REKLAMA

Jak nie marnować żywności?

Przedpołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2020-12-23 10:00
Prowadzący:
Czas trwania:
32:28 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to jest przedpołudnie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu w imieniu swoim Małgorzaty Raczyńskiej, która zbada czy nie tego programu, a także Szymona waluty, które jest jego realizatorem naszym pierwszym gościem jest pani dr inż. Sylwia Łaba ekspertka Instytutu ochrony środowiska państwowego Instytutu badawczego dzień dobry dzień dobry witam państwa, a temat naszego spotkania dotyczy tego jak nie wpędzić wyrzuty sumienia w związku z marnowaniem żywności, Rozwiń » która zostaje nam po po świętach z reguły obfitych, gdzie poświęcamy wiele czasu na ich przygotowanie zastanawia mnie czy w roku 2020 w tym szczególnym pandemicznych, kiedy z odkryliśmy w domach, kiedy nasze wigilijne kolacje nie będą aż tak liczne myślę o gościach spowodują te wyrzuty sumienia czy może przyjmiemy po raz pierwszy od wielu wielu lat wariant totalnie oszczędnościowej generalnie nie będziemy kupować niczego na zapas bo, bo będziemy w okrojonych w okrojonym gronie też mamy świadomość tego, że tak wiele tego jedzenia nie potrzebujemy ma ja mam nadzieję, że tak się panie, ponieważ marnujemy bardzo dużo żywności jako pola bank, która przeprowadziliśmy na inne niedawno zakończyliśmy po ukazały się wyniki wynika, że w Polsce marnujemy prawie 5 000 000 ton rocznie, że mostu myślę, że pandemia spowoduje, że rzeczywiście ten wynik będzie mniejsze i wycinkowe jakieś niewielkie badania na to wskazują natomiast trudno powiedzieć dowiemy się kilka lat za rok za 2, kiedy powtórzymy badania i obejmiemy nimi również ten nietypowy jak pan powiedział rok to co dla jednych, czyli dla pani w mojej filozofii też dla mnie no jest jakimś jakąś normą, czyli niemarnowania żywności dla innych może być bardzo dotkliwie dotkliwe mianowicie dla wszystkich producentów, którzy teraz stoją w obliczu no takiego balansowania na granicy bankructwa niskie obroty oznaczają niskie marże szanse na przeżycie itd. do ma szereg implikacji nie tylko ta bezpośrednio związana z marnowaniem żywności bądź bądź, ale też z utrzymaniem wielu przedsiębiorstw jeśli ci, którzy z tego żyją, a mają chude tygodnie miesiące usłyszą, że jeszcze nawołujemy do tego by nie kupować nie nie znosić do domu tego co nie jest nam potrzebne są to mogę się delikatnie mówiąc jeszcze bardziej Rozlicz niestety w łańcuchu rolna żywnościową jest zależność przecięło ogniwa się ze sobą łączą i od tego ile my konsumenci kupimy ile zużyjemy zależy, o ile producenci tworzą, a od tego też zależy, jakie będzie zapotrzebowanie na produkty rolnicze na surowce, więc to jest taki łańcuszek zależności tak to wygląda natomiast, jeżeli my będziemy spożywali to kupowali wszystko spożywali wszystko to co kupujemy to wszystko będzie porządku natomiast duża część tego co kupujemy ląduje w koszu w systemie takim gospodarczym w Polsce pracujemy w takim systemie połączyli w zależności od tego jakie zapotrzebowanie rynku zapotrzebowanie konsumentów takie, a taka jest produkcja i wszystkie łańcuchy od tego zależą oczywiście, że nawołujemy do tego, żeby nie wyrzucali żywności, żeby nie wyrzucać dobrej żywności, żeby nie zepsuć jej, żeby nie trafiła do kosza, bo to jest to, czego wielu ludziom niestety brakuje i myślę że, gdybyśmy całą tą żywność, którą wrzucamy do kosza mogli zagospodarować powiela osób, które nie stać na żywność, które oraz często nie spożywają pełnowartościowych posiłków myślę, że mogliby nie chodzić głodni, że można by zagospodarować dobrze wykorzystać generalnie święta świętami, ale chyba właściwie każda rodzina w obliczu nadciągającego kryzysu niewątpliwie pandemia taki wywoła czy chcemy tego czy nie powinna chyba zweryfikować wydatki na konsumpcję konsumpcję tutaj w tym wypadku na myśli także kupowania żywności jak świadomie podejść do tego procesu jeśli chce się poprawić sobie te umiejętności wysoką ochronę środowiska właśnie rozpoczął drugą część projektu i tutaj mamy zadanie przeprowadzenia kampanii ta kampania się rozpoczęła oficjalnie 8grudnia kampania pod hasłem jedz bez zarzutu to, o czym pan wcześniej wspomniał czy bez wyrzutów sumienia bez zarzutu i pieniędzy i w tej naszej kampanii chcemy konsumentów łam mieć do tego, żeby się zastanowili do refleksji wyrwać z tej strefy komfortu, że przecież oni się nie nie przyczyniają do tego marnotrawstwa żywności jak ja rzucę tylko jedno jabłko czy kromka chleba to po to jest ale, przekładając to na stale na ilość osób to podaje nam prawie 3 000 000 ton wyrzucanej żywności przez samych konsumentów, czyli naszych Toma w związku z tym w tej kampanii proponujemy pewne rozwiązania edukujemy pokazujemy co robić, żeby tej żywności nie marnować i to co pan redaktor powiedział przed świętami często był taki szał zakupów wszystkiego dużo no przecież trzeba na bogato święta, więc apelujemy, żeby obejść do tego bardzo rozważnie przede wszystkim zaplanować zaplanować posiłki no zakładamy, że te święta będą nietypowe będą mniejszym gronie by trzeba zweryfikować dostosować się do tego mniejszego grona nie nie szykować takich ilości jak ma jak było w poprzednich latach, kiedy zjeżdżała cała rodzina ta poza planowanie posiłków należy sprawdzić co już mamy w domu, żeby nie dublować, żeby kupować kolejne paczki makaronu czy kolejne jego mleka, jeżeli już w domu, stając się w lodówce, więc sprawdzanie szafek lodówek o tym przygotowanie listy zakupów na jej idziemy na zakupy trzymajmy się tej listy nie kupujmy wszystkiego oczami, bo do 4 to jest ten czas, kiedy producenci handlowcy zachęcają nas jest mnóstwo promocji i jeżeli pójdziemy z listą będziemy trzymać tego kupować zgodnie z tym co nam jest potrzebne, bo na pewno odchodzimy nasze wydatki, czyli tutaj jednym z takich haseł w naszej kampanii jest właśnie jak być fit, czyli w tej sferze odchudzania wydatków związanych z mocy, aby nie kupować za dużo tej żywności, żeby potem nie zmarnować następnie, ale to przepraszamy się zatrzyma, bo mówi pani od tych 2 strategiach bardzo łatwo się wyraża artykułuje to, ale trudniej panuje nad pokusą, kiedy idziemy do sklepu i spróbujemy trzymać tej listy jeszcze trudniej taką listę skomponować, bo nie, bo nie usiedliśmy być może takie umiejętności kulturowo jesteśmy wychowani, że wnosimy do naszego domu wszystko co tylko się da, bo zawsze się przyda, bo permanentnie przecież w poprzednim wieku żyliśmy w deficycie żywności, która była dobrem luksusowym niestety pokutuje jeszcze dlatego wielu osobom jest trudno się dostosować, ale muszę panu powiedzieć duża, że podziała jak ktoś próbuje po to, rzeczywiście działa i do tego nakłaniamy, żeby próbować małymi krokami dążyć do celu i rzeczywiście to nie jest wielka filozofia zrobienie listy sprawdzenie szafek zrobienie tę listę zakupów potrzebny oczywiście trudniej jest się oprzeć w sklepie, kiedy jesteśmy już na tych zakupach dlatego nie można jeszcze do sklepu głodnym o tym trzeba pamiętać, bo jeżeli jesteśmy głodni kupujemy dużo więcej żywności, a także idziemy do sklepu po mamie Tereni z listą i pilnujemy się tej listy staramy się kupować to znaleźć, jeżeli już się zdarzy, że popłynęliśmy, że trochę więcej kupiliśmy, iż trzeba było to starajmy się to żywność wykorzystać, nawet jeżeli nie mieliśmy zaplanowanych pewnych potraw przerób my albo za zaprośmy zachowajmy w jaki sposób, żeby nie zmarnować tej żywności no bo okazuje się, że miała miejsce na zaplanowane posiłki pociąg do sklepu kupiłam dużo więcej i to będę robiła kolejne posiłki no, jeżeli to jest taka żywność, która może dłużej pospać są produkty która, którym nie kończy się data ważności to o może poczekają 23 dni czy nawet 5, ale czasami są produkty, które mają krótkie terminy przydatności do spożycia, więc trzeba je zagospodarować także nie zostawiajmy tego gdzieś tam na końcu w lodówce czy szafce, żeby się nie zepsuło o tym trzeba pamiętać tutaj kolejne takie działania zasady, które nam w tym wszystkim pomogą to jest chociażby czytanie etykiet czytanie etykiet czytanie tych dat ważności to pozwoli pani że, ponieważ otwieramy tym samym nowy wątek wrócimy do niego już po informacji Radia TOK FM, które teraz państwo naszego gościa też zapraszam pani dr inż. Sylwia Łaba ekspertka Instytutu ochrony środowiska państwowego Instytutu badawczego informacji za chwilę jesteśmy państwem ponownie kłaniam się już po informacjach pani dr inż. Sylwia Łaba ekspertka Instytutu ochrony środowiska państwowy Instytut badawczy jest z nami dzień dobry dobre pani doktor pani zdradziła nam w pierwszej części naszej rozmowy te fundament fundamenty strategii jak nie marnować żywności, czyli mówiliśmy na razie 2, a może do tego się to wszystko ogranicza, ale do tego przejdziemy nie ma pani otworzyła trzeci wątek dotyczący sprawdzanie etykiet pierwszą jest staranne planowanie rozsądne planowanie, a później trzymanie się konsekwentnie listy zakupów, którą robimy, ale nie przejdziemy do etykiet do dat ważności to takie pytanie natury ogólnej czy ktoś policzył ile Polacy marnują żywności w ciągu roku tak my życzyliśmy projekcja, które zrealizowaliśmy w UE oraz komfort lampami Instytut ochrony środowiska szkoła główna gospodarstwa wiejskiego przeprowadziła badania oprócz tego jeszcze konsorcjum była federacja polskich banków żywności krajowy ośrodek wsparcia rolnictwa i polskie Towarzystwo technologów żywności, więc pan sam widzi jest to bardzo silna grupa badania trwały 18 miesięcy czy ta pierwsza część projektu pierwsza faza trwała 18 miesięcy same badania trwały kilka miesięcy, a musieliśmy się pani przygotować opracować metodykę definicja i i przeprowadziliśmy, na podstawie których wyliczyliśmy, że w Polsce ma mieć się prawie 5 000 000 ton żywności rocznie dokładnie 4 841 000 ton i z czego najwięcej marnują konsumenci, bo aż 60% z tej liczby oczywiście wszystkie ogniwa są odpowiedzialne za o nich dba o jakiejś mniejszej lub większej części również przetwórstwo i produkcja mają po 15% z tej z tej fali natomiast handel około 7 i transport gastronomia w granicach 1 powyżej 1%, mimo że bardzo kompleksowo podeszliśmy do tych badań przebadaliśmy wszystkie ba od pola do stołu to zdajemy sprawę, że te dane nie są kompletne, że nie przebadaliśmy 100%, chociaż przetwórcy, a że niektóre wyniki np. gastronomi mogą być niedoszacowane niedoszacowane wynika to trudności przeprowadzenia tych badań, ale już opracowana metodyka opracowano definicję przetarte szlaki pozwolą na powtórzenie mam nadzieję tych badań i jeszcze raz przebadanie, niemniej jednak jak rozpoczynaliśmy badania to było urzędniczej niezagospodarowany, więc od początku do końca musieliśmy ten proces ten proces przeprowadzić i mamy wynik jest to pierwsze tego typu badanie pierwsze wyniki w Polsce, ale pan jest porażająca, a czy pytaliście państwo także konsumentów oni składali deklaracje jak prowadzą swoje gospodarstwo domowe pod względem żywności kupowania i u ba użycia tak tymi badaniami zajmowała szkoła główna gospodarstwa wiejskiego w UE i były badania jakościowe i ja i ilościowe i w kwestionariuszu ankiety było po ponad 1000 osób przepytanych właśnie ono świadomości umorzenie postępowania z żywnością natomiast były też na grupie około 500 osób przeprowadzone badanie przeprowadzone badania ważenia przez gospodarstwa piec około 500 gospodarstw domowych dostał uwagi dzienniczki przez tydzień prowadził ważenie żywności, którą wyrzucają także są to bardzo wiarygodne dane tak zastanawia mnie czy 30 przeprowadzone badanie jest na zasadzie deklaracji to jednak nie są to dane upiększą one, bo każdy z nas chce wypaść jak najlepiej niejako ten, który żywności marnuje w tym wypadku tylko jako ten który, który tego nie robi akty prawa i to jesteś dla nas jakaś tak jakieś takie światełko tunelu duża konsumenci zawsze do tego przyznać to znaczy, że to, że wiedzą, że to jest złe prawa, ale poprawa nawet wyszła jakaś delikatne rozbieżności w niektórych aspektach w tym to był co deklarowali konsumenci, a wyszło badania także no to, aby nie tylko konsumentów dotyczy to w każdym obuwia był ten problem, że badani nie chcą przyznawać do kosza wyrzucają, żeby los zdaje się wydaje, że jego nie chcecie albo jakimś bardzo minimalnym stopniu, ale dotyczy nas wszystkich ja staram się nie wyrzucać żywności z racji świadomości, jaką mam natomiast nie mówią, że się to nigdy nie zdarza czasem się zepsuje prawa ktoś pozostanie gdyż, ale są sporadyczne sytuacje natomiast rzeczywiście, przekładając na salę na ilość konsumentów no i wychodzi nam koszt 3 000 000 ton rocznie to przejdźmy do tego trzeciego etapu właściwego planowania, czyli sprawdzanie etykiet co w związku z tym związku z planowa ze sprawdzaniem etykiet przede wszystkim musimy rozróżniać te etykiety znaczy różnica potrafić czytać mamy 2 rodzaje dat na żywności data minimalnej trwałości i jest napisane najlepiej spożyć przed to znaczy, że ten produkt najlepiej spożyć przed tym terminem, ale prawdopodobnie nic nie stanie, jeżeli spożywamy po dotyczy to przede wszystkim produktów suchych kasz makaronów mąki herbaty są produkty, które najlepiej spożyć przed debatą, jaką producent ma etykiecie umieszcza natomiast, jeżeli były dobrze przechowywane w ziemię sprawdzimy organoleptycznie i nic nie jest możemy również po herbacie spożyć natomiast drugi termin to jest termin przydatności do spożycia i tam mamy informację należy spożyć do oznacza, że bezwzględnie należy spożyć do daty i że po tej dacie produkt może być niebezpieczne dla naszego zdrowia, więc żonie nie polecałabym już po tej dacie spożywać to najczęściej na czele ścięta ta data dotyczy produktów świeże jogurtów kefirów mięsa wędliny takich, które mają ten termin przydatności do spożycia krótki wczytując się w państwa opracowanie wczytując się też państwa raport zastanawia mnie właściwie dziwi albo nie dziwi jak niewielkie pojęcie mamy o tym jak właściwie przechowywać żywność państwo podajecie dość szczegółową receptę co, do której szuflady w jaki sposób pakować przechowywać myślę, że niewiele osób o tym wyłapując wszystko jak leci najlepiej na 1 półkę tak to prawda zasady przechowywania żywności są bardzo ważna znajomość ich może uratować żywności wiele żywności i może też oszczędzać znam i pieniędzy i oszczędzić nasze środowisko oczywiście nasz ze względów zdrowotnych dla naszego zdrowia i bezpieczeństwa też powinniśmy odpowiednio przechowywać żywność przy, jeżeli chodzi o przechowywanie żywności to mamy takie 3 zasady główne, a mianowicie sposób przechowywania, czyli miejsca przechowywania fas i temperatura i pół w zależności od produktu powinniśmy się tych pilnować tych 33 czynników co, gdzie przechowujemy nie możemy też wszystkiego składać do lodówki mamy taką tendencję i takie wyobrażenie wielu konsumentów Marze najlepiej żywność przechowuje w lodówce albo tam, gdzie jest zimno prawda natomiast nie wszystko nie każdy produkt lub lodówkę pomidory awokado banany cie minut nie przechowujemy w ramy takich produktów lodówki, bo one jeszcze szybciej psują poza tym, jeżeli chodzi o o miejsca przechowywania, które produkty jak Oliwa też nie nie można jej nie powinniśmy wkładać do lodówki, ale Oliwa musi mieć np. ciemno, czyli nie może też spać na oknie w związku z tym są takie różne wymagania do tych produktów, która spowodują, że te produkty możemy dłużej przechowywać one będą bezpieczne dla mam się czasami wydaje, że możemy określić organoleptycznie albo wizualnie czy to się dobrać niedobre i też mamy najlepszą wiedzą jak przechowywać dla nas najlepszą informacją informacja na etykiecie i producenci podają, gdzie w, jakim miejscu, jakiej temperaturze i w jakim czasie możemy przechowywać Żywno natomiast, jeżeli są produkty obiadowe posiłki coś to mam zostało, bo wiadomo, że najlepiej przechowywać to w lodówce musimy pamiętać, że produkty możemy przechowywać takie gotowe ugotowane dania możemy przechowywać dwa-trzy dni grobowca natomiast, jeżeli wiemy, że w ciągu 2 Czarni tego nie wiemy to dobrze jest zamrozić je w zasadzie większość produktów możemy narazić lekarza z kolei np. produkty, które zawierają świeżą śmietanę czy ryby powinny być one tego samego dnia najpóźniej na drugi dzień to jeszcze produkty lodowca powinny być przechowywane ma najlepiej w pojemnikach zamknięte po pierwsze, żeby nie przychodziły też zapachami między sobą po drugie, żeby też nie było jakichś wycieków, żeby coś z nimi działo, jeżeli chodzi o lodówce to na głównych Ukah przechowujemy produkty, które wymagają wyższej temperatury, bo tam jest być gorsza temperatura, czyli np. produkty z uchwalone produkty mleczne, jakie jogurt czeka firmy, które zbyt niska temperatura zabija też te bakterie, które dla nas są dobre ich występ czują, że mleko natomiast wszelkie produkty takie gotowe dania obiadowe na środkowych półkach na dole przechowujemy mięso owoce warzywa mięso powinno być przechowywane w temperaturze operator 3 stopni także mniej więcej tak powinniśmy to rozkładać w lodówce nawet jak przechowuj przechowujemy olej co wysoki, że jakiś słoik i z domami otwartymi pozwoli pani, że wrócimy do naszej rozmowy po informacjach garść praktycznych porad dziś, zwłaszcza w okresie przedświątecznym i też właśnie powiemy o tym co zrobić z tym, kiedy mamy jednak pełną lodówkę i przesadziliśmy z zakupami podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia dr inż. Sylwia Łaba ekspertka Instytutu ochrony środowiska państwowy Instytut badawczy jest z nami informacje z EFIS jesteśmy ponownie już po informacjach chciałbym ponownie przywitać panią dr inż. Sylwię AB ekspertkę Instytut ochrony środowiska państwowy Instytut badawczy dzień dobry dobre pani doktor no zdarzyło się poszliśmy bez opamiętania kupiliśmy nie trzymaliśmy się listy poza tym była ona źle sporządzona lodówka jest pełna gości jak na lekarstwo stosujemy się do obostrzeń wynikających z opublikowanego we wtorek precyzyjnie zresztą rozporządzenia co z tym wszystkim teraz zrobić no na pewno nie wyrzucać no cóż proszę państwa zdarza się każdemu zdarza poza tym różne czynniki ważne wpływają goście mieliby nie dojechali, bo co się wydarzyło itd. i trzeba kompletność zagospodarować najlepiej jak możemy, żeby nikt nie trafiało do kosza oczywiście dużą część ludności można za mrozu i w zasadzie jest to jedno z lepszych metod utrwalania żywności w zasadzie to chyba nie ma ograniczeń, jeżeli chodzi o wrażenia może nie wszystkie produkty potem po rozmrożeniu wyglądają, jakbyśmy chcieli, ale generalnie możemy dużo produktów można żyć oczywiście trzeba odpowiednio przygotować zapakować do tego mrożenia i korzysta z Zambrowa część produktów możemy zostawić lub wcale tak jak mówiłam dwa-trzy dni nie dłużej natomiast możemy się też dzielić do tego też zachęcamy państwa, bo wiem, że pytanie często popularne w naszej kulturze, bo boi, ale nie wiem w krajach Europy zachodniej to to dość powszechna metoda tak u nas wielu powodów myślę, że jeszcze nie nie zakorzeniona dość głęboko proszę zwrócić uwagę zawsze chciałem się precyzyjnie wyrazić zarazem też poprawnie dla niektórych to jest sprawą honoru bądź też nawet upokorzenia, że przyjmuje żywność od kogoś bo, bo sama tego nie ma, bo na to nie stać, ale niektórzy też robią to bo, bo nie chcą, żeby żywność marnowała nie jesteśmy do tego zwyczajni tak to prawda, ale jest coraz lepiej muszę panu powiedzieć duża coraz więcej dostaje informacji i o tym, że to, że to w Polsce coraz lepiej funkcjonuje mamy już wielu miastach Jadłodzielnia, czyli takiej lodówki, która do, których można zamieść dobrą po zaznaczam dobro nie Pupą świeżą żywność, która ma została zapakowano ktoś sobie odbierze zaletą tego jest duża, że ktoś może przyjść odebrać i my nie wiemy, jeżeli włożyć tutaj lubuskie, kto ją czuję bardziej komfortowo, bo pojedynkowi to też, jeżeli rzeczywiście to jest problem ale, ale coraz więcej ludzi dzieli się też na forach społecznościowych fora żyją jest dużo grup, która się o, na których ogłaszają się użytkownicy mają do oddania po imprezie zostało inne zdanie, że mają zrobili zadłużona mogą się podzielić możemy oddawać też do różnych instytucji użytku publicznego oraz wspierają osoby bezdomne osoby w trudniejszej sytuacji oczywiście takim prywatnym osobom jest trudniej no to ja pojadę z 2 setkami sałatki czy jakąś grupą tą może być trudniejsza ale, ale też fora internetowe i Jadłodzielni coraz lepiej działają rzeczywiście powstał też zaczyna rozwijać i po to, prawda, że to jeszcze dla wielu osób jest sprawa honoru, ale coraz coraz lepiej też do tego podchodzą stąd też nasza ta edukacja kampanie społeczne, żebyśmy siedzieli wierzą, że mamy też taką możliwość dzielenia się poza tym nie chodzi tylko osoby, która nie stać na jedzenie, ale czasami też muszą się podzielić z bliskimi rodziną zadzwonić do siostry słuchaj gotowali obiad jeszcze nie to ja się z tobą podziela moją gotowałam dużo im się zepsuje, a innym razem może tą drugą stronę działa także chodzi o to żeby, żeby uruchomić procesy niemarnowania, żeby szukać rozwiązań, żeby nie wyrzuca z tej żywności, ale rzeczywiście w wielu miastach no pandemia to troszkę ograniczyła wielu miastach też były takie akcje chociażby w Krakowie rozdawania żywności ludzie przynosili nadmiar żywności oddawali i właśnie osoby wolontariusza do Ewy zawodzili to odbierali czy odbierali i założyli to właśnie do różnych ośrodków pomocy społecznej o niestety właśnie w związku z pandemią niektóre działania troszkę ograniczyła z kolei nasze lepiej rozwijają także myślę, że tutaj jest wiele miejsca do do działania można i można działać jak pani zdaniem funkcjonuje kwestia niemarnowania żywności już trzymają się tego terminu w tej przestrzeni edukacyjnej tak by od dziecka kształtować taki taki nawyk no wiele zależy od nas rodziców jak my do tego praca, ale też myślę do tego o tym w jaki sposób szkoła też w tym procesie edukacji dziś świadomie uczestniczy w kształtowaniu tego typu postaw tak nasz partner banki żywności prowadzi takie zajęcia szkolenia o dla szkół takie projekty mają, do których zgłaszają się szkoły i oni już na etapie właśnie szkół podstawowych prowadzą takie takie zajęcia takie kursy i edukację właśnie jak zdrowo odżywiać jak gospodarować żywnością na kierunku tego nie marnowania i nawet już pierwsze starania o to żeby, żeby wprowadzić jako takie nauczanie podstawowe jako jeden z przedmiotu w szkole i uważam, że to bardzo dobra idea jest, ponieważ to właśnie nasze pokolenia nasze następne pokolenia nasze dzieci też z 1 strony my musimy zostawić tam Planete w jakieś śmiałe dobrej formie, a z drugiej strony to oni będą mieli jeszcze trudniej, bo co to wszystko rozbija świat idzie do przodu żyjemy coraz szybciej i gdzieś w tym wszystkim umykają takie podstawowe zasady właśnie chociażby ja szanowania się w Powsinie wyrzucania jej i jest bardzo ważne aspekty i w kontekście tego wykorzystania żywności właśnie takiego zdrowego odżywiania wykorzystania tych surowców produktów, które mamy wybierania dobrych produktów wybierania dobrej żywności takiej to właśnie to, że brak nam świadomości brak nam wiedzy jest jednym z elementów tego, że marnujemy dużo żywności, że nie wiemy po żywnością zrobić nie wiem, jaką żywność jak wybrać zepsucia żywności jest głównym powodem marnowania żywności, ale dlatego ta żywność psuje po pierwsze, poprzez uczyliśmy te właśnie termin przydatności nie sprawdzamy dat, a po drugie, bo być może źle ją przechowywaliśmy potrzecie Pomorze kupiliśmy żywność złej jakości, więc ta wiedza jest ważna i jak będziemy uczyli dzieci to jest szansa, że w przyszłości te 16 pań malowało się mniej pani odwoływała się do badań danych ile Polacy marnują żywność, który kraj europejski jest liderem w niemal Nova New, czyli robi to najlepiej zdecydowanie te kraje skandynawskie oni oni są niewiele bardziej zdyscyplinowani morza pasz i właśnie tam edukacja jest dasz na dość wysokim poziomie, bo nie ma z 1 strony przypisaliśmy ten poziom marnowania też poziomowi dobrobytu, czyli te bogate kraje rzucają więcej poniekąd tak jest, ale z kolei kraje mamy z tym fantem wyjątkiem, że rzeczywiście tam Norwegia Finlandia oczywiście tam się marnuje też żywności, pomimo że ich stopa życia ich zasad i dobrobyt też jest na wysokim poziomie my należymy do czołówki rozumiem europejskiej niestety z drugiej strony tabeli nie my jesteśmy pośrodku uczelnie nie jest tak, ale nie możemy się cieszyć bo, że nie jest dziś najdalej za nas w Europie zachodniej Europa zachodnia Francja Niemcy Holandia wydawałoby się, że to społeczeństwo bardzo świadomy tak i jeżeli chodzi o Holandii tam od wielu lat powiatowi są badania od 10 lat już jest ta edukacja społeczeństwa, a w kierunku niemarnowania żywności rzeczywiście poczynili ogromne w NBA rzeczywiście tam jakoś nie pamiętam liczb ale, ale tam skala marnowania żywności z zmniejszyła się natomiast mama warstwą stan w Ustce dziękuję pani bardzo za rozmowę dr inż. Sylwia Łaba ekspertka Instytutu ochrony środowiska państwowy Instytut badawczy był moim państwa gościem dziękuję ślicznie, że wszystkim dobre w całych świąt, lecz także rozsądne, jeżeli chodzi o zakupy żywnościowe jest powoływanie Poka posiłku państwa zapraszamy na informację dziękuję pani bardzo to jest przedpołudnie Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA