REKLAMA

Co lubią bakterie probiotyczne?

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
17-11-2020 13:50 (Powtórka: 07-09-2023)
Prowadzący:
Czas trwania:
01:54 min.
Udostępnij:

Dbajmy o nasze dobre bakterie jelitowe. To dzięki nam działa sprawnie nasz układ odpornościowy. Rozwiń »
Ale co to znaczy dbać ?
Największym wrogiem bakterii probiotycznych są cukry proste. Ale uwaga cukier prosty to nie tylko ten, którym słodzimy kawę czy herbatę. Jest on wszędzie: w sokach, mleku, ketchupie, chlebie, płatkach śniadaniowych, wędlinach, w powszechnie dodawanym do różnych produktów syropie glukozowo-fruktozowym.

Eksperci uważają, że największym złem diety w krajach rozwiniętych jest nadużywanie węglowodanów prostych - czyli cukrów i produktów zwierzęcych.
Jeśli jemy mało błonnika, mało owoców , warzyw i nasion - to zmieni się nasza flora jelitowa - dominują bakterie sprzyjające otyłości i zaparciom, wzdęciom, zapaleniom jelit.
Bakterie probiotczne potrzebują cukrów złożonych oraz błonnika.
Cukry złożone znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu oraz w roślinach strączkowych takich jak: groch, soja, soczewica, fasola i ciecierzyca.
Najwięcej błonnika mają:
1.mąka z pełnego przemiału, czyli wypieki i potrawy z tej mąki
2. płatki żytnie (ponad 11 g/100 g),
3 owoce i warzywa
4. ziarna słonecznika (8,6 g/100 g),
5. pestki dyni (6g/100g),
6. suszone morele, figi i śliwki.

Przykład dobrego i złego śniadania dla naszych bakterii: pełnoziarniste płatki zbożowe czy banan z naturalnym jogurtem - tak. Białe pieczywo z dżemem plus słodkie kakao -nie !

Korzystałam z:

https://motywatordietetyczny.pl/2017/11/dbajmy-o-dobre-bakterie-w-jelitach-jak-bakterie-zadza-naszym-zyciem/ Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
TOK FM na zdrowie dzień dobry Ewa Podolska dbajmy o nasze dobre bakterie jelitowe to dzięki nim działa sprawny układ odpornościowy, ale co znaczy bać największym wrogiem bakterii probiotycznych są cukry proste, ale uwaga cukier prosty to nie tylko ten, który słodzi kawę herbatę jest wszędzie sokach mleku czapie chlebie płatkach śniadaniowych wędlina setnie dodawanym do różnych produktów w syropie glukozowym fruktoza eksperci uważają, że największym złem diety w krajach Rozwiń » rozwiniętych jest nadużywanie węglowodanów prostych, czyli cukrów i produktów zwierzęcych jeśli jemy mało błonnika mało owoców warzyw Neron co zmieni się nasza Flora jelitowa dominują bakterie sprzyjające otyłości zaparciom wzdęciom, ale nie mieli dobrych bakterii potrzebują cukrów złożonych oraz błonnika cukry złożone znajdziemy pełno ziarnistym pieczywem brązowym ryżu oraz roślinach strączkowych np. grochu soi soczewicy fasoli ciecierzycy najwięcej błonnika mają mąka pełnego przemiału, czyli wypieki potrawy z tej mąki płatki żytnie ponad 11 g na 100 g owoce warzywa ziarna słonecznika 86g na 100 g pestki dyni 6 grał na 100 g i suszone morele figi śliwki i inne przykład dobrego złego śniadania dla naszych akty pełnoziarniste płatki zbożowe czy Banach naturalnym jogurtem tak białe pieczywo z dżemem plus słodkie kakao nie przewodnik medyczny od poniedziałku do piątku przed czternastą przewodnik TOK FM na zdrowie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA