania mięsne azjatyckie, że są to chrupiące kawałki tofu, a obok jest ryż i do tego znajdujemy różne dodatki warzyw na ciekawą formą tofu są dania, które mają pochodzenie chińską koreańską znaczy Chin wyemigrowały do innych krajów UE gdzie, gdzie stykały zysku, które mają bez tych z kulturą chińską i tam się rozwinęły takim przykładem jest Matu osób to jest absolutnie obłędne danie, które jak porówna trochę do polskiego bigosu, jeżeli chodzi o smaczną kość taką EU ma liczne oraz mieszankę smaków ma to jest takim gulasz szykiem bardzo wyraziste dość mocno ostry Pieprzny, ale lekko kwaskowaty stąd skojarzenie z bigosem i do tego gulasz się pod koniec dodaj delikatne miękkie kostki tofu, które są takim przełamaniem dlatego konkretnego smaku w jaki sposób można przygotować to w takich warunkach domowych niekoniecznie mając do dyspozycji szereg sprzętów itd. itd. czy 3 czy w ogóle jest to tak proste, że pytanie jest bezzasadny zupełnie każde pytanie na temat tofu jest bardzo zasadne, bo przecież nie do końca no właśnie wiemy, czego się spodziewać już przyniesiemy je ze sklepu na szczęście niepotrzebne są żadne wyszukane sprzęty ani techniki to, żeby zrobić smacznie w domu wydaje się, że każdy, kto robił w domu jajecznica lub zdarzą się usmażyć kawałek mięsa zrobić doskonały sposób wystarczy do tego właściwie 1 patelnia i co dowolna nie musi być ani specjalnie duża mała grupa znam mówi o tym dlatego, bo często mamy skojarzenia z blokiem, kiedy myślimy od czasu może wprawić się obawiać taka zwykła patelnia wystarczy, więc uspokaja tak czy zna pani neofitów jeśli chodzi o tofu wraz z narastającą czy też przechodzącą oraz modą z Azji, o której pani mówiła przed chwilą na pewno przykro, iż osobiście znam no to osób pewnie jakiś bym szukała, ale bardziej miarodajne wydają mi się statystyki przyglądanie się blokowi, bo ta liczba osób, która co miesiąc jak ekonomia odwiedza jest już na tyle duża, że zdaje się obyć to od dość obrazowe, bo jest to ponad pół 1 000 000 czasem 1 000 000 o oddzielnych osób miesięcznie i patrząc na te dane ja widzę, że co miesiąc więcej osób wyszukuje właśnie tofu, a przepis ubiegłego miesiąca na co tofu zmieniające życie na pewno zmieniający podejście do OFE był jeden z najpopularniejszych i zdaje się patrząc na komentarze maile wokół tego przepisu, że to właśnie osoby, które wcześniej to nie lubiły postanowiła pani sięgnąć albo osoby, które po prostu cały od dawna bardzo ograniczyć miast, ale nie wiedziały jak no i i ten w ten sposób jak sprawdza, czyli taka pierwsza pierw pierwszorzędna rola to to jest być substytutem mięsa dla tych, którzy być może chcą ograniczyć albo też fundamentem kuchni jeśli jeśli ktoś za mięsem w ogóle nie przepada z całą pewnością tak wydaje mi się osób, które chcą ograniczyć mięso jest teraz bardzo dużo jest badanie z czerwca ubiegłego roku pokazuje, że w Polsce już co druga osoba powtarzam to może się wydawać szokujące, bo tak mocno wierzymy w stereotyp mięsną ości Polaków co druga osoba w Polsce chciałaby jest mniej mięsa mnie ten wynik ogromnie cieszy, ale jednocześnie jako osoba, która od lat zajmuje się wegańskim jedzeniem w ogóle nie dziwi, bo w ubiegłym roku zaczęliśmy tak dużo mówić o wpływie intensywnej hodowli zwierząt na klimat o wpływie w ogóle hodowli zwierzęcej na środowisko, a także na nasze zdrowie no i teraz w związku z pandemią dodatkowo na ryzyko rozwoju kolejnych pandemii więc, łącząc te wszystkie powody można powiedzieć, że każdy wrażliwy na różne obszary świata znajduje w tym coś dla siebie po prostu często stara się nie tyle rezygnować z mięsa co już go mniej, a jest to o tyle przyjemna decyzja, że ona czasem pozwala nam odkrywać zupełnie nowe smaki eksperymentować w kuchni no i na koniec jeszcze równie przyjemnie jak wcześniej, jako że mamy niedziele i tytuł naszej audycji brzmi niedzielny obiad to proszę tak dużego palca zaproponować coś do przygotowania na obiad właśnie z tofu zakładając, że mamy w lodówce no bo przecież dzisiaj to trudno będzie dostać gdziekolwiek zakładając, że mamy w lodówce to, ale niewiele więcej, żeby tak nie przekombinować no zaproponowała właśnie tam tak już w kultowe przepis na to zmieniające życia i co tu jest najważniejsza mąka ziemniaczana, jeżeli mamy i to mąkę ziemniaczaną to możemy działać dalej to wystarczy pokroić na dowolne kawałki, jeżeli jesteśmy to dla nich to takie duże jak niestraszne jest tam stanie przy patelni mogą być bardzo małe wrzucić do pojemnika takiego jak na jedzenie w lodówce i obsypać sporą ilością mąki, bo 34 łóżkami na 2 kostki to i to wszystko delikatnie, ale dokładnie obtoczyć potrząsając to też ważne, bo dzięki temu stosuje równo toczone i równa się w masie i tak obtoczone w mocy ziemniaczanej bez żadnych dodatków to smażymy na patelni z Tłuszcza tak jak smażymy wszystkie inne rzeczy, kiedy już to po kilku minutach będzie rumiane zdejmujemy z patelni, a na dnie tej samej patelni oczyszczonej z tłuszczu lub wolnego garnka podgrzewamy SOS sojowy z dodatkiem czegoś słodkiego cokolwiek państwo mają w domu cukier trzcinowy syrop z agawy sro klonowy cokolwiek i do tego warto dodać trochę startego imbiru lub ciasno może być jedno mogą być 2 składniki i to cud taki ból łączącej bruk uczącego sosu wrzucić ono błyskawicznie się nie pokryje oblepia będzie jednocześnie chrupiące, a też takie mocno karmelowe słodkawy i miękkie niektórym ta struktura kojarzy się uwaga ze skórką kurczaka nie tak pozostanie myślę, że wszyscy będą usatysfakcjonowani, bo przecież warto słuchać naszych audycja później przez przenosić to ona na grunt kulinarne to co można usłyszeć tak jak dziś od pani Marty Dymek autorki bloga Jadłonomia dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo, to była opowieść oto w specjalnie dla państwa oraz informacje Radia TOK FM
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:53 W studio: Jolanta Mikołajczyk
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Przy niedzielnym stole15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Przy niedzielnym stole14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Przy niedzielnym stole14:31 W studio: Paweł Zyner
-
01.08.2021 12:20 Przy niedzielnym stole15:55 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
03.01.2021 12:20 Przy niedzielnym stole12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Przy niedzielnym stole14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Przy niedzielnym stole14:59 W studio: Paweł Ochman
-
15.11.2020 12:20 Przy niedzielnym stole14:10 W studio: Katia Roman-Trzaska
-
20.02.2022 12:20 Przy niedzielnym stole13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Przy niedzielnym stole14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Przy niedzielnym stole15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Przy niedzielnym stole16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Przy niedzielnym stole13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
-
04.09.2022 12:20 Przy niedzielnym stole15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Przy niedzielnym stole16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Przy niedzielnym stole13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Przy niedzielnym stole14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Przy niedzielnym stole15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Przy niedzielnym stole13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Przy niedzielnym stole15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
11.09.2022 12:20 Przy niedzielnym stole15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
-
-
24.10.2021 12:20 Przy niedzielnym stole14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
24.05.2020 12:20 Przy niedzielnym stole13:52 W studio: Marek Morawski
-
21.02.2021 12:20 Przy niedzielnym stole16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Przy niedzielnym stole15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Przy niedzielnym stole12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL