REKLAMA

Mięso z probówki w sprzedaży. Czy era hodowli zwierząt na mięso dobiegnie końca?

Przedpołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2020-12-22 11:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
33:55 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
popołudniowy program Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się zapraszam na drugą godzinę, którą będziemy mam nadzieję wspólnie z państwem naszym kolejnym gościem jest Dariusz Gzyra działacz społeczny publicysta weganin dzień dobre dzień dobry, zwłaszcza ostatnie jest dość istotne w kontekście tematu naszej rozmowy mianowicie zastanawiać będziemy się nad przyszłością mięsa nie wiem czy to dobry moment to zrobić, a to, dlatego że zbliżają się święta Bożego Rozwiń » Narodzenia niezależnie od tego jak okrojonym gronie będziemy spędzać to pewnie na stołach znów 25grudnia zagoszczą mięsne potrawy będzie całe całe mnóstwo co roku chyba od dziś słyszałem o badaniu, które mówi z okolicy świąt Bożego Narodzenia to najwyższy czas właściwie najwyższych gór jeśli chodzi o spożycie mięsa no pewnie nie tylko mięso w ogóle spożycia różnych gazet ludzie po prostu lubią jeść trudno im się dziwić pewnie pan mówi też Lubie tylko pytanie oczywiście co z tego co jemy jest w tym momencie rozwoju ludzkości lepsze co jest gorsze jesteśmy w zasadzie w trakcie rozpędzonego kryzysu klimatycznego jesteśmy już sytuacji, w której znaczna część ludzi uświadamia sobie jak bardzo eksploatuje zwierzęta, jaki to jest duży problem moralny w związku z tym ten News, który ostatnio przez media się przytoczył związany z akurat Singapurem też może dawać dla nas egzotyczna, ale chroni opowiemy jak bardzo ważny no to wydaje się, że tutaj mamy pewną podpowiedź jak z tego wybrnąć jak żywność z tego uwikłania w eksploatacji zwierząt masową tak bardzo bardzo masową, że w końcu zaczyna się przeciwko nam zwracać prawda nie sądzi pan generalnie gatunek ludzki dzieli się na 33 rodzaje pochodzi oczywiście podejście do spożywania mięsa na tych kultury, którym leży na sercu dobro naszej planety tak pan przed chwilą powiedział no ta troska dziś jest przezwyciężać tt pokusa zjedzenia mięsa na drugą kategorię, jaką są ludzie, którzy jedno w rozwoju w przypływie swojego egoizmu są w stanie zrobić wszystko, byleby sobie dobrze zrobić krótko mówiąc będą sięgać po produkty, które wydłużą bądź też poprawią komfort życia i trzecia grupa, która w ogóle nad tym nie zastanawia nie wiem, która jest, w które jest gorsza nota 2 ostatnie są bardzo sprawczy niestety, bo właśnie dzięki przeważnie powiedziałbym dzięki ludziom, którzy się w obronie zastanawiają nad tym jak i jakie to konsekwencje to co jest czy też ich profil konsumpcji nawet jakieś takie odświętne konsumpcji jak teraz tylko takiej codziennej produktu jest najbardziej sprawczą w tym sensie, że not ono dokładnie, jako że jest nas wiele milionów wpływa na to jak wygląda planeta jak wyglądają problematyczne i tak tego świata Szcze ludzie ma pan rację tak trochę mówiąc źle od tej całej sytuacji, że jedno z niewielu tych, którzy są świadomi, ale ludzie wybierają pożywienie operują liczne badania mają taki wybór swoich kryteriów, które niekoniecznie są najbardziej eleganckie pierwszym kryterium jest scena prawda ci coś stanie tu się tego dużo sprzedaj drugim jest smak tak już powiedzieliśmy jest zrozumiałe i wygoda RODO, czyli żadnych ruchów ponadto co znam po ponad moje nawyki moje tradycje moje przyzwyczajenia moim mój zestaw ulubionych smaków dodaje teraz jeśli znajdziemy produkt, który trafi w te wszystkie kryteria no to rozwiążemy problemów, o których wspomina wspomnieliśmy no i ten pomysł z Singapuru wydaje się traw znaczy, o czym tu w ogóle jest mowa Otóż po raz pierwszy w ogóle w historii ludzkości dopuszczono w Singapurze do spożycia mięso hodowlane hodowane przeproszą tkankową oba wątki opowiemy jak to się jak to się dzieje Otóż pierwszy przypadek, kiedy no stosowna agencja do spraw żywności czy bezpieczeństwa żywności jakoś tam u nich nazywa dopuściła to jako całkowicie bezpieczną się znajdzie wkrótce chociażby w restauracjach w Singapurze to jest istotne natomiast oczywiście takich start-upów jak i czas, czyli ten amerykański start-up, który właśnie w Singapurze zaczął zaczyna sprzedawać swoje produkty takich start-upów na świecie bardzo wiele one są nie tylko w stanach Zjednoczonych Izrael jest takim miejscem, gdzie bardzo dobrze się rozwijają oczywiście w Europie mieszka w Niemczech powstają, więc to jest trend, który widzimy już biec od mniej więcej 10 lat, ale niech pan zauważy jak to się szybko wszystko potoczyło, bo mamy rok 2013 ten słynny taki rok 2013, kiedy w Londynie no 3 setkach różnych dziennikarzy obecnych na pokazie skonsumowana pierwszy Hamburger z klubu może pan pamięta mówiło się o tym, że on kosztował jakieś niebotyczne zupełnie są to 2300 000USD trzeba było za sponsorować miasto miliarderzy chyba w to zaangażowali m.in. współzałożyciel Gogol w każdym razie wyprodukowano to coś ten ten mały chłop miejsca z hodowli tkankowych i nie wchodzą aż 7 lat i mamy w zasadzie w tej chwili już przez palowanie to do produkcji niemal przemysłowej woda na początku tak jak się mówi czy ten produkt będzie takim produktem Kiszka z wyższej półki cenowej nie będzie odpowiednikiem tych lepszych między prawda to zupełnie zrozumiałe każda technologia na początku jest droższa później taniej, ale najważniejsze, że jest zdarza jestem pierwszy moment przełamania oczywiście sam ten produkt produkt to mają być z tego co z tego co czytałem taki rodzaj na takich magnesów da, czyli takich w panierce mięsa z kurczaka w panierce z jakimi składnikami roślinnymi to jest tylko 1 produkt, który się, o którym się myśli mówi się np. o tym, że już dzisiaj w Singapurze jest produkowane między skórą Jakub np. ono jest chyba nawet dopuszczone wręcz już przed tym mięsem kurczą, ale też wołowina wieprzowina mięso ryby mleko jest produkowane w ten sposób, że drożdże wytwarzają białka mleka w tej chwili bez udziału krowy w ogóle czy nawet skóra w ten sposób produkować mówimy o wielu różnych produktach jak mówią najważniejsze jest to, że po raz pierwszy odpowiednia agencja uznała, że to jest bezpieczna i dopuściła do obrotu w mieście chciałbym, żebyśmy zatrzymali się na nawykach naszych polskich choćby nie miałem zwrócił panu uwagę chodzi pan weganinem to zapewne pan takich przypadków nie odwiedza, ale nie nie, uderzając branżę restauracyjną ono wystarczające ma kłopotów proszę zwrócić uwagę, że wiele z nich serwuje metody zachęcenia swoich gości tym, że Unii jest smacznie dużo, czyli tutaj to podejście konsumpcyjny, bo przemawia do nas dużo, że my jesteśmy właściwie nauczenie jest to pójście do takiej instalacji z pochwałą dla tego typu trendu i pytanie trzecie czy jakakolwiek refleksja nas może pojawić skoro skoro jest to największy atut nie chcę powiedzieć polskiej gastronomii, bo nie chce uogólniać ale, ale branża kulinarna też na tym bazuje na tych atak na tych talizman ludzki po prostu, bo pewnie część tej branży to myślę, że ci, którzy są takimi kulinarnymi tradycjonalistami ma być jak nazwać segment rynku no to pewnie to okno tak jak pan mówi unici się dużo tłusto i tradycyjnie, ale jednocześnie przecież mamy takie nurty polskich kulinariach, które nic tak tradycyjne są roślinne w tym roku ukazały się 23 książki wegańskie m.in. słynnych blogerów kulinarnych powalczyć nie będę tutaj wymieniał, ale znane postaci tak i płace są książki kulinarne logują się do tradycji kuchnia Polska kuchnia lokalna również mieliśmy tradycje kuchni roślinnej i przecież Polacy nie jedni i historii zbyt wiele mięsa no może jakiś wkład przewidywanego lat natomiast znaczna większość ludzi jak bardzo rzadko, więc mamy takie mamy takie tradycje one są dzisiaj odnajdywane i okazują się nocą bardzo atrakcyjne, bo jak pan wie ten trend organizmu systematycznie rośnie ostatnie lata tutaj przyniosło nie tylko wzrost liczby legalnie wydanych to tak naprawdę wyraźny wzrost też mówimy właśnie o jak od jadłodajnia afgańskich różnego rodzaju knajpach i takich bardziej o UE i tych taki bardziej warstw ludowych no i książki kulinarnej programy telewizyjne itd. itd. i w ogóle przesunięcie tej tematyki strony myślimy nad, gdzie zajmowała jakieś zupełnie niższe jakiś teren itd. dzisiaj mamy ten temat po prostu mediach głównego nurtu dużych opiniotwórczych mediach, więc wydaje się, że tak są takie nurty, których panów są też inne alternatywne i z tego się należy cieszyć pozwoli pan, że teraz zaprosimy naszych słuchaczy na informacje Radia TOK FM Boni wrócimy do naszej rozmowy też rozszerzając, rozszerzając przepraszam ten singapurski wątek dopuszczenia do sprzedaży mięsa wyhodowanego w laboratorium też mówimy o tym jakie są preferencje Polaków, bo zdaje się, że przeprowadzone badania, które mówią, że ponad 1 000 000 Polaków nie mięs, ale tuż za chwilkę po informacjach Dariusz Gzyra działacz społeczny publicysta weganin razem z nami państwo też podejrzewam ku refleksji zastanawia się nad przyszłością mięsa informacje kłaniamy się państwu po informacjach Radia TOK FM jest z nami pan Dariusz Gzyra działacz społeczny publicysta weganin dzień dobry dzień dobry jeszcze raz zdaje się, że przy okazji 1 światowego dnia wegetarianizmu próbowano policzyć ilu Polaków zrezygnowało z jedzenia zjedzenia mięsa ponoć około 1 000 000 to jest dobre to są dobre dane pańskim zdaniem Pańskiej perspektywy, gdzie prezentuje pan dość jednoznaczne stanowisko czy czy nie, że na tle innych krajów choćby europejskich wypadamy bardzo słabo pod tym względem niewiele nie wygląda to dużo gorzej niż w innych krajach oczywiście z mojej perspektywy stąd zalecenie niewystarczająco ono zdecydowanie za mało za mało jest takich osób, chociaż są też dane, które pokazują, że 10% osoby osób młodych to wegetarianie weganie no to jakąś nadzieję na przyszłość, bo po jedno 100 jest naprawdę dosyć dużo no są też dane też ciekawe mówiące o tym, że około połowy Polaków Polek ogranicza w jaki sposób konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego oczywiście, kiedy mówimy o ograniczam to nie wiemy w jakim ograniczeń mówimy pewnie są takie formy ograniczenia, które są niewiele warte ale, ale pewnie są też takie, które przyjmują postać takiej diety pryzmy zbliżonej do diety roślinnej od w każdym razie to właśnie grupa osób, które w, jaki sposób ograniczają jest też największą grupą konsumencką, która korzysta z produktów roślinnych udających naśladujących zwierząt badałam takich produktów w tej chwili na polskim rynku bardzo dużo no i znów kole poprzednie lata kilka poprzednich lat przyniosły na kolosalną zmianę niech pan sobie wyobrazić, że jeszcze 34 lata temu, kiedy człowiek chciał zrobić tego ani kiedy chciał zrobić taką tradycyjną sałatkę taką ziemniaczane czy warzywną pan z majonezem prowadzą taką, jaką wszyscy tam dziś głosujemy w święta to musiał się namęczyć by zrobić majonez nie wiem z czego 100 w Górowie itd. dzisiaj do sklepu ma wybór 10 różnych gotowych pięknie zapakowanych roślinnych majonezów to są takie wskaźniki tego jak bardzo tematyka i z odwagi też kulinarna prawda zarysowała się z ostatnich ostatnich lat, a za badania te, na które się powołujemy one dają też jasny obraz, jakie są powody, że Polacy porzucają mięso po dniu intuicja podpowiada mi, że większość z nas to też w przypływie taki projekt takiego egoizmu robi to ze względów zdrowotnych przede wszystkim panie w trosce o planetę, jakkolwiek to ważne pomoc jest sporo osób robi to z powodów zdrowotnych sporo osób to zrobi po robi z powodów środowiskowych czy też ekologicznych efektem tego nie nazwać, czyli próbuje zalogować na kryzys klimatyczny no i część osób robi to z powodów etycznych ja nie wiem jak to się rozkłada dokładnie procentowo wiem tylko, że są badania, które pokazują, że jeśli ludzie decydują się na zmianę swojego profilu konsumenckiego diety sposobu żywienia, motywując to etycznie zwykle są trwalsze w tym wyborze dalszej przez wiele lat potrafią im wytrwać też bez jakiegoś specjalnego wysiłku pozostaje częścią po prostu ich tożsamości tak jak np. stało się częścią mojej tożsamości ja po niemal 30 latach niejedzenia mięsa czy ponad 20 latach bycie weganinem po prostu uważam siebie Afrykanin są zupełnie przezroczysta sprawę to znaczy w ogóle nie zastanawiam się już na co dzień tym osobom dziś jest to dla mnie zupełnie normalne do tych co jakiś sposób wybiera produkty, które w, których sobie robi jedzenie, ale musimy przyznać, że takie społeczne nastawienie do 3 do problemu albo zjawiska organizmu 4 wegetarianizmu zmieniło się na przestrzeni lat choćby dekady znacząco pewnie, kiedy pan ustawę mięso to pańscy znajomi bliscy patrzyli na pana jak na na dziwaka zwłaszcza, że to były to to był taki moment, kiedy po przemianach ustrojowych tego mięsa to było pod dostatkiem dziś kompensować byśmy sobie te niedostatki z kolei kiedy mięso było towarem deficytowym na kartki teraz jeśli ktoś deklaruje taką w Gdańsku bądź wegetariańską postawy raczej spotyka się ze zrozumieniem panie z szerokimi oczami od szczególnie w tych dużych ośrodkach miejskich to w zasadzie już w tej chwili nikogo nie dzieli i ma rację oczywiście tak on sytuacja społeczna zmieniła się zupełnie inną kompletnie się zmieniło to znaczy no jest dużo łatwiej Expo społecznych dzisiaj być w zasadzie nie jest się nie tylko piętnowany, ale też nie jest się w ten sposób też wyśmiewanym też chyba nie wzbudza się takiego nie niezdrowego zainteresowania, jakie wzbudza odmieniec od kiedy przychodzi do grupy osób odmieniec wszyscy wszystkie oczy kierują się na niego oczywiście musi tłumaczyć nawet jeśli sam nic nie mówi zachowuje się rozsądnie spokojnie to i tak musi się tłumaczyć z tego, dlaczego odmieńcem to zdarza na szczęście coraz rzadziej jakoś tam po drodze przestała się po prostu ludzie przyzwyczaili, że Vega jest coraz więcej to jest fajny rozsądne o sposób życia, ale też w kontekście no właśnie problemów etycznych czy kryzysu klimatycznego bardzo ważny jako reakcję prawda, ale musi pan przyznać, że zdaje się teraz łatwiej zostać wegetarianinem czy też weganinem ze względu na własne przekonania łatwiej o, tyle że nasz rynek kulinarny czy też generalnie spożywczy otworzył się na mnóstwo produktów zamienników mięsa, z czym jeszcze był problem jakiś czas temu pamiętam swoje czasy licealne sprzed 20 kilku lat to wtedy nie koleżanka, która nie jadła mięso to właściwie posługiwała się tylko soją niczym więcej no tak oczywiście operację to słów sytuacja nie do porównania jeszcze 10 lat temu, a teraz dostępność produktów, które są dedykowane wegetarianami i weganom przede wszystkim inną wzrosło na pewno różnorodność tych produktów, ale też ceny spadają tych produktów nie jest konieczne podobnie z wysokiej półki to jest bardzo ważna, zważywszy na to pierwsze kryterium, które mówi wyboru pożywienia Broda cena ludzie nie będą chcieli być panami jeśli będą musieli płacić za ten majonez, o których mówiłem trzykrotnie czterokrotnie więcej woda tak duktów jest więcej produktów są smaczniejsze produkty są lepiej opakowane i zdecydowanie łatwiej jest być weganinem jak mówię tych motywacji może być bardzo tuszu i oprócz tego co się wydaje dobrym wyborem etycznym to jest po prostu taki pragmatyczny ruch w taki pragmatyczny w tym sensie, że my naprawdę musimy zmienić profil żywienia nie jednostkowo tylko systemową, która nie musimy to zmienić, bo hodowla zwierząt na taką skalę, na jaką robimy to dzisiaj jest jednym z czynników są negatywnym czynnikiem zmian klimatycznych, więc się tym zajmiemy również od strony talerza to po prostu nie dożyjemy tego roku 2050, a to się ciągle mówi, że to jest taki no przerażająca data tak jest pan w stanie wyobrazić sobie moment, w którym człowiek nie jada mięsa i pańskim zdaniem, jaka to jest prognoza dalekosiężne pan co trudno jest sobie wyobrazić w skali globalnej miał mówić społeczeństwom Zachodu słabo sobie wyobrażam odejście większości osób od jedzenia mięsa dlatego też gorąco popieram te pomysły, o których mówimy w kontekście Singapuru, chociaż i na ile takie przełomowe nie wiem odkrycia albo też doświadczenia pozwolą pozwolą rzeczywiście pomyśleć o przyszłości bez mięsa po co to myśmy otworzyli w tej chwili jesteśmy w pięknym w ogóle momencie historii otworzyliśmy furtkę, która chwilę stanie się wielką bramą i prawdopodobnie właśnie tędy pójdzie polityka żywnościowa świata, czyli Singapur tutaj KON zauważa bardzo dobrym przykładem, bo dla nich to jest właśnie racjonalny pragmatyczny ruch, bo to jest państwo, które niemal nie produkuje żywności są obok dotąd nie ma nie ma rolnictwa, więc oni, jakby trochę zmuszeni do tego inwestują w nowe technologie się wydaje taki bardzo pragmatyczny racjonalny ruch, ale ten sam pragmatyzmie ten sam racjonalizm tego ruchu można stosować globalnie to właśnie w kontekście tego co do tego cały czas wracam, czyli kryzysu klimatycznego poda, w którym do, którego ma się nijak to polityka żywnościowa dzisiejsza mała mamy zupełnie nieefektywne nieracjonalny sposób produkowania żywności mamy tu w formule jedno czy to taki sposób produkowania jedzenia na około od mamy eksploatację masową, która stwarza problemy lokalne ludzie nie chcą mieszkać koło fermy dobrze pan wie o tym, że tak jest, ale też globalną prawda jego zużycie wody nawozów zużycie ropy z emisji gazów cieplarnianych, o czym już mówiłem ci chodzi o choroby prawda odzwierzęce ono etyczne mamy pandemię, która znów po raz kolejny pokazała, że efektem negatywnym holowników może być również aż pandemia oba niech pan zauważył, żebyśmy spróbowali mięso produkować taki sposób jak jak to robi np. start-up i czas to mielibyśmy całą mikrobiologia tego procesu pod ścisłą kontrolą to jest produkt pod każdym względem względem ściśle kontrolowany również w tym sensie, że on może być kontrolowane pod oni i aspektach zdrowotnych od dzisiaj np. mięsa może być zawierać tłuszcze nasycone prawda wiemy, że mamy u ludzi, którzy chorują na choroby cywilizacyjne np. choroby układu krążenia prawda jednocześnie przejadają się tym mięsem, które mnie szkody, a tutaj możemy zdobywając, które będzie miało odpowiedni profil tłuszczy zdrowe dla nas podaż nie mówią o smaku teksturze tego mięsa, ale również odcinków filmu zawartości chociażby tłuczniem mikro i makroelementów witamin prawda, ale też niech pan zauważy, że ten proces będzie znacznie bardziej transparentny niż dzisiaj pan próbuje się wejść do dużej fermy przemysłowe być może jeśli pan jest policjant to się panu to uda, ale jeśli pomocną osobą zajmuje się ochroną zwierząt działa organizacyjnie nie wejdzie, bo to jest zawoalowana wyrzuconą gdzieś tam poza poza ludzką świadomość geograficznie też główną ulicą mapą po to, produkcja czasem tutaj będziemy po prostu ogromne zbiory aktorek odda tak jak w przypadku start-upu i czasu chyba 1200 litrowy biorę aktor czy taki film fermentacji mogliśmy powiedzieć procesu całkowicie przejrzysty prawda nie obarczonych tym garbem etycznym tak są obarczone spółki współczesna hodowlana za kilka wróciły pozwoli pan do naszej rozmowy Dariusz Gzyra społeczny publicysta wygrani, bo to dzisiaj w związku z tym, o czym pan mówi wiele wiele pytań myślę, że kwestie którymi się pan nie, ale to się po informacjach Radia TOK FM, na które państwa zapraszam to jest to południowy program Radia TOK FM ostatnie jego odsłona Dariusz Gzyra działacz społeczny publicysta weganin jest naszym gościem kłania się pan ponownie dzień dobry rozmawiamy na temat przyszłości mięsem rozsuwa taką wizję tego, że świat mięsa nie jada ma to choćby na skutek puszczenia do sprzedaży mięsa wyhodowanego w laboratorium to w Singapurze się wydarzyło i też dziś możemy prognozować, że dotrze także do krajów europejskich taki nurt w końcu kulinarnej sztuce odżywiania wielu dietetyków apele mówi o odżywianiu się ani o jedzeniu, ale z drugiej strony czy sądzi pan, że będzie w tym pewna obawa ludzkości, żeby sięgać po co zostało sztucznie wyprodukowane, gdzie ma niewiele wspólnego z naturą nawet jeśli będzie spełniało posiadało certyfikaty Najwyższego stopnia bezpieczeństwa no to musimy w takim razie w tym momencie opisać ten proces Janie jestem technologiem żywienia, ale nawet niejako w oponie specjalistycznym w stanie zrozumieć ten proces on jest bardzo prosty zresztą był stosowany też w przemyśle żywnościowym różnych innych kontekstach, ale spójrzmy jak to się odbywa problemy pobieramy za pomocą biopsji żywe komórki i zwierzęcia prawda to możliwe bez imienia bez ofiarnie jak się powiedzieli izolujemy komórki wstępnie umieszczamy je właśnie w tym reaktorze, które wcześniej wspomnieliśmy można wyobrazić, że tych dyrektorów jest więcej odda wtedy przechodzimy do Mińska przemysłowej i dodajemy pewną pożywkę użyte jest potrzebna po to, żeby oczywiście te komórki się pomnażały stworzyły tkankę w dacie to w tej pożyczce możemy mieć jakieś aminokwasy białka cukry itd. tak dalej naprzód w przypadku Singha polskiego produktu tam są pożywką jest całkowicie roślin na lata jest komórki rosną łączą się tkanki tkanki rosną do takich rusztowania o tyle ważne, że jak mówiliśmy o tym pierwszym Hamburga, że są tysiące trzynastego roku to było jeszcze formami zmielonego prawda mieliśmy problem ze złożeniem odpowiednich rusztowaniach, których tkanki namnażają się w tej chwili potrafimy już od otworzyć taką dług niż to mięso prawda no to jest ważne właśnie w kontekście znaku tego drugiego kryterium, które sprawia, że ludzie wybierają dany produkt jest proces wydaje się bardzo prosty uzyskujemy jako na koniec ten produkt, który nie miał sobie żadnych antybiotyków tak jak antybiotyki są stosowane często w przypadku wielką Stalowej hodowli Adama odpowiednią gęstość ma pewną strukturę ma odpowiedni odcień smak oczywiście przeskalowane do dostali przemysłowej to będzie przypominało fabryk no tak będzie sporo wspomniał fabrykę mięsa, ale z drugiej strony można zapytać czy współczesna firma przemysłowa nie przypomina fabryki, a problem jest tylko taki, że tam są istoty czujące prawda, których to fabryka oznacza po prostu koszmar życia przez całe życie, więc takie z chęcią zmienia fabryki, które dzisiaj tutaj są kosztem niesamowitym zupełnie kosztem zwierząt na fabrykę, która będzie produkowała w sposób transparentny, ale pan co tak mi się wydarzy to nie muszą być fabryki nie spojrzy na przemyskim Wars przygód mamy takie warzelni czy browary, które robią to na masową skalę, ale mamy też takie, które lament lokalnych domów może myśli niczym piwie np. dlaczego nie możemy mówić rzemieślniczym mniejsze przecież mogą być lokalne warzelnię między nawet gdzieś tam na Mazowsze odda zaś 2325 lat czy nie by ludzie będą mieli wybór bardziej przemysłowe mięso wprowadź czy też dosłownie w niewielkiej skali produkowane właśnie rzemieślnicze lokalne mięsa, a może, a może nastąpi taki moment zresztą Paul Shapiro wciąż są czyste mięso już o tym pisze że będziemy produkować na własne potrzeby w domu, tak więc to wcale nie jest wykluczone, więc pan to skojarzenie z ze sztucznością ci czy z fabryką to jest jeden z możliwych skojarzenia moim zdaniem łatwo z tego wybrnąć to oczywiście jestem pierwszy moment problematyczny, kiedy trzeba będzie ludzi zachęcić do tego, żeby kupili, żeby się otworzyli bardzo ważną kwestią wydaje się tutaj na odpowiedni sposób, kiedy mówimy dzisiaj nie wiem o mięsie jak my nazywamy Laboratory czy syntetycznym mieście czy mięsie in vitro to przyzna pan to nie brzmi dobrze tak nie nie chcę się też jeść, ale jak nazywamy to czysty mięsem to trochę lepiej tutaj służyć skojarzenia z czystą energią itd. wydaje się, że dobry marketing dużo zależy od państwa od tego państw, które akurat dzisiaj jest w Polsce dużo oczekiwał, bo to widzimy na przykładzie szczepień dziennie za bardzo potrafi to państwo przekonać ludzi do szczepień, ale być może lepsze przyszłe państwo będzie trafiło po prostu lepszymi ruchami pionowymi zachęcić takich wyborów wcześniej oczywiście odpowiednio oswoić ludzi takim wyborem sprawić, żeby zrozumieć to jest normalne bezpiecznie, a może, a może to kryterium cenowe będzie właściwie uczciwie przeważające jeśli chodzi o ten wymóg dokonywania tego wyboru przez przez ludzi po prostu sama powiedział, że to jest czynnik determinujący numer jeden z naszych zakupach filozofii odżywiania się nawet życia dla niektórych na pewno będzie to tańsze pan nawet w kontekście znów wracamy do tego Singapuru tuż za egzotyczne, ale wcale nie jest, bo to jest taki model na cały świat do powielenia nawet w tym kontekście mówi się od firma i czas mówi o tym, że docelowo to będzie konkurencyjne cenowo z tym tzw. zwykłym mięsem, a nawet tańsze, czyli od poziomu 300 000USD za zabór gara do oceny niższe nawet niż cena tradycyjnego mięsa wydają się, że tak to pierwsze kryterium wyobrażam sobie, że będzie dosyć łatwy sposób zaspokojona atutu, czyli to cenowe właśnie, jaki odsetek konsumentów musiałby sięgać po po ten rodzaj mięsa, żeby przynajmniej jakiś części nie chce powiedzieć odrobić straty, jakie planeta ponosi w związku z produkcją tradycyjną mięsa, ale ale, żeby przynajmniej jakiś zauważalny obraz zmian w kończącym się mówi usłyszą dane ja nie potrafi pan przekroczyć precyzyjnie ile osób powinno zrezygnować też w jakim stopniu ograniczyć, żeby odwrócić te wszystkie negatywne zmiany związane z dotychczasowych cen produkcji żywności, ale wiem, że to musi być zmiana radykalna to powinno pozostać świadomości słuchaczy, że to musi być naprawdę wyraźna zmiana to znaczy ocenie tutaj nie wiemy jajecznicy raz na 2 tygodnie nie jest rozwiązaniem kryzysu klimatycznego niezależnie od tego co byśmy powiedzieli na temat statystyk ile osób powinno przejść na dietę wegańską czy też zacząć ograniczyć ogranicza spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego powinniśmy zawsze pamiętać, że to musi być zmiana radykalna i to powinno pozostać w słuchaczach jako przekaz tej naszej rozmowy, że to zmiana musi być bardzo ważna to znaczy ograniczenie produktów pochodzenia żyjącego musi być w skali jednostkowej wyraźne, ale również w skali społeczeństwa prawda dopiero wtedy będzie miało to przełożenie na chociażby właśnie obniżenie o emisji gazów cieplarnianych podatek, którym dzisiaj wiąże się hodowla przemysłowa wielkoskalowe no tak na pytanie czy ludzki jest na to gotowa by ze względu na to, że taka decyzja uderzała, aby ekonomicznie grupy żywo zainteresowany produkcją sprzedażą mięsa nawet o rolnikach myślący, którzy nie sposób przemysłowe na własny użytek zwierzęta hodują później sprzedał mięso zgadza się oczywiście znów tutaj widzę rolę państwa, które powinno wspierać przebranżowienie wspierać uświadomienie producentom, że powinna produkować inaczej wie pan co musi to zrobić już nie chodzi o to, że czy ma jakikolwiek wybór po prostu musi to zrobić państwo musi to zrobić wszyscy musimy tego dokonać tego nie zrobimy to co nie zobaczymy w przyszłości w tym przyszłości czystego mięsa nie uwzględnia się na przyszłość niezasadnie nie uważa pan, że to wszystko w tej chwili chodzi na plan dalszy nie wiem doraźne, a należy w niewielu w całej długiej historii tak potraktować pandemia koronawirusa sprawy, które nas pochłaniają powodują, że nikt nie ma sobie takiego myślenia, o którym pan mówi wszyscy uważają, że jest szereg istotniejszych spraw którymi należy się w tej chwili zająć, ale pandemia to uświadomiło jak bardzo jesteśmy wrażliwi prawda to znaczy wydawało nam się, że jesteśmy władcami nie naruszonymi tego świata okazuje się, że nie, że tutaj coś znienacka może się zdarzyć zdarzyć dosłownie odmieni się zmieni życie każdego z nas prawda bardzo wrażliwe jest to system się wydawał taki utrwalony taki nas jakoś tam bezpieczne taki już przed planowanym przez dziesięciolecia będące pod kontrolą przede wszystkim to pod kontrolą, że może może będą jakieś tam cofnie, ale ogólnie to jest jakiś postęp Otóż wydaje w tej chwili, że w obozie przecież my mamy tak nasi znajomi chorując co się dzieje ile ile jest problemów z pandemią, więc pan co wydaje się, że możemy ten moment takiego zawahania i poczucia, że jesteśmy podatni na krzywdzenie w ten sposób przepracować, żeby zrozumieć, że to jest zaledwie przedsionek tego co będzie się działo jeśli zajmiemy się kryzysem klimatycznym będzie mieć do czynienia ze znacznie większym kryzysem ekonomicznym też będą biznesy padać też będą problemy rolników też będą problemy psychologiczne ludzi też będą ogromnym kreację spowodowane kryzysem klimatycznym będzie się działo znacznie gorzej teraz, więc jeśli nie nauczymy się odpowiednio reagować na dużej skali i czego ma takim zagrożeniu na takie zadania, jakim jest pandemia to to nie jeśli nie zdamy tego egzaminu to niemoc podchodzi ugody egzaminu związanego z kryzysem klimatycznym Dariusz Gzyra działacz społeczny publicysta zagranie było państwo gościom dziękuję panu za rozmowę dziękuję bardzo, państwu również w imieniu swoim Małgorzaty Wólczyńskiej dawczyni tego programu Szymona waluty, której realizatorem już za chwilkę informacja informacja Mikołaj Lizut i teraz na poważnie Przemysław Iwańczyk kłaniam się do usłyszenia o godzinie dziesiątej Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Black Weeks w TOK FM Premium to 60% zniżki na wszystkie pakiety. Podcasty i Radio TOK FM bez reklam w najniższej cenie w roku! Poznaj nowy pakiet "RAZEM" dla 3 osób.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA