REKLAMA

Jak bardzo ucierpiała branża gastronomii podczas pandemii?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-12-27 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:53 min.
Udostępnij:

Ekonomiczne konsekwencje pandemii. Koronawirus postawił pod ścianą wielu restauratorów. Ilu z nich poradziło sobie w tym ciężkim czasie? Ilu było zmuszonych zamknąć swoje restauracje?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
obie niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo naszym gościem jest Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry dzień dobry państwo z reguły w czasie świąteczno-noworocznym w cyklu niedzielny obiad rozmawiamy o tym co przyjemne trendach kulinarnych podsumowujemy rok co nam przeniosły też snujemy prognozy co przyniesie kolejne, ale musi przyznać sytuacja na tyle trudna, że raczej optymizmem nie Rozwiń » powieje z naszej z naszej rozmowy to wszystko w związku z ekonomicznymi konsekwencjami pandemii koronawirusa tym kolejnym lockdownem, a co za tym idzie cierpieniami ekonomicznymi nie tylko także społecznymi również branży gastronomicznej pan jest w stanie podsumować jak to w tej chwili wygląda na tym froncie bardzo cierpi branża, którą pan reprezentuje tak znaczy to właśnie dobry okres, bo to jest grudzień możemy podsumować ten 2000 dwudziesty rok, kiedy pamiętam początek roku, bo też sam jestem restauratorem, kiedy 13marca z tego naszego ja bym powiedział olimpijskiego biegu przepięknych wzrostów gastronomi i turystów, którzy też cały czas odwiedzali polskie miasta dowiadujemy się 13marca panie redaktorze może zamykamy się tak zamykamy się i to zamknięcie trwał 2 miesiące wtedy jak wszyscy pewnie pamiętamy mieliśmy około 700 zachorowań dziennie na koronawirusa nie chcę mówić, że jestem Polakiem mądrym po szkodzie, ale trzyma się wtedy zamknęliśmy naprawdę nie wiem chcielibyśmy chcieliśmy być chyba tacy najlepsi w tych statystykach, że Polska się obroni przed pandemią, a to spowodowało piszmy programy pomocowe i te programy pomocowe, bo wtedy tylko na podstawie kryterium obrotów spadku obrotów Ministerstwo Finansów odroczyła nam wtedy fiskalizacji online kas fiskalnych no i trwaliśmy nie myślę, że większych przedsiębiorców poradziła sobie ci coś otrzymali dofinansowanie nieźle, ale nadszedł 17 października ja nazywam to i taką takim drugim lockdownem, kiedy rząd wprowadził ograniczoną ograniczony czas funkcjonowania lokali gastronomicznych do dwudziestej pierwszej no 80% wpływu lokali też znakomitej większości lokali to jest od 1920 czwartej, czyli wtedy, kiedy po pracy i idziemy na kolację no i co się stało już obroty spadały już traciliśmy płynność finansową i 26października do dzisiaj wchodzimy kolejny lockdown, który trwa do dzisiaj no i co się dzieje tarcze pomocowe są oparte tylko PKD wiodące PKD czy niema tu tylko spadku obrotów nowo otwarte firmy nie otrzymały proszę państwa złotówki, jeżeli chodzi o wsparcie finansowe, bo rząd twierdzi, że ten otwarty firmy do Boga nie mają szans na przetrwanie, ale myślę, że mają szansę na przetrwanie, ale też powinny być równo traktowane nowej tarczy pomocowej 60 i PFR 2 nie mamy hoteli nie mamy dystrybutorów gastronomicznych nie mamy wypożyczalni sprzętu gastronomicznego czy też lokali, które produkują żywność i sprzedają od razu lokalach wszystkie te te firmy dostały pominie to jest nie ukrywam wielka tragedia jak mówię w październiku, że nie mamy płynności finansowej branży tak teraz panie Przemysławie mogę powiedzieć jesteśmy w zapaści finansowej branży gastronomicznej zapaści finansowej setki tysięcy ludzi stracą pracę i myślę, że około 15 000 lokali gastronomicznych nie otworzy się już w nadchodzącym 22001. roku państwo pan w stanie opisać jak szeroka branża gastronomiczna w Polsce ile tysięcy lokali ono obejmuje branża gastronomiczna to jest może bowiem tutaj dane przy sprzed pandemii to jest 76 000 lokali gastronomicznych i prawie 1 000 000 ludzi aktywnie zatrudnionych tylko w tej branży do tego dochodzi branża hotelarska też zamknięta mamy w branży fitness branżę turystyczną i branży wydarzeń konferencyjną targową we wszystkich tych branżach gastronomia, więc możemy powiedzieć, że to jest około 3 000 000 ludzi, ale samej branży gastronomicznej to jest 1 000 000 osób a jakie obroty branża generuje sprzed pandemii dla produktu krajowego brutto dostarczaliśmy około 45 miliardów złotych są różne dane, ale myślę, że ta jest taka najbardziej precyzyjna obecnie branża Gastro liczne notuje prawie 80% spadku sprzedaży, ponieważ tylko około 20% lokali funkcjonuje w tradycyjnych lokali w znanych z wywozu czy zgrabnego, czyli tych wszystkich Drive fru no i tych tradycyjnych lokali, które produkują suszy czy produkują pizze to te lokale działają w pandemii, ale też zaledwie 20% tych prawie 80 000 miejsc pracy część restauratorów zapowiada, że w momencie, kiedy nie zostanie ogłoszona zostanie głos, bo inaczej wejdzie w życie rozporządzenia, które już wiele wiemy no zamierza otworzyć swoje lokale niezależnie od konsekwencji pan słyszał o tej o tej akcji tak słyszałem nie dziwię się bo, bo wściekłość społeczna jest mocna i wściekłość przedsiębiorców też mamy na to wiele dowodów nasza izba wystosowała do Ministerstwa Finansów ministerstwa rozwoju panie redaktorze chyba 8 petycji to są naprawdę merytoryczne dokumenty co powinniśmy zrobić dla branży no ja wiem, że przedstawiciele rządu ministerstwa czy czytają tę petycję możemy otwierać lokale natomiast jesteśmy wszyscy całe społeczeństwo przestraszone nie tylko w Polsce nie mamy turystów, więc to, że otworzymy lokale przed sylwestrem to one na pewno zapełnią bo, bo jesteśmy zmęczeni siedzeniem w domu no mamy obecnie obostrzenia restrykcyjne z uwagi na na panującą badanie i ja raczej bardziej bym celował temat, żeby wypracować wspólnie z rządem i jako zintegrowana branża gastronomiczna w ramach naszej Izby gospodarczej strony polskiej rozwiązania pomocowe dla nowo otwartych firmy za chwilę w przyszłym roku jednolity podatek 5%owy podatek VAT dla gastronomii i napoje na jedzenie to są ważne rzeczy jednolity protokół sanitarny, który cały czas nie mamy dziś za zasłania, że nie mają czasu dla nas, a my mamy takie gotowe rozwiązania czy też nie rozumie, dlaczego Ministerstwo Finansów nie może przesunąć obowiązku fiskalizacji online np. na czerwiec czy grudzień przyszłego roku 2021 Ministerstwo Finansów twierdzi, że będzie miał większą kontrolę nad fiskalizacji transakcji też bardzo błędne stwierdzenie bo kiedy finalizujemy transakcję, kiedy nabijamy na pos bez względu uczelnie online, czyli z oględzin natomiast dzisiaj przedsiębiorca, który ma wydawać na kasy fiskalne panie redaktorze ona zapewnić środki finansowe na wynagrodzenia dla pracowników i ma zapewnić pieniądze na czynsz najmu, żeby nie było eksmisji lokalu to są tematy ważne ważkie dla branży, a nie wymiana kas fiskalnych, kiedy mamy zamknięty lokal, kiedy ludzie są na postojowym albo źle nie pracują w lokalach, bo są zwolnieni, a ministerstwo się bardzo tak powiem uparcie dąży do tego, że do końca roku mamy wymienić gaz co powiem więcej jeszcze minister finansów pan Kosiński my mówi RMF je innym przepraszam, ale mówi winnej stacji radiowej, że możemy my, że możemy wnioskować o przedłużenie wymiany na przyszły rok to samo ministerstwo mówi przez Twittera to są jakieś takie dziwne historie, bo wystarczy wydać rozporządzenie oczywiście naczelnicy urzędów skarbowych lokalnych odrzucają te podania o zmianę terminu, ale proszę proszę jeszcze wytłumaczyć, dlaczego mamy mieć kasy fiskalne, kiedy przychody są 0, bo lokale przez rząd są zamknięte i z tego wszystkiego, o czym teraz mówię o tych pominiętych hotelach tarczach kryzysowych o pominiętych wielu PKD to powoduje to szczepy społeczną ludzie chcą wychodzić na ulice chcą pomimo rozporządzeń otwierać lokale nie dziwię się temu my nie będziemy przeszkadzać natomiast ja myślę, że takie 4 projekty, które powinniśmy wspólnymi siłami jako cała branża powinniśmy lobbować negocjować z rządem to jest stawka VAT to jest uruchomienie pomocy finansowej dla nowo otwartych firm ogólnopolski protokół sanitarny, żeby mogli normalnie funkcjonować i być może znowu, łącząc siły proces tworzyć programy wywozów nie poprzez znane portale, które biorą nawet 30% prowizji od dostarczonego jedzenia myślę, że to musimy łączyć siły i zrobić porządek, bo to jest bardzo dużo to w zasadzie zabieranie całego zysku gastronomii właśnie w tej prowizji to ja chciałbym, żebyśmy zatrzymali się na chwilkę nad tym protokołem pochylili się nad tym protokołem, który przed chwilą powiedział, jakie powinny być główne założenia tak by też przestrzegać zasad, które nie nie spowodował spowodowałyby eskalacji pandemii samej, ale też pozwoliłyby rzecz branży gastronomicznej choćby jakieś nie wiem 3 główne punkty pewnie macie jako branża już sprecyzowane 3 główne punkty oczywiście znamy to jest są powszechne punkty czy zachowanie dystansu społecznego maseczka dezynfekcja natomiast wiele innych punktów, które musimy przestrzegać, żeby strona funkcjonowała to jest to, jakie mamy normy higieniczne na sali, jakie normy higieniczne muszą przestrzegać kelnerzy barmani czy w przypadku lokali samoobsługowych mamy 27 punktów covidowych, które mogą być bardzo dobrym wyznacznikiem skomplikowanego protokołu sanitarnego jak np. też zmiana odzieży i jak długo mamy nosić te maseczki nie możemy ich nosić całymi dniami, bo po prostu nie ma sensu, bo mamy dbać o zaplecze AJA letni natomiast to co chcę podkreślić mamy te dokumenty wysłaliśmy do GIS-u nie mamy odpowiedzi nie wiem na co czekamy, bo im wcześniej wypracujemy protokół ten protokół sanitarny i stworzymy regularny system kontroli lokali i nie będą te kontrole obarczone grzywnami i ja osobiście nie mam z tym problemu, bo jeżeli umawiamy się na coś i mamy otwarte lokale to musimy tych zasad gry przestrzegać ja tak jak wychodzę z takiego założenia i koledzy w izbie gospodarczej nadal musimy ten protokół zatwierdzili się go wdrażać w tych kilkudziesięciu tysiącach lokali gastronomicznych jeśli nic nie zmieni czego, czego nie życia ani branża nam Polakom pańskim zdaniem ile osób pozostanie bez praca, a których kwalifikacje związane są branżą gastronomiczną myślę, że czeka na redukcja zatrudnienia około 25% notuje tak mówiliśmy, że w branży pracowało przed pandemią 1 000 000 ludzi to myślę, że około 250 000 ludzi niestety straci pracę, bo nawet po otwarciu lokali będą dużo mniejsze obroty w lokalach no to oznaczać będzie mniejsze zatrudnienie jak ja bym podkreślił, że też tak no jesteśmy w takiej biedzie można powiedzieć mówi się, że ta bieda lubi Towarzystwo, ale tak samo też mówi przeciętności i ja myślę, że nasza branża nie jest przeciętna w żadnym żadnym momencie jesteśmy kreatywni innowacyjni myślę, że dostarczamy też wiele pozytywnych wspomnień wzruszeń naszym gościom i chciałbym powiedzieć nie będą broń Boże ani i ja osobiście ani nasza izba w opozycji do rządu natomiast nie pozwolimy, aby takie ograniczone poglądy albo brak wiedzy specjalistów, którzy zasiadają w ławach sejmowych i stanowią takie trochę niepraktyczne przepisy, lecz blokowali nasze możliwości rozwoju naszej branży my oferujemy uparcie i konsekwentnie naszą pomoc w pragmatycznych i merytorycznych rozwiązaniach dla branży i piszemy petycje panie redaktorze, dlaczego piszemy bo kiedy wyciągniemy będziemy cytować w mediach, o co wnioskowaliśmy, żeby branża przetrwała, jakie rozwiązania proponowaliśmy, żeby branża mogła funkcjonować mówimy o trzeciej fali pandemii natomiast my nie możemy w nieskończoność jako gość lokali czy konsumenci siedzieć w domach i tak samo nie mogą nie może siedzieć 1 000 000 ludzi zatrudnionych w tej branży w domach poza tym wszystkim chcę powiedzieć jeszcze, że są takie miejsca gastronomiczne, które nie były ani 1 dnia zamknięte np. pociągi Wars będą liną tam cały czas Gastro funkcjonuje weźmy kasyna kasyna jest gastronomia wiemy drinki są nawet podawane potrawy one cały czas funkcjonują z ja też chciałbym zapytać, dlaczego te branże czy te segmenty dla strony funkcjonują, a my np. restauratorzy bary są zamknięte nie rozumie tego no mamo mogę powiedzieć, że nie monopol państwa ma otwartą astronomię, a przedsiębiorcy komercyjni prywatni są zamknięci dziękuję panu bardzo za te rozmowy życzę wytrwałości w obronie całego środowiska całej branży Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej moim państwa gościem bądź ponad wszystko dobrej myśli no bo pozbyć złej wszystkiego dobrego widzenia dziękujemy bardzo państwu zapraszam na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA