REKLAMA

Druzgocąca krytyka raportu NIK dot. dodatków do żywności - dyskusja przedstawicieli GIS, PZH i branży spożywczej

Data emisji:
2019-01-08 21:00
Audycja:
Wieczór - Karolina Głowacka
Prowadzący:
Czas trwania:
50:52 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Wieczór Radia TOK FM. 21 6, dobry wieczór państwu. Jak dawno mnie nie było o tej porze, jak miło z państwem tutaj o tej porze być. Karolina Głowacka przy mikrofonie, na wieczór zapraszam razem z Mieto Strzeleckim, program realizuje Lidia Prądzyńska. W wieczorze, o czym będziemy dzisiaj mówić? Po 23. opowiemy o sieci 5G - czym jest, dlaczego potrzebujemy jej jako kraj, jakie należy spełnić warunki, żeby powstała i co nam da jako obywatelom. Również po godzinie dwudziestej trzeciej, ale w drugiej części tej godziny porozmawiamy o przekopie przez Mierzeję Wiślaną, ponieważ pojawiły się nowe szczegóły dotyczące tego projektu. A podyskutujemy z perspektywy ptaków, które zostaną dotknięte całym tym projektem. Rozwiń »
Po godzinie dwudziestej drugiej będzie program specjalny z paszportów polityki będziemy nadawać się ze studia zewnętrznego i tutaj oddamy mikrofon Marcie Perchuć-Burzyńskiej.

A teraz, po 21., już za chwilę wrócimy do raportu NIK -u na temat nadzoru nad stosowaniem dodatków do żywności, dlaczego drodzy państwo, dlaczego może, dlatego że ten raport wywołał ogromne ogromny odzew medialny i społeczny mnóstwo artykułów przedruków na antenie Radia TOK FM też co najmniej 23 na audycję na ten temat były nie ma się co dziwić, bo sprawa jest niezwykle ważna te będą z nami zastępca głównego inspektora sanitarnego kierownik zakładu bezpieczeństwa żywności w Narodowym Instytucie zdrowia publicznego państwowym zakładzie higieny oraz dyrektor generalny polskiej fundacji producentów żywności.

Niestety, nie będzie zdaniem przedstawiciela Najwyższej Izby Kontroli na nasze zaproszenie dostaliśmy odpowiedź z biura prasowego, że nie w sprawie tego raportu prezes NIK już gościł w naszej stacji nie no i biuro prasowe stara się rozdzielić czas w miarę równomierny pomiędzy poszczególne redakcje nowe fakty jak pisze biuro prasowe NIK-u w tej sprawie się nie pojawiły nowością jest jedynie państwo zarzut, którego zasadność przed publikacją państwo z nami nie skonsultowali 

To ja może wyjaśnię, jaki zarzut chodzi dotyczy on 1 konkretnej danej nie całego raportu 1 danej ciekawi mnie, skąd wzięły się te 2 kg dodatków do żywności, które mamy codziennie rocznie zjadać, bo ta liczba szczególnie często szczególnie chętnie była powielana przez media pojawia się zresztą w pierwszym zdaniu informacji prasowej na temat raportu zajrzałem, więc do całego raportu NIK, szukając źródła tejże informacji na Targ doszedł do ciepła w MOK w przepisie jest powołanie się na panel ekspercki, który odbył się nie wynikło obejrzałam zapis tego panelu i proszę sobie wyobrazić że, owszem, ta informacja pada na samym początku, ale z ust prezesa NIK -u Krzysztofa Kwiatkowskiego, czyli tak jak wynik powoływał się sam na siebie w tam w tej informacji też nie ma w nim nie ma podania źródła nie wiadomo jacy specjaliści twierdzą tych 2 kg w drugim odnośnikiem w raporcie i to jest najciekawsze jest strona, której adresu szczerze mówiąc szkoda podawać, dlatego że jest to coś w rodzaju płatnej Platformy umieszczania artykułów sponsorowanych nie za bardzo mogą mu wierzyć naprawdę do takiej strony wynik odesłał, więc zaczęłam grzebać dalej tak powiem brzydko kliknąć zakładkę kontakt, a tam proszę sobie wyobrazić adres na Filipinach nie wiadomo, kto podpisuje różne artykuły naprawdę podejrzana sprawa zapytaliśmy, więc znika, skąd wziął te 2 kg, bo skoro nikt nie udaje mi się jako nie dziennikarce dojść do wiarygodnego źródła tej informacji, która została tak mocno wybita w informacji prasowej no to mamy kłopot nie podpisało, odnosząc się do raportu nie do informacji prasowej że, owszem, była podana taka dama recytuje trudno jednak uznać, by stanowiło to moty w przewodni informacje o wynikach kontroli no tutaj państwo w ocenie zostawią, która informacje się przebiła czy przypadkiem nie były to TM 2 kg w danej NIK powołuje się na wyliczenia kontrolne na podstawie zaprojektowanej hipotetycznej diety ustalono pisze NIK, że w takiej diecie konsument spożył go maksymalnie 7 i 403 g dziennie substancji dodatkowych o Kajtusia są też liczba pomnożona natomiast przez liczbę dni daje to 2 i 7 kg, a skąd, więc 2 kg nadal nie wie nic co więcej nikt w samym raporcie pisze, że brakuje wiarygodnych danych dotyczących monitoringu spożycia i co najważniejsze wnioskuje do ministra zdrowia o cytuje stworzenie właściwych warunków do przeprowadzenia reprezentatywnych badań spożycia nikt nie odniósł się w odpowiedzi do nas do przepisów o tajemniczej stron KIS z Filipin najwięcej o tej sprawie opisuje na swojej facebookowej oficjalnej stronie jest też krótki artykuł na tokfm PL ja szczerze mówiąc nie czuje się przekonana argumentacją wyniku z raportu wyczytuje, tyle że nie wiemy ile zjadamy tych dodatków do żywności szczerze mówiąc to jest bardzo ważne informacje bardzo ważny wniosek powiem tak w całej tej historii szczególnie Burg bulwersujące moim zdaniem niestety odesłanie w oficjalnym raporcie do strony internetowej, gdzie każdy może sobie za 100 zł w promocji opublikować swoją treść cała ta historia to jest przykład niebezpiecznej szczególnie w przypadku tak poważnej instytucji nonszalancji dobieranie źródeł innych do informacji, które mają właśnie zobrazować jako szum medialny nic się cały przekaz no właśnie myślę, że to wszystko jest po prostu źle pojętą próbą Tomek medialnie Enia tego przekazu przesadzono z chęcią z obrazowaniem Babel po prostu mam nadzieję, że to przypadek jednostkowy to tyle tej historii związanej z 2 kg, ale w tym raporcie jest dużo bardzo ważne rzeczy i od tych wszystkich ważnych rzeczach już za chwilę podyskutujemy na antenie Radia TOK FM niestety bez przedstawiciela Najwyższej Izby Kontroli po Radia TOK FM akt rozpoczynamy audycje wokół raportu NIK o nadzorze nad substancjami dodatkowymi w żywności innym wysłaliśmy zaproszenie do NIK-u w tej sprawie niestety nie udało się w Najwyższej Izbie Kontroli przysłać do nas żadnego przedstawiciela za to są pan Grzegorz Hudzik zastępca głównego inspektora sanitarnego dzień dobry pomysł, by uwagę dr Jacek Postulski kierownik zakładu bezpieczeństwa żywności w Narodowym Instytucie zdrowia publicznego państwowym zakładzie higieny dobrych czy centrów jest z nami również pan Andrzej Gantner dyrektor generalny polskiej federacji producentów żywności to dobry wieczór i panowie chcą się jakoś się krótko odnieść do tych 2 kg, które się szczególnie przebiły w przestrzeni medialnej tak nie myślę, że jest ważny nie jest to Grzegorz Chudzik jest istotna wielkość, która została określona w 100 substancje dodatkowe żywności i się również oznakowanie tych substancji jest określone w normach prawnych Unii Europejskiej i ptaków jako takie właśnie zapisy są kontrolowane przez państwową inspekcję sanitarną czy są na odpowiednim poziomie i czy żywność, którą wykupują strop jest w dobrym i w niewłaściwej jakości zdrowotnej tak naprawdę to od nas zależy czy, decydując się zakupy nie takich właśnie produktów, które są wysoce przetworzonej zawierającej substancje czy też stawiamy na nieprzetworzoną nieprzetworzoną żywność lub substancji nie zawiera będziemy zawsze promować się z, jakkolwiek Inspekcja sanitarna sposób naturalne żywienie bezgłośnie tych substancji dodatkowych ponad pamiętać musimy o tym, że żyjemy w świecie, w którym ono wokół nas są istnieją ku temu, że zapytam pana dr. Jacka postu polskiego kierownika zakładu bezpieczeństwa żywności PZH może pana zdaniem te 2 kg to jest coś istotnego, o ile są to te 2 kg 227 nie wiem co się może, więc nie wiem ile to jest kilogramów patrząc na taką wartość konto psycholog nie potrafię powiedzieć co ona ma obrazować nie jest ważne czy to z 2 kg 4 z 5 kg, czego jakich substancji dodatkowych ważne jest, żeby te substancje dodatkowe tory w jaki sposób nadmiernych ilościach mogła wywrzeć niepożądany skutek zmian człowieka były spożywane w ilościach mniejszych temu służy m. in. ustawodawców dumą w przypadku jakichkolwiek wątpliwości mogą one limit i zakładając normalne spożycie nie jakieś ekstremalne sytuacje te limity gwarantuję, że te poziome dopuszczalne nie będą przekroczone mówi z Tysonem czy Resovią 2 kg substancji dodatkowych np. kwas cytrynowy taki sam kwas cytrynowy występuje w suterenach Michniewicz chwilę człowiek zjada rocznie kwasu cytrynowego z centrum dialogu i z innych powodów w tym może inaczej zapytamy ogólnie ogólne wrażenie panów na temat tego raportu pana Andrzeja Danka nasz no właśnie ogólne wrażenie można powiedzieć jesteśmy wstrząśnięci jako przemysł nie mniej jesteśmy wstrząśnięci tym, że żona Najwyższa Izba Kontroli wiedział, że 2 kg co notabene patrząc na metodologię tego raportu jest stanowczo wątpliwe, a patrząc również na to, że jeżeli przymierzy pan mówić bardzo konkretnie, kto wie pan podważa pan jest niestety nie doszukałem się żadnych danych, na podstawie których wyznaczono do 2 kg w związku z tym nie mam żadnej możliwości weryfikacji, więc są to dla mnie dane wątpliwe do tego doszły sprowadza no trudno, chyba że uznamy naukowców z Filipin, jeżeli takowi w ogóle istnieją, ale to chyba raczej nie będzie się ważne zmierzyli się lamenty komara niestety wcale nie wyższych Najwyższa Izba Kontroli Najwyższa Izba Kontroli powołuje się na takie źródło to dla mnie w ogóle roi się pytanie, o co właściwie chodzi w tym Forcie ale kto to inna rzecz London metal zostawmy to ona natomiast faktycznie w tym raporcie jako, gdybyśmy chcieli potraktować na raport na serio tak naprawdę źle uznali, że to jest faktycznie prawdziwy obraz stanu rzeczy, czyli że urzędowa kontrola żywności w Polsce właściwie nie panuję nad bezpieczeństwem żywności przepisy prawa Unii Europejskiej nie zapewniają bezpieczeństwo konsumentom to właściwie w momencie opublikowania tego raportu cały przemysł żywności w Polsce czują przesyt produkować, ponieważ tu nie ma szarości pomiędzy bezpieczne niebezpieczny jest tylko bardzo prosty zero-jedynkowy układ albo coś jest zgodne z prawem jest bezpieczna albo nie jest zgodne z prawem i nie jest kontrolowane i wtedy jest niebezpieczne nie powinno żaden sposób kontury produkowane, jeżeli Najwyższa Izba Kontroli w Polsce podważa gości wysadza w powietrze zaufanie do urzędowych kontroli żywności o2 wysadza w powietrze zaufanie do Europejskiego urzędu bezpieczeństwa żywności podważa tak naprawdę obowiązujące przepisy którymi kierują się wszyscy producenci no to rodzi się pytanie tak naprawdę 3 jest ten raport na jakiej podstawie dokonano tak poważnych wniosków, gdzie za oglądanie Fil my konsumenci NIK mówi o swoich kontrolach powołuje się na ekspertyzy, jakie Novitus Emilia też znane nazwiska, ale niestety nie jesteśmy w stanie się doszukać ani tych badań, które były rzetelne i na zasadzie takie, że byłoby reprezentatywne widzimy mnóstwo błędów w tym raporcie z podstawowych błędów takich, których nie nie powinny być miejsca, jeżeli ktoś porównuje kontrole żywności i porównuje kontrole żywności dokonywanych przez sanepid 8000 próbek zebranych 26 produktów z tym coś jest nie tak co daje 0 , 3 % nieprawidłowości mówi tak, ale myśmy zrobili nasze badania skontrolowaliśmy 35 produktów i nam wyszło, że Czesi pół procenta jest nie tak jak trzeba, więc teoretycznie dla przeciętnego konsumenta to mówi tak urzędowa kontrola żywności nie działa źle prowadzi kontrole Sterna ważne dlatego ktoś zna i popatrzy na to co tam jest napisane to problem polega na tym, że nikt po równo nieporównywalne badania w salonie zasilanym moment, a może jest tak, że po prostu te 8000 zostało przebadanych wadliwie ani przebadane, gdzie aż 5 liga drużyna z 235, ale właśnie i proszę o powiecie i niestety nie i właśnie to ten 1 akapit pokazuje, że ten raport albo ktoś się nie zna albo ktoś świadomie wprowadza kosz błąd porównano zupełnie inne badania dobre 35 produktów, które sprawdzono sprawdzono na deklaracje składał z produktem, a te 8000 sprawdzano na to czy produkty nie zawierają niedozwolonych substancji niedozwolonych przekroczeń to są kompletnie inne inspekcje nawet to różnie to, że to są inne badania są inne inspekcje najwyższy jak można coś tak pisać to była Andrzeja Gant ner dyrektor generalny polskiej federacji producentów żywności teraz jest wraca do pana Grzegorza Hudzik zastępca głównego inspektora sanitarnego cytuje ocenę fragment oceny ogólnej z raportu NIK -u Najwyższa Izba Kontroli negatywnie ocenia bierną postawę głównego inspektora sanitarnego wobec stwierdzonego narażenia populacji Polski na przekroczenia ustalonych limitów pobrania z dietą wielu substancji dodatkowych działania Ergisu ograniczały się do przekazywania raportów z badań do FC i komisji Europejskiej na poziomie krajowym zaśnie inicjowania organizował i nie prowadził badań informacyjnych zmierzających do zaznajomienia społeczeństwa z potencjalnymi zagrożeniami przede wszystkim chciałbym państwu spokoju czy naprawdę prowadzimy swoje działanie działania kontrolne, które w pełni pokrywają w zapisy prawne prawa polskiego są zapisy prawa unijnego działamy zgodnie w ramach przepisów prawnych się poruszam mamy z jednostki naukowo-badawcze, które dla nas dokonują oceny ryzyka na podstawie tej oceny ryzyka dokonujemy urzędowego poboru żywności właśnie na podstawie tych ponad kilku tysięcy badań badań laboratoryjnych w laboratoriach akredytowanych sprzedający stosunkowy upoważnienie do prowadzenia takich badań dokonujemy oceny całościowej nasze przepisy prawa nie różnią się w żaden sposób od przepisów unijnych poruszały się wszyscy w ramach właśnie jednolitych zasad i Czech czy no kto jak nie Państwowa Inspekcja sanitarna wprowadziła się badania służą nowym dworem żywności nikt inny w Polsce no właśnie z inicjatywy wolne i ich głównego inspektora sanitarnego prowadzone są badania naukowe na spożycie substancji dodatkowych, o których wspomniał raport NIK-u wynika, że przekazujemy tę informację do Europejskiego systemu bezpieczeństwa to FC, czyli premium Foods swoisty Authority na podstawie tych naszych danych, jeżeli byłoby tak silne natychmiast Europejska SA podjęła, gdy działania kontrolne w stosunku do Polski tak nie jest widocznie nie różnimy się od innych krajów europejskich czy jest prawidłowo sprawować nadzór i 1 zdaniem pan się nie zgadza z oceną NIK-u, że nadzór nad jakością żywności zawierającej substancje dodatkowe były nieskuteczne myślę, że ta jest bardzo krzywdzący stwierdza pan dr Jacek postu Polski co pan o tym wszystkim myśli za bardzo chce się wypowiadać na temat urzędowej kontroli żywności prawidłowości funkcjonowania tu są moje kompetencje jestem pracownikiem Instytutu naukowego rzeczą, która mnie nie pochodzili to jest z pominięciem całej prawdy gigantycznej gigantycznego piśmiennictwa dotyczącego bezpieczeństwa substancji dodatkowych to są zarówno groźne nie tylko pracę od bardzo wielu lat przez organizacje międzynarodowe przez agendy organizacji narodów Zjednoczonych takich jak n p . do Aqua to są setki monografię dotyczącą bezpieczeństwa oparte na badaniach toksykologicznych te wszystkie dane są dostępne możliwe do sprawdzenia kilkadziesiąt razy dziennie kilkaset publikacji monografii Europejskiego urzędu bezpieczeństwa żywności nie ma żadnych odniesień do tych dokumentów do tej bardzo dużej literatury fachowej i ta literatura fachowa tak generalnie co nam mówi o substancjach dodatkowych, jeżeli są puszczone gole żywności dokładnie to co pani powiedziała dopuszczonych do żywności to znaczy stosowany zgodnie z przeznaczeniem normalny sposób bezpiecznym, ale inny ton to coś jest interesujące w tym raporcie to torze NIK zwraca uwagę, że czyta przepisy prawa 3 dni nadzorujący niekoniecznie zwracają uwagę na możliwe łączenie dodatków, że powiedzmy jest dodatek do żywności nie zatwierdzony przez Emmę przez odpowiednie urzędy, ale jeśli jest 1 dodatek drugi dodatek to one mogą razem coś złego spowodować ekspertyzie wskazano, iż nie są znane jeszcze mechanizmy interakcji dodatków do żywności z większością leków stosowanych w chorobach cywilizacyjnych nadciśnienia tętniczego cukrzycy chorób układu sercowo naczyniowego to jest to dodatkowa sprawa no właśnie to sprawa DeGiro krzyżowego działania dodatków do żywności tutaj jako przykład jest wziętym tony kwas askorbinowy dodatek 300, czyli popularnie zwana witamina c, która może przyczyniać do powstania nad fosą od tworzenia kamieni nerkowych to cytuję z raportu w wyniku jego reakcji z węzłem Sanem sodu, czyli 211 uwolni się rakotwórczy benzen co pan o tym, sądzi pan tak to rozumiem znany publikacje znane wyniki badań również były takie wyniki badania prowadzone w Polsce była to publikowanymi przez 10 lat temu tak to jest prawda, że kwas askorbinowy reagując benzoesan sodu może dawać aż po zęby substancją rakotwórczą tylko i kwas askorbinowy kwas benzoesowy są substancjami naturalnymi, jeżeli gotujemy sobie Kisiel żurawinowy uzyskamy taki sam efekt for różowe wino jest dużo witaminy c i dużo kwasu benzoesowego oczywiście, jeżeli będziemy mieli produkcja mamy obraz substraty mury iqos 1 i drugi będziemy to sterylizować i nie będziemy mieli produkcję tego nie będzie to oczywiście tam, gdzie tego dnia będzie basen powstanie wokół nie ma szczepień, ale z naszych badań wynikało, że większości podróbek te poziomy były dużo niższa lub porównywalne z poziomami dopuszczalnymi dla wody w filtrze tylne są limity dla muzeum pytaniem ile to jest szkodliwe na ile to na razie nie jest istotne dla człowieka w naszych badań wynikało, że to Sokół 4 % ogólnego narażenia człowieka na ręce pochodzący z powietrza z emisji z tworzyw sztucznych w Elblągu ze smogu ze spalin czy też istotne dla człowieka moim zdaniem nie ja mam jest 1 rzecz, bo to jest Andrzej też panel znamienne w tym raporcie, że właśnie ten raport jak pokazuje kwas askorbinowy witamina c tylko jedno 1 Poznań Adam przecie przeciętnie, zażywając 1 prostytutka witaminy c to jest około 1000 mg, żeby taką samą ilość wchłonąć do organizmu poprzez np. produkt żywnościowy kiełbasę, gdzie kwas askorbinowy też stosowany właśnie chociażby po to, żeby obniżyć zawartość azotynów produkcja musielibyśmy dziś 20 kilo tej kiełbasy idąc tropem myślenia, jakby logiki tych ekspertów, którzy pisali to dla nich ku Powiśla w Polsce zakazać w ogóle stosowania witaminę c, ponieważ zazwyczaj w czasie holowania zużywamy dużo więcej witamin ceni się na pasterkę notabene witamina c jest teraz jakby w powszechnym użyciu da mu się o tym, że, żeby się wszędzie występuje emanują w wielu produktach dla idąc tym tropem tej logiki właśnie komu liczy na fasadach kamienic tak dalej no to powinniśmy w Polsce zabronić stosowania witaminy c, szczególnie że jak się zresztą okazy jak działa 20 kilo kiełbasy to jest 1 pastylki witamina c kiełbasy i kilkanaście i kilkanaście do kilkudziesięciu litrów napoju, żeby 1 pastylki witaminy c wchłonąć z tą żywnością w dolarze czy jest sens taki argument o rezygnacje to jest wygodne Doda, ale to właśnie zacytował NIK jak rozumiem złego dodatku to rozumiem też pewnych rodzajów innowacyjnością Najwyższa Izba Kontroli wykazała się, poruszając ten temat nośny interakcji poszczególnych substancji dodatkowych, które są święte prawo dopuszczono go do użytkowania uważam, że jest to temat bardzo ciekawy, ale ciekawy ze względu na opracowaniu naukowym to właśnie instytuty Narodowy Instytut zdrowia publicznego państwowy zakład higieny to Instytut żywienia żywności i naukowcy tam pracujące powinni kreować kierunki polityki tak laboratoryjnych badań diagnostycznych Jagi możliwości potencjalnego wpływu na zdrowie człowieka o tym, że substancji jesteśmy na początku tej drogi tych danych naukowych nam bardzo bardzo brakuje, ale konduktor powiedział, że są dane naukowe dotyczące tego przykładu, który podał nikt tego połączenia tego połączenia oczywiście Anderson to sprawia żadnych innych bardzo wiele innych połączeń czy może inaczej w tego typu interakcje nie są określone przepisami prawa działamy w ramach przepisów prawa, który nam te badania i ochrzczony kierunki badań nakazuje, bo są one powszechnie uznane już dziś mogę coś jeszcze powie może pan coś powiedzieć tylko bowiem naszym słuchaczom, że można do nas pisać na adres wieczór mowa to krótka FM wieczór ma, a to kropkę wciąż mają państwo pytania czy uwagi zapraszamy pan Andrzej g 1 marca zaś, że trochę w obronie praw Inspekcji sanitarnej to pod zarzut, że Inspekcja nie prowadzi takich kontroli takie badanie nie bada współ obu oddziaływania kresowego krzyżujące się pomiędzy składnikami dodatkami do żywności synergii nawet 1 drobny problem żadna Inspekcja w unii Europejskiej, kto go nie bada jej a dlaczego tego nie robi, ponieważ urząd Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności, żeby dopuścić dodatek na listę dozwolonych dodatków takie badania prowadzi, czyli niższy dodatek znalazł się na tej liście to oznacza, że nie ma prawa wejść z żadną negatywną wchodzącą w jakikolwiek znaczący sposób konsumentowi reakcje z innymi dodatkami dlatego urzędy ani Polski ani żaden inny już tego nie badają, bo mają to zatwierdzone, jeżeli coś zmienia cały czas trwają badania to nie jest tak, że lista FC jest za Lehmana zdawał sobie ona cały czas się zmienia mamy nowe metody badawcze są też ich brak danych oraz więcej interakcji mamy mamy też zmieniające się styl życia zmieniających style konsumpcji to wszystko stało się zbadane i ta lista fałszerst w zmienia, gdy będą one wyjaśnią wracam do pana dr. Jacka postu polskiego inny krok po kroku jak wygląda dopuszczenie danego dodatku do żywności ile tych słynnych UE jak różnego rodzaju jak napisał nikt to są substancje takie sztuczne, a ile to są naturalne jak pan opisał cały ten świat dodatków ojej to jest bardzo dużą, by o tym, mówić przede wszystkim musi być znana bardzo dokładnie charakterystyka produktu nie jest istotny człon jest pochodzenia naturalnego tu jest niewystępujące w środowisku naturalnym jest utrzymany w absolutnie od początku laboratorium musi być znanego charakterystyk bardzo wiele substancji dodatkowych to są substancje występujące naturalnie w nasze środowisko musimy znać jak powiedział mi znanych artystek charakterystyka wyznaczane są badania toksykologiczne krótkoterminowe, czyli ostra dawka, która powoduje śmierć zwierzęcia dawki przewlekłe badania wieloletnie na zwierzętach dotyczące rozrodczości wpływu na powstawanie chorób nowotworowych i t d. to jest bardzo długi skomplikowany proces tego żadna organizacja nie prowadzi od początku do końca to są zbierane dane na podstawie tego opracowuje się charakterystyka jest substancją i się sprawdza na ile ona może być bezpieczne czy nie to jest 1 część druga część to jest celowość zastosowania takich osób to z, że korzyść dla konsumenta może być większa, dlatego że po zostanie zakonserwowany i nie rozwinęła nam się np. bakterie jadu kiełbasianego, które są dla człowieka śmiertelne czy też narażenie na ewentualne niepożądane oddziaływania azotynów żywność i tego typu proces jest długotrwały ulgę publicznym konsultacjom to są naprawdę setki publikacji bardzo starannie rozważany dziś wydaje na ten temat publicznie po uzyskaniu takiej pozytywnej opinii komisja Europejska może w tym momencie Europie może podjąć decyzję o celowości umieszczenia takich substancji ten proces też jest procesem jawny lub organizacje konsumenckie organizacje producenckie wnuków państwa członkowskie jak najbardziej są poruszenia wypowiadam się jej pies to droga długa, że wszystko bardzo gęste i dopiero w tym momencie taka substancja może w Toya może zapytam w ten sposób z ZUS tych, których pan mówi można, by wywnioskować, że haczyk jeśli jakiś dodatek jest na tej liście tony już na pewno bezpieczne no dobrze, ale jak czytam, że weryfikacja tych dodatków no to w końcu były bezpieczne czy nie były bezpieczne naukę się bardzo rozwija rozwija się toksykologii rozwijają się metoda analityczna i również oczekują zmienia się oczekiwania konsumentów co do bezpieczeństwa to, że substancje są oceniane powtórnie, bo są nowe publikacje nowe dowody nie oznacza, że zostanie ta ocena zmieniona czasami niezmieniona tak, bo są nowe publikacje, które wskazują że coś może być nie tak np. należy obniżyć dawkę nie zawsze, aby dostać wezwanie zmienił się do konsumpcji na osiedle, którego wyliczany poziom bezpieczeństwa to właśnie Ady i testem poziom bezpieczeństwa, kto z wliczonym panie rektorze proszę wylicza w ten sposób, że jeżeli są 2 inne parametry to tylko merytoryczne, czyli wiadomo, że jakaś substancja wykazuje niepożądany obja w dla zwierzęcia o jakość poziom i w tym momencie odnosimy ten model zwierzęcia wybieramy najbardziej wrażliwe zwierząt czy np. przestaje rosnąć przy takim jak stężeń w trzecim ciałem to w sposób odpowiedni dla człowieka, czyli 10 × dzielimy to wartość to z uwagi na możliwość różniące zwierzę człowiek jest teraz mierzymy dzielimy na 10 z uwagi na możliwość zmienności międzygatunkowe, jeżeli są jeszcze inne wskazania w podziemnym uzyskujemy taką wartość, która namówi, że spożywając w takich dawkach ten produkt przez całe życie życie człowieka możemy się spodziewać, że nie wywrze ono na niego niepożądanego, bo w raporcie NIK -u jest napisane coś co w nowo szczególnie myślę może zaalarmować rodziców cytuje dziennik podkreśla się przy tym Anny podkreślenia przy tym wymaga fakt, że najbardziej narażone na przekroczenia Adeli, czyli tej dziennej dopuszczalnej dawki były dzieci do lat 10 ze względu na niższą od dorosłych masy ciała pobranie z dietą np. azotynów obecnych m. in . w wędlinach parówkach regulowanymi się o najmłodszych dzieci wynosiły ponad 160 % ustalonego limitu o 5 % dzieci w wieku 13 i ukształtował się na poziomie aż 562 % w Nysie zwrócę też do panów, ale nie doprowadzali do procent panie doktorze, jeżeli jest oznaczona taka dawka, aby im to co to oznacza oznacza to, że to jest tak graniczna dawka bezpieczna no to przekroczenia 562 % brzmi strasznie, ale nastąpiło takie przekroczenie ryzyko zdaje się na razie znana jest tam odniesienie się takich badań naukowych w Azotach Puławy stwierdził, że mówi Lech Inter owi, jakiej metodologii badania były robione te badania nie były robione na podstawie rzeczywistych poziomów stwierdzonych w tym przypadku dla wędlin tylko, zakładając maksymalny poziom i tutaj jest pewien błąd metodologiczny, bo ustawodawstwo nie mówić, jaki jest maksymalny poziom azotynów, które są substancjami nie trwałymi rozkładają się w Lędzinach ustawodawstwo mówili, jaki może być najwęższy dom Danny Boyle dany poziom ile można dodać do wędlin jest naprawdę zupełnie SWF z dystansu prowadzili wspólnie z Instytutem żywności żywienia oraz takie porównanie, wykorzystując dane pochodzące z Państwowej Inspekcji sanitarnej dane laboratoryjne i nie stwierdziliśmy dla żadnych grup populacji badają rzeczywiste poziomy w przy średnim spożyciu przekroczeń wartości aby, które staną się odnieść się w Lazio Siena zjeżdżał na zagrożeniu zmierzamy rozważa teraz producent żywności, ponieważ tak, jeżeli ktoś tak tak bardzo poważne przekroczenia pokazuje NATO w musisz musi się oprzeć na jakich badaniach musi być z kontuzją pleców, dlaczego tak właśnie określił, jeżeli ktoś dorobi na zupełnie hipotetycznym modelu goście poniekąd wymyśloną przez samego siebie, bo też popatrzmy tam są diety pokazane, które nijak się mają absolutnie do do normalnej diety przeciętnego człowieka no trudno, że będzie to Polak opierała się na nas na margarynie naparów chce no to niestety my się pytamy jak przemysł na jakiej podstawie takie twierdzenia po drugie, są wyniki badań to tak naprawdę to rysował tego typu stwierdzenia, szczególnie że mamy informację, że jeszcze w grudniu faktycznie były wyniki pokazujące ad Dei dotyczącą azotanów, które mówią, że w Polsce nie ma przekroczenia nawet 50 % dziennej dawki Edi no, więc jak to możliwe, że różne instytucje mówią zupełnie różne rzeczy od 50 % dawki do 562 % w oparciu o dane ze zleconych przez nich badań zaprojektowano hipotetyczną, ale w praktyce prawdopodobną na 1 dzień składającą się z 5 posiłków dietetyk z lewicy ta z raportu w odpowiedzi do Radia TOK FM NIK również napisy dysponując wynikami doraźnych kontroli przeprowadzonych przez kontrolowane inspekcje w nawiasie inspekcję sanitarną inspekcję handlową oraz inspekcję handlową artykułów rolno-spożywczych w trakcie kontroli zaprojektowano hipotetyczną dietę na 1 dzień to takie zdjęcie pani redaktor już za prąd zaprojektowali hipotetyczną kolacji minie nową Polaka na tej podstawie czym trzeba się na tej podstawie obliczyli ile alkoholu pijemy w Polsce wyszłoby na to, że wszyscy jesteśmy totalnym alkoholikami to nie są dobre metody to jest tak naprawdę hipotetyczne rzeźbić ktoś uzna uzyskuje najgorszy możliwy scenariusz, który nijak się ma do rzeczywistości i na tej podstawie buduje całe wnioskowanie o tym, że nikt nie panuje nad dodatkami do żywności tak się nie robi i szczerze mówiąc ja od razu mogę powiedzieć jako branża jesteśmy w trakcie opracowania kilku bardzo poważnych pytań do wszystkich instytucji, które są odpowiedzialne zarówno za kontrolę dodatku do żywności zarówno dla oceny ryzyka jak również do NIK -u i będziemy żądali bardzo jasnego udowodnienia wszystkich tych tez, które tutaj padły i ustosunkowania się również instytucji innych naukowych dotychczas, bo nie może tak być nie może tak być, że Najwyższa Izba Kontroli w Polsce stawia takie wnioski publikuje straszy konsumentów podważa wiarygodność polskiej żywności bezpieczeństwo polskiej żywności nie dając twardych danych naukowych tak nie może być NIK zwrócił uwagę na produkty pod nazwą kiełbasa Śląska kiełbasa wieprzowa drobiowa średnio rozdrobnione, która to, który to produkt zawiera aż 19 dodatków do żywności zwrócono również uwagę na sałatkę warzywną ze śledziem i groszkiem, która miała 12 dodatków do żywności mniej to są takie szczególnie dla przykładu któremu, lansując wyraźnie zły, bo jak rozumiemy przykłady podane przez Lenik nie podał, że nie podał czy ta kiełbasa taka właśnie z reprezentatywną kiełbasą dla polskiej kiełbasy Śląskiej obawia się że, gdyby musiał to pokazać jej nie wyszło, że to w ogóle nie ma żadnego dziś na rynku tak jest nawet ktoś może ją kupili prawdopodobnie zgodna z przepisami prawa, bo nie jest kwestia ilości dodatków jest kwestia czy to dalej jest bezpieczna kiełbasa pan Grzegorz Hudzik zastępca głównego inspektora sanitarnego co pan o tym, myślisz, dlaczego nie przyłapali iście kiełbasy Śląskiej na tych dodatkowych czynności bez zawieszenia go uważnie kiełbasa Śląska kiełbasie Śląskiej jest nierówna od razu sobie to pomysły są różni producenci tej elity i wędliny o 1 wspólnym mianowniku, czyli o nazwie to nie jest także nie złapaliśmy prawdopodobnie była badana również ta grupa środków spożywczych jest dostępny w tej chwili przywołać czy kiełbasę śląską stanowiły przedmiot oceny przypuszczam, że tak mam jednak mimo wszystko jest bardzo popularna in na pewno nie znalazło się w gronie zdyskwalifikowany tych produktów pod względem bezpieczeństwa żywności i kto działa czy to jest także zacznę od producentów macie nowy produkt z kim musi do kogo musicie pójść z tym produktem, żeby został przebadany czy każdy program zwodem ominąć nowy plac nowy produkt jakikolwiek produkt nowy-stary jakiekolwiek przede wszystkim musi być zgodna z przepisami prawa duża część tych przepisów dotyczy m. in. dodatku do żywności oraz to dotyczy wielu innych aspektów znakowania i t d . tak dalej, więc po pierwsze to producent jest odpowiedzialny za to co produkuje nie sanepid nie bez Echa dnia ktokolwiek inny producent w związku z tym jego pierwszą pozycją rzeczą jest zbudować wyprodukować produkt tak, żeby było w pełni stuprocentowo zgodny z wszystkimi przypisanymi im Ignacego jest producent nieuczciwy jeśli się pojawi producent nieuczciwy to od tego są m. in. inspekcje, żeby takie procentowy łapać od tego są ustawy, które mówią o stosownych karach łącznie z karami więzienia jeśli to wykroczenie z bardzo poważne i takich producentów niewątpliwie należy eliminować, ale nie można absolutnie nie można na podstawie ich kiełbasy Śląskiej 1 mówić o tym, że wszystkie kiełbasy Śląskiej w Polsce to jest, ale nikt o nim niewiele można konkretną nazwę rozumiem, że oni i t d. to jest nazwa rodzajowa wykłady oraz nazwa rodzajowa z to nie jest jednak bardzo wielu rodaków to na jaw, że owo chciało, gdyby ktoś chciał się pokusić o rzetelną analizę to zbadał, by czyta kiełbasa faktycznie ta konkretna taki oba są tak w ten sposób produkowana z tymi wszystkimi dodatkami poszycie jest dalej mieści w przepisach prawa jeśli tak określić czy jest reprezentatywną kiełbasą dla polskiej kiełbasy Śląskiej jest albo nie jest jeśli mniej jest nie ma o czym mówić jeśli jednostkowy przypadek, iż jest trzeba to dalej badać tak to mniej więcej wygląda złu oraz i jak wygląda jak wygląda to proces z kolei z punktu widzenia kontrolujących, dokonując kontroli dokonanej z rządowego poboru prób to próba pozew podjęte z określonym protokół i kierowane do laboratorium odpowiednich warunkach przechowalnie czy temperatury otoczenia tak dalej z odpisem całości opakowania którymi są pochowane w oznakowaniu tego produktu trafia do laboratorium nie byle jakiego laboratorium to musi być laboratorium, które posiada akredytację w danym kierunku badawczym, czyli jest weryfikowana tak przez Polskie Centrum Akredytacji jednostki zewnętrzne jest uprawniona do badania w danym kierunku nie mamy żadnej informacji czy badania wykonywane przez Najwyższą Izbę Kontroli wykonywanych w laboratoriach odpowiednim statusie referencyjnym dla nas wyrocznią w stosunku do naszych laboratoriów akredytowanych są nową loterię państwowego zakładu higieny, który jest w stanie jeszcze zweryfikować ostatecznie i dokonać pełnej oceny toksykologicznych przypadków wątpliwych docent pan prezes tutaj zechciał powiedzieć każdy przypadek od wypuszczenia na rynek produktu, który jest niebezpieczny dla człowieka jest z automatu kierowane do organów ścigania do prokuratury policji i kierowany w postępowaniu karnym, dlatego że jest to narażenie życia zdrowia człowieka jest wasze sito to znaczy jesteście w stanie jej jest pan w stanie zagwarantować, że każdego nieuczciwego producenta złapiecie prezydentura absolutnie nie ma tak byśmy powiedzieli, że złapią wszystkich kierowców, którzy przekraczają prędkość jadąc samochodem, którzy też naruszające przepisy prawa jest on realny, ale właśnie budowa budowa kierunku badań jakości badań oceny toksykologiczne i to właśnie modele sprawowanego nadzoru wykonywane na naszą rzecz przez państwowy zakład higieny, gdzie dokonuje się oceny grupy Towarowej, której będziemy badać badamy i skupią się nad tym obszarem czy jest on bezpieczny, bo to u nas głównie interesuje czy zabezpieczone człowieka wzroku na rok jest teraz inne ciekawe z tym co panowie widzą pozytywnego w tym raporcie i zwrócę się nawet do pana dr. Jacka postu polskiego z państwowego zakładu higieny dla mnie rzeczą pozytywną w tym raporcie jest zwrócenie konieczności zwrócenia uwagi na konieczność badania od bezpieczeństwa żywności tak dla mnie kluczową sprawą są realne wartości spożycia, czyli badanie diety populacji w Polsce badania takie w Polsce były wykonywane przez Instytut żywności żywienia wiele lat temu w 2000 zdaje się 2000 butów bez gwaranta w którymś lat temu byli już pełnoletni nie chyba trochę 20 lat temu w nowym nieważne ile tego typu badania pochodzą z 2000 roku obarczone są płyny nie aktualności to jest co z jak z nich tak to powinno być ono zignorowane zgadzam się zmieniło bardziej, że żyjemy w czasach dynamicznych to powinien być 1 ze stałych elementów nie mówię badań nad bezpieczeństwem żywności, ale oceny ryzyka jak to zrobić MF w lotach są normami Instytutu nauk inżynier stonogi, że Emperia ze sztuką żyłam żyję, więc zupełnie inaczej jak pan to jak znaleźć średnią, ale zmienia to ich dachowym touran czy będzie badania naukowe to badania naukowe chodzi o to, żeby próba była wystarczająco duża, żeby była reprezentatywna, na podstawie której faktycznie można zwiedzić czy dane zjawiska zachodzą czy nie no i dość znacznie się w ogóle nigdzie dalej siedzieli na drzewach między robili tak jak za 2 nowych miał duży pakowny razem z danych do konkursu jest to właśnie pan dr Jacek postu Polski w Kolegium Instytutu żywności żywienia widzimy potrzebę takich badań od dawna szkoda może to będzie jakiś dobrze przystają, żeby znalazły się na to pieniądze w nie jest to koszty związane bezpośrednio z urzędową kontrolą żywności, ale my jako instytuty naukowo-badawcze możemy uzyskiwać pieniądze na naukę nauka to jest niezbędne może troszeczkę za dużo powiedziane to jest bardzo potrzebna tu powinny robić instytuty naukowe, ale to nie jest czystą naukę z tego nie będzie nowym na tego typu działalności nie ma pieniędzy pozyskiwane są one z różnych źródeł trudno są duże kłopoty z zachowaniem ciągłości tych badań systematyczności i też generalnie problem, który w tym obszarze jest bardzo wolny z tytułu VAT no chociażby właśnie Najwyższa Izba Kontroli nie wnioskuje do ministra zdrowia stworzenie właściwych warunków organizacyjnych prawnych finansowych do przeprowadzenia reprezentatywnych badań spożycie żywności przez populację polską oraz prowadzenia rzetelnego monitoringu spożycie zdjętą substancji dodatkowych to, cytując raport co pan widzi pozytywnego w tym raporcie pan Andrzej Gantner polskiej federacji producentów żywności tak to co dobre pytanie weźcie to chyba faktycznie jedyny pozytywny wniosek z tego raportu, który pokazuje notabene, że nikt nie oparł się na takie badania, bo ich nie ma w życiu większość wniosków NIK -u jest kompletnie oderwane od rzeczywistości, ale faktycznie my też jako producenci żywności chcielibyśmy chcielibyśmy wręcz wymagamy tego, że ktoś buduje listy dodatków, jeżeli ktoś buduje prawo, jeżeli ktoś prowadzi urzędową kontrolę żywności to ma być oparte na najnowszych najbardziej aktualnych i najbardziej reprezentatywnych badaniach wydaje mi się że, ponieważ to nie Polska zatwierdza to nie to nie tylko Polska zatwierdza dodatki do żywności przez Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności, który powinien być zainteresowany, żeby w każdym kraju takie badania były prowadzone, żeby było na aktualne, żeby wszyscy wiedzieli, jakie są pobrania w stosunku do naszych dróg się bardzo zmieniło jeśli chodzi o złotych netto w 9080989, gdy w latach przekroczenia były rzędu 200300 % w tej chwili mówią o 50 % tej, więc nam też bardzo zależy też i moim zdaniem źródłem finansowania tego typu działania powinna być SA powinna być Unia Europejska, której przecież zależy na tym, żeby wizerunek Europejskiej roznosić listy polskiej był dalej uznawane za najbezpieczniejszą żywność na świecie, bo taki jest pogląd co GIS widzi pozytywnego w raporcie NIK-u przede wszystkim zwrócenie uwagi to znaczy, że instytucja kontrolna bardzo z nami tym poziomie w naszym kraju i mam nadzieję, że to on taką instytucją okaże się jak najbardziej wiarygodną pobudzenie w tym momencie obywatela do zastanowienia się czy nabywać w sklepie produkty wysoce złożone zawierające duże ilości substancji dodatkowych czy też przetworzone uważam to za chyba naj naj ważniejsze w tym względzie i tak zawsze będziemy edukować dążyć do tego, żeby odżywiać zdrowo to, ale będziemy promować w dalszym ciągu w fosie taki zdrowy styl odrzut odżywianiu i torów realizujemy realizujemy wspólnie z przemysłem wspólnie z naszymi partnerami rośnie trzymaj formę to jest ograniczenie spożycia pewnych grup produktów, które wysuną tworu, który się pojawiają to przekonujemy się z reformą nacji swoich produktów to dzięki oszczędności, gdzie chcemy działać 1 z usług dochodzi do obniżenia zawartości soli zawartości glukozy cukrów złożonych w inne w naszej diecie dobrze mamy cały nowy trend złe myśli o Neill, czyli jak najmniej tak naprawdę do głowy substancje testerem, który bardzo szybko się rozwija to nie jest łatwe, bo trzeba zapewnić bezpieczeństwo produktu jeszcze, ale to jest trend myślę, że to jest przyszłość tak, aby znów przyszło od roku programu edukacyjnego trzymaj formę, bo on również został wspomniany gminy w GM w raporcie NIK -u elity Steam inny program Inspekcji sanitarnej cytuje wskazać należy, że kampania ta kładła nacisk m. in . na ograniczanie spożycia substancji dodatkowych z drugiej zaś strony społeczeństwo było przekonywano o tym, że substancje dodatkowe dopuszczone do spożycia spożycia są bezpieczne tak rozbieżne komunikaty, gdy zorientowałem konsumentów i prowadzona w ten sposób edukację w konsekwencji nie przynosiły pożądanych efektów koniec cytatu nie chcemy populistycznie rządzić hasłami i posługiwać się hasłami dodatki do żywności są bezpiecznym, bo są przebadane ich stosowanie w ramach przewidzianych przepisami jest bezpieczny dla nas konsumentów natomiast będziemy nawoływać dążyć do naturalnych form do spożywania produktów nieprzetworzonych wysoce przetworzonym zamiast kupić wysoce złożonym sałatkę śledziową wolę kupić półprodukty zrobić sobie w warunkach domowych wiem co wiem, ale to ja tylko konsumentka mu w tym momencie rozłożyć ręce uliczna to w końcu nie wiem to bezpieczne z żywnością jest w 2 z chorą skórą mówi się o tym, żeby ograniczać spożycie wysoko przetworzonej żywności na rzecz warzy w owoców przede wszystkim tez przede wszystkim w tempie radzie w piramidzie żywności no to dostaję sprzeczne komunikaty i może zapytam o zdanie pana doktora postu polskiego z państwowego zakładu higieny tego rozumieć te 2 komunikaty rzekł, że są bezpieczne, a z drugiej strony jest ich mniej w dodatku w branży dodatkowe są takim flagą, która alarmuje to jest, ale nie wiemy co tu jestem zatem długa skomplikowana nazwa jest na pewno niebezpieczną co jest tym produkcie niebezpiecznym tym częstego dużo, a których dużo przetworzonej kalorii w cukier tłuszcz sól dobrych obyczajów Eurowings to jest główne niebezpieczeństwa, jeżeli będziemy jedli nawet najgorzej tak sztandarowego produktu, który SB czy psów, jeżeli będzie jak jest za kończenie zdań, jeżeli się okaże, że jakiś młody człowiek o połowę zapotrzebowania kalorycznego będzie pokrywał lód sami, kto będzie bardzo nieszczęśliwy w życiu, ale to nie będzie spowodowane tym potem jest Kufel Karol czy jest taki ciemny barwnik, dlatego że się niezdrowo od grzywny czy pan nie chce powiedzieć, że w komunikacie, żeby ograniczać innych wysoko przetworzoną żywność w ogóle nie chodzi o cytuje różnego rodzaju UE w moim odczuciu nie nie chodzi o to pani redaktor, bo to jest to jest zero-jedynkowy albo coś jest bezpieczna, bo nie jest bezpieczny tu nie ma miejsca nabyć tylko troszkę bezpiecznym absolutnie, więc one są bezpieczne kiełbasa jest bezpieczna, ale jeśli pani redaktor z 20 kilo kiełbasy dziennie ona stanowczo przestanie być dla pań bezpieczna na tym polega kwestia zbilansowanej diety oraz właściwego oddzielenia szumu werble Międzynarodowego i międzynarodowej organizacji badań nad rakiem w kategorii IIA, czyli potencjalnie odrzekł tak pod warunkiem, że pani zje za dużo, że żyje ich ani za dużo ani, że niedawno, że fala zmian w dobrym skutkiem, bo pani też pani wybór, ale tak samo równie dobrze może pani ze śniegiem 510 pomarańczy naraz i też nie poczuje się pani dobrze o tym, mówi program odbywa się w sposób zbilansowany trzeba wiedzieć co stanowi co znamy z bilansu ożywiania, a co czasami od czasu do czasu dla przyjemności możemy z zjeść, ale jest 1 zasadnicza podstawa wszystkie produkty, które są na rynku muszą być bezpieczne jeśli chodzi o pozytywy to moim zdaniem interesujące zwrócenia uwagi na niskie płace osób kontrolujących wg NIK-u to jest 1600180550 zł na rękę takie są inne widełki ich rotacja może powodować nie pełną jakość kontroli żywności trochę to, parafrazując interesują mnie również taki wniosek jest sugestia, żeby na etykietach było napisane nie tylko jakie są dodatki żywnościowe, żeby również było to Andrzej zapisane ten proces, żeby ktoś np. w kupując dziesiątą paczkę chipsów dziennie mógłby oczywiście tam pomyśleć czy przeczytałem czytanie dobrze myślę o tym, procencie do innych dzieci powinien być czy nie zdaniem nawet nie wiem, o czym to, by poinformował konsumenta okay szczególnie w kategorii żadnej liczone profesora swego życia rosła z moją rzecz proszę spojrzeć na etykietach każdego produktu tam jest mnóstwo pożytecznych informacji, ale moim zdaniem ich jest już, tyle że nikt tego nie nie mówiąc już o tym, że w trudno jest to niejednokrotnie przeczytać to jest duży problem tam jest bardzo dużo informacji wszystkie są bardzo cenne dla konsumenta pytanie czy jestem wręcz za dużo czym to konsument nie powinien wiedzieć dobrze to jest wędlina fajna, ale ja już rzadko to są marchewki Dobrzenia dużo marchwi musimy to musimy kończyć po do słownie po zdaniu podsumowania Grzegorz Hudzik zastępca głównego inspektora sanitarnego dotyczy wszystkich dyskusjach, bo mieliśmy okazję poznać różne stanowiska zarówno tych instytucji kontrolujących które, którą reprezentuje stanowisko przemysł lekki stanowisko nauki w tej w tej kwestii się, że państwo będzie czuwał ocenił te treści, które być może rozwieją właśnie ten straszny raport Najwyższej Izby Kontroli i popatrzeć na naszą pracę nieco lepszym przychylniejszym uchem Andrzej Gantner dyrektor generalny polskiej federacji producentów żywności naprawdę gminom niestety zażądam wyjaśnień wszystkich instytucji czy faktycznie bezpieczeństwo żywności w Polsce działa czy przepisy są prawidłowe czy wszystko jest określić czy produkt konsumenci mogą czuć bezpieczni i będziemy żądać również o Najwyższej Izby Kontroli dowodów na ich twierdzenia pan dr Jacek Postulski kierownik zakładu bezpieczeństwa żywności Narodowym Instytucie zdrowia publicznego państwowym zakładzie higieny jeśli w ofercie są jak kiedyś publicznie dyskutują o bezpieczeństwie żywności to dla mnie piękne podsumowanie dziękuję panom serdecznie poranne informacje Radia TOK FM ma po informacjach Marta Perchuć-Burzyńska prosto z teatru polskiego, gdzie rozdano paszporty polityki
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIECZÓR - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej na dzień Babci i Dziadka!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA