REKLAMA

Nie słódź herbaty miodem!

Data emisji:
2018-09-12 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:34 min.
Udostępnij:

Miód - bohater naszego przewodnika w tym tygodniu. Jak powstaje, każdy mniej więcej wie, ale czy wiedzą państwo, ile razy pszczoła musi przysiąść na kwiatach lub liściach, by wytworzyć 1 kg miodu? Ze 4 miliony razy. A skąd nazwa "miesiąc miodowy"? Ano stąd, że dawniej był przez miesiąc spożywany przez nowożeńców, jako środek wzmacniający. Rozwiń »
Inne ciekawostki: miód trzeba przechowywać raczej w piwnicy niż w szafce, bez światła w temperaturze 10-14 stopni, szczelnie zamknięty. Jest to jeden z nielicznych produktów, który się nie psuje, ale może ulec zakwaszeniu na skutek kontaktu z ludzką śliną, także jeśli trzymamy go bez szczelnego zamknięcia, może scementować najwięcej kalorii. Nawet w przypadku miodu akacjowego. Najchętniej kupowanym miodem jest miód lipowy, lipowy-spadziowy. Natomiast najdroższym miodem jest miód wrzosowy. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 270 g miodu. Dla porównania: Niemiec 3,2 kg. Średnie spożycie miodu w Europie to 0,8 kg na głowę. Nie należy słodzić miodem gorącej herbaty, powyżej 40 °C - traci on swoje lecznicze właściwości. A jakie one są - o tym w jutrzejszym odcinku przewodnika na zdrowie. Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Nieograniczony dostęp do wszystkich audycji TOK FM, także archiwalnych. Wykup Dostęp Premium i słuchaj podcastów, bez reklam!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!