REKLAMA

Miód płynny zimą? Uważaj! Prawdopodobnie jest fałszywy

Data emisji:
2017-11-29 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:30 min.
Udostępnij:

W naszym serialu o miodzie dziś o tym jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy. Nie można tego poznać ani po smaku, ani po kolorze, ponieważ w zależności od pochodzenia zebranego przez pszczoły nektaru, te mogą być bardzo różne. Jeżeli dokonujemy zakupu teraz późną jesienią lub zimą, to pamiętajmy, że z nastąpieniem Rozwiń »
chłodnych dni miód dobrej jakości zawsze zamienia się w jednorodną masę. Pszczelarze zaczynają odciąganie miodu od wiosny, często zaczynając od rzepaku. Ten miód krystalizuje się bardzo szybko. Inaczej jest z miodem akacjowym. Ulega on
krystalizacji zazwyczaj po upływie kilku miesięcy. Prawie każdy miód - z nielicznymi wyjątkami, np. miodu z białej akacji - powinien być w stanie już skrystalizowanym najpóźniej pod koniec roku. Jeżeli więc widzimy po tym czasie miód o płynnej
konsystencji, to jest on albo zafałszowany - wtedy może nie krystalizować się nawet po przechowywaniu przez jakiś czas w lodówce, albo przefiltrowany albo przegrzany, czyli kilkukrotnie podgrzewany powyżej 40 stopni, aby zachował stan płynny przez dłuższy czas, co pozbawia go jednak cennych składników. Zatem jeśli po 3 miesiącach od rozlewu miód jest w postaci płynnej, to nie kupujmy go. Zwiń «

POLECAMY

DOSTĘP PREMIUM

Nieograniczony dostęp do wszystkich audycji TOK FM, także archiwalnych. Wykup Dostęp Premium i słuchaj podcastów, bez reklam!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!