REKLAMA

Kto zarabia na zamawianiu jedzenia przez aplikację?

Popołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2020-11-24 18:40
Prowadzący:
Czas trwania:
09:03 min.
Udostępnij:

Z Adrianą Rozwadowska, dziennikarką Gazety Wyborczej, rozmawiamy o tym, kto zarabia na jedzeniu zamawianym przez aplikację. Jak wyglądają rozliczenia między platformami do zamawiania jedzenia a restauratorami i kurierami, którzy to jedzenie dowożą. Problem ten szczególnie zauważalny jest w dobie pandemii, kiedy wiele restauracji musiało ograniczyć swoją działalność. Pytamy również o alternatywne rozwiązania jakie ma branża gastronomiczna.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
42 minuty po osiemnastej Adam Ozga razem z nami już Adriana Rozwadowska z gazety wyborczej dobry wieczór to wieczór jeśli ktoś z naszych słuchaczy kupi jedzenie za pośrednictwem aplikacji np. 90zł dopłaci jeszcze dychę za przejazd, więc za dowóz, więc razem będzie stał kliknie zapłaci to do kogo trafią pieniądze te pieniądze trafią oczywiście do restauratora do Kuriera, który nam to jedynie do wiedzy natomiast duże naprawdę duży procent trafi do Platformy przez, z Rozwiń » której korzystamy, czyli na Statystycznego Eldo wolta do Ubera do Górowa Platformy te wybierają różne prowizje w zależności od tego czy oferują przedsiębiorcom to znaczy, że operatorom swój dowóz czy też nie no w zależności od tego jest od kilkunastu do 30% nawet wartości zamówienia przy czym, ponieważ troszeczkę zachęci się tutaj kwotami brutto 1100 wyliczono, że to te 30% teoretyczne to często jest 37%, a więc tak naprawdę już niemal połowa wartości zamówienia na teraz powstaje pytanie czy Platforma, która oferuje łącznie obecność gdzieś tam w internecie, czyli reklama no powinna zgarnia prawie połowę z tego co wypracowuje restaurator ciężką pracą i co wypracowuje własnymi nogami Kurier 1 000 000 to pytanie intuicyjnie odpowiadam nie absolutnie myślę, że tak też odpowiadają restauratorzy i kurierzy czy oni mają jakiś wyjście jakiś sposób, żeby przed takimi praktykami bronić okazuje się, że tak i jest muszę powiedzieć jestem tutaj bardzo optymistyczna, bo od bardzo dawna pisze o Uberze, jeżeli chodzi o to jego działalność taksówkarską, a w cudzysłowie i w tym VAT to schemat jest podobny tak tak sama jest bardzo podobny przy czym w tym wypadku nie ma zrozumienia konsumentów, którzy po prostu nie lubią taksówkarze mają bardzo niskie ceny uważa, więc nie chcą korzystać z droższej opcji natomiast w tym przypadku faktycznie widzę po reakcjach Czytelników, ale też reakcje są właśnie restauratorów i kurierów, że sprzeciw wobec tego nazwałabym to po imieniu w zysku jest naprawdę dużo od pewnego czasu powstaje bardzo dużo alternatyw i ona naprawdę są obiecujące nie są takie akcje w środku taksówkarzy, która jakiś to była akcja niczego nie przynosiło tutaj jest coraz więcej firm, które oferują najemcom otworzenie własnej aplikacji możliwości zamówienia przez stronę, ale też jest coraz więcej platform, które powstają w ZUS na zasadach spółdzielczych, czyli powstają oddolną siłą, gdzie osoby tworzą Platforma, która nie ma działać dla zysku wyłącznie, który będzie stroną, gdzie do raju podatkowego jak np. w przypadku Ubera do Holandii, ale które będą pobierać tylko taki abonament prowizje, które zapewnią Platformy możliwość działania no jak w tekście, które został opublikowany w poniedziałek, a którym za wspólnie z pierwszym przystankiem podaje przykład centrala PL to jest Platforma, która w tej w tej chwili jest na krótki okres zawieszono swoją pracę natomiast jest próbą przeszczepienia podobne inicjatywy Francji to jest forma, która będzie pobierała 10% wartości zamówienia i nikt absolutnie nic nie będzie na niej zarabia inna inną taką alternatywą jest np. w tej PL, która to Platforma stworzyła grupa restauratorów w podobnym celu, zwłaszcza teraz, kiedy gastronomia przechodzi wielkie perturbacje i w tej chwili naprawdę 30% no może zdobyć wiele biznesów i warto zauważyć, że restauratorów niebie samolot dał sobie tylko wysokie marże którą, które muszą odprowadzać do platform tam w tym tekście pada też takie zdanie dotyczy właśnie właśnie tych inicjatyw oddolnych, które wydały się dość niepokojące inwestorów właściwie nie chcemy jeśli taki się pojawi to będzie liczone zyska w ślad za tym wróciłby wyzysk, dlaczego bez niepokoju dlatego, że to pokazuje jak trudno takim oddolnym inicjatywom znaleźć finansowania jasne, jeżeli znajdzie się żaden milioner, który po prostu, które się podobna inicjatywa i nie rządzi tam pieniędzy zupełnie bez jakiejś intencji zrobienia tego przyszłość za jakieś pieniądze w przyszłości no to oczywiście podejrzewam, że te Platformy pieniądze by przyjęły natomiast myślę sobie, że w obliczu tego, że coraz większa liczba restauratorów i kurierów jest naprawdę wkurzona Tomasz szansę, bo stworzenie takiej Platformy to nie jest wbrew temu co mówi bardzo inne formy aż taka masa pieniędzy te środki z ustaleniem zbyt duża, jeżeli zbierze wystarczająco duża duża grupa osób, które będę chciał tym pokierować są uważam, że absolutnie ma sens istnienia szans istnienia przepraszam niepokojące też jest skala działalności tych platform pewna pewna siła na rynku pamiętam jak ostatnio kupowałem jedzenie niedużej knajpce, a więc pewnie z niedużym barze, a więc też takim, który szczególnie przez tego typu drakońskie prowizje może być dotknięty musiałem chwilę zaczekać 5 minut weszło tam może 4 kurierów z różnych korporacji, jaka jest szansa że, że restauracje, ale też kurierzy bo, bo oni są na drugim końcu tego problemu będą chronieni jakimiś odgórnymi regulacjami no taka teoretycznie partia razem złożyła teraz poprawkę do tarczy 60 i chce tam wprowadzić maksymalne prowizje, które te Platformy pobierają to nie jest żaden nowy pomysł tak samo jak same Platformy Spółdzielcza, bo takie rzeczy już działają m.in. w stanach Zjednoczonych, które są przecież bardzo liberalnym krajem, a ograniczają własnego np. kilkunastu procent to pytanie zatem zrobi Sejm ja mam wrażenie, że niestety świadomość polskich posłów posłanek jest w tym zakresie bardzo niewielka, a my w Polsce bardzo lubimy powoływać na to, że wybrzeży kapitalizm i konkurencja niczego tutaj ogranicza im, że w tym kontekście warto pamiętać, że kapitalizm, który właśnie oznacza serdecznie konkurencja no skoro konkurencja, dlaczego nie możemy tworzyć alternator dla tych największych platform tutaj trzeba też pamiętać, że to co powstaje oddolne inicjatywy one naprawdę są robione za pomocą kilkunastu kilkudziesięciu tysięcy złotych natomiast na drugim końcu te wielkie Platformy to nie są one platform, które weszły na rynek zaczęły zarabiać dlatego rozwijają one, jakie przynoszą odręcznie Uber przynosi straty to wynik absolutnie z raportów finansowych to są wielkie inwestuje kapitał wysokiego ryzyka inwestuje w Platformę liczą na to, że kiedy jak oba opanuje globalny rynek wtedy będzie mógł po jej stan zaczął zatem zarabiać, więc jeżeli chcemy zachować konkurencję ani spowodować jakiś monopol czy to, że kilka firm będzie kontrolowało światowy rynek to absolutnie tworzenie konkurencyjnych platform jest działaniem pro kapitalistyczny paradoksami zgadza się i do państwa też tutaj taki apel, żeby się odbywać np. bezpośrednio do restauracji często mają swój własny dowód swoich własnych też kurierów Adriana Rozwadowska bardzo dziękuję ten tekst, którym dziękuję wspomniała to jest tekst wyborczej bis zyskują i kurierów restauratorów pandemii pieniądze płyną do Ubera wolta czy też na PL nie do polskiej gastronomi warto, bo tam dużo więcej na ten temat Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA