REKLAMA

Piotr Adamczewski

Był dziennikarzem, krytykiem kulinarnym "Polityki". Autor książek kucharskich z ambicjami literackimi pt. "Wielki świat od kuchni", "Smakosz wędrowny", "Męskie gotowanie", "Krwawa historia smaków", "Rok na talerzu" oraz "Wielkiej księgi drinków i koktajli". Współautor dziesięciu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic pt. "Za stołem". Zwiedził jako reporter niemal wszystkie (z wyjątkiem Australii) kontynenty, wszędzie zaglądając do kuchni i zaprzyjaźniając się z kucharzami. Tak bowiem najlepiej poznaje się i kraje i ludzi. Znał najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji. Gotuje od 35 lat. Skończył kurs sommelierów w Bordeaux. Oprócz tego odbył studia polonistyczne na Uniwersytecie Warszawskim. Pracował jako reporter w nieistniejącym już "Sztandarze Młodych", był sekretarzem tygodnika "Kultura". Potem w latach 1981-1983 poza zawodem. I znów od 1984 r. w "Polityce" na sekretarskim stołku. Przez 16 lat prowadził (wraz z wybitnym historykiem prof. Andrzejem Garlickim) rubrykę "Za stołem".
Piotr Adamczewski
Przedłuż dostęp Premium taniej!