REKLAMA

ZioApp - lokalni przedsiębiorcy nie chcą płacić za dostarczanie jedzenia wielkim korporacjom

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-12-13 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:26 min.
Udostępnij:

W odpowiedzi na coraz wyższe marże za dostarczanie jedzenia ustanowione przez największe korporacje dostarczające jedzenie, stworzono aplikację ZioApp, która ma połączyć lokalnych restauratorów z lokalnymi kurierami. Rozmawiamy z twórcą ZioApp Maciejem Czekałą oraz przedstawicielem branży kurierów rowerowych Kamilem Szymkowiakiem z Chart Ekspres.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się wraz z naszymi kolejnymi gośćmi są pan Maciej czekała twórca zdjęła dzień dobry dzień dobry jest z nami także pan Kamil Szymkowiak hard Express, a więc reprezentujący kurierów rowerowych dzień dobry pani Camino dzień dobry tematem naszego spotkania jest po pierwsze to jak punkty restauracyjne gastronomiczne tak to nazwijmy radzą sobie w czasach pandemii, jakie przedsięwzięcia podejmują, Rozwiń » żeby przetrwać w momencie, kiedy nie mogą przyjmować gości u siebie w lokalach, ale też chciałbym, żebyśmy porozmawiali o tym jak instytucje związane z szeroko pojętą branżą gastronomiczną usiłują uniknąć wielkiej korporacji jeśli chodzi o rozłożenie posiłków do domów swoich klientów swoich gości może zacznijmy od pana Macieja czym jest zbiła ta aplikacja tak z IRA jest to tak to nazywamy, jakby alternatywa do scentralizowanych korporacyjnych systemów typu właśnie Fudali wiary, czyli tych tych sławnych aplikacja do zamawiania jedzenia chodzi o to, że jest to inne podejście do całego systemu jak dla klienta końcowego aplikacja jest bardzo podobna można znaleźć sobie restaurację w niej zamówić zapłacić i poczekać na dostawę, lecz z tej drugiej strony, a nazwijmy to biznesowej, a wszystko wygląda troszkę inaczej jesteśmy bardzo nastawieni na to, żeby jednak nie obciążać restauratorów, a tymi wysokimi prowizjami, które oczywiście w tych czasach jeszcze bardziej są, a dotkliwe, bo tak jak to było wcześniej byłyśmy przed pandemią dostawa i zamówienia dostawy przez aplikacja buczy taki dodatek do biznesu ma to teraz niestety, ale staje się praktycznie głównym elementem i to zaczyna być dotkliwe no dobrze, a co mają z tym wspólnego kurierzy rowerowi pytam swojego drugiego gościa co mają wspólnego kurierzy rowerowi są przede wszystkim tą ręką wykonawczą, że tak to nazwę połączenia pomiędzy klientem, a restauracją także tutaj spotkają się znaczeniem kilka miesięcy temu i połączyliśmy siły, gdzie moja firma pełni uzupełnienie usługi z Rio i świadczymy dostawy dla restauracji ma się czy są to usługi, które proponujecie państwo już biorąc pod uwagę wasz tandem instytucjonalny tak się tak się wyrażę w całej Polsce czy tylko w poszczególnych miastach największego może w 1 na ten moment skupiamy się tutaj na naszej lokalności jednak skupiamy się na Poznaniu tutaj zaczyna się na start-up, jeżeli tak możemy nazwać natomiast nie ograniczamy się do innych miast znaczy, jeżeli w innych miastach też są małe firmy transportowe, tudzież właśnie Zrzeszenia kurierzy rowerowi jako firma to oczywiście możliwe, że w niedalekiej przyszłości zje też pojawi się w tych miastach i będą mogli nawiązać współpracę być też taką ręką wykonawczą dla dla systemu, który stworzył Maciej panie Macieju czy niema obawy osób nie wiem czy Pańskiej strony, ale generalnie, że niejako nie chce siedzieć walczą z korporacjami, ale też, omijając je wkrótce staniecie się taką jeśli ona będzie miała tak szerokie ogólnokrajowe rozmiar wydaje mi się, że jakby w podstawie całego zamysłu zje i misji jest to, aby dawać tym startem ten dostęp do tutaj technologii każdemu niezależnie czy a czego NATO stać czy nie troszkę abstrahując od tego w którym kierunku dokładnie sama Platforma pójdzie jeśli się rozrośnie na ma na ile miast to jednak ta misja będzie nie nie dotyka ona w takim aspekcie, że chcemy, aby to była tak tata tak powiedział na starcie alternatywa tak bezpośrednio w wyjaśnianiu uważam, że jesteśmy konkurencją lub lub nazwijmy to brzydko walczymy z tym innymi systemami my jesteśmy z boku mamy inną misję inne podejście jeśli ktoś ma potrzebę ma większość restauratorów bycia online to my jesteśmy dla was po to, żebyście mogli ze ze spokojem zaistnieć i tak sobie wszystko poukładane, żeby po prostu móc egzystować w tym w tym podejściu ważne jest to, że sam system oraz oraz obecne nasze podejście jest tak skonstruowane, że jest bardzo Nisko kosztowe oczywiście to nie jest także korporacyjne systemy biorą sobie wszystkie pieniądze do kieszeni się cieszę, a z tego mają bardzo wysokie koszty bardzo ludzi bardzo wielu ludzi tam pracuje, a i to też nie jest także te firmy znikną, ponieważ my jesteśmy będziemy koegzystować, lecz istotne jest to, że u nas to, że nie mamy wysokich kosztów wielu różnych powodów sprawia, że możemy pozostać tam, gdzie jesteśmy, czyli na tak niskich marżach i na wspieraniu gastronomii, czyli krótko mówiąc konkurencyjność państwa jako jako zespołu teraz zwracam się do obu panów polega na tym, że jesteście tańsi niż ci globalni partnerzy restauratorów działających dotychczas tak taką rozumie akt tak jesteśmy dużo tańsi w jakiej relacji, gdyby zechciał określić znaczy tutaj nie chce się odnosić do do tych wobec konkretnej wartości, które szacunkowe mówią tylko szacunkowo to jest od od 3 do 5× tańsi niż akt ten zysk idzie do kieszeni restauratora czy też klienta który, który zamawia w zależności od restauracji chcemy też tak, żeby po prostu częściowo z tego powodu, że mniej płaci restauracja za obsługę Platformy mogły oferować tańsze dania, ale w takim aspekcie, żeby też sama nie była stratna oczywiście panie Kamilu ilu jest kurierów rowerowych hard Express, bo rozumiem, że ta nazwa bierze się o to od psa, który potrafi w okamgnieniu przemieścić się z miejsca na miejsce tak dobrze dobrze rozumuje dokładnie tak na tym opiera się z ideologią też logo firmy natomiast w tym momencie zależy tak nas, bo jednak sezon jesienno-zimowy jest tutaj charakteryzuje się większym ruchem w tej dziedzinie dostał gastronomii nie tylko, a także całych usług kurierskich miejskich w tym momencie mamy to około 20 ludzi, którzy codziennie zajmują się tematem dostaw i przesyłek miejskich w Poznaniu w ilu restauratorów poznańskich skorzystało z państwa pomysł i korzysta może tak na ten moment mamy gdzie 9 już 10 Restaurant natomiast nie są wszystko restauracje także mamy piekarnię, a to są po prostu biznesy lokalne związane z jedzeniem tak naprawdę, a i mamy już 50 rzesz, jakby czekającą też w kolejce, ponieważ jest ileś tam elementów, które wymagają, aby dołączyć do aplikacji po prostu chwilkę trwała może potrwać od 2 do 7 dni, a no i sukcesywnie dochodzą nowi, jakie wymagania trzeba spełnić by skorzystać z państwa z państwa usług nie wiem być nie wiem restaurację wiarygodną opinię gości i dobrą czy też nie ma dla żadnego znaczenia po prostu pełnić funkcję usługową dostarczyć towar dostarczyć jedzenie do czegoś dom starczy tutaj mamy ograniczenia na ten na ten moment stricte logistycznych związane z dostawami to to jest jakby ktoś tymczasowe aż zacznie pozyskiwać więcej lokali innych obszarów Poznania, lecz na ten moment jest głównie centrum Poznania tutaj Kamil może powiedzieć dokładniej jaki, jaki obszar jeśli chodzi o typ restauracji nie mamy jako tako jakiś zasad szczególnych preferencji jesteśmy otwarci jesteśmy po to, żeby wspierać jeśli ktoś chce przyjąć nasze te łączy, bo tak to nazywamy oczywiście tutaj to współżył porozmawiamy chętnie pomożemy wszystkim i dołączamy lokal do naszych wschodnich dobrze to wobec tego zapytam przedstawiciela hard Expressu ilu rowerzystów pracuje na rzecz tych 10 poznańskich restauracji nie jeden z przypisane do 1 czy jak jak i jakie w ogóle wasze oburzenie to też myślę ciekawy to znaczy dla mojej firmy też aplikacja jest takim dodatkowym kanałem, przez które przyjmujemy zlecenia także też proszę zrozumieć tego w ten sposób, że moja firma powstała, dlatego że że Rio jest my działamy jako karta Express 2016 roku natomiast jako Kurier rowerowy mam dziesięcioletnie doświadczenia także tych kanałów, z których pozyskujemy zlecenia różnorakie jest jest wiele i też nie jest także dane, który jest przypisany do restauracji oni po prostu wciągu dnia rotują o całym mieście centrum okolicach i równolegle obsługują różne punkty zależne od swojego położenia i preferencji czasowych itd. jak sami restauratorzy czy 4 inne punkty tak jak piekarnie pokłony przed chwilą panie Macieju o tym mówił, jakie korzyści od odniosły te punkty czy ci przedsiębiorcy z korzystania z oczy nie wiem zauważyli wzrost sprzedaży bo, bo być może tam niezbyt wysoka marża wynikająca z dostawy obniżyła tak ceny całej usługi, że warto było skorzystać ludzie zamiast gotować w domu sięgnęli po coś co przygotują inni tutaj mamy kilka różnych sytuacji mamy i to sytuacje takie, gdzie mamy miejsca, które wcześniej do tej pory nie są na innych aplikacjach z powodu ideowych, a to się jakiś tam nasi wyróżniki się bardzo cieszymy z powodu tych miejsc w mojej i ona automatycznie z tego powodu, że są praktycznie tylko u nas można zamówić albo przez telefon dzwoni dzwoni lub przez nasza aplikacja, a mają ruch są miejsca które, które rzeczywiście mogą mieć mniej mniej klientów też troszkę pewnie z powodu rodzaju potraw też jakie, jakie serwują a jakie są czasy, lecz ogólnie uważamy tutaj patrzą ze statystyk może realnie mamy wpływ na na ten tor, czyli ten ten codzienny przychód każdej restauracji teraz zwracam się do obu panów, kiedy nie wiem choćby na rynek transportowy zeszły alternatywne rozwiązania no to spotkało się tą wielką niechęcią, żeby nie powiedzieć wrogością tych, których do, których w sposób realistyczny ten rynek należał jak wasze wejście spotkało się to jakim odbiorem spotkały innych z patrzymy Otóż jeśli chodzi o klienta końcowego ogólnie to jakby nie jesteśmy nowością tak wchodzimy już troszkę taki wygrany rynek, gdzie rzeczywiście te systemy istnieją troszkę działają innych zasadach, lecz chodzi o restaurację no to odbiór jest bardzo pozytywne też tak naprawdę wiele lokali po prostu bezpośrednio do nas wzywamy ich jak już jako taka też nie szukamy, więc oni widzą, jakby co my oferujemy, jaką mamy misję i postu chcą spytać jeszcze szczegóły, a finalnie chcę dołączyć, więc na ten moment nie mamy jakiś taki bardzo negatywnych nie wiem od dźwięków informacje były jakieś inne słowa na zasadzie że, ale po prostu ja mam własny serwis internetowy i po prostu do nikogo nie dołączą to do was także nie dołącza, ale to było na takiej zasadzie żołnierza tutaj próbujemy do góry nogami też zwracać panie panie Kamilu panu pańskim ludziom panu też nie wiem konkurencja nie zajeżdża drogi rower rowerowi tak gorzko żartując z dość zabawnie nazwany natomiast nie widzę po podobnie widzę podstaw do obaw jak różne firmy powstają funkcjonują natomiast tutaj działamy lokalnie od wielu wielu lat mamy takie zatarte ścieżki tutaj w Poznaniu przede wszystkim więcej będzie nie odczuwam jakiegoś zagrożenia klienci mają nas bardzo duże zaufanie w tonie wątpię to jeszcze zapytam panów obu na koniec zakładam, że wielu restauratorów z całej Polski przysłuchuje się naszej rozmowy, ale też wielu ludzi szukających własnego pomysłu na biznes np. tworzenie takiej firmy kurierskie o kurierskie rowerowej oni mogą czerpać z waszych doświadczeń, żeby nie przecierać szlak tylko tylko po prostu wziąć 2 know-howi ewentualnie dołączyć myślę, że zdecydowanie tak tak samo może dać się z przeszłości, które miało być adaptowane winnych miastach Polski tak samo może też się dziać chociażby możemy tak to nazwać roboczo Francuzami małych firm lokalnych kurierskich także to co będzie się działań będą takie drogi oczywiście się nie zamykamy też bardzo chętnie przekażemy takie know how oczywiście, jeżeli tutaj w Poznaniu wszystko wypali tak jak sobie tego życzymy będzie stabilna, bo to jest tak to jest taka nasza piaskownica tak powiem, jeżeli chodzi o sam projekt wizję panie Macieju co dokładnie tak samo tak samo uważa, jakby jesteśmy otwarci sama Platforma jest przygotowana nas na sytuację, gdzie może być bardzo wiele firm kurierskich podpiętych, które będą miały własne a jakby końcowe aplikacja do zarządzania zamówieniami, więc kwestia jest tylko czasu, żebyśmy mu te inne firmy zapoznały z tym jak to dokładnie działa przekazanie właśnie know how i inną budowanie budowanie budowania dziękuję panu bardzo za te rozmowy pan Maciej czekała twórca Azja był naszym gościem dziękuję panu bardzo dziękuję bardzo, także pan temu członkowie kart Express kurierzy rowerowi kłaniam się pan również dziękuję państwu zapraszam teraz na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA