REKLAMA

Czarne strony przemysłowej hodowli ryb

Wieczór Radia TOK FM
Data emisji:
2020-12-19 19:00
Prowadzący:
Czas trwania:
38:50 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Ewa Podolska witam państwa w ten sobotni wieczór ostatni wieczór przed świętami Bożego Narodzenia i dzisiaj będziemy rozmawiać o ryba coś powie ojej znowu ryba nuta znowu ryba może nie dokładnie w kontekście karpia, ale jednak rybach, a swoją drogą myślę, że do państwa dotarły większości, bo była kilka rozmów na ten temat na antenie zresztą pojawiło się do wielu niestety informacja, że w grudniu no co tu zamówić nastąpił bardzo ważny Rozwiń » moment, ponieważ po raz pierwszy w Polsce zostały osoby skazane za to, że obchodził się nie humanitarny z rybami to by sprzedawcy kierownik działu Leclerca cała praca cała sprawa toczyła się lat 10 wszystko zostało przegrane w w pierwszym II instancji mecenas Anna Mętlewicz wniosła kasację do Sądu Najwyższego i tu wielkie zwycięstwo sąd kasację uwzględnił i sprawa wróciła z powrotem do Sądu Rejonowego trwały znowu 4 lata, zanim zapadł wyrok jest nieprawomocny, ale ja osobiście sądzę, że się utrzyma bardzo ważna rzecz 2 tygodnie temu rozmawiałam o tym z Renatą Markowską oraz Karoliną Kuszlewicz Renata Markowska ta osoba, która reprezentujący fundację pomagającą zwierzętom, gdy zobaczyła jak traktowane są ryby właśnie 10 lat temu w Leclercu po prostu musiała pokonać własny strach wstyd wszystkie swoje słabości po to, by rozmawia ze sprzedawcami, a potem po to, by nagrać to co widziała to był początek tej sprawy odsyłam państwa 2 tygodnie temu, a o godzinie dwudziestej w rozmowę spotka Stach tydzień temu także rozmawialiśmy o karpiu, a tutaj moim gościem była pani Małgorzata Szadkowska Compensy Polska oraz Jacek Bożek z klubu Gaja klub Gaja wiele wiele lat temu zainicjował akcję jeszcze żywy karp i dzisiaj gościem jest pan dr Krzysztof Wojtas dobry wieczór, a dzień dobre pan dr Krzysztof Wojtas reprezentuje również Competition Polska, a dotacje zajmuje się pan właśnie rybami, ale przypomnijmy Company Polska czym się zajmuje, a Company Polska to oddział międzynarodowej organizacji zajmującej się, a dobrostanem zwierząt, ale także w sumie środowiskowymi skutkami przemysłowej hodowli zwierząt, a organizacja, która została założona ponad 50 lat temu przez hodowcę przez rolnika który, widząc jak rozprzestrzenia się przemysłowa zintensyfikowane produkcja zwierząt postanowił coś z tym zrobić, a i do tej pory Kompasie głównie oczywiście skupiało się na zwierzętach lądowych, ale ze względu na bardzo dynamicznie rozwijającą się hodowlą ryb, a zajmujemy się także rybami w jakiej narodowości, bo ten rolnik, gdzie kilka pytania, a kolebka powiedziałbym ruchu praw zwierząt dobrostanu powiedziałam dr Krzysztof Wójcik z czego pan pisał doktorat ryba pan pisał chyba raz zajmował tak w ogóle zajmowałem się szerzej dobrostanu natomiast samą pracę doktorską faktycznie ten w samo rybach a, zajmując się tematem, a doznań emocjonalnych tzw. a konieczności, a testów tendencyjności poznawczej, czyli tego czy ryby są zdolne do trwania Stanów emocjonalnych co są zdolne, a jak, kto nauczy bywa oczywiście nie mogę tutaj wyjść z bardzo jasnymi konkluzjami odnośnie moich badań natomiast, a naukowcy, a ogólnie światową, jeżeli popatrzymy na na ilość badań przeprowadzonych w tym w zakresie odczuwania emocji czy bólu red, a jest ogromnie dużo naukowcy są właściwie zgodni, że ryby na pewno odczuwają ból i odczuwają stan emocjonalny tylko się Polska pan zajmuje się rybami, ale pan też pracuje dla na górę Company Polska czy dla centrali dla matki i tych organizacji, które są w różnych krajach rozumiem tak na co dzień pracuje w Polsce nasza na nasz program związany właśnie z kwestią dobrostanu ryb hodowli ryb połowów cha jest programem ogólnoświatowym ma, bo też sam sam problem jest bardzo międzynarodowej na pewno w trakcie naszej rozmowy będziemy mogli trochę więcej powiedzieć, a o tym jak bardzo jest to zestaw naczyń połączonych jak jak ciężko mówić o, a o tym zagadnieniu w kontekście 1 kraju tak naprawdę to jest bardzo często zagadnienie globalne, a i wpływające na różne rzeczy bardzo Lubań nie bardzo, bo myślę, że my, którzy ryby jemy w różnych postaciach kupujemy konserwy to bardzo często kupujemy karpia kupujemy raz raz w roku tak naprawdę natomiast poza tym kupujemy ryby takie mrożone ryby przygotowane, żeby takie tylko panienką wrócimy pewnie sobie wyobrażamy, że są statki są takie sieci łapie się 4 w tej sieci najmu potem ryby jemy niezasadnie takich przechodzimy nad kwestią jak ryby są uśmiercane w ogóle, bo trudno sobie wyobrazić indywidualne zabijanie każdej ryby czasem widzimy takie sieci, a ryby są małe sardynki czy inne czy śledzie i ryby tak wysoka masa Drakula czy toczące się no właśnie tymczasem po pierwsze to chyba nie jest także my spożywamy tylko takie, żeby dzikie ja nie wiem czy nic nie coraz mniej spodzie spożywamy też gość od pana dowiem, a po drugie, właśni jak to nie wypowiemy z tym zabijaniem tych ryb, a nad on nadal przychodzą świeże one podlegają obróbce jakimś pakowaniu lodów na tych statkach rada no to już dochodzimy do pierwszego bardzo bardzo dużego uproszczenia, a faktycznie coraz więcej ryb, które trafiają na nasze stoły nie pochodzi z połowów tylko z hodowli, a i hodowla ryb jest niesamowicie dynamicznie rozwijającą się gałęzią, a produkcji produkcji zwierzęcej na pamięć od władzy będzie ją zrobić, a czasem taniej, a często taniej, ale często też jest to kwestia po prostu tego, że przełożyliśmy nasze oceany, a może do takiego stopnia, że wielu gatunków ryb, które chętnie jemy nie ma już w tych oceanach morzach i trzeba po prostu hodować, a rozmnażać po prostu taką klauzulę, czyli rozmnażać hodowlach tak tych hodowli jest rodzaju hodowli ryb jest też bardzo dużo myślę, że o nich powiemy natomiast wracając do do tego takiego ogólnego jeszcze zarysu, a szacuje się, że co roku hodowla ryb wzrasta mniej więcej 3% i całą czynienia, czyli organizacja narodów Zjednoczonych do spraw żywienia, a rolnictwa szacuje, że do 2030 roku, a ponad 60% ryb czym czy ryb owoców morza, które będą trafiać na nasze stoły będzie pochodzić właśnie z hodowli nie połowów, a więc to jest pierwsze zagadnienia, a drugi to, że często wydają się większość ludzi, którzy nie zajmą się tematem mają dość taką romantyczną wizję rybołówstwa, a myśląc o Rybakach, którzy wczoraj wyruszają braku zdarzenia może dokładnie, a oczywiście takie takich usług, ale istnieje i mnie na Półwysep Helski czy pojedzie gdzieś tam osobiście kultury oczywiście nie kier Muz mało stalowe w dalszym ciągu istnieje w wielu częściach świata na dostarcza bardzo dużą ilość, zwłaszcza lokalnym mieszkańcom, a natomiast coraz więcej ogromną ogromnym problemem w takim kontekście ekologicznym, a są są duże przemysłowe kutry, które często potrafią pozostać na morzu przez praktycznie nieograniczone, a czas mają na pokładzie przetwórnie na są w stanie tankować paliwo nie zawijając do portu i mają sieci tu nie przechodzi przez przesadzam, a sieci, która jest, które mają po kilkanaście kilometrów, a więc jak łatwo sobie wyobrazić moc takiego kontra zdolność takiego kutra do łowienia ryb jest ogromna co ma wpływ oczywiście na na NATO jak i jak się mają populację ryb, a te mają nie najgorzej 90%, a populacji ryb obecnie na świecie jest albo już maksymalnie wykorzystywana albo przełożona albo wręcz oraz rząd powiedział nie znają się nie najgorzej myślę, że mają myśli są przedstawione nowe kopalnie, bo populacja mają innego nie mam na myśli właśnie, że populacja mają się mają bardzo źle to przepraszam za przejęzyczenie tak a gdzie 9090% populacji albo już już tak na granicy jakiegokolwiek zrównoważonego zrównoważonej eksploatacji albo już, a jest przeziębiona, a lub zniszczone, więc sytuacja nie wygląda nie wygląda zbyt dobrze niszczące rozwijające się się, że akwakultura, czyli hodowla ryb i ja to pamiętam zwrot nie kultywowanie statek przetwórnia 8 statek przetwórnia to z nami przynajmniej tak też z czymś takim stykałem się na statek przetwornika olbrzymie ilości, ale sam, gdyby właśnie poławiane IT, które żyją dziko, ale zacząć bardzo konkretnie rzecz jak są zabijane, ale też o tym porozmawiamy, ale chciałabym wrócić do tych hodowli pod dywan hodowle wydać czytam artykuły o hodowli łososia Norwegia takich hodowla tam zapamiętam to jakiś łosoś jest takim stanie psychicznym nazwijmy to, że nie chce za bardzo jeśli testy się usuwa z hodowli, bo złom rybom z punktu widzenia zajmowania miejsca wszystkiego to to takie teksty czytam, a poza tym ile lat temu przez Polskę przeszła fala rozmów na temat kupujemy Pangea Pangea hodują Chińczycy strasznie zanieczyszczone woda i Słuchajcie to tilapia wzory pytanie, ale kładzie się odbywa kosztem tego, że są strasznie zanieczyszczone i to jest taki i to chyba jedyne 2 przekazy jakiś hodowlach, które ma głowę przeciętny Polak myślę pomiar rzeczywiście hodowle karpi ustawach proszę państwa za chwilę wrócimy do naszego programu, bo jak widzą państwo mam pełną pytań do naszego gościa, a teraz zapraszam na skrót informacji Radia jesteśmy proszę państwa z powrotem na antenie mój gość dr Krzysztof Wojtas, który zajmuje się kwestią dobrostanu ryb w ogóle kwestią rybami w komputerze Polska, ale pracuje przede wszystkim jak jak to nazwać jak mówi Company Polska to co miałbym by kąpać centrala chętnie, ale tak, kiedy kontra Szydło formy ring, a oddział centralny, a no właśnie powiedzieliśmy już nie zdajemy sobie sprawy ja powiedziałam dam przykład wiemy o łososia w Norwegii i widzi i wiemy pan i dla API, które mają złą prasę miał bardzo złą prasę łososie to byśmy na lepsze nie tak, a więc to my hodowla ryb dzięki ryby jeszcze są hodowane, a prawda jest taka, że większość gatunków, które mogą trafić na stałym nie musi, ale może Harris pochodzi z hodowli praktycznie wszystkie łososie pstrągi a, ale też takie, które w Polsce coraz częściej są popularne Okoń morski dorada turbo od sumy oczywiście karp, a no i też wspomniany wcześniej przez panią tilapia, a czy panga, a czy chociażby tuńczyki coraz częściej na, trafiając także z hodowli większość Chińczyków połowów, ale ale, ponieważ Populacyjny dziko żyjące są coraz bardziej przetrzebione, a stosuje się także hodowlę Chińczyków, choć właściwie, a nie jest taka hodowla sensu stricto tuńczyki niezbyt dobrze rozmnażają się w niewoli, więc łapie się tuńczyki i na wolności później, a tuczy się takich tzw. klatkach morskich to jest fatalnie brzmi wie pan, bo dużo mówimy o hodowli przemysłowej zwierząt, czyli mówimy o hodowli przemysłowej świń kur bydła i hodowla też można nazwać przemysłową ryb ze dla nas coś zupełnie obcego państwa z ustawą klatka i jak sobie wyobrazić, kto jest hodowana w wodzie albo odgradza jakoś teren wody odgradza mamy jakąś siatką i ta ryba pływa w tym co zostało, ale klatka to brzmi jeszcze gorzej np. takie u osoby jak hodować odgłos łososie najczęściej tak naprawdę większość łososi, które trafiają do Polski pochodzi z Norwegii, choć są też w europejskich hodowlę mamy też Szkocji chociażby, a łososie hodowane są w luźną można nazwać kładką jest po prostu szczęście rozciągnięta w takim czy zręczny sposób, a w wodzie, w której się też wytrzyma w to rzeczywiście jeden z rodzaju hodowli, zwłaszcza właśnie takich morskich używa się tego tego rodzaju klatek, a zamiast ryby hoduje się też różnego rodzaju betonowych zbiornikach oczywiście Stanach takich jak na skarpie, a jest w przypadku hodowli karpi na, ale też coraz dynamiczniej rozwija się hodowla ryb w systemach reasekuracyjnych, czyli takich systemach, które nie muszą być nawet nigdzie blisko, a blisko jakiegoś dobrego źródła wody ma, bo są to zamknięte hale z basenami, gdzie bardzo mocno trafił czują wodę, a tam ryby często utrzymuje się już bardzo takich intencji intensyfikować Mac, a w warunkach także tych rodzajów hodowli jest ich całkiem sporo i faktycznie większość ludzi mnie nie zdaje sobie sprawę z tego, że gleby hoduje już, a już, zwłaszcza z tego jak te hodowle wyglądają, bo nie są one wystawione jakoś się na na, ale mnie nie nie jest łatwo zaobserwować one zwykle, gdyż są ukryte pewno podwodą albo albo właśnie chociażby hangary dla przodują podobnie, a który zależy od gatunków i tak jak wspomniałem zjeść ryby są w ogóle, a produktem żywnościowym tak brzydko, że brzydko to nazwy, które jest niesamowicie, a często eksportowane importowane są w takim kontekście światowym także, a jeżeli mówimy o produkcji kur świń to najczęściej jest to jakaś produkcja krajowa czasami leki, a import licznych krajów ościennych spadku ryb to jest bardzo bardzo ciekawy krajobraz, gdzie praktycznie, a my z całego świata te ryby są importowane eksportowane czasami nawet w bardzo skomplikowany sposób nie są złożone z 1 miejscu później trafia na drugą drugi koniec świata gdzie, a są np. rozmrażania pilotowane później zabrane z powrotem i transportowano do tego samego miejsca, skąd np. może się tak zdarzyć, a natomiast oczywiście globalnie ogromnymi producentami są są kraje azjatyckie, a Chiny, ale też chociażby Tajlandia Wietnam, a Indonezja natomiast w Europie faktycznie ze względu na łososie to Norwegia jest bardzo dużym producentem, a łososi Szkocja też a, a pozostała produkcja na karę kraje śródziemnomorskie głównie właśnie okonie morskie do rady tekstu jeszcze bardziej rozłożone powiedział zależność kraju, a skoro pan powiedział Azja i ten kraj to proszę powiedzieć ta data panga słusznie miał taką złą prasę warunki była hodowana wywody był tak zanieczyszczone, a jeżeli chodzi o produkcję Tanguy to faktycznie miała bardzo złą trasę, a w Polsce im się tam później powstało sporo teorii spiskowych na ten temat, a natomiast faktycznie było sporo problemów z, zwłaszcza jeszcze parę lat temu związanych z jakością, a jakością wód przez to, że ta hodowla tak bardzo się rozprzestrzeniła, a to hodowla bardzo wpłynęły na jakość wód też, jakby taktyki metody hodowli, a pozostawiały wiele do życzenia na, ponieważ akwakultura czy dolary i z wyjątkiem może hodowli stawowej, która jest stara sięga jeszcze jakiś tam jeszcze 14 wiecznych tradycji, a jest dość nowa hodowla jest stosunkowo nową gałęzią tutaj faktycznie jak szybko dochodzi do zmian tych praktyk na całe szczęście często najlepsza na, ale też mamy do czynienia z bardzo dużym użyciem chociażby antybiotyków czy częste trzymanie w dużym znaczeniu tych problemów jest sporo takim problemem, który zdecydowanie trzeba powiedzieć w kontekście przemysłowej, zwłaszcza hodowli ryb takie jak łososie pstrągi, a jest też to tym, że mało, kto zdaje sobie sprawę jest to, że ryby, które hodujemy, które ludziom po prostu smakują, a są gatunkami mięsa rzewnymi pstrągi łososie w naturze, a wiedzą chociażby tak jak łososie inne ryby i tak też musi siedzieć w hodowlach oczywiście te recepty pasy którymi karmi ryby mają różną kompozycja jest dużo białka roślinnego, ale one muszą jeść ryby po to, żeby nam żeby, żeby miały odpowiednie, żeby mięsem odpowiednią jakość, żeby te ryby mogły na mogło być hodowane i te ryby pochodzą z połowów, a obecnie prawie 14 wszystkich ryb, które zimę, a nie trafia na talerze konsumentów tylko trasie właśnie formie w formie pasze, a do hodowli ryb, ale też do hodowli świń kur a, a co jest dość ciekawe jest taka im tzw. Mączka rybna tak Mączka rybna i olej rybny, bo w zależności od rodzaju produkcji czasami 1 albo drugiej stronie z tych surowców są bardziej istotna używane większej proporcji, ale dokładnie tak można powiedzieć, że jest przełowienie my się do tego dokładamy i łowiąc ryby nawet nie dla nas tylko dla innych ryb dla innych zwierząt, a z kolei to przełowienie powoduje, że mamy hodowlę hodując właśnie potrzebujemy tego pokarm dla nich mięsnego, jakie byłoby z tego wyjście, bo no, bo te, które są na wolność jest za mało było i tak za musielibyśmy zmienić mniej tym rybom hodowlany to dokładnie tak słusznie pani zauważyła, że ten system jest dość jest dość absurdalne na i jeszcze jakiś czas temu mówiono na dalsze mówi że, że tak akwakultura hodowla ryb to taka, że tzw. niebieska rewolucja, nawiązując do Zielonej rewolucji, kiedy wymyślono, gdy środki ochrony roślin ni, a w ten sposób bardzo by zwiększono produkcję żywności na silnej, a i jest potencjał hodowli hodowli w akwakulturze, a natomiast nie w takim modelu, który teraz popularne zwłaszcza, zwłaszcza w Europie, ale niestety też staje się popularny na świecie właśnie intensywnej produkcji opartej na mączce rybnej, a nas, bo wyjście mogło być po pierwsze, alternatywy chociażby dla mączki rybnej, a na tym się do intensywnej intensywnie pracuje, a czy używanie chociażby różnego rodzaju bakterii jak hodowli bakterii, które mogą mogą zastąpić mączkę rybną, a i, ale olejów, ale który mógłby zastąpić w jakim zakresie, a olej rybny to nie jest takie proste oczywiście jest tam wiele różnych ograniczeń, ale jest jedna z takich ścieżek i inna sprawa to po prostu bardziej zrównoważona dolary mniej intensywna postawili na bardziej ekstensywne system, gdzie nie trzeba używać mączki rybnej, gdzie nie trzeba używać różnego rodzaju zbóż soi itd. na, a i to już oczywiście dużo mniej Polski kontekst, ale ogólnoeuropejską ogólnoświatową na hodowla niekoniecznie tylko ryb, ale np. mięczaków jak małże, która jest dużo bardziej zrównoważona 3 co staje się coraz bardziej popularne hodowla alk, a mowa tu o różnego rodzaju mikro, ale też makro, ale KH które, które coraz częściej hoduje ich w takim zakresie to nie jest moja opinia, ale różnych bardzo nobliwe g naukowej i ekspertów unijnych przy takich zmianach możemy być może będziemy mogli mówić bardziej o zrównoważonej hodowli, jeżeli chodzi oto plan zakupu, jeżeli odniesiemy też może uzyskało ten sam efekt np. co przy hodowli kurczaków 30 lat temu od kursu, który był jednym z działek do tego, żeby go zabić by było połowę mniejsza od obecnego kurczaka, który nie może ustać często na własny noga no bo jest tak tuczą te ryby są tłustsze są większe niż te, które można by spotkać dzięki pływającej chyba prawda, ale oczywiście to pełna zgoda pełna zgoda, zwłaszcza w przypadku takich jak już dzisiaj mówimy zdarzało się taki jak łosoś 4, które pływają hodowli, a to nie są same ryby, które spotykamy na wolności do różnego rodzaju odmianę stricte selekcjonowane dochodzone te rozmowy my grupy jeszcze od chwili, bo właściwie tak nie rozwinęliśmy tego wątku o o tym większe, bo żyję w tej niewoli państwo codziennego środowy pstrągi łososie widzimy piękne przyrodnicze filmy jak to o ryby pstrągi wędrują w górę rzeki, żeby tam jest tarło rozmnożyć i powracając z powrotem to jest rzecz naturalna dla tych ryb de ryba jest w klatce, bo nie zrobi całkowita zgoda ona jak jakość przekłada na ich zachowanie na niej także dzięki składać, bo tonem nie ma zaspokojonych podstawowych zasad instynktu prawda oczywiście tu nie mamy bardzo obszernych badań na ten temat, ale można można twierdzić, że oczywiście, że będzie to miało wpływ i całkowita zgoda ryby, które w naturze przemierzały de szlaki migracyjne, które mają po kilka tysięcy km, a w ciągu swojego życia trudno są zmuszone tak naprawdę pływać, a w kółko, a w taki właśnie podwodnej place już o promieniu 7080m, a natomiast to nie jest jedyny problem oczywiście związane z dobrostanem red, a ryby w tym roku tego jak pana proszę panie Krzysztofie zaraz do tego wrócimy do innych problemów związanych dobrostanu ryb, ale po prostu informacji jest z nami pan dr Krzysztof Wojda z Compensy Polska pan dr Krzysztof Wojtas zajmuje się rybami i ich dobrostanem wszystkim związanym z hodowlą i co się właśnie wiąże z dnia traktujemy ryby i jak one czują się z nami generalnie w soboty należałoby za określić słowem cierpieć jako źli na samym początku powiedzieli, że ryby odczuwają ból prawa tak faktycznie jest mamy tutaj konsensus naukowy, że ryby odczuwają ból, a i tak, że stany mają małe doświadczają Stanów emocjonalnych jeszcze czasem zdarzają się jakieś takie, a wątpliwości, iż wśród niektórych naukowców, ale naprawdę wąskiej grupy którzy, którzy próbują mówić o tym, że ryby nie mogą doświadczać bólu, ponieważ nie posiadają kory nowej, czyli na kontekst tej części, która jest odpowiedzialna chociażby ludzi za co doświadczaniem bólu ma natomiast mamy ogromną ilość badań która, która mówi nam o tym, że po pierwsze, mają różnego rodzaju struktury com login na, a które, które biorą udział w przetwarzaniu bólu także emocji jak chociażby Cresa zgoła wiedzieć czy pewne części, a płaszcz mózgu a, ale też mamy bardzo dużą ilość badań związanych z z tym jakich neuroprzekaźników się, jakie neuro przekaźniki występują ryb badań behawioralnych euro behawioralnych tego, że ryby reagują na środki przeciwbólowe oraz też bardzo ciekawe badania już takie bardziej, a z dziedziny Zoologii i związane z bohaterem ryb o pokazujące zdolności kognitywne inteligencję ich ich zachowania bardzo złożone, więc tak zdecydowanie ryby odczuwają odczuwają ból niestety w hodowlach, a tego tego cierpienia zaznają całkiem sporo często może być do tej pory powiedzieli tylko o tym, że ryby, która potrzebuje przestrzeni aż tutaj skrajnym przypadkiem są ryby, które migrują i skazano na pływanie kół, ale pan powiedział to nie jest 1 problem związany z dobrostanem jak już dawno trzeba, że my mówimy tu rywali ogólnie, ale tak naprawdę moglibyśmy nagrać osobny odcinek o każdym z hodowanych gatunków, bo na jak w ogóle gatunków ryb mamy ponad 32 000 tych hodowanych będzie pewnie kilkaset w światowym kontekście, a ich w każdym z tych rodzajów hodowli są zupełnie inne problemy, ale a, trzymając się chociażby tych łososie, które dzisiaj dużo mówimy na tych problemów dobry stanowych jest naprawdę sporo, a są one przede wszystkim trzymany w bardzo dużym znaczeniu, a co jest dla tych ryb nienaturalne wodnym głos się nie występują, zwłaszcza w dorosłym stadium swoimi występują w dużych ławicach to dla niewprawnego oka może wyglądać naturalnie, że po prostu płynęła cele, ale w naturze w przypadku dorosłych osób i tak by się działo, a więc, więc powoduje to co też duże duży stres na oprócz tego przy dużym znaczeniu zawsze pojawiają się różnego rodzaju problemy z chorobami pasożytami, a jeśli chodzi o łososie dużym problemem dla przemysłu jest tzw. szary ja, a która atakuje ryby i zjada im śluz później skóra, a co jak możemy sobie wyobrazić okropnie bolesna, a i też niestety ta te ryby później przenoszą się na dzikie populacje i wpływają na dziki populacja tych ferm, gdzie mogą się bardzo szybko rozmnażać rozwijać mają dużo czytają, ale nie są pikowane jakimiś plastrami jest jest bardzo dużo oczywiście to jest już uporać z tą wsią tak jest jest tak duży problem dla dla hodowli dlatego jest dużo metod, a których znowu mogliśmy długo opowiadać i chemicznych, które już jest stałe stają na filmy odchodzić, bo one mają bardzo zły wpływ na środowisko a bo przecież wszystko dzieje się w wodzie jakąkolwiek Chemika, które dodamy do tej, a do tej hodowli po prostu rozpuszcza się w wodzie wpłyną też na miejscową ma populacji różnego rodzaju skorupiaków tak dalej a, ale też mamy różnego rodzaju metody termiczne chociażby, gdzie były dosłownie pompuje się do takich statków, które mają zbiorniki, w których tryby podgrzewa się tak, żeby te wsie odpadł co też łatwo sobie wyobrazić ma ogromny wpływ na te ryby, a więc tych tych metod jest jest sporo nie będę w tej cenie niż znikał, a dobrym przykładem tego jak bardzo kiepsko mają się ryby z takich przemysłowych hodowlach jest to, że np. Szkocji, a śmiertelność ryb już tylko dorosłym stadion, bo wszyscy pewnie wiedzą, że ryby są gatunkiem, który ma ogólnie większą śmiertelność prawda samica składa dużo dużo i kraju i niewiele z tych młodych przeżywa w naturze, owszem, ale mówimy tu śmiertelności wśród dorosłych osobników w tym ostatnim stadium produkcji, a ty mówisz o śmiertelności po kraju 20 kilku czasami 30 paru procent, a otwarta co czwarta co czwarta, bo prawie co trzeci Real można sobie wyobrazić, gdybyśmy mieli taką śmiertelność Śródce krów kur, a no i ciężką złemu dokładnie dokładnie, tak więc jestem dobrostanu ryb niestety, ponieważ jesteś taką powiedziałbym dziedziną dość też nową no w kontekście tego jak interesuje się tym tematem opinia publiczna to jest bardzo mało przepisów dotyczących dobrostanu piony dopiero gdy zaczynają pojawiać więcej ten dobrostan niestety nie jest nie jest najlepszą opinią publiczną nie zajmuje się dobrostanu ryb, ponieważ ponieważ, o ile to wpisane do ustawy zwierzę nie jest rzeczą, ale chyba sól nie mamy kontaktu z takiego jak i innymi zwierzętami, która po prostu, do której się nie przytuli imię, które nie pogłos chcemy, która nie przyjdzie na wezwanie wydaje się czymś takim właśnie co uno na nie czuje odległe w ogóle od naszego wyobrażenia o uczuciach i o emocjach i o tym, czego może ryba doznawać do prze my taką drogę ryby ryba została złożona została złowiona została wyhodowana została złowiona z takim właśnie sieci, która nieraz widzimy jako kuracja się dalej dzieje poprzez stronę mi uwierzyć, żeby każda ryba była zabijano tam własną jako taki indywidualnie skazać nie jest ryby są liczone od po prostu one mają umrzeć w ciągu kilku godzin zgadza się z tym, że Miedź dba o poddać obróbce niestety, ale zgadza się i w przypadku ryb z dziką onych, a pochodzących z rybołówstwa tak właśnie się dzieje, a ryby po prostu są wyciągane z sieci i albo będą po prostu się dusić na pokładzie albo trafią na lód po to, żeby się nie nie zepsuły, więc tam się będą dusić albo są wręcz poddane wstępnej obróbce na pokładzie Łodzi i wtedy często się zdarza, a są to faktyczny badania naukowe, kiedy są np. patrol one nadal będą świadome, więc mówimy tutaj o dyrektora szkoły nie odczuwa tak, ale mówimy o zabiciu karpia w traktacie to powinno zrobić stan mojej audycji wypowiedzieć wypowiadali się na ten temat naukowcy prawda najpierw uderzyć potem przeciąć rdzeń kręgowy itd. o zabiciu jego karty, a tam nikt specjalnie tej ryby po prostu nie zabija zgadza się dokładnie tak, a niestety przez to też ryby są zwierzętami zmienne czy innymi są w stanie utrzymać się przy życiu nieco dłużej 1 ten, kiedy mówię o tym, że ryba dusi się na pokładzie, a będą pewnie niektórzy wyobrażają sobie agonię trwającą kilka minut, a tymczasem jest to czas jest może to być jego trwająca kilkadziesiąt minut, a a, jeżeli tej ryby stało się coś wcześniej, a tych zależności metod połowowych czasem sprawa nie wygląda dużo lepiej a bo np. jeżeli w tryby wyciągane są w dzień zwiększy głębokości do szybko np. podczas trałowania dennego, a nie są w stanie dostosować do nagłej zmiany ciśnienia i często pęcherze prawosławne czy nawet gałki oczne w trakcie tego wyciągania sieci pękają, a więc już mówiono o okropnej goni, a więc faktycznie sytuacja wygląda najlepiej hodowla też nie jest zbyt dobrze na Unia europejska komisja europejska zamówiła taki raport 2017 roku na temat na tego jak wygląda ubój ryb hodowlanych, dlatego że ten jest jest regulowany prawnie się z tym w pełnym zakresie także może nie ma szczegółowych przepisów ryby hodowlane powinny być zabijane w sposób humanitarny na jej ten raport był bardzo mrocznego pokazał, że tak naprawdę z bardzo małym wyjątkiem 1 gatunku w 1 kraju członkowskim, a to wszystkie pozostałe ryby to prawie prawie o prawie całkowicie w większości są zabijane w sposób niehumanitarny duszą się z gatunku w jakim kraju 5, a tym wyjątkiem była wielka Brytania i łosoś, a to, dlatego że w wielkiej Brytanii popularne jest bardzo tzw. rozpisuje się, czyli taka taki certyfikat dobrostanu zwierząt, który stosowany jest dla innych z rodzajów produkcji dla chociażby jajek czy czy mięsa, a też właśnie dla łososi pstrągów, więc tam łososie ze względu na ten certyfikat w większości są zabijane w sposób humanitarny z poprzednim ogłoszeniem, a my przy użyciu specjalnych urządzeń do tego stosowanych prezenter bez duża, a jeszcze ogłaszać małą sardynka zgadza się z 11 kolejnych elementów dlaczego by łososie są ogłaszane przed ubojem jest właśnie to, że są duże więc, a produkcyjne po prostu jest to jest łatwiejsza, a ja należałoby to, żeby zabijać wiadomo w sposób humanitarny, jeżeli chodzi o ryby hodowlane zresztą wiele gatunków dziko żyjących też, a mamy już wiedzę naukową na ten temat odpowiednią są nawet producenci, a którzy produkują odpowiednie urządzenia, które zmniejszają cierpienia a, czyli tak jak w przypadku uboju chociażby i innych zwierząt gospodarskich musi dojść do, a na ogłoszenia czyli jakby przerwania świadomości zwierzęcia, zanim dojdzie do samego aktu boju, a na środku rybce to są różnego rodzaju metody albo albo pneumatyczna albo elektrycznych to nie wchodząc Szwed z napojami i bardziej mroczne detale rażony prądem są bardzo tak zgadza się na dyplomatyczne co zgniecione młodym no to jest taki boleć tak w przypadku łososi często się dzieje taki sam jak w przypadku uboju bydła jaki, bo Bolec, który uderza w czaszkę, powodując wstrząs na tyle mocni, że dochodzi do utraty świadomości na rozumiem, że te małe ryby te małe wybiega właśnie ewentualnie byłaby kwestia zabijanie prawdy tak prawdopodobnie takoż mówię to jest kwestia małych ryb to jest jedno oczywiście tam technicznie to zagadnienie trudniejsza, ale w chwili obecnej nawet ryby hodowlane i to duże, a nie są zabijane humanitarnie, a cierpią naprawdę ogromnie często po kilkadziesiąt minut, a nawet ponad godzinę, a kompletnej goni, więc tutaj tutaj zdecydowanie potrzebna jest też działanie zresztą nasza organizacja prowadzi działania, a w tym kierunku, bo prowadziliśmy kampanię społeczną gdzie, gdzie będzie prosiliśmy aby, aby ludzie wysyłali, a listy do do ministerstw poszczególnych krajach członkowskich no, jakby z prośbą o zajęcie się tym tematem plus nasze nasze biuro i nasz nasz projekt właśnie ten teren ten oddział międzynarodowym działa też mocą na poziomie europejskim i pracujemy też właśnie z komisją europejską noc nad poprawieniem tych standardów w tym osobom będzie sposób zaczyna się kończyć tak kilka zdań musimy wrócić do rozmowy, bo kilka wątków w ogóle nie poruszyli można powiedzieć, że i tak naprawdę jemy zdechłe ryby nie wiem czy rozbierze to samo co ryba wyrzucona na brzeg i ani nie mówiąc już tak zdechły, ale tak tak tak ludzie traktują prawda nie została zabita tylko umarła śmiercią naturalną, żeby się udusiła NATO takie ryby jemy im tak dużej większości prawdopodobnie tak proszę państwa na program niestety kończy nie powiedzieliśmy o tym certyfikatach, których nie raz ja mówiłam dotyczących rybołówstwa zrównoważonego czas coś wynika z tego, że jakaś firma ma certyfikat dla dobrostanu ryb, ale to jest to jest tylko pretekst do tego by się spotkać jeszcze raz z naszym gościem, a ja w tej chwili oraz, które już apeluje do państwa nie kupujcie żywy karp proszę państwa naszym gościem był dr Krzysztof Wojtas Company Polska bardzo serdecznie panu dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIECZÓR - EWA PODOLSKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA