REKLAMA

"W 80 potraw dookoła świata"

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-12-06 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:31 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad to nasza stała pozycja w niedzielnym magazynie Radia TOK FM pani Magdalena kot kie WICZ jest naszym gościem dzień dobry pani Magdaleno dzień dobry witam serdecznie jest pani przewodnikiem po Maladze i okolicach Andaluzji ogólnie rzecz biorąc natomiast my spotykamy się w programie kulinarnym też nie bez powodu Ano, dlatego że w dobie pandemii wszyscy ci, którzy tęsknią do podróży one są teraz ograniczone i to w sposób znaczący ten też pewnie za lokalną Rozwiń » kuchnią to nie da się ukryć ten wątek kulinarny bardzo często jest powodem naszych dalekich wypraw tak się akurat składa, że brała pani udział bierze pani udział we wspólnym przedsięwzięciu wraz z innymi o tym zespole pewnie zaraz pani powie wspólnym przedsięwzięciu, którego efektem pracy jest e-book kulinarny 80 potraw dookoła świata 20 ośmioro przewodników z 15 krajów pokusiło się o to by przelać się właśnie na na łamy tego Buka swoje doświadczenia swoje opowieści swoje porady dobrze streścił Emmy to przedsięwzięcie, które ktoś, za którym państwo stoicie tak zgadza się jest to oczywiście taka wersja w pigułce, ponieważ się całe przedsięwzięcie tutaj dotyczące przewodników bez granic to tak naprawdę znacznie więcej niż nasz głóg kulinarne ta inicjatywa przewodników bez granic powstała w wyniku pandemii czasie, której przewodnicy zostali bez pracy my przewodnicy mamy tego z siebie, że lubimy opowiadać my żyjemy pasją miłością do krajów strefy mieszkalne, gdzie pracujemy, a pandemia, do której doszło doprowadziła do tego, że zostaliśmy bez pracy i zostaliśmy bez naszych słuchaczy połączyliśmy swoje siły tutaj dzięki inicjatywie Agaty Sosnowskiej, jaki Eweliny Masłowskiej Sebastiana łączki Marcina Marciniuk i Eweliny no i jeszcze przepraszam Marceliny Sosnowskiej powstała właśnie Platformy przewodników bez granic połączone siły tutaj przewodników miały dać nam możliwość tworzenia właśnie alternatywnych sposobów działania dla przewodników i łączenia przewodników ze podróżnika ami z turystami z tymi osobami uprawnionymi naszych obu naszych opowieści UE w ramach tego projektu w ramach Platformy przewodników bez granic oferowane są wirtualne spacery cruiser tygodnie z przewodnikiem, a taki najnowszym produktem, który powstał w ramach tej inicjatywy jest e-book kulinarny 80 potraw dookoła świata to proszę od razu powiedz, jaki był pani wkład w ten kulinarny Bóg, bo rozumiem, że dania kuchni hiszpańskiej andaluzyjskiej to to coś co zechce pani chciała pani pokazać światu chciała pani pokazać tym, którzy być może już po okresach mniejszego bądź większego lockdownu zbiorą się świat w ramach inicjatywy przewodników bez granic każdy przewodnik, jeżeli ma jakiś pomysł może go zgłosić i tak też było w moim przypadku miałam marzenie stworzenia takiej publikacji, która dawałaby możliwość podróży kulinarnych ja jestem od 15 lat związana z turystyką pracował na początku jako pilot wycieczek, jeżdżąc po Europie, jakie po krajach hiszpańskojęzycznych i z tych podróży najczęściej przywoziłam wspomnienia takie gastronomiczne kulinarne były smaki potraw, które próbowałam w przeciągu moich wyjazdów, jakie liczne produkty lokalne i stąd m.in. te pierwsze marzenie dotyczące takiej po takiej publikacji też nie będę ukrywać, że tutaj sporą inspiracją do stworzenia tego bułka była lektura, którą wielu z nas pamięta czasy dzieciństwa 80 dni dookoła świata, gdzie dzięki tej lekturze z wielu osobach zrodziło się marzenie podróżowania z tych z tymi podróżami bywa tak źle po zakończonej podróży łatwo nam powracać do tych wspomnień wizualnych czy też dla tych dźwięków tak do obrazu ministra odwiedziliśmy poprzez zdjęcia czy też poprzez pilne, a problemy się odtwarzanie smaków zapachów i samych tych potraw, które kojarzą nam się już ze danym miejscem tutaj ten moment, kiedy pojawiłam się o projekcie przewodników bez granic i zaproponowałem stworzenie właśnie takiej publikacji, która byłaby z 1 strony kulinarną podróżą dla naszych Czytelników, ale także i możliwością powrotu do kulinarnych wspomnień to właśnie początek tworzenia tego naszego tego naszego wujka Buka też niezwykłego i wyjątkowego, dlatego że jest to publikacja, która koncentruje się nam na samym opisy, ale także na licznych tak naprawdę materiałach dodatkowych, które są materiałami audiowizualnymi i ten wymóg może być przez nas odczytywany może być przez odbierany na różny sposób jako publikacja taka kulinarna jako publikacja zdradzając sekrety opisująca właśnie sekrety tajniki kuchni tutaj konkretnych krajów zdradzając również liczne ciekawostki, ale to także i duży zbiór takich sekretów związanych z techniką, którą prezydent technikom gotowania, którą prezentujemy w sposób wizualny rozumiem, że tak przygotowany przewodnik kulinarny właściwie pozwala na wszystko, bo nie tylko czytamy nie tylko dziś wyobrażamy sobie, ale także widzimy poprzez te interaktywne formy w jaki sposób można daną potrawę przygotować dokładnie zgadza się nasz punkt to z 1 strony książka, która może być przy, która może być czytana jednak tak naprawdę brakuje właśnie takiego słowa, które doskonale oddawało to czym jest nasza publikacja czegoś takiego jeszcze tak naprawdę nie było to jest publikacja może odpowiedzieć na miarę naszych czasów mamy to część, która jest częścią taką stateczną jak tekst, a oprócz tego nasz Bóg jest szalenie interaktywny jest bardzo łatwy praktyczne w użytkowaniu można poleżeć poprzez kliknięcie na nazwę kraju można przejść do odpowiedniego rozdziału mamy 15 tyle jest krajów opisanych także Buku można, wybierając też zdanie dojść do konkretnego tutaj przepisu nadaną nadaną pod potrawy kliknięcia numer strony przenosi nas z powrotem do samego spisu treści później w obrębie każdego przepisu do każdej potrawy mamy jeszcze przepisane odpowiednio podpowiedzi od przewodnika, który w formie tekstowej zdradzają zawierają właśnie sekrety smaku techniki gotowania jak zamienniki produktów to też jest bardzo ważne, że często niektóre składniki mogą być nieosiągalne w Polsce, a my podpowiadamy co użyć takich w takim wypadku, jeżeli danego składnika nie ma i wreszcie mamy tutaj te materiały dostępne już poza samym Bugiem w momencie, kiedy korzystasz z tej publikacji będąc podłączonym do internetu mając na telefon tablet albo komputer podłączony do internetu można przejść do informacji dodatkowych, jakimi np. są polecane knajpki polecam w tym Buk lokale, gdzie można zjeść te potrawy z takim smaku jest takim smakiem, jakim one powinny smakować tam, gdzie jedzą miejscowi tam, gdzie my też jemy i mamy możliwość aktualizowania także informacji oprócz tego na taką specjalną i szkolne, pod którą kryją się materiały dodatkowe materiały dodatkowe materiały audiowizualne zdjęcia i filmiki, które przygotowywali przewody, które przygotowywali szachownice można też poprzez te materiały nieco spojrzeń właśnie na gotowanie naszymi od naszymi oczami zabieramy dni w niektórych klinikach naszych odbiorców na targowiska oka, ale pokazujemy przede wszystkim także to jak gotujemy także technika gotowania jak pokroić np. jakiś warzywa jak poskładać później wszystkie składniki tego zdania ze sobą, jaką konsystencję powinny mieć np. w danym momencie te potrawy to wszystko można właśnie zobaczyć tych materiałach audiowizualnych także ten nie mógł możemy powiedzieć, że takie 2 życia jest jeszcze ta część jego ukryta ten tak naprawdę niezliczone i bardzo różnorodny bogaty materiał audiowizualny, który jest również jego częścią dobrze, ale był też, żeby pokazać albo inaczej też oprzeć na przykładzie antyrosyjskim w obliczu tego co co czeka Czytelników tego Buka to ja na koniec mam nadzieję panią na to, żeby zdradziła pani kilka takich założeń głównie andaluzyjskiej dość charakterystycznych dla niej bądź też zachęciła nas pani po prostu do tego by się do Malagi okolicy w przyszłości wybrać oczywiście jak najbardziej nie mogłabym tutaj tego tego pomimo tego pominąć akurat, jeżeli chodzi o Hiszpanii to kuchnia hiszpańska, która jest jedną z tych kłótni prezentowanych 16 w tej publikacji to jest kuchnia bardzo regionalna każdy region Hiszpanii na swoje charakterystyczne dania, jakie również nietypowe składniki, które bardzo często są składnikami takimi SS nowymi przede wszystkim tutaj, jeżeli chodzi o kupnie Andaluzji, skąd to co warto powiedzieć to czystej kuchni wywodzą się zimne zupy nazywane przez nas popularnie chodnikami także chociażby gestach czy czy też SL More Hoop to są 2 takie bardzo popularne chłodniki, kto w, których 1 ze składników są właśnie pomidory później również kuchnia tutaj samej Andaluzji dyskusja, w której pojawia nam się sporo ryb i owoców morza akordy w moim przypadku tak jak ja miał okazję sposobność okazji wyboru przepisu czy też potrawy zdecydowałem się zaprezentować sałatkę, które nazywa się SLD Malagę inie jest to rodzaj ziemniaczanej sałatki, w który oprócz ziemniaków pojawia nam się suszony dorsz cebulka pomarańcza i zielone oliwki esej u nas, ale Renia, które są jednymi z czołowymi oliwkami o potwierdzonym geograficznie pochodzenie składniki, kiedy wymienia się razem brzmią dosyć egzotycznie, bo dziwnie czasami jak mówią mi moi turyści, mówiąc że jak takie dziwne połączenie ale kiedy to wszystko oraz te wszystkie składniki połączymy ze sobą i a jeszcze dodatkowo dane do nich oliwę z oliwek to znak jest tak naprawdę nie do opisania jest tak charakterystyczny tak wyjątkowe, że muszę powiedzieć, że nie znam osoby, które najpierw błąd ten smak tej sałatki później nie przyznała rację rzeczywiście to jest taki smak, który kojarzy się później właśnie za samo malarką także w moim przypadku tutaj, jeżeli chodzi o potrawach treść pojawiła, bo ta była właśnie sala Malagę nie a w jaki sposób można nie wiem idący w ślad za tytułem naszej audycji przygotować sobie niedzielny Andaluzji ski obiad czy trzeba do tego wysłuchany wyszukanych składników, których na podorędziu mieć nie będziemy niezdecydowani nie 80 potraw już daje nam dosyć duży wybór, jeżeli chodzi o możliwość przygotowania niedzielnego obiadu większość ze składników, które pojawiają się w naszych da nasze potrawy naszych przepisach te są składniki, które są jak najbardziej osiągalne w Polsce, jeżeli natomiast pojawiają się MII, jeżeli natomiast pojawiają się takie składniki, które są trudniej dostępne to zawsze przy każdym przepisie pod sposobem jego przygotowania są podpowiedzi od przewodnika to są właśnie te sekrety kuchni, które my zdradzamy jak odnaleźć polskich sklepach takie składniki, żeby można było też w swoich kuchniach właśnie spiżarnia jak odnaleźć takie składniki, żeby można było nadal dotrzeć do tego autentycznego lokalnego smaku także jak najbardziej jest możliwość przygotowania względem tutaj tego co się ma w lodówce czytać właśnie bez spiżarni jest zawsze możliwość przygotowania tych dań, a na Pa ni co zrobił największe wrażenie, która kuchnia abstrahując od tej, którą sama pani prezentowała może powiedzieć, że bardzo duże wrażenie zrobiła na mnie m.in. kuchnia Meksyku ze względu na to też, że znam to kuchnia ze swoich podróże i tutaj bacznie przyglądała się temu, jakie pojawiały się opisy składników, jakie propos, jakie proporcje jak zostały właśnie przez moje koleżanki Agnieszkę i wolę jak zostały także opisane te ewentualne zamienniki i muszę powiedzieć naprawdę zrobiły to tutaj dziewczyny świetnie również bardzo ciekawa kuchnia Sri Lanki nie tutaj kuchnia akurat Lanki chińska kuchnia którą, którego opracowywana przez Anetę Zarański to właśnie kuchnia, która też złącza moją uwagę chociażby ze względu na to jak było przedstawi jak zostało przedstawione przygotowanie kary ciekawe ciekawe w takim razie też polecamy państwu do tego by nie tylko w kierunku Hiszpanii kulinarnie się zwrócić, ale również w kierunku Meksyku dziękuję pani bardzo za te rozmowy pani Magdalena kotki liczba moim państwa gościem dziękuję również państwa zapraszam teraz na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA