REKLAMA

Piotr Adamczewski

Był dziennikarzem, krytykiem kulinarnym "Polityki".

Autor książek kucharskich z ambicjami literackimi pt. "Wielki świat od kuchni", "Smakosz wędrowny", "Męskie gotowanie", "Krwawa historia smaków", "Rok na talerzu" oraz "Wielkiej księgi drinków i koktajli". Współautor dziesięciu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic pt. "Za stołem".

Zwiedził jako reporter niemal wszystkie (z wyjątkiem Australii) kontynenty, wszędzie zaglądając do kuchni i zaprzyjaźniając się z kucharzami. Tak bowiem najlepiej poznaje się i kraje i ludzi. Znał najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji. Gotuje od 35 lat. Skończył kurs sommelierów w Bordeaux. Oprócz tego odbył studia polonistyczne na Uniwersytecie Warszawskim. Pracował jako reporter w nieistniejącym już "Sztandarze Młodych", był sekretarzem tygodnika "Kultura". Potem w latach 1981-1983 poza zawodem. I znów od 1984 r. w "Polityce" na sekretarskim stołku. Przez 16 lat prowadził (wraz z wybitnym historykiem prof. Andrzejem Garlickim) rubrykę "Za stołem".
Piotr Adamczewski

PIOTR ADAMCZEWSKI - PODCASTY

POZNAJ INNYCH PROWADZĄCYCH

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA