REKLAMA

"Jeżeli w styczniu nie ruszy pomoc od rządu, wiele restauracji upadnie"

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2020-12-28 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
15:14 min.
Udostępnij:

- Nie mamy pewności, kiedy branża gastronomiczna dostanie wsparcie państwa. Restauratorzy bardzo liczą na wsparcie państwa - o obostrzeniach, absurdach z nimi związanych, rządowym wsparciu dla przedsiębiorców mówiła Agnieszka Małkiewicz - Prezes Zarządu FOR Solutions

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 4 to jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobra dziś naszym gościem jest pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu for Solutions głos restauratorów w magazynie EKG dzień dobry dzień dobre czy święta pomogły branży gastronomicznej na pewno bym to czas zamówień świątecznych i przez biły się restauracje na jedyną możliwą dzisiaj oknie, czyli o winie i święta na wynos, więc cały grudzień to był czas Ofer inna restauracja Rozwiń » projekt wcześniej się nie zajmowały jedynie robiły imprezę czy przyjaciel z pieczy masowe u siebie teraz przestawiły się na serwowanie z ich doświadczeń i dań już na miejscu w domu przy stole u swoich gości coś wiemy o skali tej działalności tego biznesu czy jeszcze za wcześnie, bo wtedy, gdy rozmawialiśmy o tych pierwszych zamknięcia ach, najczęściej pojawiają się takie wskazanie, że ta oferta na wynos to jest 10% tego co restauracja zarabiają, goszcząc u siebie klientów można mieć nadzieję, że ta organizacja świąt to było jednak więcej niż 10% tak robiliśmy kolację przed dziwią takie wideo kolację spotkania przy stole restauratorów, gdzie rozmawialiśmy z nimi o tym co się dzieje ich restauracjach i niektórzy mówili, że ludzie nie nieco lepszy jest tylko 50% inni też nie jest taki czas, kiedy są w stanie zarobić, chociaż koszty, ale proszę zwrócić 9%, czego w porównaniu z grudnia 1000% tak tego co było w grudniu ubiegłego 2 tysięcznego dziewiętnastego roku, więc tak naprawdę nawet w tym najlepszym miesiącu, jeżeli chodzi o czas się na zimowy nie był nie są w stanie zarabiać na koszt również nie tylko koszty stałe również koszty zmienne, czyli pracowników, więc jak rozumiem tak jest lepiej niż bywało w tych najtrudniejszych momentach zamknięcia no tak tylko proszę zwrócić uwagę, że grudzień, więc często miesiąc restauratorzy zarabiają na 3 kolejne, czyli styczeń luty marzec, które często są słabe i także absolutnie nie jest optymistyczna, bo jeżeli nawet nie zwraca zwróciły się po grudniu koszty, o czym mu się, jeżeli media kolejne 3 miesiące możemy jeśli chodzi o kolejne 3 miesiące to będziemy rozmawiać o pomocy, którą ta rola państwa tak wszyscy na to litu i Redla czy są 2 kwestie pierwsza jest taka że chodzą słuchy, że w końcu w styczniu zostaną wypłacone tarcze problem jest taki, że naprawdę używa pani sformułowania chodzą słuchaniem tej pewności nie ma, że pani zapewnienia, które publikowane są na rządowych stronach oraz wypowiadane przez polityków nie jest już kwestia wiary tylko po prostu obserwuje i my w ogóle branży obserwujemy co się dzieje, więc od października 1000 podano obietnice, więc 8 one trzymają przy nadziei naszą branże, ale proszę zwrócić uwagę, że to coś się miało stać w październiku jeszcze nie wydarzyło się do tej pory, więc restauratorzy jak na tzw. no się na ostatnim paliwie, jeżeli chodzi o obraz jakiekolwiek przyp nie tej branży jest jeszcze 1 kłopot, który się pojawi bardzo bardzo poważne cały czas mówi Borys oraz brak a gdzie są wszyscy dostawcy postaw nie tylko produkt, ale też usług ani w ogóle są objęci tarczą hotel w hotele też również zostały pominięte woli łączoną traktowane, bo ja myślę, że to wymaga dopowiedzenia tymi hotelami bardzo często ten przykład jest podawana z drugiej strony firmy wiele osób mogło usłyszeć, a nawet przeczytać na różnych także rządowych stronach tę listę działalności, które kwalifikują się do pomocy tam rzeczywiście hotele są wyszczególnione, ale rozumiem, że pani to ogólnie, że nie każda hotelowa działalność, która wcześniej przed zamknięciem była prowadzona jest uwzględniona jako ta, która kwalifikuje się do pomocy także jest 1 wielki bezsens tym co się dzisiaj dzieje kwalifikacji, że PKB jest wymieniany jako PKD, które jest jako główne i jest brana pod uwagę kolejność wpisów ani rzeczywiste przychody, więc wiem, że wiele firm będzie ryzykować jednak podawać jako argumentu jako główne PKD, a jednak działalność, które rzeczywiście czerpie dochody, a nie pod tą, która jest wpisana jako jedna z pierwszej, więc takich niespójności jest naprawdę bardzo dużo łącznie z tym, że co chwilę zmieniane są zapisy co związane z obostrzeniami była taka sytuacja w listopadzie, kiedy hotelach piątek została pojawiła się informacja, że od soboty nie można korzystać z basenu i spała, po czym we wtorek zostało to wyprostowanej powiedziane, że nianie jednak można, jeżeli się z podróży służbowej, więc uzasadnione jest chaos faktycznie tych informacji mamy dużo one często się zmieniają już można rozmawiać o szczegółach takich bardzo praktycznych przykładach jak choćby ten związany w z ograniczeniem naszej możliwość poruszania się w sylwestrową noc to zostawmy na chwilę chociażby wracając do bezpośredniej już takiego biznesu restauracyjnego czy ma pan już w tej chwili dane mówiące o tym ile restauracji już się nie otworzy lub pracowników w restauracjach już nie znajdzie swojego zatrudnienia nie można mieć takich danych, dlatego że nie wszyscy ogłaszają września odporna ja myślę, że to będzie uzależniony od tej pomocy, która przejdzie, jeżeli ona rzeczywiście będzie, więc w ciągu najbliższego miesiąca to jest szansa, że jednak niektóre restauracje się utrzymają, więc mówienie teraz orgie danych bez sensu i jest jeszcze kolejna kwestia, że są miejsca, które kompletnie nie nadają się do funkcjonowania dzisiaj inni może są całkowicie zamknięte nie robią tzw. projektu walczy też dowodu to jednak no mają nadzieję, że otworzą się chociażby by w kwietniu, ale nie nadają się do wydawania na wynos, dlatego że infrastruktura to nie pozwala to koniec pewnej infrastruktury tylko typu produktu radnym gastronomicznego u dań, które są serwowane, chociaż po naszych rozmowach z restauratorami w trakcie kolacji, które nazywamy naprawę ulic rozmawialiśmy o zmianach, które zachodzą w tym biznesie i muszę powiedzieć, że z ciekawostek, które się pojawiły wielu restauratorów powiedział, że oni przestali myśleć o tym, że wróci sytuacja, która właśnie pandemią i dzisiaj siadają to element nowego sposobu kreowania swoich usług i biorą pod uwagę to, że dodatkową gałęzią ich działań związanych z tym biznesem będą właśnie na stałe wprowadzone dowozy, więc restauratorzy przestawiają się w tym momencie już na nową ścieżkę pytanie więc, że jeśli te restauracje nawet wrócą do jakiej formie wskaże zmian będzie dużo no tego jeszcze nie wiemy nie wiemy także, kiedy z tym pewnie związane są także nadzieje dotyczące szczepień tego masowego potencjalnie zażalenia, a wracając jeszcze do pomocy, której pani wspominała powiedziała pani minut temu czy 2 minuty temu jeśli w styczniu rzeczywiście ta pomoc ruszy to jest szansa, że część może nawet więcej restauratorów przetrwa mówi, że bardziej nastawia ciszę jako branża na tu proszę państwa naszych nasze słuchaczki nasi chodzi o cierpliwość, bo to zawsze trzeba wyjaśniać, a strasznie dużo tych numerów bardziej się nastawiać na tę tzw. tarczę branżową, czyli to co już uchwalone czy na tę przyszłą, która ma być wypłacana od połowy stycznia tarczę finansową, o którą dystrybuować będzie Polski fundusz rozwoju co jest bardziej korzystne bardziej istotna ważniejsza ja myślę, że wchodzenie teraz szczegóły wystarczy nie ma najmniejszego sensu, bo to jest tak naprawdę dopiero w tym momencie rozpoznawane, więc wiemy również, że nawet banki dopiero przygotowują się do pośredniczenia w wypłatach, więc generalnie chodzi o pomoc i nie chodzi tutaj o postojowe czy pożyczkę które, która jest jednorazowa, a okazuje się, że jest nie okazało się przy pierwszej, że jest nie zwrot ma wysokość 5000, choć już konkretne wsparcie, które pozwoli restauracją, a wielu pozwoliło po pierwszej tarczy utrzymać się nawet do października listopada, więc tu chodzi o konkretne pieniądze konkretne sumy, a nie być 20005000, bo proszę zwrócić uwagę, że funkcjonowanie restauracji teraz stara się utrzymać 60 pracowników są gigantyczne miesięczne koszty, tym bardziej że teraz, jeżeli robią czynsze są o wiele trudniejsze negocjacje niż przy pierwszej tarczy o 8 no zdarzają się miejsca, które funkcjonują u właścicieli lokali, że rozumieją sytuację, ale nie jest sporadycznym nie ma nie chciała pani powiedzieć rozumiem nie mają takich danych czy za czy zbyt wcześnie na te prognozy ile restauracji nie przetrwa a jakie z pracownikami tych spotkań, które państwo prowadzicie wynika ilu restauratorów musiało jednak zwolnić swoich pracowników tak niektórzy mówią, że 50% niektórzy mówią, że nikogo nie zwolni nie co jest tak doroczne, bo zostali rozpad lub restauratorzy dostali się z pracownikami napędzane umowy zlecenia ostatnie lata przyniosły zmianę w naszej branży chodzi o sposób zatrudniania, ponieważ ich restauratorom zaczęło bardziej zależeć na przywiązaniu pracowników, bo był bardzo duży brak szczególnie wykwalifikowanej kadry w związku z tym są teraz chce w sytuacji, kiedy mają na utrzymaniu niektórzy nawet 6080 osób, a zwolnieni tylko czy dostali się tymczasowo, bo to też jest bardzo często powtarzane, że tymczasowo lub nawet pomagającym zadba znajdować inne zatrudnienie z ludźmi, którzy są na umowy byli na umowę zlecenia to jaki procent zatrudnionych no tak jak mówię niektórzy mówią o 50% niektórzy mówią, że zachowali przez ich jeszcze inni mówią, że no w ogóle nie ma mowy jakichkolwiek zwolnieniach ze względu na to, że są to ludzie wykwalifikowani czekają na start bez nich nie będą mogli szybko wystartować to koniec z prośbą o dacie pani patrzy na jaki fragment branży, bo na pewno nie na wszystkie punkty gastronomiczne w Polsce za ile osób za ile restauratorów za jaki fragment tego rynku może pani ręczyć tutaj tymi odpowiedziami, za które bardzo dziękuję czy to nie tutaj ręczyć mogę to opowiadam co słyszymy i coś się z opowieści restaurator pojawia oczywiście specyfika jest bardzo różna w zależności od miasta tak zupełnie inaczej jest małych miejscowościach które, gdzie restauracje żyły wesel i tu wiadomo, że sezony w jaki sposób próbowały przetrwać, a zupełnie inaczej jest dużych miastach, gdzie nawet często wakacje ze względu na brak ruchu zagranicznego turystycznego były bardzo kiepskie natomiast jedno jest pewne restauracje, które mama mnie mają bardziej popularną ofertę, czyli z tej średniej półki łatwiej dostosowały się go też dowozów wywozów, aczkolwiek tak jak mówiłam już przy poprzednim naszym spotkaniu to nie znaczy, że ta część działań przynosi, jakkolwiek intratne przychód, który pozwala się utrzymać to jest często dbanie o morale pracowników lub utrzymanie kontaktu z gośćmi, żeby nie zapomnieli o ona z restauracji jak rozumiem zdanych, które pani ma wynika, że restauratorzy dopiero liczą na to, że pomoc z tych tarcz, które rząd tak często mówi dopiero nadejdzie tak, że to jest już tzw. ostatni oddech ostatnia deska ratunku, jeżeli to nie przyjdzie to naprawdę padnie bardzo dużo miejsca bardzo to jest kwestia mieście to jest kwestia tygodni, więc jeżeli my, którzy mówią, że jeżeli w styczniu nie dostaną dotacji nie przetrwają bardzo dziękuję za rozmowę pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu oraz Elsie była gościem pierwszej części magazynu EKG teraz informacja Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA