REKLAMA

O marnowaniu żywności

Homo Science
Data emisji:
2020-12-19 13:40
Audycja:
Czas trwania:
22:35 min.
Udostępnij:

Jaka jest skala marnowania żywności w Polsce? Za jaką część odpowiedzialni są konsumenci?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu witamy w audycji Homo science przy mikrofonie Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski Crazy nauka PL i nasz gość jest z nami zdalnie dr Krystian Szczepański dyrektor Instytutu ochrony środowiska dzień dobry dzień dobry witam państwa witam radiosłuchaczy i będziemy dzisiaj rozmawiali o programie racjonalizacji i ograniczenia marnotrawstwa żywności i w skrócie prom brzmi to bardzo poważnie, bo też problem jest poważny chodzi o mocno wyrzucanie marnowanie Rozwiń » żywności na różnych etapach jej produkcji przewożenia i przetrzymywania w naszych domach, a moment jest taki ważny, dlatego że zbliża się wielkie malowanie jednak i święta święta, bo na tegoroczny wiadomo są inne tej rodziny nie będzie tyle na głowie jednak mamy tendencję do kupowania bardzo wielu pety i mówię niestety spora część wykonuje świeca, jaka jest skala marnowania żywności w Polsce, a ja dla, jaką część tego marnowania odpowiedzialnie ME ni ostateczni konsumenci odbiorcy proszę państwa na 1,51,5 roku badaliśmy te aspekty w sumie bardzo szeroko to była bardzo duże wyzwanie pod kątem i metodycznym i potem już takim typowo logistycznym potem od strony statystycznej, bo naprawdę chcieliśmy odczarować ten Izby i te dane, które podaje Eurostat i inaczej to udało dzięki właśnie zaangażowaniu i dużej od liczby naukowców, którzy z 1 strony nam pomagali w określeniu definicji, jakby podzieleniu tego obszaru podzieleniu tychże sektorów udało nam się to przeprowadzić było to naprawdę duże wyzwanie od strony i bankiem bezpośredni, bo jeszcze nam się udało coś takiego wykonać w ubiegłym roku i potem jeszcze w stronę takich ankiet elektronicznych, który rozsyłali do do producentów przetwórców to pozwoliło nam określić tą liczbę dotyczącą marnowania żywności w Polsce Jona jest prawie 5 000 000 ton rocznie żywności w naszym kraju się marnuje myśmy to nasze badania prowadzili bardzo szeroko, bo tak powiem obrazowo od pola do stołu, czyli od produkcji rolniczej poprzez przetwórstwo poprzez transport logistyka, ale również handel, ale również gastronomii i co najważniejsze to gospodarstwo domowe udało nam się tu wspólnie z naszymi konsultantami, bo ten projekt realizujemy wspólnie również ze szkołą główną gospodarstwa wiejskiego z federacją polskich banków żywności w krajowym ośrodkiem wsparcia rolnictwa bardzo szeroka i były bardzo dobrze dobrana do obrony konsorcjum pod kątem kompetencyjnym merytorycznym, a z drugiej strony też dużo współpraca nasza pozwoliła osiągnąć i określić to komizm teraz projekt, jakiego obszarach w tym żywności marnujemy najwięcej najwięcej no oczywiście z bólem można powiedzieć smarujemy gospodarstwach domowych z naszych analiz wychodzi, że 60% to właśnie gospodarstwo domowe są odpowiedzialne za kwestie dotyczą do marnowania żywności, czyli te sprawy 3 000 000 ton żywności rocznie po jak duża skala, żeby zobrazować 3 000 000 ton tytoniu do 100 trochę trudne do wyobrażenia, jeżeli chodzi o skalę, ale może mecz po tak, żeby zobrazować państwu opowiem, że każdej sekundy w naszym kraju w gospodarstwach domowych wyrzucamy do kosza i 84 bochenki chleba każdej sekundy w związku jest ponad 90kg żywności tak ładnie mając martwiliśmy to 92 dokładnie kilogramy żywności to licząc, że ukochany klub około pół kilograma dlatego też, żeby zobrazować także to taki był tak wyliczeń dokonaliśmy bezwład Atu jest duża skala tak to jest, a z drugiej strony, gdy mówimy o marnowaniu żywności to my sobie z niego nie zdajemy sprawę, jakie ma konsekwencje, bo to jest nie tylko konsekwencja wyrzucania w jaki sposób pieniędzy do tego kosza, bo my zapłaciliśmy za to, że mąż byliśmy w sklepie kupiliśmy ją potem po prostu te pieniądze wyrzuciliśmy do kosza to jest 1, ale to jest poziom masa wyrzucanie żywności to jest uruchamianie łańcucha oddziaływania, ale szkód dla środowisk z 1 strony popatrzmy na cały łańcuch produkcji powiedzmy na etapie na etapie produkcji rolnej zużywanie wody zużywanie energii z używaniem paliw zużywanie, żeby wyprodukować produkty rolnicze, żeby wyprodukować nie wiem mięso, żeby wyprodukować potem dalej przez funkcję, żeby wyprodukować na żywność, czyli Justa ile musieliśmy angażować zasobów, aby to żywność wytworzyć jako też dla przykładu powiem, że szklanka mleka to jest 250l wody, żeby patrzeć na pod kątem śladu wodnego mamy kilka różnych śladów, które oceniają w jaki sposób dane produkty teraz to bardzo modny na Zachodzie już się staje standardem pewnie u nas za chwilę też dotrzemy do te do tego, aby określać jak i w jaki sposób wytworzenie danego produktu od samego początku oddziałuje na środowisko bardzo często pod kątem kwestii klimatycznej, czyli np. emisji co 2 tzw. karbu 2 Print, czyli i wykorzystana Energi do wytworzenia danego produktu i w jaki sposób to energia wytworzenie energii spowodowało emisję co 2, więc popatrzmy również nad nami na ten element to jest bardzo ważne następnie możemy cały element transportu produkcji tam też musieliśmy używać SO, a teraz zobaczmy co się dzieje z tymi odpadami już odpada, gdy wrzucimy do kosza co się dzieje z nimi, jakie one uruchamiają kolejne łańcuchy związane z oddziaływaniem na środowisko wyrzucamy to co przykładowo marchewkę czy, czyja kogo on był już Niewiem nieładne źle wyglądało miało jakieś plamki na nas to, że mimo mało estetyczne wyrzuciliśmy ją do pojemnika na bioodpady, bo tam powinno trafić 4 podstawowe elementy oraz w przypadku segregacji odpadów na frakcje, które są przewidziane, jeżeli naprawdę trafi do kompostowni, jeżeli będzie odpowiednio zagospodarowane to działanie będzie mniej, ale jeżeli trafi na składowisko zaczynają się procesy gnilne procesy linienia ów wytwarzają produkty w trakcie tego procesu wytwarza się meta, a tylko przypomnę, że metan jest 20× bardziej agresywnym gazem cieplarnianym niż co 2, który tak bardzo walczy w związku sposób mamy kolejny jak element oddziaływania, który jest również bardzo ważne zobaczymy jak my z 1 strony tracimy zasoby potrzebną do wytworzenia tego do nas do tworzenia naszej żywności, a z drugiej strony ją wyrzucamy i jeszcze powoduje oddziaływanie na środowisko na środowisko i uwalnianie się gazów cieplarnianych i to oczywiście wpływa na na kwestie dotyczące klimatu w raporcie, który właśnie ukazał pojawia się straszna liczba to jest 3 i dziewięćdziesiątych kg żywności, która w każdym tygodniu jest wyrzucane średnio w polskich gospodarstwach domowych no trochę trudno jak tak patrząc na to z boku pojąć jak przeciętne gospodarstwo domowe może wyrzucać aż 4kg żywności prawie 4kg, skąd ta żywność co to są za rodzaje odpadów czy takie liczby zostały takie procenty zostały ujęte w tym raporcie tak zgadza się to jest 3 przyp ma 9 kg żywności co tydzień w gospodarstwie domowym największy producent z tym to jest tak część niejadalne około 14 kg tutaj mówimy o żywności odrzucona przy gotowaniu posiłków nie wiem obierki z reguły gniazda nasienne to jest zrozumiałe ja tam mamy miała do pojęć starajmy się tutaj nie chce, ale też możemy to w jaki sposób wykorzystywać na internet w internecie mnóstwo różnego rodzaju przepisów co możemy zrobić różnego rodzaju np. biurkami bony nie są przecież najgorsze nie możemy jeszcze jakoś wykorzystać, ale nie chciałbym wchodzić w ten w ten obszar bardzo szczegółowo i teraz 2 pół kilograma, czyli pozostała część to są resztki kolejowe nie da tak im po to, są warzywa i owoc to są resztki kolejowe jadalne oczywiście pieczywo tutaj jest nowym noc na czwartym miejscu tak to to jest ponad jedno pół bochenka pieczywa tylko czego tego co tydzień wyrzuca różnego rodzaju zupy również nabiał napoje wędliny mówię tutaj około 100 g, jeżeli chodzi o wędliny około 100 g, jeżeli chodzi o kwestię na napomknął Tereski no to łącznie wszystkie wymieniłem tutaj frakcji, które udało nam się wydzielić, które udało nam się gdzieś na mankiety ankieterom podczas właśnie badań, które prowadziliśmy patrzcie państwo, jaka to jest dużo skarg, a w takim razie czy badali państwo, kto najbardziej wyrzuca oczywiście statystycznie, jakie tu i nie wiem grupy, jakie miejscowości grupy wiekowe jesteśmy w stanie jakoś sprecyzować tak, jeżeli chodzi o zaskakująco mamy do badania nad tym jeszcze będziemy analizowali jeszcze dodatkowo weryfikowane kwestia marnowania żywności jest w ogóle ów warunków one bardzo warunkowana naszej zamożności tam, gdzie społeczeństwa, które są bardziej bogate społeczeństwa szczególnie na Zachodzie za zachód Europy społeczeństwa starej Unii Europejskiej tam ta została jeszcze większa po prostu mając bardziej zasobny portfel nie przywiązujemy do końca wagi do tego nie mamy takiego dużego szacunku do do tej żywności, którą kupiliśmy ja pamiętam to też szansa, aby w przypadku moich dziadków jednak takiż, choć był ten szacunek do żywności był szacunek do każdej z każdego okruchy chleba, a tu do każdej kromki chleba tak, a tu u nas nie ma już już dla nas czymś powszednim nikt nie patrzy na to, że druga osoba czy sąsiad czy ktoś z najbliższego otoczenia po prostu nie ma nawet nie zdarza się sytuacja, że nie ma za co kupić tego tego tego chleba, bo są przecież to w takiej sytuacji, ale zaskakujące do tego wrócę było to, że jednak największe straty, porównując był w gospodarstwach jedno dwuosobowych i to w gospodarstwach powyżej sześćdziesiątego roku życia musimy to jeszcze sprawdzić nie wiemy dokładnie, jaka była przyczyna, dlaczego tak jest będziemy to weryfikować w ramach dalszych naszych prac natomiast naszą grupą docelową to co zidentyfikowaliśmy oczywiście społeczeństwa duże duże dużych miast i jest i to i to właśnie tam średnia grupa wiekowa tam tam chcemy dotrzeć naszym przekazem oni na to ile odpowiadają za to, że z 1 strony chcą będący przekazem, aby mniej kupować, aby lepiej wykorzystywać Alby, aby dobrze przechowywać i żebyśmy maksymalnie wykorzystali te produkty, które kupiliśmy taki przekaz naszej kampanii, który pewnie będziemy mówić o dalszej części naszego rozmowy tak z pewnością zresztą będziemy chcieli w drugiej części audycji podpytać właśnie te kwestie praktyczne pan wspomniał o przechowywaniu kupowaniu stanął też kwestia zmiany przyzwyczajeń chyba w sumie najtrudniejsze rzeczy przy tego typu działaniach, ale o to będziemy pytali druga część, a naszym gościem jest dzisiaj dr Krystian Szczepański dyrektor Instytutu ochrony środowiska Instytutu, który prowadzi obecnie program racjonalizacji ograniczenia marnotrawstwa żywności związane z kampanią społeczną jedz bez wyrzutów i właśnie o tym będzie mówi w drugiej części będzie po informacjach Radia TOK FM zapraszam witamy ponownie druga część audycji Homo science ponownie Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski Crazy nauka PL i rozmawiamy z naszym gościem dr. Krystianem Szczepańskim dyrektorem Instytutu ochrony środowiska ponownie dzień dobry dzień dobry witam serdecznie mówimy o skali marnowania żywności w Polsce instytucje i ochrony środowiska obliczył ze swoimi partnerami w ramach programu racjonalizacji ograniczenia marnotrawstwa żywności skala tego to jest 5 000 000 ton żywności rocznie w Polsce co jest, które jest wyrzucane do śmieci na różnych etapach produkcji przewożenia i konsumpcji no i tutaj informacja elektryzująca jest taka, że za 3 000 000 ton odpowiadają konsumenci, czyli my w naszych domach i tak naprawdę tutaj i esencją tej rozmowy chcemy, żeby było to, że co możemy zrobić z tym, żeby ta skala marnowania była mniejsza i tutaj pierwsze pytanie, które nasuwa mi się w jaki sposób powinniśmy traktować daty przydatności do spożycia, żeby ograniczyć wyrzucanie jedzenia, bo wiadomo kupujemy jakieś produkty pod potem patrzymy, że data przydatności do spożycia nam minęła 3 powinniśmy traktować bardzo mocno restrykcyjne czy jednak troszeczkę bardziej liberalnie spojrzeć na to co radzi co radzą specjaliści tak tak też mamy 22 rodzaj informacji, jeżeli chodzi o etykiety dotyczące terminu przydatności do spożycia pierwsza należy spożyć do, a druga drugi rodzaj to jest najlepiej spożyć przed i to jest diametralna proszę państwa różnica tutaj zachęcam żebyśmy, żebyśmy tego też podnieść świadomość, jakby wiedzieli, o co w tym wszystkim chodzi jak i jak to strony właśnie bezpieczeństwa żywności postępować, jeżeli mamy to pierwszy ten pies, czyli na należy spożyć do to możemy ten produkt bezpiecznie spożyć do daty wskazanej po tym, po tej informacji, czyli ze względów bezpieczeństwa od strony zazwyczaj w tych najbardziej najmniej trwałych produktach typu mięso na typu typu wędliny czy typu nabiał mamy właśnie należy spożyć do druga informacja najlepiej spożyć przed tą ma mówi, że o tej dacie, która jest wskazana po takiej informacji, jeżeli ten produkt był przechowywany w dobrych warunkach odpowiedni sposób on nadal jest produktem bezpiecznym i można te produkty wykorzystać je spożyć to szczególnie stosujemy właśnie tego typu jak kasze jak mąka jak makarony wtedy one, gdy są odpowiedni sposób to wtedy nie ma tutaj żadnych zagrożeń i zachęcamy do tego, żeby taki produkt po prostu nie wyrzucać, a wykorzystywane do przygotowania swoich posiłków to pierwsze jak już nawiązać, bo my swoje badania oprócz tej określenia tej liczby dotyczące marnowania żywności z pytaliśmy również i staramy się określić co jest powodem najczęstszym powodem i to w tych różnych ogniwa, który wspomniał też część, bo te powody tak dają nam możliwość przygotowania odpowiedniej strategii pokazana i też o ustawienia tej strategii podjęcia określonych działań związanych z tym, żeby no nie marnować żywności w przypadku gospodarstw domowych to zepsucia żywności to ponad 55% przyczyn, czyli po prostu ze względu na złe przechowywanie zbyt długi termin tego przetrzymywania np. w lodówce to żywność nam się psuje otoczenie daty ważności to, żeby kolejne elementy, które jest ponad 42% tutaj ankietowanych wskazało, że to jest 11 główny czy wniosku wykona taki, który mam plan przygotowań zbyt dużej ilości oczywiście jedzenia zbyt duże zakupy nieprzemyślane zakupy niektórzy wskazują zbyt duże opakowania kupione w sklepie w związku sposób mamy informują też możemy pokazać i też przedstawić właśnie te działania te kroki, które możemy podejmować, aby ograniczyć ograniczyć marnowanie żywności w naszej w naszym domu jak się zachować na etapie samego zakupu np. często taką refleksję, że widzę w sklepie no kupuje mleko takie, które stosunkowo krótki termin trwałości i najczęściej w sklepach sprzedawcy działają także ustawiają na froncie to mleko, które mu się kończy szybciej data ważności gdzieś tam z tych chowają to, który ma długo jeszcze daty ważności ludzie z kolei wiedzą o tym często wygrzebują tam lekko z tyłu jak racjonalnie działać czy właśnie kupować takie rzeczy, które mają ten termin krótszy jak to oceniać czy np. warto korzystać z tych miejsc, gdzie są gromadzone, bo to też większych sklepach czy teraz pojawia produktu, którym kończy się data tworzy data ważności macie ja powiem kilka kroków, które postaram się poukładać, bo tych działań, które możemy podejmować i ją dostały kompletna ona od samych zakupów od samego planowania zakupu poprzez poprzez całowanie w lodówce przechodziły sposób przechowywania i na końcu jeszcze wykorzystanie dodatkowo trzynastek czy różnych elementów, które wydają się z dnia dane narasta dramat pierwszy element to jest oczywiście, żebyśmy kupowali mnie do tego zachęcamy, żeby nasze zakupy były przemyślane czy, jeżeli teraz mamy ten okres przedświąteczny to przygotujmy sobie listę przygotujmy sobie na listę potraw, które będziemy chcieli wykonać pod przygotować równie znana na wigilijny stół na świąteczny stół potem do tych produktów zastanówmy się co mamy już w naszej kuchni, żeby nie kupować nadmiaru owo następnie przygotujmy sobie listę czegoś, czego nam faktycznie jest potrzeba i idźmy do sklepu i trzymamy się list następnym elementem już przyniesiemy produkty to co pan wspomniał to jest tzw. angielskiego zasada piwo ona stosowana również w sklepach my powinniśmy również zastosować w naszych lodówkach czy, jeżeli kupujemy jakieś produkty układamy właśnie taki sposób, aby te ona krótsza tym terminie bez przydatności do spożycia były na samym początku, żebyśmy brali w pierwszej kolejności autorstwa ministerstwa aut to powinniśmy naszą lodówkę trochę przeorganizować do tego do tego zachęca co do kwestii pytania pana sklepie w ramach Otóż zależy ja powiem tak zależy o od nas, jeżeli mamy np. przygotować jakąś sałatkę i tą sałatkę będziemy przygotowywać w dniu dzisiejszym i widzimy bardzo często właśnie tam wydzielone półki półki w sklepach czy na ladach chłodniczych, gdzie jest właśnie ta ta żywność innym albo pływa się upływa termin w danym dniu albo upływa w kolejnym dniu, jeżeli mamy dzisiaj służy to po prostu bierzmy z tej półki będzie to dla nas tańsze, bo to te produkty zazwyczaj są przecenione, a u nas konie są bezpieczne możemy je wykorzystać możemy je bezpiecznie ist i bez żadnych problemów jest wtedy ja zachęcam do tego, żebyśmy faktycznie brali te produkty, które mają krótszy termin w związku z powyższym zachęcam do tego, bo to też jest bardzo ważna patrzymy na te 5 000 000 globalnie nie tylko skupiają się na tym co możemy już mamy w domach, ale również fakt na torze oraz Katarzyna stosują może popsuć właśnie na na półce sklepu bardzo dziękujemy to jest świetny moment na te wszystkie takie praktyczne kwestie, bo właśnie zaraz ruszamy na zakupy i właśnie za ten tydzień czy 1,5 będziemy znowu wyrzucali jedzenie, więc nie ma tutaj w zdecydowanie tak dziękujemy naszemu gościowi dr. Krystiana Szczepańskiego dyrektora Instytutu ochrony środowiska dziękuję bardzo, nie jak bez wyrzutów i wyrzucamy żywności szczególnie teraz tym okresie świątecznym zachęcamy do 1 rzeczy, żebyśmy jak nam zostaną potrawy to lepiej się z nimi podzielimy naszymi sąsiadami z naszymi rodzinami, jeżeli będzie taka możliwość w tym roku szczególny czas trochę odmienny, ale nie bójmy się tego nie wyrzucajmy lepiej dajmy ludziom, którzy po prostu na to na tę produkcyjna żywność nie posiadają wystarczających środków, aby kupić dziękuję państwu chińskiego nowego święta dziękujemy wszystkiego dobrego na święta państwo też życzymy spokojnych fajnych miejsc wszystkim bezpiecznych świąt wszystkiego dobrego dziękujemy dziękujemy bardzo do widzenia widzenia zapraszamy jak zawsze będziemy oczywiście również pierwszego dnia drugiego dnia świąt z państwem naszej audycji trzynasty 40 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: HOMO SCIENCE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA