REKLAMA

Wspólne gotowanie tworzy więź

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-11-15 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:10 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM jest z nami panika Roman Trzaska założycielka szkoły gotowania dla dzieci to czas dzień dobry dzień dobry tam, gdzie na państwo rozmawiamy gdzieś około 7 miesięcy po naszej ostatniej rozmowie, kiedy to dotknęła nas pierwsza fala pandemii koronawirusa, kiedy to nie traktowaliśmy jako szansę na to by wspólnie zacząć przeżywać jakąś pasję w tym wypadku chodzi o gotowanie no i dotyka nas druga fala pandemii pytanie, jakie Rozwiń » wnioski wyciągnęliśmy z tej pierwszej by wykorzystać wolny czas jeśli chodzi o od pasji, jaką są kulinaria rozmawiamy w niedziele i i w dodatku w porze obiadowej, więc świetny czas, żeby porozmawiać o tym jak jak i jaką jaką, więc jest wspólne gotowanie dla nie tylko dla rodzin, ale w ogóle dla nas wszystkich dla nas ta druga fala wszyscy się spodziewaliśmy ona jest ona jest oczywiście trudniejsza, choć nie jest takim szokiem była pierwsza nie ja i myślę, że nikt z nas nie miał nigdy doświadczenia bycia tak autentycznie zamkniętym, że nie możemy wychodzić, a do tego ja pamiętam takie takie straszne uczucie, że wali się świat, bo taki zawodowy, bo 14 lat budowałem i to jest dobre dla dla świata dla mnie mojej rodziny dla moich współpracowników nagle przestanie może przestać istnieć, ale tak się nie stało stało się tak dużej mierze, dlatego że mamy tak wspaniałych przyjaciół uległ szefa, czyli rodziców, którzy są, którzy gotują z nami dzieci mnóstwo ludzi których, którzy który, którzy chcieli nam pomoc, a my też chcieliśmy pomóc, więc gotowaliśmy zupę patrz ramki ostatni raz rozmawialiśmy rozmawialiśmy 28marca, więc na samym początku tego całego lockdownu, a my gotowaliśmy zupę do prawie do końca czerwca dla lekarze dla osób w kryzysie bezdomności dla seniorów dla rodzin, które się znalazł w trudnej sytuacji i wytworzyła to zupełnie niesamowitą wspólnotę ich pracy, czyli te osoby, które były na dyżurze musiały pracować szybko sprawnie i dobrze się porozumiewać wszyscy mieliśmy takie poczucie, że ratujemy nasze miejsce pracy, ale też pomagamy robimy coś coś dla coś nie tylko dla siebie coś dla świata coś, żeby mogło być lepiej, żeby tą pandemią jakoś przeżyć i też, żeby przeżyć psychicznie skończą się pandemia zaczęły się wakacje, gdy zacznie w ogóle nie powinno tak mówi nie skończyła się żadna pandemia tylko zaczęły się wakacje takie bardzo ostrożna udało nam się zrobić półkolonie też dużą ostrożnością w mniejszej grupie natomiast to co się teraz dzieje te po pierwsze, bowiem, że te pandę ta druga fala jest wiąże się dla nas wszystkich z dużą pokorą, ponieważ większość osób czuł się już była chora i przeszliśmy to w miarę dobrze, ale oczywiście dużym osłabieniem to oznacza, że nieważne, jaką co myślimy sobie o tym czy wierzymy nie wierzymy to ta choroba po prostu jest jest wszędzie trzeba być bardzo strasznym, a tak nie wiadomo, kiedy się zarazimy dla nas plan dla mnie szczególnie to jest takie jak suka tak dużo pomysłów, ale czy powinnam się marzec kwiecień, kiedy rozmawiam z moją przyjaciółką o tym, że mogą być zajęcia online zajęcia gotowania online i mówiłam wtedy, czyli to Włoch w kwietniu, że zajęcia z gotowania naj też w ogóle niemożliwe dzieci muszą być nas w kuchni muszą się muszą dotykać musimy być blisko muszą wąchać, bo to jest to wszystko się wiąże z tym, że jesteśmy razem, a potem 7 razem dostał no co się okazało, że oczywiście trzeba było zweryfikować swoje różne swój sposób myślenia i dzisiaj jesteśmy prawie wyłącznie co najmniej i okazuje się, że jak robimy piątkowe gotowania zdalne to mamy dzieci nie tylko Warszawy mamy dzieci, które np. najbliższy najbliższą w najbliższy piątek będzie z nami gotować rzecznika Zakopanego 5 latka to w ogóle nie jest przeszkodą, ale właśnie, bo jest też pytanie jak wiele można doświadczyć tylko przez ekran komputera tak jak w tej chwili rozmawiamy nie, widząc się wzajemnie, a co dopiero kiedy kiedy nie niem nie ma tego rodzaju relacji w tak osobistej też intymnej sztuce jak sama pani zwrócić uwagę jak jak wspólne gotowanie to prawda nie jesteśmy razem, ale po kilku miesiącach ćwiczenia różnych różnych różnego rodzaju zdalnych spotkań wiemy, że można to zrobić lepiej lub gorzej i plus gotowanie jest taki, że jesteśmy po pierwsze, widzimy po drugie, jeżeli chodzi o gotowanie dzień z dziećmi to rodzice są dziećmi w kuchni nie zostawiają ich nie wychodzą co oczywiście fajnym plusem, jeżeli tego potrzebujemy, ale dzisiaj ważniejsze jest, żebyśmy mogli spędzać razem czas będąc w domu, ale ciekawy sposób i czasem potrzebujemy przewodnika i my jesteśmy takim przewodnikiem w kuchni, czyli też sobie wyobrazić, że chciałby pan ugotować coś dzieckiem, a ze znajomymi, ale nie jest pan do końca pewny co trzeba mieć jak to zrobić chcemy, żeby to było jak najbardziej płynne czyli, żeby z tego gotowa w tym gotowaniu zostało jak najwięcej zabawy jak najmniej stresu to jest to co robi co robi tak dobry warsztat gotowania online my jesteśmy razem, bo prowadzimy nasze dzieci i dorosłych taki spokojny sposób, czyli każdy ma czas, żeby pokroić pokazujemy sobie jak to wygląda i my pokazujemy jak wygląda nasza patelnia i oni pokazują mam mówimy o tym, że jest 20 parę rodzin np. więc też rozmawiamy my to też troszkę tak trochę zarządzamy tą tym zdalnymi warsztatami, więc to nie jest tak, że wszyscy mówią w tym samym momencie, ale rzeczywiście jest także wszyscy istnieją i jest dużo zabawy i mamy nowy repertuar taki rodzinny nowe rodzinne dania po pierwsze, jak ugotujemy gotujemy razem potem siadamy dostał, więc już mamy czas wspólny, który jest niecodzienny i po trzecie wybieramy takie przepisy, żeby nie było, żeby zawsze był sukces i żeby to było coś takiego, że za pierwszym razem zrobimy razem, a potem już hulaj dusza rodzinę gotują same, więc zweryfikowała jak zwykle robi to często ma taki, jaki jakąś myśl głowie, a potem okazuje się, że trzeba szybko zmienić, żeby zmienić kierunek i tak też stało tym razem, więc np. dzisiaj wie to dzisiaj dzisiaj wieczorem mamy pięćdziesiąte urodziny 1 kochającego pana i na tych urodzinach będą sami goście z zagranicy nie mogę powiedzieć, jakiego kraju, żeby ten pan nie domyślił zapytam zapytam czy możliwe jest przeprowadzanie nie chcę mówić o zabawie, bo nie jest to tylko zabawa takich warsztatów we własnym rodzinnym gronie i spróbowanie wg jakiegoś sznytu scenariusza uniwersalnego zrobić takie kulinarne warsztaty w domu właśnie rodzice Toure, którzy proponują dzieciom jak najbardziej możemy gotować w domu nawet nie będąc na zdalnych zdalnej lekcji i podam prosty przepis jak takie coś zrobić trzeba znaleźć trzeba się zastanowić co lubimy jeść i internet jest bardzo bardzo dobrą bardzo dobrym miejscem, żeby znaleźć prosty przepis, więc trzeba wpisać to co lubimy dobrze jest szukać takich drogach, które są wiarygodne np. jeżeli chodzi o kuchnie wegańską to jak łono nie jest takim miejscem, do którego zawsze chodzę mądry mądrze napisane przepisy wprost sposób pisarz i często tam są przepisy, gdzie wszystko jest opisane, czyli np. złożyć do gorącego piekarnika bo, bo nie wiadomo, o co chodzi się jak trzeba złożyć do gorącego piekarnika, więc znajdujemy coś co chcielibyśmy zrobić można wpisać do wyszukiwarki prosty przepis na albo zadzwonić do babci, jeżeli np. ulubionym ulubioną potrawą są pierogi to trzeba wezwać do babci dziadka cioci albo może sami wiemy jak to zrobić potem trzeba otworzyć lodówkę otworzyć szafki i zobaczyć co już mamy, bo może się okazać, że większość produktów ze składników, których potrzebujemy już mamy trzeba wszystko wyjąć potrzebujemy do gotowania dokupić ewentualnie tak, żeby się potem nie miotać, ale wszystkie składniki musimy mieć, zanim zaczniemy gotowanie apotem jakoś to wszystko mamy to trzeba wziąć głęboki oddech i pamiętać, że jesteśmy w tej kuchni, dlatego że chcemy w niej być razem jak chcemy być w niej razem to nieważne czy coś się wysypie dzień wysypie czy marchewka czy szczypiorek będzie okrojony mniej lub bardziej równo to w ogóle nie ma znaczenia to co ma znaczenie to jest to, żeby się tutaj, żeby się zorganizowaliśmy jesteśmy razem w kuchni i razem gotujemy rodzice robią trudniejsze rzeczy, ale też uczą dzieci robić te też generalnie chodzi o to żeby, że będzie się uczył robić rzeczy trudniejsze, żeby miały wyzwanie, więc jeżeli pokażemy jak kroić albo pokażemy jak mieszać to to będzie ciekawiej i nasze dziecko będzie za chwilę bardziej samodzielne i dokładnie to samo można zrobić z, spotykając się ze znajomymi, czyli np. np. nie możemy się spotkać, więc jest zwalniamy, ale oprócz tego, że siedzimy z winem w okienku przed komputerem, bo to jest nudne to to zróbmy coś razem przeszliśmy sobie listę składników i prosty przepis i umówmy po prostu na wspólne gotowanie pewnie, że można zadzwonić do wykupić takie warsztaty i to jest Super zapraszam serdecznie, ale nie ma przeciwwskazań, żeby po prostu wysłać do siebie mailem listę składników fajny prosty przepis i w czasie, kiedy rozmawiamy pijemy pijemy wodę pijemy wino gotujemy tylko to musi być proste takie, żebyśmy się nie musieli za bardzo przejmować i wtedy jest trochę jakbyśmy, jakbyśmy jednak coś razem czegoś razem doświadczali mamy przynajmniej jakieś wspomnienie i jak rozmawiam z różnymi znajomymi czy klientami którzy, którzy u nas z nami gotują to oni mówią tak robimy to od od marca albo zaczęliśmy robić to, aby zaczęliśmy robić to w czerwcu już nie możemy przestać firmy zgłaszają się do nas, żeby zrobić spotkanie online właśnie z gotowaniem zrobić różnica jest taka, że wszyscy są bezpieczni nikt nie musi martwić o parkowanie, a my wysyłamy wszystkie składniki do domu, więc tylko trzeba rozpakować i razem połączyć, śmiejąc się, opowiadając jak do tej tak bez stresu i dziękuję pani bardzo za te za te opowieści miejmy nadzieję, że te nasze rytuały kulinarne przetrwają także podczas pandemii w czasie takim normalnym też będziemy pielęgnować te pasje, które być może teraz właśnie się rodzą dużo zdrowia w takim razie życzymy niech pozostanie redaktorzy dużo zdrowia dla państwa dużo zdrowia cierpliwości i troski o siebie nawzajem dziękuję bardzo, pani Katia Roman Trzaska założycielka szkoły gotowania dla dzieci do szafy, bo moim państwa goszczą adres informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA