REKLAMA

Ograniczając spożycie mięsa ratujemy świat?

Data emisji:
2018-12-07 06:00
Audycja:
Pierwsze Śniadanie w TOK-u
W studio:
Czas trwania:
10:09 min.
Udostępnij:

Czy mięso truje świat? O to Aleksandra Dziadykiewicz pyta Martę Dymek, autorkę książek "Jadłonomia" i "Nowa Jadłonomia".

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Jest szósta 6, pierwsze śniadanie w toku, Aleksandra Dziadykiewicz, a z nami pierwszy gość, telefonicznie, pani Marta Dymek, autorka książek kulinarnych: "Jadłonomia" i "Nowa Jadłonomia", dzień dobry pani, dzień dobry. Mam taką ambicję, żebyśmy zrobiły teraz rozmowę uświadamiającą, bardziej niż jakąkolwiek inną. Dlatego zapytam, dla niektórych to dość kontrowersyjnie, ale mam nadzieję, że zaraz pani nam to wszystko wyjaśni, czy mięso truje świat? Rozwiń »
No tak pięknie i dobre pytanie na początek wiem, a rok prod KLM i Wanda Panfil Maciej Pańka i panią Martynę zdalnymi ich praktykami powołań najpierw na największe instytucje tak jak mój ulubiony UR i in wykop, a wokół światowych, a w Turynie nikt nie przypomina o tym jak nasza dieta jest kluczowym problemem tzw. ratowaniu świata i po co przed zimą problemów, z którymi się borykamy się o promocji pokraczny papier, żeby wyprodukować jakąś pulę kalorii jakąś ilość jedzenia kilogramach jedno i porównać musimy alei , a dołek przy użyciu miernika musimy zająć dużą część i chemii lądu, a ich karami, żeby tam ruch poparcia dla zwierząt obok położyć obszary, gdzie żyją same zwierzęta i poczekać od faktu, że po zwierzęta mogą urosnąć, żeby nakarmić i dopiero potem zmiennikiem jest tania PR moralne pozostawiam państwu UJ, o której Hella imperium uchylają, ale właśnie od parafii pod kątem ich balonem już tutaj widzimy, że zajmuje to ona jak welon tu i trójki dachu takich jak właśnie hotel w bokach, żeby po jej zdaniem nieważne o kaloriach i kilograma wyprodukować 

No to tak to już są bardzo poważne argumenty za tym, żeby przynajmniej próbować ograniczyć spożycie mięsa, ale też halę zabetonowano Legia sobie odmówić 2 schabowych w ciągu miesiąca no to trzeba bardzo często to aż tak dużo zmieni 

To zmieni barwy dużo, ponieważ on no właśnie jak produkcja mięsa, zwłaszcza HR Łaciak tzw. LO w miastach i Niegocin mięsa krowiego i po i najbardziej wymagającej Tatran najwięksi FOT WM, a zwłaszcza właśnie po tym, jak przed ani ich, a i tak już teraz drugi to one borykamy się jak cię pod takim pytaniem, że jednak Jolanta i po, których są przerabiane na 1 nie żyją w fatalnych warunkach i przyspieszamy Igros antybiotykami i że jak w latach 2, a i to trochę pan zmian i tam OJ tak fatalnych warunkach Jacques, a Nova i choroby zdarzają się coraz częściej hit jak można o o urlop pan tak, że wokół miał większe, a ich KE i miały się im trochę mniej, ale im już, że JuraPark jest możliwe jest nawet Bacha kołpaki po miesiącu wykładnia poparta długo on to jest dobry, gdy dobra informacja 

W takim razie mam nadzieję, że już powoli zaczynam przekonywać naszych przynajmniej część naszych słuchaczy, że warto się nad tym zastanowić, a co z tymi argumentami, że zwierzęta, których produkujemy tak dużo, żeby nakarmić wszystkich tych, którzy chcą zjeść sobie to porcja mięsa no tak jak do tej pory, że produkują metan, który właściwie jest równie groźny, że linia groźniejszy dla ochrony środowiska jak dwutlenek węgla, który jest produkowany jest przemysł to również bardzo to bardzo istotny fragment tego programu Google coraz częściej o tym, że Polak i kii, a gal wyemitowane przez wieś lampa o ruchu nie dłużej, choć ich udział w ocieplaniu klimatu od KUL hektar dla portu jak potrafię wyobrazić jak ogromne korki są mokre i po jak cię od bajek po rączkach drukujemy po mojej i samochodami z różnych powodów zrezygnować inne rzeczy, które dają nam uderza o tym, że zagrażają naszemu środowisku i one tragediom tak pięknie, ale okazuje się, że on ani trochę porównywalne kary jak hodowla zwierząt w złotym zachęcała do tego, żeby przynajmniej próbować ograniczyć spożycie mięsa było tego się zaczyna tak naprawdę, a potem niech ktoś już przejadą drugą stronę i znajdzie sobie to co lubi jeść zamiast mięsa to często i tak idzie krok dalej i krok dalej krok dalej, skąd się to mięso właściwie eliminuje całkowicie zdjęty z tak oczywiście zachęcamy, chociaż jest są też takie argumenty z drugiej strony, które mówią no dobrze to jak występuje seryjnie słabszego swoją korzyść jest to co ja też nie jest taka obojętna dla środowiska nic tego nie należy pozwolić, owszem, tylko, że są i tak najwięcej produkuje się po to, żeby nakarmić nasze zwierzęta, ale to później już tym zwierzętom odpuśćmy tym, którzy lubią mięso zachęcam oczywiście do tego, żeby szukać alternatywy dla mięsa i stopniowo ograniczać swojej diecie, ale rozumiemy także w innych sprawach mundur mamy w zglobalizowanej światy mamy właściwie w każdym zakątku świata możemy zjeść w tej chwili coś co pochodzi z absolutnie od oddalonego od nas regionu jak choćby ostatnia awantura o awokado jest coraz większe i są takie mamy dość poważne i Szwecji gastronomiczne, które rezygnują z awokado w swoim my nic też było to podstawą tego my nie dlatego, że ma właśnie ma ono za sobą duży ślad węglowy co to jest też ślad węglowy i nic poza tym 1 biednym awokado, gdzie jeszcze nie ma umowę musimy go doszukiwać no bo tam tak odpowiedzieć wprost, że wykryto w operach i Irak minister Muchy zapamiętywać ślad węglowy to tor pod ustawę o naszej tania w okresie, kiedy musimy je wyprodukować i przemieścić dawniej te, które się one Night Jan Sipior taktycznie autokar to ich świetnym przykładem, ponieważ w równych wielu względów, które stało się takim ulubionym Look on jedzeniem po wielu młodych osób z mokrej karmy szczególnie Polki, ale euro i Stanach Zjednoczonych ich nie tylko ten dramat adwokata w sprawach o nieodpłatnym ich kopiach internetowy bank i Parkowej od a bo tak jak pani zauważyła, a wg lekarz np. o pana wiara i godną mniej zmian mamy też jest zawsze świetny początek sporych korkach IMM pamiątkowe pomniki właśnie może pojawiać w bojach, a może prawie tak Amelii Łukasiak Adama krakowian, by np. awokado i różne i BM, a dotyczy nart to drogie, a dług takich ludziach MMA wydaje mi też dania poszukiwać takich jak Google, a i ja te dzieli bardzo daleko możemy poszukać ich tutaj dookoła mamy tu ogromne szczęście, że skoro tak doświadczamy 4 głównych walut, a takich gier wiadomo nie każdą porą roku i Marko Bajić rodzinom nikt nie ma jak parkiet, jako że takie tanie z nich ma przecież on pomaga jedzenia my o ludziach uwagę na warzywa korzeniowe na płaszczach na kiszonki o ogromnej w jakim kraju Borek produktu tektury, ale nie poprawi im niektórzy mieszkańcy nie wszystkich krajów mając takie życzenie targowej tak dużo różnych rad, że pięknie pachnie być może rynek awokado, które musi podkreśla lekki samolot banany zresztą tak samo przecież albo albo przynajmniej przypłynąć Stealth tak jak i brak mi się ktoś, kto wydaje taki sposób absurdalna w jaki sposób też niemoralne, że od bardzo podobne produkty, które muszą podróżować tak od tak, że tak długo brokera od kiedy możemy sięgnąć po kiszone ogórki pól bestsellera kaszę gryczaną beczka prochu jako aż tak w tech no tak jest zbyt powoli już miejsc jest silnik zbiera inny z tymi wszystkimi opowieściami o elektorat pani pochodzą no dobrze to w takim razie tak trochę podsumowanie już 3 czy te produkty regionalne, jeżeli zaczniemy zwyciężać znacznie bardziej uwagę i to na nich się skupiać, w czym myśli pani, że to może być przyszłość również w tym kontekście ekologicznym jest to pewna, że po cichu w kontekście ekologicznym, jeżeli miałbym wymienić takie, a nie kobiety, która siatek, które jak choćby o stanie LO w Pogoni do tego się stało w naszym klimacie środowi ska to właśnie byłoby to na pierwszym miejscu ograniczenia produkcji od wieża w Lechii na drugim miejscu o korzystanie z tego, że w wyliczeniach tylko ograniczyć transport i na Retkini krycia przywiązywanie uwagi do tego co marnujemy w bardzo dziękujemy za wszystkie te porady mam głęboką nadzieję, że przynajmniej część naszych słuchaczy od dzisiaj powie sobie no dobrze to spróbujemy zmienić coś się w swojej diecie sumujemy patrzeć na to jak ja, gdy Irakija decyzje podejmuje każdego dnia, żeby tymi swoimi małymi działaniami jednak wpływać budować się mówi budować masę budować skalę bardzo dziękuję za rozmowę opowieści wyjaśnienia Marta Dymek autorka książek kulinarnych Jadłonomia i nowa Jadłonomia był moim państwa gościem bardzo serdecznie dziękuję dziękuję bardzo by to była pierwsza rozmowa z taka właśnie trochę na uświadomienie trochę na otwieranie oczu w pierwszym śniadaniu w toku ich bardzo podobnym klimacie w dużej mierze będzie rozmowa, która za chwilę już po informacjach wtedy porozmawiamy o schroniskach i akcji wstrzymywania adopcji na czas świąteczny pierwsze śniadanie w toku
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PIERWSZE ŚNIADANIE W TOK-U

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium odsłuchasz każdy podcast! Wybierz pakiet: Aplikacja + www i słuchaj podcastów TOK FM wszędzie, gdzie tylko chcesz!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA